Vaření

Nedělní snídaně a oběd v jednom = brunch!

Stejně jako k nám z Anglie dorazil sendvič, rozšířila se z této ostrovní země do světa s velkým úspěchem další specialita - brunch. Tentokrát se však nejedná pouze o jídlo, ale také o způsob stolování, který jej provází. Brunch je bez nadsázky malou společenskou událostí, jež v sobě spojuje požitek z dobrého jídla a společnosti.

brunch

Jeho označení vzniklo spojením dvou anglických slov breakfast - snídaně a lunch - oběd. Vysvětlení je nasnadě. Brunch je pokrmem, nebo lépe řečeno skupinou několika pokrmů, které se zpravidla servírují v neděli mezi 10. a 15. hodinou. Brunch tak tvoří přechod mezi pozdní snídaní a brzkým obědem, čemuž také odpovídá jeho složení. Například v jeho domovské zemi - Anglii, jej v restauracích nebo kavárnách často nabízejí ve složení: opékané párečky či klobásky se slaninou, míchaná vajíčka, toasty, zeleninové přílohy... Dnes má brunch mnoho podob a lze jej připravit například i v duchu středomořské kuchyně (různé druhy sýrů, mořské plody, olivy).

Obliba brunche stoupá také u nás, proto tento způsob stolování v ležérním společenském duchu nabízí stále vyšší počet restaurací. Dobrou zprávou však je, že si lze brunch lehce připravit i doma. Stačí mít ty správné ingredience, sezvat přátele a pohodové nedělní dopoledne může začít!

Základem každého brunche je pečivo. Ať už se gurmáni při přípravě tohoto „snídaňo-oběda“ nechají inspirovat anglickou nebo třeba středomořskou kuchyní, neobejdou se ani v jednom z případů bez kvalitního chleba. Právě ten představuje vhodný způsob, jak vůbec tuto kulinární událost zahájit. Kvalitní výrobky nabízí například značka Penam v podobě Super Sandwiche a Chleba Labužník. Jejich krajíce lze ozdobit například Kuřecí šunkou z prsních řízků výběrovou značky Vodňanské kuře, která vyniká vysokým podílem kvalitního kuřecího masa. Další alternativu představují sýry, pomazánky domácí výroby, na podzim pak vedou paštiky. Kdo nezvládne připravit domácí, může sáhnout po hotové, přesto jako doma vyrobené chutnající Drůbeží lahůdkové paštice značky Vodňanské kuře, která neobsahuje lepek a je tak vhodná i pro osoby s celiakií. Pokud chce hostitel chlebům s různými pomazánkami nebo uzeninami dodat slavnostnější ráz, může krajíce nakrájet na menší kousky a nabídnout je hostům v podobě kanapek.

Vyvrcholením moderního brunche je kus poctivého masa, které je možné hostům servírovat na talíře nebo je lze naaranžovat již předem nakrájené na samostatný větší podnos. Ani při přípravě masa by se nemělo zapomínat na to, že brunch má hostům nabídnout takové pokrmy, po kterých jim zbude energie na společenskou komunikaci a popřípadě další program. Proto je vhodné vybírat kvalitní libové kusy masa a při jejich přípravě šetřit tukem. Vhodnou volbou je proto drůbeží maso - např. Kuře chlazené značky Vodňanské kuře, výraznou chuť pak nabízí již předem okořeněné Krůtí prso v koření značky Maso Planá. Vzdávat se není třeba ani dalších druhů mas - např. v podobě libové Vepřové panenské svíčkové značky Maso Planá nebo Hovězí roštěné stejné značky. Aby masové pokrmy v rámci brunche nepůsobily těžce, nemusí k nim hospodyně vymýšlet žádné složité přílohy. Stačí zeleninový salát nebo třeba šťouchané brambory s bylinkami.

Na závěr brunche je možné servírovat sladké dezerty. V letních měsících jsou to především zmrzliny nebo sorbety. V zimním období přijdou vhod především moučníky z vláčných těst a s lehkými náplněmi. Kdo se nechce jejich přípravou zdržovat, může vyzkoušet Překládané koláče značky Penam, které jsou k dostání ve čtyřech chuťových variacích - např. Překládaný koláč s náplní tvarohovou a višňovou.


Penam
penamSpolečnost PENAM, a.s., se sídlem v Brně je druhým největším výrobcem pekárenských a mlýnských produktů v ČR. Ve třinácti pekárenských provozech a čtyřech mlýnech zaměstnává přes dva a půl tisíce zaměstnanců a vyrábí více než tisíc druhů produktů.
Podíl PENAM na pekařském trhu v ČR tvoří 15% a podíl na mlýnské výrobě v ČR je 19%.

Díky plošnému rozmístění provozoven po celém území Moravy, středních, jižních
a západních Čech zabezpečuje PENAM pro své obchodní partnery kvalitní servis a pro konečné zákazníky rychlou dodávku čerstvého pečiva přímo na pulty jednotlivých prodejen. U balených výrobků zajišťuje celoplošnou distribuci v rámci celé České republiky.

Vodňanské kuře
vodnanVodňanské kuře je značkou výrobků společnosti Vodňanská drůbež, s.r.o. Společnost Vodňanská drůbež je součástí AGROFERT holdingu a předmětem jejího podnikání je nákup, zpracování živých kuřat a prodej kuřecího masa a drůbežích výrobků.

Zpracování živých kuřat probíhá ve třech výrobních závodech a v dalších dvou se vyrábí tvarované kuřecí polotovary a kuřecí speciality. Sortiment zahrnuje chlazené, zmrazené kuřecí maso, masné drůbeží výrobky, kuřecí polotovary a kuřecí speciality. Všechny výrobní závody splňující přísné veterinárně-hygienické normy EU, díky nimž mohou být všechny výrobky společnosti Vodňanská drůbež, s.r.o., exportovány do zemí unijní sedmadvacítky.

Maso Planá
planaZnačka, jejíž historie se začala psát již v 70. letech minulého století. 1. ledna roku 2010 se společnost Maso Planá spojila s Kosteleckými uzeninami a zůstává značkou pro širokou škálu masných výrobků a mas - výsekových i balených do ochranné atmosféry. Závod značky Maso Planá je veterinárně hygienicky schválen a oprávněn vyvážet své produkty do USA a Ruska.

   
09.11.2010 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [4] hubajda [*]

    ivetinkav — #1 to ja tak nekdy mam ze snidam a obedvam v jednom

    superkarma: 0 16.11.2012, 09:45:00
  2. [3] jita-net [*]

    Sml67

    superkarma: 0 28.11.2010, 19:51:35
  3. [2] Jany54 [*]

    zase něco nové Sml58

    superkarma: 0 28.11.2010, 13:20:19
  4. [1] ivetinkav [*]

    opět jsem chytřejší, ale zůstanu asi při starém - snídaně ráno a v poledne oběd a mezi tím přestávka a odpočinek od kuchyně

    1. na komentář reaguje hubajda — #4
    superkarma: 0 26.11.2010, 14:02:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme