Reklama

Tak jsem se článkem nějak netrefila do počasí. Píšu a venku intenzivně prší. A to vás chci zvát na grilování. Snad se počasí do víkendu umoudří a vy vyzkoušíte některý z mých receptů. Když ne, tak příští víkend. Nebo přes týden. :-)



Proč neandrtálská grilovačka?
Protože grilujeme na kameni. Na obyčejném kameni z potoka. Žádný lávový kámen, žádné litinové soudky, žádný plyn, žádné dřevěné uhlí. Pouhé tři komínky cihel, na nich rošt z hobby marketu (stál asi pětistovku) a jako vrchol všeho pěkný placatý rovný kámen. Inspiroval nás Jirka Hladík ze Zvoničky v Krkonoších (první foto), který na kameni griluje už delší dobu. A masíčko od něj bylo opravdu dokonalé. Šťavnaté, křupavé. Navíc, žádný tuk z grilovaného pokrmu vám neodkapává do ohně a nepřepaluje se. Zůstává hezky na kameni a maso si v něm pěkně lebedí.



Do budoucna našemu milému kameni vymyslíme trochu honosnější cihlový základ, ale zatím jsme opravdu spokojeni.

A co to vidíte na kameni?
Kuřecí prsíčka naložené v medové kořenicí směsi. Jsem líná a v tomhle směru bez fantazie. :-) Kořenicí směsi kupuji, mám své oblíbené. Koupíte je ve vstupních halách některých supermarketů a zatím mě žádné jejich koření nezklamalo.
Vedle se peče pro někoho netradiční příloha - bramborové placky.



Bramborové placky

Nevažte, nepočítejte, nestresujte se. :-) Povedou se!

brambory vařené ve slupce
vejce (čím víc brambor, tím více vajec)
polohrubá mouka
krupice
sůl
trocha sádla

Brambory oloupeme a postrouháme na jemné struhadle. Přidáme vejce, většinou tak 1-3, a trochu sádla. Osolíme a začneme přisypávat tu trochu mouky, tu trochu krupice. Až se nám těsto přestane lepit na ruce.
Teď už jen rozválíme a šupneme na rozpálený kámen. Obracíme a kocháme se pohledem na hnědé puchýřky, které nám na placce postupně vyskakují. Když nevyskakují, nevadí. Placky jsou stejně dobré.
Hotové můžeme potřít sádlem, třeba i česnekem nebo kečupem či čímkoliv, co máme rádi a co nám nepřipadá jako divná kombinace. :-)



Pro dnešek dost masa. Vidíte, jak lákavě může vypadat stůl plný chutných salátů? Nemusíte se k masu přece pořád cpát pečivem. :-) Až zkusíte naše placky, nechejte se inspirovat saláty. Já jsem se také nechala inspirovat, opět ve Zvoničce, od Evy.



Rajčatový salát s vejci a klobásou

Tomu neodolá ani masožravec...

rajčata
klobása (nebo párek)
vejce uvařená natvrdo
majonéza, tatarka, bílý jogurt - poměr necháme na vás
sůl a pepř

Rajčata pokrájíme na kostičky, stejně tak vajíčka a klobásu. Promícháme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku a bílý jogurt (nebo něco z toho vynecháme). Osolíme a opepříme podle chuti.

Po tomhle salátu se vaši hosté utlučou. Vyzkoušela jsem si to na naší grilovačce, kde patřil k nejoblíbenějším na stole.

A příště zase něco ugrilujeme a umícháme něco, co vypadá alespoň trochu zdravě.
Uvítám i vaše tipy, vaše oblíbené marinády, saláty a přílohy a kdeco jiného. Protože grilovací sezona začíná. :-)
Pište na mail
aja@kosiky.cz