Reklama

Čtenářka kf miluje rýži na všechny možné způsoby a hrozí, že jí zešikmí oči, tedy podle kamarádů. Děkuji vám kf za příspěvek o rýži. Až budete dělat tu arborio na pravé rizoto, nedělejte to jen na vínu, ale v kombinaci s tím kuřecím vývarem. Nechte se inspirovat třeba Italem v kuchyni. Tak jak dělá rizoto on, ho ochutnáte po celé Itálii, když budete mít štěstí na dobrého kuchaře, ale je to šílená kalorická bomba.

Dobré ráno, milé ženy-in,
já nejčastěji vařím rýži. Rýži miluju a můžu ji jíst jak samotnou, tak jako přílohu téměř k čemukoliv, telecím na víně počínaje dušenou zeleninou konče.

Abych neměla stravu tak úplně jednotvárnou, mám doma několik druhů. Hnědá korejská rýže je vynikající i samotná, jen lehce omaštěná kachním sádlem nebo posypaná furikake (japonské sypání na rýži, existuje ho mnoho druhů, moje oblíbené se skládá z nori řasy, wasabi a sušeného tuňáka).

Thajská jasmínová rýže je rychle uvařená a je skvělá k různým kombinacím masa se zeleninou. Japonskou krátkozrnnou rýži používám pouze na sushi. Nejsem sice příliš zručný „rolovač“, ale i tak je to rychlé a efektní pohoštění, když mají přijí hosté (a vhodné i pro mé kamarády-celiaky). Italské arborio je výborné na rizoto, zatím jsem ho zkoušela vařit pouze z kuřecího vývaru, ale nedávno jsem dostala láhev vína, kterou na vaření klidně obětuji..a nakonec ještě mléčná rýže, která se vlastnostmi podobá arboriu a na rýžovou kaši nebo nákyp je fakt moc dobrá.

Na vaření rýže jsem si pořídila speciální hrnec-rýžovar, kam pouze nasypete promytou rýži, zalijete vodou podle druhu rýže a pak už se nemusíte o nic starat, rýžovar se sám vypne, když je rýže hotová a udržuje ji teplou. Rýži při vaření nikdy nesolím ani jinak neochucuji.
Kamarádi si ze mne sice občas děají srandu, že se mi z té přemíry rýže už úplně zešikmí oči, ale takové drobnosti mi nemohou kazit chuť! :-)
hezký den všem
kf
Text nebyl redakčně upraven


Jaké jídlo vaříte nejčastěji?

  • Proč?
  • Co po vás vaši jedlíci nejčastěji vyžadují a plníte jejich přání?
  • Kdo vás to jídlo naučil?
  • Podělte se o recepty…
  • Příběhy…
  • Fotky…
  • I videa…

vše směřujte na e-mail:

redakce@zena-in.cz

a jedna z vás získá zcela novou kuchařku Zdeňka Pohlreicha: VEJCE NEBO SLEPICE - 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny.

polraich.jpg