Vaření

Nebojte se dát na gril játra, rostbíf a další méně tradiční pochutiny!

Konečně jsme se dočkali krásných slunečných dnů a naplno se můžeme pustit do oblíbeného grilování. Rádi byste letos překvapili své přátele méně tradičními pokrmy, které se na gril báječně hodí, ale zatím vás nic necvrnklo do nosu? Inspirujte se našimi recepty níže, které najdete i na webu tescorecepty.cz. Všechny potřebné suroviny pak najdete pod jednou střechou v obchodech Tesco.

 Losos na grilu s citronovými plátky

losos

Suroviny:

  • 800 g filetovaného lososa
  • lžíce citronové šťávy
  • 8 plátků citronu
  • lžička mořské soli
  • špetka pepře
  • 2 lžíce oleje
  • svazek kopru

Postup:

Lososa očistíme, omyjeme a osušíme. Pinzetou jej zbavíme kostiček. Připravené maso pokapeme citronovou šťávou a olejem. Přidáme nasekaný kopr, sůl a pepř. Lososa obložíme plátky citronu a necháme v ledničce odležet asi hodinu. Maso grilujeme na rozžhaveném grilu vyloženém alobalem. Plátky citronu pokládáme střídavě na gril i na lososa, aby také získaly kouřový nádech. Losos by měl být uprostřed lehce narůžovělý, proto jej negrilujeme příliš dlouho. Servírujeme s pečivem nebo bramborami.

 

 Krevety na grilu v medové marinádě

tesco

Suroviny:

  • 600 g krevet
  • 100 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 špetky strouhaného zázvoru
  • 3 špetky citronové kůry
  • chilli podle chuti
  • pepř
  • sůl

Postup:

Máslo rozpustíme a smícháme ho s medem. Přidáme citronovou šťávu, lisovaný česnek, citronovou kůru, zázvor a olivový olej. Podle chuti přidáme chilli, pepř a sůl. Pokud nemáte chilli rádi, lze ho vynechat. Marinádu necháme vychladnout a naložíme do ní krevety na 1 hodinu. Krevety před grilováním utřeme, aby nám marináda nekapala do grilu. Grilujeme z každé strany asi 6 minut a během grilování potíráme marinádou.

 

Tandoori kuřecí kousky na grilu

kuře

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 velké bílé jogurty
  • kurkuma
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
  • kousek zázvoru
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku
  • 4 chlebové placky nebo chleby pita
  • sůl
  • pepř
  • směs koření tandoori

Postup:

Kuřecí maso nakrájejte na tenčí plátky, aby se do nich lépe dostala marináda. Jeden bílý jogurt smíchejte s kořením či pastou tandori, přidejte trochu kurkumy. Můžete přidat také trochu čerstvého koriandru, trochu olivového oleje. Maso namočte do marinády a nechte nejméně přes noc marinovat. Připravte dip z druhého bílého jogurtu, nastrouhaného zázvoru, citronové šťávy, nasekaného koriandru a prolisovaného česneku. Osolte a opepřete. Maso v předstihu vyjměte z chladničky a pečte 7 až 8 minut na rozpáleném grilu. Aby bylo propečené a na povrchu zlatavé, až křupavé – ale ne suché. Podávejte s nahřátými plackami a namáčejte do jogurtovo-bylinkového dipu.

TIP: Místo pity můžete podávat také s rýží a zeleninovým salátem.

 

Hovězí rostbíf na grilu se zeleninovým salátem

tesco

Suroviny:

  • 1 kg vysokého roštěnce
  • sůl
  • pepř
  • 1 vanička Knorr Bohaté šťávy na tmavá masa
  • 70 g hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup:

Maso vcelku osolíme, opepříme a potřeme hořčicí a olejem po celé jeho ploše. Necháme odležet v chladu a připravíme si masovou šťávu, kterou maso při grilování potíráme. Masovou šťávu získáme rozpuštěním 1 vaničky Bohaté šťávy v 250 ml horké, nikoliv vroucí vody a krátkým povařením. Máme-li tepelnou sondu nebo vpichový teploměr, snažíme se nepřekročit teplotu 55° C uvnitř masa. Grilujeme pomalu na mírně rozpáleném grilu anebo pečeme v troubě na nižší teplotu. Nakonec necháme maso odpočinout tak, aby došlo do stavu médium a zatáhlo se. Krájíme na tenké plátky a servírujeme na salátovém lůžku společně s křupavým pečivem.

 

Vepřová játra na grilu zakapaná bílým vínem

játra

Suroviny:

  • 600 g vepřových jater
  • kmín
  • 200 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř

Postup:

Vepřová játra očistěte a nakrájejte na kusy široké přibližně 1,5 cm. Játra opepřete a okořeňte nahrubo namletým kmínem. Vložte je na gril, zakapejte bílým vínem a grilujte dozlatova ze všech stran, asi 6 minut. Játra osolte až po ogrilování. Podávejte s bramborami nebo rýží.

 

Žebra na grilu v marinádě z černého piva 

žebra

Suroviny:

  • 4 ks vepřových žeber
  • 400 ml černého piva
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Ve větší míse smícháme pivo, med, citronovou šťávu, zázvor, sůl a pepř. Přidáme snítky rozmarýnu a lisovaný česnek. Vše promícháme. Do marinády vložíme vepřová žebírka a potřeme je ze všech stran a nechám 24 hodin uležet v lednici. Žebírka grilujeme 1 hodinu a 30 minut. Hotová žebírka podáváme s oblíbeným dipem.

   
23.06.2017 - Grilování - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] Boros [*]

    S těmi játry bych si dala říci, ale ty krevety teda ani náhodou

    superkarma: 0 23.06.2017, 20:34:50
  2. avatar
    [5] babytka [*]

    zítra grilujeme, dík za super tipy, určitě vyzkoušíme ty játra....Sml22

    superkarma: 0 23.06.2017, 19:42:57
  3. [4] babinka [*]

    To bych neodmítla...Sml59Sml59

    superkarma: 0 23.06.2017, 15:10:11
  4. [3] MARIE MATEJKOVA [*]

    Vše je hodně lákavé Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 23.06.2017, 11:52:39
  5. [2] bobani [*]

    sbíhají se mi sliny

    superkarma: 0 23.06.2017, 10:18:57
  6. [1] EliškaN [*]

    K obědu to dneska si nedopadne, ale o víkendu jdem na opékání, tak třeba tam něco podobného ochutnám Sml16

    superkarma: 0 23.06.2017, 07:03:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme