Vaření

Nedělní poobědvání v Liberci


Jelikož se Liberec nachází na úpatí Jizerských a Lužických hor, podzim zde bývá velice chladný, proto jsem jídelníček zvolila těžší o více chodech – pro zahřátí těla i duše.

Smetanová – česneková polévka

2 kostky bujónu
1l vody
1 palička česneku
4 brambory
Uzenina dle chuti
200 ml smetany
Špetka kmínu a soli

Postup je následující:
Uvaříme si vývar, do kterého přidáme kmín, propasírovaný česnek utřený se solí a na kostičky nakrájené brambory. Když jsou brambory měkké, zavaříme do polévky smetanu.

Palačinkové lasagne

Tento pokrm si můžeme připravit předešlý večer, a tak nedělní dopoledne nemusíme trávit nutně u plotny, ale třeba s rodinou na výletě.

200 g polohrubé mouky
Cca 400 ml mléka
1 vejce
Špetka soli

Náplň:
500 g mletého masa, nejlépe vepřového
1 cibule
3 stroužky česneku
1 malý rajský protlak
1 paprika
2 rajčata
Sůl
Pepř
Bazalka
1 dcl bílého vína

Na zapečení:
250 ml smetany
2 vejce
Sýr dle chuti


Postup:
Z mouky, mléka, vejce a soli utvoříme palačinkové těsto a usmažíme palačinky. Na oleji si zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a orestujeme (vařečkou pěkně oddělíme od sebe). Přidáme nakrájená oloupaná rajčata a protlak. Dle chuti osolíme, opepříme a okořeníme bazalkou. Přidáme rozetřený česnek a podlijeme 100 ml bílého vína (lze nahradit vodou) a podusíme do měkka. Směs má být hustá. Zapékací mísu silně vymažeme máslem. Na dno položíme palačinku, na ni naklademe náplň, na náplň opět palačinku a pokračujeme, dokud obojí nespotřebujeme. Nakonec vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali vejce, zasypeme sýrem a zapečeme.

Dezert – Pudinkové řezy s jablky

Je podzim, a tak na našem stole díky bohaté úrodě ovoce převažují jablečné a švestkové či povidlové deserty. Tento je velmi vláčný, dlouho vydrží a řez je velmi dekorativní.

1/2 kg polohrubé mouky
250 g másla
1 vejce
1 kypřící prášek
1 l mléka
2 pudinky
1 velké balení piškotů
3 lžíce cukru do pudinku + cukr na ovoce
Asi 1 kg jablek

Suroviny na těsto (mouka, tuk, kypřicí prášek, vejce) zpracujeme v tužší hmotu, rozdělíme na 2 díly a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím se nastrouháme jablka. Vyndáme těsto z lednice a vyválíme z jednoho dílu placku, kterou položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na pečicí papír. Na spodní těsto rozvrstvíme jablka, poklademe piškoty a zalijeme klasicky připraveným pudinkem, na závěr přikryjeme druhou plackou. Dáme péci do vyhřáté trouby a pak snížíme teplotu na 180-200 stupňů. Krájíme až po vychladnutí.

Úžasné Organza kapučíno místo klasické kávy

Tato káva je velice dekorativní a Vaše návštěva jistě ocení její barevné složení. Na její přípravu nepotřebujeme profesionální pressovač, a přesto docílíme podobné kvality a vzhledu.
K přípravě 1 porce potřebujete: 7 kávových lžiček instantního kapučína, lžičku rozpustné kávy, 1/6 polárkového dortu, dle chuti vaječného koňaku a skořice na ozdobu. Kapučíno a instantní kávu vsypeme do vysoké sklenice a zalijeme horkou vodou asi do její 1/3, poté přidáme nanukový dort a dolijeme zbytek vody. Po chvíli se  nám vytvoří slibovaná barevná kombinace. Vršek zalijeme vaječným koňakem a posypeme skořicí.

Pokud by se tento nápoj ženám, které dbají na štíhlou linii, zdál příliš sladký a kalorický, můžete instantní kapučíno nahradit variantou bez cukru nebo i bez kofeinu. Polárkový dort pak také lze vybírat buď na bázi rostlinného tuku, či vyrobeného na bázi smetany. Všechny tyto výrobky jsou dostupné v běžných obchodních řetězcích.

– Alena

Soutěž Kuchařinky, kuchařky...

Vzhledem k tomu, že receptů přišlo velké množství, nestihli jsme je dnes uveřejnit do plánovaných 10.30 hodin. Proto jsme se rozhodli soutěž prodloužit do zítřka 15.00 hodin! 

Výhru, stylovou keramickou mističku Knorr, HERA Kuchařku, dietní čaj Wellness, balíček 30 ks žvýkačkových dražé Mentos a kávové bonbony Alpenliebe tedy získá soutěžící, pod jehož receptem (novinkou) bude v úterý 21. 10. 2008 v 15.00 hodin nejvíce diskusních příspěvků.

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při soutěžení!


   
20.10.2008 - Maso a ryby - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [191] jithule [*]

    česnečku klasiku bez smetany

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:36:28
  2. avatar
    [190] hubajda [*]

    valentines — #186 ja davam jen smetanu huste to mam dosti

    superkarma: 0 13.11.2012, 20:15:10
  3. avatar
    [189] daska59 [*]

    tak to ne... máme zcela jiné chutě Sml15

    superkarma: 0 29.09.2012, 19:53:53
  4. avatar
    [188] mamka22 [*]

    Na internetu se toho dá také dost najít. Jsem stará bába, ale alespoň k něčemu mi je. Na RECEPTY

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:32:47
  5. [187] valentines [*]

    Vyvařuju hodně protože kupované už od malinka nechce

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:30:58
  6. [186] valentines [*]

    Vařím i svíčkovou. Klasicky jako pro dospělé, jen nedávám karamel, jíšku nebo smetanu.

    1. na komentář reaguje hubajda — #190
    superkarma: 0 21.10.2008, 15:30:24
  7. [185] valentines [*]

    Díky mamko 22 za tip, také to zkusím.

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:29:09

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [184] mamka22 [*]

    Já ale stejně občas propašuji do jejího jídelníčku rozhlík nebo řízek

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:28:18
  2. avatar
    [183] mamka22 [*]

    Snacha také vaří rajskou pro mimi. Rozvaří rajčátka, přidá skořici a bazalku a také s těstovinami.

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:27:52
  3. avatar
    [182] mamka22 [*]

    Já mám roční vnučku. Zeleninové polévky jí chutnají nejvíce. Hlavně když je tam mrkem a kukuřice.

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:27:22
  4. [181] valentines [*]

    Výbornou sýrovou omáčku s bazalkou a provensálským kořením a těstovinami. Sýr rozvařit v sunárku, trošku másla, koření a těstovinky. Moc mu to chutná

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:26:22
  5. [180] valentines [*]

    Jak jsou Vaše děti staré. Mám 15 měsíčního rošťáka, tak nějaké tipy bych měla.

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:25:29
  6. avatar
    [179] avelova [*]

    Potřebovala bych pár typů i na příkrmy pro mimina.

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:24:26
  7. avatar
    [178] avelova [*]

    Doufám, že zase bude nějaká podobná soutěž, minimálně se i já inspiruji co uvařit k nedělnímu obědu.

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:23:56
  8. avatar
    [177] avelova [*]

    Díky za pochvaly

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:23:17
  9. [176] Pavla_b [*]

    Boženka: krémová česnečka je vynikající, mohu doporučit

    superkarma: 0 21.10.2008, 13:38:13
  10. [175] tetička25 [*]

    tak jsem vyzkoušela ty pudinkové řezy s jablky - byly moc dobré, jen se po nich zaprášilo, díky za recept

    superkarma: 0 21.10.2008, 13:27:17
  11. [174] tetička25 [*]

    tak jsem vyzkoušela ty pudinkové řezy s jablky - byly moc dobré, jen se po nich zaprášilo, díky za recept

    superkarma: 0 21.10.2008, 13:26:46
  12. avatar
    [173] Boženka [*]

    Smetanu do česnečky, no, nevím. Už jsem ji měla i s kostičkami sýra na dně, šlo to. Jinak dobré.

    superkarma: 0 21.10.2008, 12:58:32
  13. [172] Pavla_b [*]

    vitkas: no když víš předem o soutěži, tak si čas na fotku uděláš

    superkarma: 0 21.10.2008, 12:39:14
  14. [171] vitkas [*]

    Tohle vypadá úžasně. Nechápu, kdo má čas si jídlo ještě fotit?

    superkarma: 0 21.10.2008, 12:09:21
  15. [170] Pavla_b [*]

    já mám hlad při pohledu na ty dobroty

    superkarma: 0 21.10.2008, 11:47:35
  16. [169] valentines [*]

    Znám i špenátovou polévku se smetanou, dělají jí v jedné naší restauraci, je výborná, tak tahle jistě také nebude špatná. Asi zkusím,.

    superkarma: 0 21.10.2008, 09:16:17
  17. avatar
    [168] mamka22 [*]

    Také používám listové, domácí nikdy tak nevyrobím a hlavně ušetřím čas.

    superkarma: 0 21.10.2008, 06:12:06
  18. avatar
    [167] avelova [*]

    Také někdy používám listové. Určitě je to rychlejší a lépe se s ním pracuje. Na plech je potřeba 500g balení, ta malá nestačí.

    superkarma: 0 21.10.2008, 06:11:10
  19. avatar
    [166] Deta [*]

    Samé mňamky, ten dezert dělám z listového těsta, pokud nezapomenu včas rozmrazit, tak je to rychlé

    superkarma: 0 20.10.2008, 21:55:24
  20. avatar
    [165] *daisy* [*]

    Smetanovou cesnekacku jsem jedla. Je pravda, ze neni tak uplne esteticka, ale je fakt dobra

    superkarma: 0 20.10.2008, 21:10:10
  21. avatar
    [164] avelova [*]

    Myslím že Liberec nemá své specifické pokrmy, ale naše rodina má toto vše ráda.

    superkarma: 0 20.10.2008, 19:40:48
  22. avatar
    [163] avelova [*]

    Ahoj, pročítala jsem diskuzi o tlakovém hrci vařím v něm hodně často a nyní jsem kvůli dětem přešla i na parní hrnec. Jednak zdravé, ale hlavně díky více patrům uvaříme vše najednou:maso, zeleninu, těstoviny, vajíčka, brambory prostě vše i rýže je v něm krásně sypká.

    superkarma: 0 20.10.2008, 19:39:45
  23. avatar
    [162] danila3 [*]

    jezdím do Liberce často...dezert znám, je výbornej!!!...a lasagne určo vyzkouším...vypadají dobře už jen napsané...

    superkarma: 0 20.10.2008, 18:28:25
  24. avatar
    [161] jarre [*]

    Simba: tak at vyhrajete

    superkarma: 0 20.10.2008, 18:03:13
  25. avatar
    [160] Simba [*]

    jarre: proč? bo kulový Ne, nejsem z Liberce, ani z okolí. Prostě náhodná volba.

    superkarma: 0 20.10.2008, 17:54:34
  26. avatar
    [159] jarre [*]

    Simba: nemaz rada mrkvicku?

    superkarma: 0 20.10.2008, 17:34:25
  27. avatar
    [158] Simba [*]

    jarre: 153 - Nedráždi kobru bosou nohou

    superkarma: 0 20.10.2008, 17:31:04
  28. avatar
    [157] idiska [*]

    aninas: tak na první pohled vypadá fakt nejedle , ale když jsem si přečetla, co tam všechno patří, tak by to mohlo chutnat docela dobře

    superkarma: 0 20.10.2008, 17:27:52
  29. avatar
    [156] idiska [*]

    tak to vypadá fakt dobře ...hlavně mě teda zaujaly ty pudingové řezy ...určitě vyzkouším

    superkarma: 0 20.10.2008, 17:26:28
  30. avatar
    [155] aninas [*]

    Zakusek a kafco ujdou

    superkarma: 0 20.10.2008, 17:24:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme