Vaření

Nedělní oběd: Kohout na víně

Receptů na kohouta na víně existuje určitě více než jeden. Základ je ale stejný - kohout a kvalitní červené víno, ideálně samozřejmě francouzské a to burgundské.

coq au vin

Já toho svého „coq au vin“ připravuji podle šéfkuchaře Milana Milučkého, šéfkuchaře beskydského hotelu Galik. Na jeho kurzu francouzské kuchyně jsme se naučili mnoho nových věcí a také se dozvěděli řadu zajímavostí o francouzské kuchyni.

Ve většině receptů se přidávají také žampiony. Na kurzu jsme žampiony nepoužívali a v jídle mi vůbec nechybí. Kdo chce, může si je samozřejmě přidat. Na jednoho kohoutka jich stačí asi 250 g. Nakrájíme je na čtvrtiny a opečeme na troše másla a olivového oleje. Opečené je potom přidáme už k hotovému kohoutovi.

coq au vin

Suroviny

  • 1 kohout, rozporcovaný (místo kohouta lze použít kuře)
  • 100 g anglické slaniny
  • 250 g kořenové zeleniny
  • 100 g šalotky
  • pár stroužků česneku - asi tři až čtyři
  • 4 lžíce povidel
  • slepičí vývar
  • 5 dcl burgundského vína
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • tymián
  • trocha cukru

Postup

kohout na víně

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.

coq au vin

Šalotku nakrájíme nadrobno. Mrkev na kostičky. Kdo chce, může kořenovou zeleninu krájet na větší kousky, třeba na kolečka.

coq au vin

Petržel a celer nakrájíme také na kostičky.

coq au vin

V hrnci rozpustíme trochu sádla nebo rozehřejeme trochu oleje, ale opravdu trošičku, protože tuk pustí i anglická slanina. A vhodíme do něj slaninu i šalotku.

kohout na víně

Přidáme kořenovou zeleninu a česnek, oloupaná, ale celé stroužky.

kohout na víně

Opékáme dozlatova. Přidáme povidla, špetku cukru a zamícháme.

coq au vin

Ihned zalijeme vínem a vývarem, v poměru jeden díl vína a dva díly vývaru. Osolíme a necháme vařit. Ochutnáme a výsledná směs by neměla být příliš kyselá.

kohout na víně

Ztlumíme teplotu a přidáme naporcovaného kohoutka. Vložíme čerstvé bylinky. Přikryjeme a dusíme do změknutí masa.

Poté bylinky a maso vyjmeme. Omáčku teď můžeme propasírovat a varem ještě zmenšit její objem. Nebo můžeme pouze varem zredukovat a nechat v ní kousky zeleniny, jak má kdo rád. Do hotové omáčky vrátíme porce kohouta a prohřejeme.

Podáváme ideálně s bramborovou kaší, posypané do křupava osmahnutou cibulkou s kořenovou zeleninou.

Složitější variantu s žampiony a nakládanými cibulkami miluju od Mlsné kočky.

Dobrou sváteční chuť přeje Elly.

   
10.10.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [30] paníliška [*]

    gerda — #28 Jo, to jo, sladké kaše jí. Však to byl obrovský úspěch, když jsem ho naučila snídat vločkovou kaši. Sml16 Já nevím, od malinka je mizerný jedlík, ale nehroutím se. Vypadá zdravě a není problém mu udělat to, sní. Nebudu se s ním rozčilovta, abych mu to jídlo neznechutila úplně.

    Omáčku mi fakt nesní, žádnou, ani výpek z masa, ani ťávu z masa dušeného. Když už se podařilo dát mu aspoň lžičku do pusy, natahovalo ho. Nemá to cenu.

    superkarma: 0 12.10.2014, 20:23:10
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    paníliška — #27ale stejně je to divné. S omáčkami se všecko snáz sníSml80 Líp to leze do krku. Ani zelené fazolky na smetaně?? My jsme na základce v jídelně milovali povidlovou omáčku s knedlíkama, které byly sypané perníkem a polité máslem. Z hlediska správné výživy asi hroznéSml30 - ale však to nebylo denně. To je strašně dobrá omáčka, sladká i pikantní zároveň.

    superkarma: 0 12.10.2014, 19:17:53
  3. avatar
    [28] gerda [*]

    paníliška — #27a nemá rád ani sladké kaše? Krupičku, vločky a tak...že nechce omáčky není žádná tragédie. Hlavně, že jí aspoň něco. Bratranec odmalinka odmítal maso a vydrželo mu to už přes padesát letSml30 Jemu jedinému se vždycky smažil sýr.

    1. na komentář reaguje paníliška — #30
    superkarma: 0 12.10.2014, 19:15:05
  4. avatar
    [27] paníliška [*]

    gerda — #26Holka zlatá, to je boj. Omáčky nejí vůbec, ani dušené maso ve šťávě, jemu se nejvíc zavděčím samotnými bramborami s máslem, těstovinami s kakaem a rýží - opět bez masa. Z masa řízek, přírodní plátek a pečené kuře, to už je ale zase horší.

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    2. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 0 12.10.2014, 19:06:40
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    paníliška — #25tahle omáčka by pro malé dítě stejně nebyla. Tomu by určitě chutnala spíš hodolanská, rajská a tak...

    1. na komentář reaguje paníliška — #27
    superkarma: 0 12.10.2014, 16:37:17
  6. avatar
    [25] paníliška [*]

    gerda — #24 Syn se vrátí asi ve středu, dcera asi taky tak, to už vydržím. :) Mám ještě osmiletého syna, ale ten mi omáčky nejí, to je boj.

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 12.10.2014, 13:06:17
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    paníliška — #23uvař sobě!! Co nesníš, frkni do mrazničky naporcované a máš to na víckrát. Já mám strašně ráda bramborovou kaši, můžu ji jíst denně, ale zrovna k tomuto bych asi dala radši opékané brambory. Anebo...kluski!! Objevila jsem bezva recept na takové slezské knedlíky k omáčkám. Nechci to sem kopírovat, ale když si zadáš do vyhledávače Kluski, najdeš návod.

    1. na komentář reaguje paníliška — #25
    superkarma: 0 12.10.2014, 09:07:21
  8. avatar
    [23] paníliška [*]

    gerda — #22 Sml57

    Člověče, ale fakt mám čím dál větší chuť to uvařit. Akorát momentálně nemám komu, musím vydržet.

    1. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 11.10.2014, 19:21:43
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    paníliška — #21no vidíš, to je docela správný postřeh!Sml67

    1. na komentář reaguje paníliška — #23
    superkarma: 0 11.10.2014, 03:00:07
  10. avatar
    [21] paníliška [*]

    gerda — #20 Tak si holt předstadvíš, že to kuře je mužského rodu, no.Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 10.10.2014, 19:02:10
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    elly — #18no jo, ale pak by to bylo kuře na víně, což není totéžSml30

    1. na komentář reaguje paníliška — #21
    superkarma: 0 10.10.2014, 18:56:34
  12. avatar
    [19] paníliška [*]

    gerda — #11 Tak to byl asi ten vysportovaný proutník Sml30. Kohouta jsem teda ještě neměla tu čest ani vařit ni jíst, holt kuře je kuře. Sml16

    superkarma: 0 10.10.2014, 17:21:39
  13. avatar
    [18] elly [*]

    gerda — #2Já mám tohohle od kolegyňky z Prostřena, od Moniky. Chovají je její prarodiče. Takže buď najít někoho kdo je chová doma nebo občas mívají mražené třeba v Albertu nebo v Makru. Jinak se dá kohout úplně v klidu nahradit kuřete, v tom bych neviděla problém...

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 10.10.2014, 12:50:44
  14. [17] Pavla_b [*]

    Vypadá to moooc chutněSml59. Nevím, jestli bych volila bramborovou kaši jako přílohu...

    superkarma: 0 10.10.2014, 10:43:11
  15. avatar
    [16] gerda [*]

    Amynka33 — #15košík je skvělý, taky jsem si ho hned všimlaSml67

    superkarma: 0 10.10.2014, 10:28:55
  16. [15] Amynka33 [*]

    Jídlo vypadá dobře.A taky ten košík na tu cibuliSml59.

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 0 10.10.2014, 10:02:45
  17. avatar
    [14] vladka321 [*]

    gerda — #13Průzkumy raději nesledovat. Tak nějak je to vždy, jak komu a kdy se hodí.

    superkarma: 0 10.10.2014, 09:40:40
  18. avatar
    [13] gerda [*]

    vladka321 — #12však sádlo je podle nejnovějších průzkumů opět zdravé.Sml30

    1. na komentář reaguje vladka321 — #14
    superkarma: 0 10.10.2014, 09:21:08
  19. avatar
    [12] vladka321 [*]

    gerda — #10Ano, ano, sádlo dávám Sml22. Málokdy, ale dávám.

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 10.10.2014, 09:19:09
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    paníliška — #7já jsem kdysi dostala kohouta. Vyřazeného z drůbežárny, brojlerového. Nikdy na to nezapomenu. Nemohl to být starý kus, ale nešel uvařit! Napřed normálně, furt byl tvrdý. Pak do papiňáku - to samé. Nakonec, když u se rozpadal a pořád byl nesežvýkatelný, jsem ho v zoufalství pomlela. Ani pak to nešlo jíst, bylo to jak piliny. Nechápu, co to bylo za divné zvíře, ale věřím, že by se mi to už dneska nestaloSml30, snad už takové neprodávajíSml80

    1. na komentář reaguje paníliška — #19
    superkarma: 0 10.10.2014, 08:54:43
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    vladka321 — #8však jí tam nemůžeš dát kilo!Sml30 Když se dá přiměřeně, pokrm to povýší, maso je šťavnatější, když se prošpikuje. Ostatně - dalo by se to udělat i bez uzené chuti, když vezmeš jenom proužek syrového sádla. To je stejný materiál, akorát to není solené a uzené.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #12
    superkarma: 0 10.10.2014, 08:51:51
  22. avatar
    [9] blanca [*]

    podobně dělám hovězí po burgundsku a je to úžasné jídlo, někdy zkusím udělat z kohouta, tedy až bude k dispozici Sml30

    superkarma: 0 10.10.2014, 08:49:42
  23. avatar
    [8] vladka321 [*]

    gerda — #5Já mám ke slanině všeobecný odpor. Tak nějak z ní nevařím. Sádlo sem tam použiji, obzvláště, když je doma vyškvařené. Ale ta slanina mi vždy tak nějak hodí jídlo do takové té nauzené chuti a to mi nechutná a přijde mi, že potom ztrácím ostatní chutě Sml80 Sml58.

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 10.10.2014, 08:28:29
  24. avatar
    [7] paníliška [*]

    Recept vypadá dobře, ale tae slanina mi tam vadí, vynechala bych ji. Ale láká mě to vyzkoušet, je to zase něc nového a drůbež milujeme. Akorát teda použiju to kuře, protože vážně netuším, kde bych sehnala kohouta.

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 10.10.2014, 08:22:56
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    zwiki — #4a ty neumíš vařit? Vždyť to dneska nic není, recepty vedou za ručičku. Když potřebuješ mléko, taky si nekupuješ celou krávuSml30

    superkarma: 0 10.10.2014, 07:52:39
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    vladka321 — #3já ne, maso je sušší, tak se tam hodí. Ale prošpikovala bych rovnou maso.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #8
    superkarma: 0 10.10.2014, 07:49:30
  27. [4] zwiki [*]

    A kde vzít dobrou kuchařku na přípravu kohouta?Sml16Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 10.10.2014, 07:49:15
  28. avatar
    [3] vladka321 [*]

    Skvělý recept. Mám vyzkošeno! Já bych opět vynechala slaninu Sml22.

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 10.10.2014, 07:43:02
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    a co je to za kohouta? Kde vzít takového? Prodávat je jsem nikde neviděla, o vysportovaného kohouta proutníka ze dvorečka asi moc zájem nebude, neb je samá šlachaSml80. Takhle kapoun, kdyby byl, to už je jiná kategorie.Sml20 Drůbež v kuchyni nikdy nechybí, vlastně vařím převážně z ní.

    1. na komentář reaguje elly — #18
    superkarma: 1 10.10.2014, 07:25:23
  30. [1] AlenkaS. [*]

    Víte, že už tento měsíc má začít vysílat nový televizní kanál, zaměřený na pořady o vaření - Mňam TV ? Sml16

    superkarma: 0 10.10.2014, 04:00:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme