Vaření

Nedělní menu podle Bokul

 

Vážené ženy-in!

Kuchařská soutěž mne opravdu zaujala – i když jako správná novomanželka bych vařila – soutěž nesoutěž. :-)

Naše sobotní menu se skládalo z celkem zdravého i chutného pokrmu zároveň.

Polévka – rajčatová s tortellinami

Na 4 porce potřebujeme...
50 gramů tortellin (dle Vaší chuti, já jsem zvolila trojbarevné s masovou náplní)
500 ml pasírovaných rajčat (1 krabička – k sehnání např. v Lidlu)
500 ml vývaru (ten jsem já neměla, proto jsem použila vodu)
Sůl
Mléko na zjemnění
Cukr či sladidlo na dochucení (dle nároků jedlíků)
Šlehačka ve spreji na ozdobení

Postup je zcela jednoduchý. V cca 500 ml vroucího vývaru nebo lehce osolené vody uvaříme tortellini dle návodu (většinou je to 15 minut). Až jsou tortellini al dente, přidáme do hrnce pasírovaná rajčata (vodu, ve které jsme tortellini vařili, nevyléváme). Celou směs povaříme, můžeme dochutit mlékem, případně osladit, okořenit, jak kdo má rád. Servírujeme s kopečkem šlehačky, která polévku chuťově velice dobře doplní a zjemní.

Hovězí plátek s dušenou mrkví a brambory

Hovězí maso
Brambory
Mrkev
Máslo
Sůl
Sladká paprika
Pepř
Cibulka
Koření

K přípravě si nachystáme plátky hovězího masa dle počtu osob, stejně tak s bramborami a mrkví. Na přípravu dušené mrkve budeme potřebovat ještě máslo, vodu nebo vývar na podlévání, sůl, sladkou papriku, pepř, cibulku, případně další koření dle chuti.

Hovězí maso omyjeme, osušíme, trochu naklepeme, osolíme a opepříme. V tlakovém hrnci rozpálíme olej a připravené maso v něm po obou stranách prudce opečeme. Pak přidáme drobně nakrájenou cibulku, maso podlijeme vývarem nebo vodou a v tlakovém hrnci vaříme cca 35 minut (záleží na tom, jak máme maso připravené, případně jak je staré). Až je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu z masa lehce zahustíme hladkou moukou nebo jíškou.

Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, nudličky nebo jemné plátky. V kastrolku rozhřejeme máslo, do kterého vložíme připravenou mrkev a krátce ji podusíme. Potom k ní přidáme papriku, můžeme i na jemnou nakrájenou cibulku a za občasného podlévání vodou či vývarem dusíme do měkka. Pro ty méně náročné stačí směs už jen dochutit solí, pepřem dle chuti. Pro ty náročnější mrkev nejdříve zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme mlékem a ještě povaříme s tím, že na konci přidáme do směsi na kostičky nakrájené kyselé okurky a před podáváním ještě krátce povaříme. (Já zvolila tu kratší a jednodušší variantu ku spokojenosti všech strávníků).

Jako přílohu podáváme brambory, které snad nepotřebují dlouze popisovat, co se týče přípravy. :-) Stačí je zbavit slupky, nakrájet na dílky, povařit v osolené a okmínované vodě 15 minut.

Doufám, že alespoň těm méně zkušeným hospodyňkám jsem dala skromný návod na vynikající jídlo, těm zkušenějším se omlouvám a doufám, že alespoň polévka je zaujala.

Dobrou chuť a v případě nejasností v některých postupech mne neváhejte kontaktovat.

– bokul

Soutěž Kuchařinky, kuchařky...

Vzhledem k tomu, že receptů přišlo velké množství, nestihli jsme je dnes uveřejnit do plánovaných 10.30 hodin. Proto jsme se rozhodli soutěž prodloužit do zítřka 15.00 hodin! 

Výhru, stylovou keramickou mističku Knorr, HERA Kuchařku, dietní čaj Wellness, balíček 30 ks žvýkačkových dražé Mentos a kávové bonbony Alpenliebe tedy získá soutěžící, pod jehož receptem (novinkou) bude v úterý 21. 10. 2008 v 15.00 hodin nejvíce diskusních příspěvků.

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při soutěžení!


   
20.10.2008 - Maso a ryby - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [61] jithule [*]

    neuspěla bych

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:43:28
  2. avatar
    [60] saruz [*]

    Dušenou mrkvičku já můžu a ta polívka je servírovaná s láskou. Sml16

    superkarma: 0 19.11.2012, 23:48:08
  3. avatar
    [59] hubajda [*]

    nic pro nas

    superkarma: 0 13.11.2012, 20:25:00
  4. avatar
    [58] arminka [*]

    také bych s tímto menu neuspěla Sml16

    superkarma: 0 29.09.2012, 22:28:48
  5. avatar
    [57] daska59 [*]

    tak s tím by mne doma vyhnali Sml30

    superkarma: 0 29.09.2012, 19:34:59
  6. avatar
    [56] honuska [*]

     Tohle asi není oběd pro mou rodinu.

    superkarma: 0 20.04.2009, 23:14:10
  7. avatar
    [55] Markýza [*]

    Evča: to si piš - zelíčko, pečené a vařené maso, černá i bílá polívka, pečený prejt, brambory, jablíčkový křen kdybych věděla, že bude soutěž, vezmu si sebou foťák

    superkarma: 0 21.10.2008, 15:04:20
  8. avatar
    [54] Zázvorka [*]

    Dušenou mrkev a maso miluju! Děláme kolínko (vepř.) v mrkvi a mňamky! Hlavně druhý den, když se ještě naleží (pokud něco zbyde).

    superkarma: 0 21.10.2008, 14:06:12
  9. avatar
    [53] peknaholka [*]

    kombinace dvou nejodpornějších jídel ze školní jídelny, to by mně rodina hnala....

    superkarma: 0 21.10.2008, 13:00:15
  10. avatar
    [52] Boženka [*]

    Ta polívka už mohla být rovnou z pytlíku.

    superkarma: 0 21.10.2008, 12:51:24
  11. avatar
    [51] Evča [*]

    Markýza: to jsi měla ofotit a byla bys hvězdáááá

    superkarma: 0 21.10.2008, 12:20:38
  12. avatar
    [50] bokul [*]

    agnes2: Mam cukrovku, takze vse je prijatelne az na ten cukr :) Jinak diky za inspiraci :) Co se tyce toho hoveziho, spatne jsem to formulovala - v sobotu jsem pouzila rostenec, takze jsem to delala rovnou jako platky - jinak obvykle taky varim hovezi na vyvar a pak to pouziju na polevku! :)

    superkarma: 0 21.10.2008, 10:57:53
  13. avatar
    [49] agnes2 [*]

    Jo, ještě jsem chtěla říct, že k mrkvi většinou dávám uvařené hovězí, ze kterého jsem dělala polévku. Myslím to tak, že maso vařím současně s masem nebo kostma na polévku, je to jednodušší.

    superkarma: 0 20.10.2008, 22:45:12
  14. avatar
    [48] agnes2 [*]

    Jo, ještě jsem chtěla říct, že k mrkvi většinou dávám uvařené hovězí, ze kterého jsem dělala polévku. Myslím to tak, že maso vařím současně s masem nebo kostma na polévku, je to jednodušší.

    superkarma: 0 20.10.2008, 22:44:16
  15. avatar
    [47] agnes2 [*]

    Nenech se otrávit, důležité je, že vůbec vaříš a "nepytlíkuješ". Já mrkev dělám spíš na sladko, zkus někdy silnější kolečka mrkve dát na máslo, přidej trošku cukru, soli a pepře, zapraš malinko moukou, podlij a podus do měkka, ale ne moc. Nakonec posyp zelenou petrželkou.Je to fakt dobré, uvidíš.

    superkarma: 0 20.10.2008, 22:39:46
  16. avatar
    [46] bokul [*]

    Samík97: No ten por by muj milovany muz neprezil... Nicmene jak jsem psala nize, kazda z nas ma nejaky oblibeny postup a je pravda, ze jsem to uporne rozmichala, ale podlevala jsem dostatecne :-) Markýza: Vidis a ja vzdy jedla dusenou mrkev z hovezim - tezko rici, cim je to dane - mistni zvyklosti? Jinak vsem, co napadaly slehacku - chapu Vase pripominky, ale nejde o to dat do 3 lzic polevky kilo slehacky - ja to videla jak jsem psala nize v restauraci, na zaklade toho jsem to zkusila doma a kdyz clovek zvoli spravny pomer, je to OK.

    superkarma: 0 20.10.2008, 22:31:42
  17. avatar
    [45] Markýza [*]

    bokul: k dušené mrkvi dělám spíš vepřové kostky, rajská s tortelinami mi přijde vysloveně jako rozežranost a na dochucení a zjemnení je lepší spíš zakysanka než šlehačka, ale proti gustu jo a v sobotu a v neděli jsem nevařila, perotože jsme byli na vepřových hodech a jitrnice, jelítka, tlačenku a podobné pochoutky mám v lednici ještě teď

    superkarma: 0 20.10.2008, 20:12:15
  18. [44] Samík97 [*]

    Jemná kolečka se odkolečkovatí při úporném míchání.Já raději silnější kolečka a více tekutiny na dušení.Začínám na tuku cibulkou a pak teprve s mrkví dusit.I nakrájený pór je v tom dobrý,ani nemusí být vidět.

    superkarma: 0 20.10.2008, 18:19:03
  19. avatar
    [43] bokul [*]

    shb: No, dle obrazku to tak nevypada, ale ja to mela nakrajene na jemná kolecka a dusila jsem to tak, ze nektera kolecka se "odkolečkovatěla"

    superkarma: 0 20.10.2008, 16:00:28
  20. avatar
    [42] shb [*]

    polívku tomatovou nepapám , a druhý? tak to taky dělám dost často, akorát mrkev krájím na kolečka, je to hezčí :o) ale jinak mňamka

    superkarma: 0 20.10.2008, 15:50:47
  21. avatar
    [41] bokul [*]

    bookcase: Nastesti vedeme veci i nezdrobnělé.... Ale priklady by se hodily spise na dobu po 22 hod

    superkarma: 0 20.10.2008, 15:33:35
  22. [40] Andrejka82 [*]

    Připomíná mi to školní jídelnu

    superkarma: 0 20.10.2008, 15:18:53
  23. avatar
    [39] Andula [*]

    bokul: jak jsem psala, nemám tendenci zasírat net každou věcí, co se mi zrovna povedla udělat

    superkarma: 0 20.10.2008, 15:09:24
  24. avatar
    [38] petul [*]

    bokul: Podle všech, co měli možnost ochutnat mnou uvařené jídlo, vařím výborně. Nikdy nevařím jídlo ze série porce za 200 Kč. A myslím, že se máš za co stydět, bohužel Jí se i očima Ale je pravda - hlavně že to chutná vám

    superkarma: 0 20.10.2008, 15:04:55
  25. avatar
    [37] bookcase [*]

    bokul: no vás bych chtěla při vašem rozhovoříčku vidět

    superkarma: 0 20.10.2008, 15:03:59
  26. avatar
    [36] bokul [*]

    Meander: Moc diky za kazdy komentar - s usmevem a radosti prijimam :) A pro zbytek - chvili tu necham meho statneho muže, aby pripadne dotazy o chuti nebo nechuti okomentoval on...

    superkarma: 0 20.10.2008, 15:03:46
  27. [35] Rikina [*]

    Hm, sladkou rajskou bych nepozřela, ani jakoukoli jinou rajskou... a hovězí s mrkví mi taky silně připomíná školní jídelnu. A zdrobnělinky v konverzaci jsou příšernost, ale to třeba po líbánkách přejde.

    superkarma: 0 20.10.2008, 15:03:35
  28. avatar
    [34] Simba [*]

    bokul: Chápu, i negativní reakce jsou příspěvky a jako takové se počítají. Jdu podpořit Liberec

    superkarma: 0 20.10.2008, 15:01:15
  29. avatar
    [33] Meander [*]

    A ještě manžílek

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:58:22

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [32] Meander [*]

    obídek, hamání, papání

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:57:55
  2. avatar
    [31] bokul [*]

    Ťapina: Nastesti jen vypada - byl to roštěnec a byl vskutku senzacni. Bohuzel nabidnout ochutnani skrze fotku nedokazu... petul: Oki, jak jsem psala jiz nize - klidne se tu necham ukamenovat za to, co jsem v sobotu varila (i kdyz redakce to prejmenovala na nedelni obed). Co jsi varila ty? Simba: No, nevim, jestli si to trenuju na miminko :) ale my tak nekdy mluvime s manzilkem oba :D Andula: Ano, papá...

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:57:27
  3. avatar
    [30] bokul [*]

    Andula: Ale i to je skoda, proc jsi neprispela do kucharske "dílny" tim, co jsi delala o vikendu? Vsak ja netvrdila, ze muj obidek byl ze serie porce za 200 Kc a k tomu s dlouhodobou prilohou - ja poslala realitu a myslim, ze se nemam za co stydet. Spis se divim, ze se receptu seslo tak malo...

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:54:06
  4. avatar
    [29] Andula [*]

    *modra: vařím hodně dobře Ale a) nevidím důvod, proč tím zasírat net a za b) nafotit i dobré jídlo je kumšt.

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:39:26
  5. avatar
    [28] evelyn [*]

    ja k dusene mrkvi delam dusene hovezi, neni to taak suche http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotosvotvqieki121908.jpg

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:38:11
  6. avatar
    [27] *modrá [*]

    ke špenátu, mrkvi, rajské se právě víc hodí hovězí....

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:35:23
  7. avatar
    [26] *modrá [*]

    to se nám to kafrá a samy nemáme odvahu nic vystavit co ? Hlavní je že manželovi chutná !

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:29:03
  8. avatar
    [25] bokul [*]

    Teď se tu projevím já - tedy manžel. Polévka byla výborná, byť jsem k ní přistupoval s nedůvěrou. A byla sladká. Inu rajská. K druhému chodu bych uvedl, že jsem byl napřed zaskočený kombinací hovězí vs. dušená mrkev. Jsem naučený, že k mrkvi, zelí, špenátu má být vepřové. Nicméně k tomu hovězímu to sedlo výborně. Jinak k těm bramborám bych uvedl, že nemám rád, když mají "hrany", a nedostane se do nich sůl.

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:28:51
  9. avatar
    [24] Ťapina [*]

    To hovězí vypadá jako docela dobrá podešev Polévku radši nekomentuju

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:25:45
  10. avatar
    [23] petul [*]

    bokul: Obávám se, že kvalitou fotek to nebude

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:24:21
  11. avatar
    [22] *modrá [*]

    miluju rajskou

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:21:11
  12. avatar
    [21] Simba [*]

    bokul: papání/hamání ..to už si trénuješ mluvu na mimčo?

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:20:03
  13. avatar
    [20] Andula [*]

    Manžel papá? Proboha

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:16:03
  14. avatar
    [19] bokul [*]

    OK, dobre, prijimam vsechny pripominky a v dalsim mnou podepsanem prispevku necham promluvit sveho manzela s tim, ze muze klidne napsat, co si o tom papání hamání myslel a myslí... Dietu mám v rodině jen já a pevně doufám, že největší chybou na celém menu je ta kvalita fotografií...

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:14:40
  15. avatar
    [18] Canadian [*]

    evelyn: ja jo, ale poradnou a s chilli paprickama

    superkarma: 0 20.10.2008, 14:02:29
  16. avatar
    [17] *modrá [*]

    Místo šlehajdy ve spreji bych dala lžíci zakysané smetany

    superkarma: 0 20.10.2008, 13:57:41
  17. [16] Lindaa [*]

    Polévka: zajímavé, ale prosím bez slehacky a kdyz uz by musela být tak ne sprejovou, vzdyt to je preslazený hnus Hlavní jídlo: fotka se moc nezdarila, strávníci mají asi hromadnou hodne prísnou dietu. Ale myslenka je ok a hlavne mi pripomela, ze jsem dusenou mrkev nedelala uz HROZNE dlouho.

    superkarma: 0 20.10.2008, 13:51:35
  18. avatar
    [15] Věrulinka [*]

    Není to jídlo suchý?

    superkarma: 0 20.10.2008, 13:39:48
  19. avatar
    [14] Aja [*]

    No to je drsný...

    superkarma: 0 20.10.2008, 13:31:48
  20. avatar
    [12] šája [*]

    Jelikož evelyn má náskok, tak sem klidně napíšu: 1/ prznit jakékoli jídlo (byť protlak naředěný vývarem) umělou šlehačkou ve spreji je zločin 2/ druhý chod dostal manžel za trest? Nebo má předepsanou žlučníkovou dietu? Mrkev vypadá dost unaveně, maso a brambory suchý.....

    superkarma: 0 20.10.2008, 13:21:28
  21. avatar
    [11] petul [*]

    Fotka druhého chodu u mne bohužel evokuje školní jídelnu Rozvařený brambory, suchý zeschlý maso a mrkev nemá taky zrovna pěknou barvu Je mi líto

    superkarma: 0 20.10.2008, 13:13:47
  22. avatar
    [10] evelyn [*]

    rajcatovou polivku nepozru

    superkarma: 0 20.10.2008, 13:12:30
  23. avatar
    [9] Simba [*]

    Manx: .. a navrch šlehačka ze spreje

    superkarma: 0 20.10.2008, 13:03:09
  24. avatar
    [8] floo [*]

    Nejsem nějaký přehnaný estét, ale fotka toho druhého chodu mi neudělala zrovna volno...Tím nechci autorku urazit, ale tohle bych na net asi nedala...

    superkarma: 0 20.10.2008, 12:49:39
  25. avatar
    [7] *modrá [*]

    mňam, dobrůtka

    superkarma: 0 20.10.2008, 12:46:08
  26. avatar
    [6] bokul [*]

    Pavla_b: No, jelikož jsem diabetička, já tam dala trochu sladidla. A jelikož jsem těhotná, tak ty tortellini jsem dělala v opravdu velmi mírně osolené vodě (rozhodně ne v poměru jaký je běžně napsaný v návodu na sáčku pro vaření těstovin). Což je možná důležité podotknout - hlavně tu vodu nepřesolit (na začátku).

    superkarma: 0 20.10.2008, 12:34:44
  27. avatar
    [5] Meander [*]

    Slíbila jsem si, že nebudu u jídla dávat blicí smajlíky. Ale lituju toho

    superkarma: 0 20.10.2008, 12:33:03
  28. avatar
    [4] bokul [*]

    Leidy: Díky za ocenění - já jí jedla v jedné vyhlášené restauraci v Olomouci, a tak jsem se jí pokusila dle svých chemických schopností a mé chuti taky připravit a byla jsem spokojená. Doufám, že Ti, co se pokusí budou třeba také... Manx: No, my ji snědli k obědu - pokud neozkoušíš, prosím nesuď - bez chuti to opravdu nebylo. Nicméně záleží i na tom, jaak kdo je náročný, Tvůj názor Ti brát nemohu.

    superkarma: 0 20.10.2008, 12:32:43
  29. [3] Pavla_b [*]

    Manx: ještě je tam cukr a sůl

    superkarma: 0 20.10.2008, 12:31:55
  30. [1] Leidy [*]

    ta polévka je fakt zajímavá ještě jsem ji nikde nikdy nejedla Asi ji zkusím uvařit dle návodu.Díky za tip.

    superkarma: 0 20.10.2008, 12:13:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme