Vážené ženy-in!

Kuchařská soutěž mne opravdu zaujala – i když jako správná novomanželka bych vařila – soutěž nesoutěž. :-)

Naše sobotní menu se skládalo z celkem zdravého i chutného pokrmu zároveň.

Polévka – rajčatová s tortellinami

Na 4 porce potřebujeme...
50 gramů tortellin (dle Vaší chuti, já jsem zvolila trojbarevné s masovou náplní)
500 ml pasírovaných rajčat (1 krabička – k sehnání např. v Lidlu)
500 ml vývaru (ten jsem já neměla, proto jsem použila vodu)
Sůl
Mléko na zjemnění
Cukr či sladidlo na dochucení (dle nároků jedlíků)
Šlehačka ve spreji na ozdobení

Postup je zcela jednoduchý. V cca 500 ml vroucího vývaru nebo lehce osolené vody uvaříme tortellini dle návodu (většinou je to 15 minut). Až jsou tortellini al dente, přidáme do hrnce pasírovaná rajčata (vodu, ve které jsme tortellini vařili, nevyléváme). Celou směs povaříme, můžeme dochutit mlékem, případně osladit, okořenit, jak kdo má rád. Servírujeme s kopečkem šlehačky, která polévku chuťově velice dobře doplní a zjemní.

Hovězí plátek s dušenou mrkví a brambory

Hovězí maso
Brambory
Mrkev
Máslo
Sůl
Sladká paprika
Pepř
Cibulka
Koření

K přípravě si nachystáme plátky hovězího masa dle počtu osob, stejně tak s bramborami a mrkví. Na přípravu dušené mrkve budeme potřebovat ještě máslo, vodu nebo vývar na podlévání, sůl, sladkou papriku, pepř, cibulku, případně další koření dle chuti.

Hovězí maso omyjeme, osušíme, trochu naklepeme, osolíme a opepříme. V tlakovém hrnci rozpálíme olej a připravené maso v něm po obou stranách prudce opečeme. Pak přidáme drobně nakrájenou cibulku, maso podlijeme vývarem nebo vodou a v tlakovém hrnci vaříme cca 35 minut (záleží na tom, jak máme maso připravené, případně jak je staré). Až je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu z masa lehce zahustíme hladkou moukou nebo jíškou.

Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, nudličky nebo jemné plátky. V kastrolku rozhřejeme máslo, do kterého vložíme připravenou mrkev a krátce ji podusíme. Potom k ní přidáme papriku, můžeme i na jemnou nakrájenou cibulku a za občasného podlévání vodou či vývarem dusíme do měkka. Pro ty méně náročné stačí směs už jen dochutit solí, pepřem dle chuti. Pro ty náročnější mrkev nejdříve zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme mlékem a ještě povaříme s tím, že na konci přidáme do směsi na kostičky nakrájené kyselé okurky a před podáváním ještě krátce povaříme. (Já zvolila tu kratší a jednodušší variantu ku spokojenosti všech strávníků).

Jako přílohu podáváme brambory, které snad nepotřebují dlouze popisovat, co se týče přípravy. :-) Stačí je zbavit slupky, nakrájet na dílky, povařit v osolené a okmínované vodě 15 minut.

Doufám, že alespoň těm méně zkušeným hospodyňkám jsem dala skromný návod na vynikající jídlo, těm zkušenějším se omlouvám a doufám, že alespoň polévka je zaujala.

Dobrou chuť a v případě nejasností v některých postupech mne neváhejte kontaktovat.

– bokul

Soutěž Kuchařinky, kuchařky...

Vzhledem k tomu, že receptů přišlo velké množství, nestihli jsme je dnes uveřejnit do plánovaných 10.30 hodin. Proto jsme se rozhodli soutěž prodloužit do zítřka 15.00 hodin! 

Výhru, stylovou keramickou mističku Knorr, HERA Kuchařku, dietní čaj Wellness, balíček 30 ks žvýkačkových dražé Mentos a kávové bonbony Alpenliebe tedy získá soutěžící, pod jehož receptem (novinkou) bude v úterý 21. 10. 2008 v 15.00 hodin nejvíce diskusních příspěvků.

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při soutěžení!


Reklama