Vaření

Neandrtálská grilovačka

Tak jsem se článkem nějak netrefila do počasí. Píšu a venku intenzivně prší. A to vás chci zvát na grilování. Snad se počasí do víkendu umoudří a vy vyzkoušíte některý z mých receptů. Když ne, tak příští víkend. Nebo přes týden. :-)



Proč neandrtálská grilovačka?
Protože grilujeme na kameni. Na obyčejném kameni z potoka. Žádný lávový kámen, žádné litinové soudky, žádný plyn, žádné dřevěné uhlí. Pouhé tři komínky cihel, na nich rošt z hobby marketu (stál asi pětistovku) a jako vrchol všeho pěkný placatý rovný kámen. Inspiroval nás Jirka Hladík ze Zvoničky v Krkonoších (první foto), který na kameni griluje už delší dobu. A masíčko od něj bylo opravdu dokonalé. Šťavnaté, křupavé. Navíc, žádný tuk z grilovaného pokrmu vám neodkapává do ohně a nepřepaluje se. Zůstává hezky na kameni a maso si v něm pěkně lebedí.



Do budoucna našemu milému kameni vymyslíme trochu honosnější cihlový základ, ale zatím jsme opravdu spokojeni.

A co to vidíte na kameni?
Kuřecí prsíčka naložené v medové kořenicí směsi. Jsem líná a v tomhle směru bez fantazie. :-) Kořenicí směsi kupuji, mám své oblíbené. Koupíte je ve vstupních halách některých supermarketů a zatím mě žádné jejich koření nezklamalo.
Vedle se peče pro někoho netradiční příloha - bramborové placky.



Bramborové placky

Nevažte, nepočítejte, nestresujte se. :-) Povedou se!

brambory vařené ve slupce
vejce (čím víc brambor, tím více vajec)
polohrubá mouka
krupice
sůl
trocha sádla

Brambory oloupeme a postrouháme na jemné struhadle. Přidáme vejce, většinou tak 1-3, a trochu sádla. Osolíme a začneme přisypávat tu trochu mouky, tu trochu krupice. Až se nám těsto přestane lepit na ruce.
Teď už jen rozválíme a šupneme na rozpálený kámen. Obracíme a kocháme se pohledem na hnědé puchýřky, které nám na placce postupně vyskakují. Když nevyskakují, nevadí. Placky jsou stejně dobré.
Hotové můžeme potřít sádlem, třeba i česnekem nebo kečupem či čímkoliv, co máme rádi a co nám nepřipadá jako divná kombinace. :-)



Pro dnešek dost masa. Vidíte, jak lákavě může vypadat stůl plný chutných salátů? Nemusíte se k masu přece pořád cpát pečivem. :-) Až zkusíte naše placky, nechejte se inspirovat saláty. Já jsem se také nechala inspirovat, opět ve Zvoničce, od Evy.



Rajčatový salát s vejci a klobásou

Tomu neodolá ani masožravec...

rajčata
klobása (nebo párek)
vejce uvařená natvrdo
majonéza, tatarka, bílý jogurt - poměr necháme na vás
sůl a pepř

Rajčata pokrájíme na kostičky, stejně tak vajíčka a klobásu. Promícháme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku a bílý jogurt (nebo něco z toho vynecháme). Osolíme a opepříme podle chuti.

Po tomhle salátu se vaši hosté utlučou. Vyzkoušela jsem si to na naší grilovačce, kde patřil k nejoblíbenějším na stole.

A příště zase něco ugrilujeme a umícháme něco, co vypadá alespoň trochu zdravě.
Uvítám i vaše tipy, vaše oblíbené marinády, saláty a přílohy a kdeco jiného. Protože grilovací sezona začíná. :-)
Pište na mail
aja@kosiky.cz


 

   
22.05.2008 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [17] jithule [*]

    hned byc si dala

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:16:23
  2. avatar
    [16] ivory [*]

    už aby bylo jaro Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:58:27
  3. avatar
    [15] hubajda [*]

    hm hned bych si dala

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:55:59
  4. [14] orangutan [*]

    Sml8noste na stůl

    superkarma: 0 28.06.2009, 22:42:06
  5. avatar
    [13] Zázvorka [*]

    Lávový nebo žulový kámen má ségra s manžou taky a po zkušenostech o známým si ho rovnou po uříznutí dali dát do kovového rámečku. Když praskne, nevadí, nerozsype se a jede se dál! Tak jsem slyšela, že kameny lidé berou na hřbitovech, ale berte jen bez nápisů takový steak s obtisknutým nápisem "spi sladce" nebo "nezapomeneme babičko" - by byl asi dost nechutný Za receptíky díky, ty placky mě fakt lákají! Ještě jednu radu přidám: když si koupíte novou plotýnku pod hrnce, tak ji po vydrhnutí můžete i na plynu či elektrice doma použít jako plotnu na pečení bramboráků, placek a dalších dobrot, které se dříve pekly přímo na kamnech. Je to podobný materiál jako pláty z kamen a je to vyzkoušené. Dobře se to obrací špachtí (zednickou:-)) Dobrou chuť

    superkarma: 0 22.05.2008, 13:56:40
  6. avatar
    [12] bookcase [*]

    elly: dobrý nápad.. a je vidět, že jste si Krkonoše užili

    superkarma: 0 22.05.2008, 13:44:11
  7. [11] Samík97 [*]

    To bramborové těsto může být i na vaření - tašky s povidly sypané mákem je hit mých vnoučat když přijedou nejen na prázdniny.Jinak do placek dávám raději hladkou mouku anebo s polohrubou napůl.

    superkarma: 0 22.05.2008, 12:50:09
  8. [10] stanislavav [*]

    také ráda griluji na kameni, ale placky jsem tam nezkoušela. Super nápad při nejbližší příležitosti to vyzkouším.

    superkarma: 0 22.05.2008, 12:40:24
  9. avatar
    [9] elly [*]

    Hanule: soused má domluveno z kameníkem, že až bude mít nějaký zbytek, tak bude jeho.

    superkarma: 0 22.05.2008, 12:17:00
  10. [8] Hanule [*]

    Kde se dát takový kus mramoru sehnat ? Někdo je prý bere ze hřbitova, ale to by mi nechutnalo.

    superkarma: 0 22.05.2008, 12:11:09
  11. avatar
    [7] elly [*]

    Meander: ten náš kámen taky rupnul, ale jak je na té mřížce, tak to nevadí

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:55:10
  12. avatar
    [6] Meander [*]

    Na chalupě grilujeme na mramoru. Teda grilovali jsme, dokud na něj můj šílený ex nenalil pivo a on nepraskl.

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:52:04
  13. avatar
    [5] Žábina [*]

    jedla jsem na návštěvě maso ugrilované na pravém žulovém kameni a kam se hrabe normální gril opravdu výborné

    superkarma: 0 22.05.2008, 10:39:50
  14. avatar
    [4] elly [*]

    soused zase shání mramor, ten je prý taky dobrý

    superkarma: 0 22.05.2008, 09:26:28
  15. avatar
    [3] kačinka [*]

    našla jsem za chalupou kus trachytu, taky se na něm pěkně peče

    superkarma: 0 22.05.2008, 08:02:02
  16. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    vše mám, už jenom seženu ten kámen , taky mi dá zabrat, ale seženu

    superkarma: 0 22.05.2008, 07:43:34
  17. avatar
    [1] janatka [*]

    My grilujeme právě na žulovém kameni a je to vynikají,taková kuřecí prsíčka,ty chutnají i manželovi,ale jinak je nemusí,protože jsou moc suchá,ale toto je šťavnaté.Také dělám vždy mísu salátu za zeleniny prostě se to k tomu hodí.Určitě si něco o víkendu ogrilujeme už se těším.

    superkarma: 0 22.05.2008, 06:51:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme