Zdraví

Nebojte se těstovin!

 

Ve svém okolí neznám nikoho, kdo by neměl rád těstoviny. Znám však mnoho těch, kteří si myslí, že těstoviny by se měly jíst z mírou a že se z nich přibírá…

 

Souhlasím s názorem, že všechno v životě by mělo mít své hranice a tudíž i konzumace těstovin. Proč se ale vzdávat tak dobrého jídla? Ne, ne, ne… Těstoviny pěkně nechte ve svém jídelníčku! Naučte se je však připravovat tak, aby vašemu tělu i figuře prospívaly…

 

Tašky plné těstovin

Téměř v každém obchodě najdete několik druhů těstovin. Když vám skutečně záleží na zdravé a pěkné postavě, váš nákup zaměřte na těstoviny bezvaječné, vyrobené z tvrdé pšenice.


Tento druh těstovin je možná o něco dražší než běžné druhy těstovin, ale jejich konzumace se doporučuje z následujících důvodů:

·         Jsou zbaveny přebytečného tuku, které obsahují vejce

·         Nelepí se

·         Tvrdá pšenice je pro organizmus prospěšnější, především  z důvodu vysokého obsahu vlákniny   

 

Co se týče konkrétního výběru, soustřeďte se spíš na těstoviny italské, které jsou vyrobeny tradiční a osvědčenou recepturou a mají dobrou kvalitu (výrobky z tvrdé pšenice jsou označeny slovem Duru).

Jak vařit a nepřibrat  

Těstoviny jsou vděčným jídlem i pro snadnou a časově nenáročnou přípravou. Pro „moudré vaření“ stačí, když se budete držet těchto základních pravidel:

·         Do vody, ve které se těstoviny vaří, nepřidávejte olej. Stačí špetka mořské soli

·         Vyvarujte se klasické smetany, tavených a tučných sýrů. Zkuste je nahradit jogurtovým dresingem, kečupem, smetanou s nižším obsahem tuku, tvrdým sýrem apod.

·         Když máte ve zvyku používat máslo, raději ho nahraďte olivovým olejem

·         Nebojte se experimentovat s bylinkami. Velikou oblibu má například bazalka nebo oregano. Pokud můžete, používejte je čerstvé.

·         Těstoviny je vhodné kombinovat se zeleninou (mražená, čerstvá), bílým masem a mořskými plody

·         Pro zvýraznění chuti doporučuji použít rozdrcený čerstvý česnek, který snadno vmícháte do uvařených těstovin

 

 

Můj oblíbený recept nebo špagety s tvarohem a koprem (recept na 1 sáček špaget/4 osoby)

Do uvařených špaget vmíchejte:

·         1 velkou nadrobno nakrájenou cibuli, která je dozlatova usmažená na olivovém oleji

·         mořskou sůl (dle vaší potřeby)

·         nízkotučný tvaroh (celé balení)

·         nízkotučnou smetanu (celé balení)

·         sušený nebo čerstvý nadrobno nakrájený kopr

 

Celou směs dobře promíchejte a hned servírujte.

 

 

Dobrou a zdravou chuť J

 

  

 

   
27.03.2006 - Zdraví - autor: Natálie Rolková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [48] fialinka [*]

    Doporučuju těstoviny s tuňákem: na olivovém oleji osmažím cibulku, přidám tuňáka z konzervy, přidám roztavit tavený sýr (není nutné), trochu smetany, bylinek a naliju na těstoviny .. mňam, a je to fakt rychlé

    superkarma: 0 01.04.2006, 14:11:04
  2. [45] maysy [*]

    Ja mám tiež rada cestoviny na všetky sôsoby a moje deti tiež. Najčastejšie v poslednej dobe robím taký šalát. Uvarím si cestoviny, pridám kukuric, tuniaka z konzervy, nakrájané olivy, papriku a zamiešam. možno pridať trochu oliváča. Na to si dávam až na tanier jogurt zmiešaný s bylinkami ako je oregano alebo podobné. Postrúham na to ešte syr. Mne to moc chutná.

    superkarma: 0 27.03.2006, 22:18:16
  3. avatar
    [44] Malenka [*]

    marcellina*,Lindaa:No tak jupí!Zítra jdu do toho!

    superkarma: 0 27.03.2006, 16:47:32
  4. [43] Lindaa [*]

    Malenka: já odhaduji mnozství omácky na lasagne asi 1placka lasagne=1dl tekutiny. A navíc se nesmejí packy prekrývat, protoze se slepí k sobe a omácka se nedostane mezi ne. A pecu na 200 stupnu 35 minut (predehrátá trouba a teplá omácka). Pokud delám omácku den predem a beru jí z lednice tak pecu o 15 minut déle.

    superkarma: 0 27.03.2006, 15:32:10
  5. avatar
    [42] Midsummer [*]

    sýrová pochoutka:

    Uvařit jakékoliv těstoviny "al dente". Zvlášť v míse zamíchat strouhaný tvrdý sýr - množství "hodně", strouhané olomoucké tvarůžky, trochu mlíka a může být i bílý jogurt a taky někdy dávám Cottage (ale pak je třeba počítat s hrudkama i po zapečení). Okořením mletou paprikou a gulášovým a grilovacím kořením (no opravdu, nekecám).
    Do pekáčku těstoviny a střídačku s touto směsí - nebo nejdřív těstoviny a potom prolít směsí. Chvilku (cca 15 minut) zapéci v troubě.
    Po vytažení hlídat, aby vám to ostatní členové rodiny s prominutím nesežrali před nosem...

    superkarma: 0 27.03.2006, 14:17:06
  6. avatar
    [41] marcellina* [*]

    Malenka: Meander: ja je ted pred tim, nez je naskladam do pekacku a prokladam masem a omackou namocim do teple vody. Vsaknou pak mnohem lip a uz se mi nikdy nestalo,ze by se neupekly

    superkarma: 0 27.03.2006, 13:51:41
  7. avatar
    [40] Meander [*]

    Malenka: Můj první pokus s lasagnemi dopadl úplně stejně. Pěkně to křupalo

    superkarma: 0 27.03.2006, 13:46:17
  8. avatar
    [39] Malenka [*]

    Když jsme s mým mužem poprvé zkoušeli lasagne,dali jsme tam málo omáčky - nebyly ponořené.Zůstaly tudíž po upečení takové jako v krabičce.. To jsme si pošmákli! Takže tenhle recept nezkoušejte...

    superkarma: 0 27.03.2006, 13:42:04
  9. avatar
    [38] Luciš [*]


    já často jen orestuju mleté vepřové maso, přidám kečup, česnek, oregano - omáčka, dám na špagety, zasypu strouhaným sýrem
    mňamka za patnáct minut

    nebo si dám těstoviny s pestem a sýrem

    nebo si dám těstovinky s rozpuštěnou nivou s mlékem, může být šunka na kostičky nebo i bez

    Takové czech-made, ale

    superkarma: 0 27.03.2006, 13:13:33
  10. avatar
    [37] gerda [*]

    uvařit těstoviny. Opéct předem vypocený lilek. Těstoviny pomíchat se: 3 celá vejce, 1/2 l bílého jogurtu, 20 Dg strouhaného eidamu, tím lilkem, česnekem a 2 lžičkami kari koření. Nahoru (kdo není vegetarián) poklást plátky slaniny a do červena zapéct v troubě. Asi 20-30 min.

    superkarma: 0 27.03.2006, 12:59:21

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [35] V.Nováková [*]

    Ahojky, miluju těstoviny , doporučuji od firmy ADRIANA-takové super "šneky" uvařené a polité APETITO sýrová omáčka, posypané strouhaným sýrem....to je prostě balada !!!!

    superkarma: 0 27.03.2006, 12:31:24
  2. avatar
    [34] Vivian [*]

    superkarma: 0 27.03.2006, 12:15:51
  3. avatar
    [33] Kelly [*]

    Kdyby neexistovaly špagety, tak já je určitě vymyslím ... tak je zbožňuji. Když je týden nemám, pociťuji absťák a není mi shnilo nějakou tu máčku uklohnit a pořádně si nacpat "panděro". A je mi úúúúplně fuk, jestli momentálně přiberu.
    Božské jsou se sýrovou omáčkou a žampióny a nyní mám doma omáčku rajskou. Ale já jsem schopna k nim sníst cokoliv.
    Jsem na nich prostě závislá ...

    superkarma: 0 27.03.2006, 12:00:39
  4. avatar
    [31] svetluszka [*]

    ..koukám, že jsem asi jediná, komu ty "starý" těstoviny chutnají... .
    Ony ty bezvaječný a z tvr. pšenice jsou taky dobrý, ale jak k čemu. Takový pečený vepřový s česnekem a litrama nezdravé a mastné šťávy je fakt nej s těma "starejma" kolenama.. ...aspoň pro nás doma.

    superkarma: 0 27.03.2006, 11:38:11
  5. avatar
    [30] Daruma [*]

    Těstoviny miluju na všechny způsoby, a můj taky. Nejraději zapečené s brokolicí, šunkou a sýrem.

    superkarma: 0 27.03.2006, 11:30:36
  6. avatar
    [28] bednaroi [*]

    Meander: jestli si tu nekdo nevsiml, tak to Y bylo v jednom ze 4 slov testoviny.Nereknu kdyby v kazdem, to bych i ja sama o sebe rekla ze jsem debil. A jinak, ja mam klavesnici anglickou a tadu je Y vedle T. No ale kdyz uz nemate nic jineho na praci nez stourat do lidi kvuli malickostem ......

    superkarma: 0 27.03.2006, 11:10:03
  7. avatar
    [27] marcellina* [*]

    zrovna byly vcera k obedu s krevetama, spenatem a smetanou a co zbylo, je na salat

    superkarma: 0 27.03.2006, 11:06:32
  8. avatar
    [26] Meander [*]

    bednaroi: Já ti nevím, ale měkké i je na klávesnici na opačné straně než ypsilon Když jsme tak u těch překlepů...

    superkarma: 0 27.03.2006, 11:02:44
  9. avatar
    [25] Žábina [*]

    já mám ráda špagety jen polité olivovým olejem a posypané bazalkou..právě jsem na to dostala děsnou chuť

    superkarma: 0 27.03.2006, 11:02:25
  10. avatar
    [24] Gabi [*]

    Malenka: nech si to, začala jsem slintat

    superkarma: 0 27.03.2006, 11:02:19
  11. avatar
    [23] Malenka [*]

    Mušle povařené ve víně,česnek jen rozmáčknout nožem pak vyndat, petrželka,do špaget zamíchat...za tři minuty večeře á la nebeská mana!!!

    superkarma: 0 27.03.2006, 10:59:06
  12. avatar
    [22] bednaroi [*]

    Gabi: olivovy olej pouzivam do vseho,ale pravy kvalitni maslicko je posusnanicko

    superkarma: 0 27.03.2006, 10:53:43
  13. avatar
    [21] bednaroi [*]

    Manx: a tady se nekdo jeste v nikdy nepreklepl kdyz spechal

    superkarma: 0 27.03.2006, 10:52:02
  14. avatar
    [20] gerda [*]

    Manx: určitě se to na chuti pozná. Já kupuju opravdu jen ty dražší druhy, navíc "expres", protože to je pak večeře opravdu za chvilku.

    superkarma: 0 27.03.2006, 10:49:13
  15. avatar
    [19] Gabi [*]

    bednaroi: máslo na těstoviny je barbarství - jedině panenský olivový olej

    superkarma: 0 27.03.2006, 10:43:58
  16. avatar
    [17] Mici [*]

    teď jsem někde četla, že se prý netloustne po těstovinách z pšenice SEMOLINA, tož nevím...

    superkarma: 0 27.03.2006, 10:22:14
  17. avatar
    [15] hafafanka [*]

    Hned bych si je dala!! Ty kolínka mi taky nějak nejdou ...!

    superkarma: 0 27.03.2006, 10:00:41
  18. avatar
    [14] Ada1 [*]

    Lenika: tak tak, me oblibene jidlo, hotovo temer bez prace

    superkarma: 0 27.03.2006, 09:47:11
  19. avatar
    [13] bednaroi [*]

    No ja testoviny miluju na vsechny zpusoby,i ty ve skolni jidelne my chutnaly,vlastne vsechna jidla.Ale kolinka taky moc nekupuju,nejak me ten jejich tvar odrazuje.
    Hrozne jednoduchej a rychlej recept z posledni doby.Uvarte si svoje oblibene testovyny a k tomu si vemte jen zeleninovy slat (okurka,paprika,rajce),muzete pridat i jogut nebo testovinky trosku promastit maslickem.Ja si to vzdycky cele promycham a bastim za tepla i studena.
    Poprvne kdyz jsem to jedla,tak jsem si rikala,to ses teda hochu vytah (pritel delal prvni veceri ) ale ted bych to mohla furt.Teple jsou lepsi,za studena uz je to opravdu jak salat.
    No ale nad testovyni s miliony omacek neni.nebo zapecene s brokolici a syrovou omackou

    superkarma: 0 27.03.2006, 09:46:42
  20. avatar
    [12] jiti [*]

    Já znám někoho kdo bytostně nesnáší těstoviny. Svého mužíčka

    superkarma: 0 27.03.2006, 09:38:40
  21. avatar
    [11] Lenika [*]

    Těstoviny můžu každý den . Nejlépe i jen s kečupem a strouhaným sýrem

    superkarma: 0 27.03.2006, 09:30:26
  22. avatar
    [10] Žábina [*]

    a ty z tvrdé pšenice jsou opravdu lepší, když na ně narazím, neváhám

    superkarma: 0 27.03.2006, 09:10:05
  23. avatar
    [9] Žábina [*]

    těstoviny miluju
    ale jak píšete kolínka nee

    superkarma: 0 27.03.2006, 09:08:57
  24. avatar
    [8] Malenka [*]

    gerda: To je fakt!Na to jsem úplně zapomněla.Já myslím,že je to taky těmi "přílohami". Tenkrát se do těstovin nedávaly čerstvé věci,ale nechalo se to rozvařit v nějaké univerzální hnědé omáčce..

    superkarma: 0 27.03.2006, 09:03:13
  25. avatar
    [7] Gabi [*]

    Těstovin se tedy nebojím !
    gerda: jo, já díky vzpomínkám nekoupím tvar "kolínek" a absolutně se výhýbám českým výrobkům. Ale ne všichni vzpomínají ve zlém - např. moje sestra zásadně kupuje to nejobyčejnější "sekané potrubí", nejraději to mírně rozvaří a zalije kečupem (nejlépe hodně levným a hodně červeným) či nějakou "zdravou" omáčkou.

    superkarma: 0 27.03.2006, 08:36:54
  26. [6] r1911 [*]

    Těstoviny mám ráda snad na všechny způsoby (sladká, slaná, teplá, studená i zapečená varianta). Jen ty ve tvaru kolínek (jak píše gerda - sekané potrubí) opravdu nemusím, nějak mi připomínají školní jídelny.

    superkarma: 0 27.03.2006, 08:35:27
  27. avatar
    [5] svetluszka [*]

    ..teda ty obyčejný nikde nprodávají...

    superkarma: 0 27.03.2006, 08:19:05
  28. avatar
    [4] svetluszka [*]

    Je to smutný, ale zaměřovat se v obchodech na těstoviny z tvrdé přenice a bez vajec už není potřeba, protože už je skoro nikde neprodávají... ....

    superkarma: 0 27.03.2006, 08:08:57
  29. avatar
    [3] gerda [*]

    Víte, co je zajímavé? Těstoviny má teď opravdu asi každý rád a nikdo se neofrňuje, ale vzpomínám si na dobu svého dětství, kdy byly neoblíbené. Říkalo se jim sekané potrubí a mívali jsme to s nějakou nedobrou omáčkou ve školní jídelně. To neměl rád nikdo. Teď mají nějakou lepší chuť, nebo co...

    superkarma: 0 27.03.2006, 08:07:03
  30. avatar
    [2] colombo [*]

    Těstoviny, ty já teda můžu

    superkarma: 0 27.03.2006, 07:48:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme