Vaření

Nejchutnější bezlepkový chleba

Bezlepkové pečivo je problémové. Tím, že v mouce chybí lepek, tak není snadné upéct chutný chleba, rohlíky nebo cokoliv jiného.

bezlepkový chléb

V obchodech se zdravou výživou hotové pečivo koupíte, ale cena je obrovská a ne vždycky je pečivo chutné. Koupíte toastový chléb, klasický chléb, rohlíky a dokonce i vánočku. Při troše cviku se vám však povede výborné domácí pečivo.

Chce to jen mít ten správný, vyzkoušený recept. A ten pro vás dnes máme. Stejně jako minule sladké knedlíky, i dnes nám recept poslala moje kamarádka Lenka, která vaří a peče pro jednoho celiaka - svou dceru Gabču. Většina jejích výtvorů je tak dobrá, že si s chutí pochutná celá rodina.

Všechny potřebné suroviny seženete v prodejnách se zdravou výživou.

bezlepkové pečivo

Suroviny

  • 2 lžíce psyllia (rozpustná vláknina)
  • 6 dcl vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 6 lžic oleje
  • 250 g mouky Jizerky
  • 100 g pohankove mouky
  • 150 g tapiokove mouky
  • 1 sáček sušeného droždí

Postup

Psyllium namočíme pár hodin dopředu do vody. Potom všechny suroviny smícháme a vypracujeme nelepivé vláčné těsto, které necháme asi 45 minut kynout.

Po prvním kynutí vypracujeme chleba (můžeme nechat kynout i v ošatce na chléb) a necháme ještě 30 minut odpočinout a ještě trochu nakynout.

Do spodní části trouby si dáme hlubší plech, na který třikrát během pečení stříkneme vodu, aby byla měkká kůrka. Práci si ulehčíte, když máte parní troubu. V té nalijete vodu do zásobníku a trouba sama páru dávkuje.

Do středu trouby si dáme předehřát plech nebo dlaždici. Troubu zapneme na 220 °C, vložíme na rozpálený plech chléb a po pěti minutách ztlumíme na 175 °C. Chléb pečeme asi hodinu.

Dobrou chuť přeje Lenka a Elly.

   
16.02.2015 - Diety - autor: elly

Komentáře:

  1. [10] Marika11 [*]

    mňam vyzerá veľmi chutne, ja som aktuálne prešla na pečenie proteínového chleba.

    superkarma: 0 29.06.2015, 13:49:15
  2. avatar
    [9] vladka321 [*]

    Eva_Fl — #8 Člověk se stále učí a objevuje - děkuji za upřesnění Sml16

    superkarma: 0 16.02.2015, 20:38:09
  3. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    vladka321 — #1 to je ona - tapioka.

    Recept ukladam, nemam tuseni, co je tady podobne mouce Jizerka a myslim, ze i ostatni mouky jsou jine. V Cesku se da koupit ,,normalni " chleba bez lepku? Sml58

    Tady ne. Jen toastovy, toho maji asi 4 druhy a vsechny stoji za hovno, pak bagels, rohliky na hot dog, bagety. Hodne vzdalena chut od ,,normalniho " peciva, cena 2 malych bagetek je pres $6.... Sml15 Kdyby to aspon bylo dobry... Sml15

    Pak tady mame primo pekarny bezlepkovyho, ale ty jsou spis zamereny na kolace a takovy pecivo, je to nabuseny cukrem.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #9
    superkarma: 0 16.02.2015, 20:00:01
  4. [7] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 16.02.2015, 19:19:30
  5. avatar
    [6] Léthé [*]

    elly — #5tak to pak stojí za to si ho uhňácatSml67.

    superkarma: 0 16.02.2015, 14:04:11
  6. avatar
    [5] elly [*]

    Tak Lenka píše, že Gabči chleba vydrží týden, ale většinou ho nakrájí na krajíce a zamrazí.

    1. na komentář reaguje Léthé — #6
    superkarma: 0 16.02.2015, 12:04:12
  7. avatar
    [4] Léthé [*]

    Chléb vypadá jak z pekařství Sml67 taky bych ráda ochutnala. A jak dlouho vydrží ?

    superkarma: 0 16.02.2015, 08:21:39
  8. [3] theplana [*]

    gerda — #2Ano, to se dělá. Hrnek s vodou Sml67 do trouby.Sml67

    superkarma: 0 16.02.2015, 08:09:53
  9. avatar
    [2] gerda [*]

    Chleba vypadá zdařile! Ráda bych ochutnalaSml16 - a k té vlhkosti v troubě: stačí postavit na spodek trouby kastrolek s vodou.

    1. na komentář reaguje theplana — #3
    superkarma: 0 16.02.2015, 04:47:08
  10. avatar
    [1] vladka321 [*]

    V neděli jsem také pekla chleba, ale nikoli bezlepkový. Tento vypadá zajímavě, ale raději bych před zkouškou ochutnala. Vůbec jsem nevěděla co to je "tapiok". Ráda jsem si vyhledala a poučila se - díky Sml67

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #8
    superkarma: 0 16.02.2015, 00:18:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum recepty

Náš tip

Doporučujeme