Vaření

Nebojte se chřestu. Poradíme vám, jak koupit ten nejlepší

Je u českých zákazníků chřest oblíbený? Jaké jsou druhy chřestu a jak ho připravovat? Na to nám odpověděla Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco

Je u českých zákazníků chřest oblíbený?
Poslední roky pozorujeme, že prodeje chřestu se rok od roku zvyšují. Jakmile se objeví první jarní paprsky, chřestová sezona pomalu začíná a s ní i příprava oblíbených receptů. V obchodech Tesco trvá sezona českého chřestu zpravidla od dubna do poloviny května.  

chřest

Odkud chřest pochází?
Původně pochází chřest z Orientu, kde byly nalezeny nástěnné malby vyobrazující jeho pěstování. Do Evropy se chřest dostal přes Holandsko na začátku 19. století, odkud se následně rychle rozšířil.

Jaké jsou druhy chřestu?
Nejznámějšími druhy jsou chřest bílý a zelený. Prodává se ale i chřest fialový a další barevné kombinace. Bílý chřest má silnější stonky a jemnou chuť. Častěji je využíván v teplé kuchyni. Oproti tomu zelený chřest má stonky tenčí, jeho chuť je více nahořklá a intenzivní.

Co by měli zákazníci při výběru chřestu v obchodě sledovat?
Při nákupu chřestu by měli zákazníci věnovat pozornost především jeho čerstvosti. Chřest, který byl sklizen v relativně krátké době, poznáte jednoduše: po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina. Čerstvý chřest zároveň nelze ohnout. Pečlivě si také prohlédněte stonky, které by měly vypadat svěže, a špičky výhonků. Ty by měly být uzavřené, nikdy ne rozvinuté. Při nákupu si ke chřestu přivoňte. Měl by mít jemnou charakteristickou chuť.

Jak chřest upravovat?
Bílý chřest před úpravou omyjeme a celý ho oloupeme, ideálně pomocí škrabky na brambory. Zelený chřest stačí omýt a odříznout zdřevnatělé spodní konce výhonků. Pokud chceme chřest vařit, doporučuje se vodu lehce osolit a vařit stonky svázané k sobě. Snadněji se nám tak bude vytahovat z vody, aniž bychom ho polámali. Bílý chřest vaříme asi 12 minut, zelenému postačí 10 minut.

chřest

Způsobů, jak chřest v kuchyni připravovat, je mnoho. Populární jsou například krémové polévky, zapečený chřest, slané koláče, chřest podušený nebo grilovaný jako příloha, výborný je ale také syrový.

Jaké je doporučené skladování chřestu?
Obecně platí, že dobrý chřest je jen zcela čerstvý chřest. Pokud chřest nespotřebujete hned po zakoupení, mějte na paměti, že byste jej měli skladovat v chladnu, vlhku a tmě. Na světle může bílý chřest začít fialovět.

Odpovídala: Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco

   
12.02.2015 - Zelenina - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [8] Handa [*]

    Pri nakupu by se mely vybirat stejne silne stonky, coz v pulkilovych baliccich, ktere supermarkety prodavaji malokdy je. Voda na vareni se nejensoli, ale pridava se lzicka cukru a lzice masla. I u bileho chrestu odkrojime drevnaty konec.

    superkarma: 0 12.02.2015, 13:56:08
  2. avatar
    [7] gerda [*]

    Chřest je vynikající, pokud je čerstvý a křehký. Teď v zimě ho nahrazuje černý kořen, ale ten je k dostání málokdy. Úprava je nejlepší ta nejjednodušší: uvařit, polít máslem a sypat praženou strouhankou.

    superkarma: 0 12.02.2015, 10:07:07
  3. avatar
    [6] denkas [*]

    Jé,ty příbory mám! Chřest mám na zahradě. Ale ještě sem ho nikdy nejedlaSml80

    superkarma: 0 12.02.2015, 09:55:59
  4. [5] free [*]

    Mluju chřest, ale od doby co jsem zrušila vlastní chřestárnu cca 4 roky, si ho koupím jednou ročně... a není to ono

    Sml24

    superkarma: 1 12.02.2015, 09:20:33
  5. avatar
    [4] delfi.na [*]

    Je vynikající, ale moc ho neumím připravit Sml80

    superkarma: 0 12.02.2015, 09:16:52
  6. avatar
    [3] L_B [*]

    gerda — #1 jasne - sezona je duben-kveten (cerven)...Sml22

    ...uz se tesim - jezdime si pro chrest primo do Ceskeho chrestu Sml67

    a tam mam zaruku, ze je extra cerstvy - co sklidi, tak jde hned do haly, umyt, protridit a na baleni nebo na prodej primo v hale - a navic jde koupit horsi jakost (ruzne zakrivene, atd.) za o dost lepsi peniz...Sml67

    superkarma: 0 12.02.2015, 08:05:18
  7. [2] janavys [*]

    Chřest nevařím. Zamyslím se nad tí a vyzkouším.Sml67

    superkarma: 0 12.02.2015, 07:18:45
  8. avatar
    [1] gerda [*]

    chřest v únoru???? Já měla za to, že jeho sezóna vypukne o něco později.Sml80

    1. na komentář reaguje L_B — #3
    superkarma: 0 12.02.2015, 04:26:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme