Receptů na kohouta na víně existuje určitě více než jeden. Základ je ale stejný - kohout a kvalitní červené víno, ideálně samozřejmě francouzské a to burgundské.

coq au vin

Já toho svého „coq au vin“ připravuji podle šéfkuchaře Milana Milučkého, šéfkuchaře beskydského hotelu Galik. Na jeho kurzu francouzské kuchyně jsme se naučili mnoho nových věcí a také se dozvěděli řadu zajímavostí o francouzské kuchyni.

Ve většině receptů se přidávají také žampiony. Na kurzu jsme žampiony nepoužívali a v jídle mi vůbec nechybí. Kdo chce, může si je samozřejmě přidat. Na jednoho kohoutka jich stačí asi 250 g. Nakrájíme je na čtvrtiny a opečeme na troše másla a olivového oleje. Opečené je potom přidáme už k hotovému kohoutovi.

coq au vin

Suroviny

  • 1 kohout, rozporcovaný (místo kohouta lze použít kuře)
  • 100 g anglické slaniny
  • 250 g kořenové zeleniny
  • 100 g šalotky
  • pár stroužků česneku - asi tři až čtyři
  • 4 lžíce povidel
  • slepičí vývar
  • 5 dcl burgundského vína
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • tymián
  • trocha cukru

Postup

kohout na víně

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.

coq au vin

Šalotku nakrájíme nadrobno. Mrkev na kostičky. Kdo chce, může kořenovou zeleninu krájet na větší kousky, třeba na kolečka.

coq au vin

Petržel a celer nakrájíme také na kostičky.

coq au vin

V hrnci rozpustíme trochu sádla nebo rozehřejeme trochu oleje, ale opravdu trošičku, protože tuk pustí i anglická slanina. A vhodíme do něj slaninu i šalotku.

kohout na víně

Přidáme kořenovou zeleninu a česnek, oloupaná, ale celé stroužky.

kohout na víně

Opékáme dozlatova. Přidáme povidla, špetku cukru a zamícháme.

coq au vin

Ihned zalijeme vínem a vývarem, v poměru jeden díl vína a dva díly vývaru. Osolíme a necháme vařit. Ochutnáme a výsledná směs by neměla být příliš kyselá.

kohout na víně

Ztlumíme teplotu a přidáme naporcovaného kohoutka. Vložíme čerstvé bylinky. Přikryjeme a dusíme do změknutí masa.

Poté bylinky a maso vyjmeme. Omáčku teď můžeme propasírovat a varem ještě zmenšit její objem. Nebo můžeme pouze varem zredukovat a nechat v ní kousky zeleniny, jak má kdo rád. Do hotové omáčky vrátíme porce kohouta a prohřejeme.

Podáváme ideálně s bramborovou kaší, posypané do křupava osmahnutou cibulkou s kořenovou zeleninou.

Složitější variantu s žampiony a nakládanými cibulkami miluju od Mlsné kočky.

Dobrou sváteční chuť přeje Elly.

Reklama