Cestování

Návštěva v USA: Za svíčkovou tři nabídky k sňatku

Klára Křížová vám napsala, jak její maminka uspěla v Americe s českou kuchyní.

Moje máma letěla před několika lety do Ameriky. Pozval ji tam stejně starý kamarád. Kamarád je emigrant, stýká se ale v místě, kde žije, s komunitou původem z Čech.

Máma se tam strašně těšila, protože je po většině znala. Jeli jsme s ní na letiště a ouha – její kufry měly velkou nadváhu… tak musela přebalit kufry.

Když otevřela zavazadlo, začala třídit potraviny, které vezla, a podávala nám to, co nebylo až tak nezbytně nutné vzít s sebou. Mouka, zavařená zelenina, koření... Na náš údiv jen letmo prohodila, že slíbila Láďovi, Pepovi a Mirkovi, že jim bude vařit česká jídla a že se nejvíc těší na svíčkovou.

Srovnala váhu zavazadla, my odjeli z letiště s igelitkou potravin a naše máma odfrčela za velkou louži.

Občas nám psala e-maily. Měla se dobře, cestovali po státech, hodně toho viděla.

Občas přišel e-mail typu: prosím, zkontrolujte mi byt, zdálo se mi, že mě někdo vykradl. Mám se dobře, dědkům moc chutná, upekla jsem koláče, ta jejich mouka stojí za prd. Jedeme na Niagáru.

Poslední e-mail nám vyrazil dech: Přemýšlím o tom, že tady zůstanu. Dostala jsem tři nabídky k sňatku po 14 dnech, co tady vařím. Jednu mi dal Vláďa, druhé dvě jeho američtí kamarádi. Kdybych si tady otevřela hospodu se svíčkovou a gulášem, budu bohatá.

Dopadlo to tak, že se vrátila. Chodily jí ale zamilované dopisy s fotkami, ať se vrátí! Že něco tak dobrého, co jim celou dobu vařila, by chtěli jíst po zbytek života!

Klára Křížová


Díky Kláro za tvou vzpomínku. Tvoje máma uměla dobře vařit, když chtěla. Jen by ji Pohlreich asi uškrtil za nakládání s potravinami. Ale to je problém starších generací. Dříve se na čerstvost nedbalo tak jako nyní...

A hlavně tvá maminka to s chlapama uměla dokonale, a přitom se chovala zcela přirozeně! Takových ženských už je dnes málo...

Dnes máme vztahové téma o jídle a našich vztazích

A tak se vás ptám:

  • Jakou roli plní jídlo ve vašich vztazích?
  • Vykrmila jste si svého muže?
  • Nebo on vás?
  • Umíte tím, co uvaříte, dát najevo, co k němu cítíte?
  • Rozpadl se vám vztah, protože jste nevařila jako jeho maminka?
  • Přeučila jste ho z prasáren na zdravou stravu?

Vaše příspěvky k dnešnímu tématu posílejte na redakční e-mail:

redakce@zena-in.cz

a jednu z vás dnes odpoledne kolem 16. hodiny odměním knihami

Bio Abecedář a Chléb v hlavní roli.

   
27.10.2011 - Příběhy - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [52] evelyn [*]

    38riki — #51 taky uz jen nostalgicky vzpominam, kdy jsem tlacila za dva a byla jak luntSml32

    superkarma: 0 28.10.2011, 15:21:06
  2. avatar
    [51] 38riki [*]

    evelyn — #50 Sml30. Máš pravdu. Zato teď s tím vykrmováním nemám absolutní problém, stačím si většinou samaSml57

    1. na komentář reaguje evelyn — #52
    superkarma: 0 28.10.2011, 15:11:12
  3. avatar
    [50] evelyn [*]

    Alka1 — #48 ja uz to zatrhla vzdycky ve fazi priprav, doma jsem udelala hysterak, kdyz se o ozdravovne zacalo mluvit a mama nemela to srdce me nekam poslatSml32

    38riki — #49 jj, bez magi ja polivku nejedlaSml52Sml52

    Jeste prazdniny byly vzdycky sance na vykrmeni me, babi i tetka se snazily sec mohlySml32

    1. na komentář reaguje 38riki — #51
    superkarma: 0 28.10.2011, 14:14:35
  4. avatar
    [49] 38riki [*]

    evelyn — #46 Alka1 — #48 ozdravovna mi naštěstí nehrozila, vzpomínám, že mámě doktor řek, ať mi víc maguje polívky. Asi měl na mysli, aby mi víc chutnalySml52 To jsou paradoxy...s těma ochucovadlama..Sml30

    1. na komentář reaguje evelyn — #50
    superkarma: 0 28.10.2011, 13:24:00
  5. avatar
    [48] Alka1 [*]

    evelyn — #46 Taky jsem na doporučení lékařky byla jednou v ozdravovně. Sml31 Jen jednou mě tam donutili vypít hnusný koktejl, který jsem ale v sobě dlouho neudržela a už to nezkoušeli. Pak jsem onemocněla a pracně nabraná deka šla opět dolů. Sml8  Už jsem do ozdravovny víckrát nemusela...Sml30

    1. na komentář reaguje 38riki — #49
    2. na komentář reaguje evelyn — #50
    superkarma: 0 28.10.2011, 12:57:46
  6. avatar
    [47] risina [*]

    38riki — #14 Vařili svíčkovou, knedlo vepřo atd. ale jen v neděl i a o svátcích Sml22. Přes týden se jedlo skroměnji - polévka, brambory, kaše, chleba s tvrohem a tak.

    superkarma: 0 28.10.2011, 12:54:39
  7. avatar
    [46] evelyn [*]

    38riki — #45 tak to ja byla taky,  doktorka me kazdej rok chtela poslat na vykrm do ozdravovny. Ja jsem teda docela vybirava a jako dite jsem byla jeste vicSml32

    1. na komentář reaguje Alka1 — #48
    2. na komentář reaguje 38riki — #49
    superkarma: 0 28.10.2011, 12:43:21
  8. avatar
    [45] 38riki [*]

    evelyn — #44 v té době jsem byla jak reklama na koncentrák, takže tak. Ale jinak jsem naučená se neofrňovat nad žádným jídlem. Pokud je poživatelné samozřejměSml54

    1. na komentář reaguje evelyn — #46
    superkarma: 0 28.10.2011, 12:22:23
  9. avatar
    [44] evelyn [*]

    38riki — #43 ja proti UHO nikdy nic nemelaSml32 Nejsem skodoliba (trosku moznaSml32) ale potesila jsi me, ze i tebe nutiliSml52Sml52

    1. na komentář reaguje 38riki — #45
    superkarma: 0 28.10.2011, 12:14:39
  10. avatar
    [43] 38riki [*]

    evelyn — #42 Sml52 si piš, že jo.Sml52 Musela jsem jako všichni ostatní. Máma je pes dodneška. Sice  se taky často vařívala UHO, ale byla jaksi chutná a poživatelná a mně nevadila.

    1. na komentář reaguje evelyn — #44
    superkarma: 0 28.10.2011, 12:06:29
  11. avatar
    [42] evelyn [*]

    38riki — #41 Sml52Sml52potforo, ani tluste maso a polivky ti nenutili, co?Sml45

    1. na komentář reaguje 38riki — #43
    superkarma: 0 28.10.2011, 12:00:54
  12. avatar
    [41] 38riki [*]

    38riki — #39 já měla protekci ještě kapku větší, moje máma byla vedoucí jídlenySml54

    1. na komentář reaguje evelyn — #42
    superkarma: 0 28.10.2011, 11:57:12
  13. avatar
    [40] evelyn [*]

    38riki — #39 ja o neco driv, pracovala tam jako kucharka nase sousedka, vodila jsem jeji dceru do skoly, byla o nejakej rok mladsi a tak jsem mela protekci, kdyz jsem treba sla na pridavek a uz "nebylo", ja dostala vzdyckySml16

    superkarma: 0 28.10.2011, 11:41:43
  14. avatar
    [39] 38riki [*]

    evelyn — #38 Já taky byla vždycky se školní jídelnou spokojená a mám na ni jen ty nejlepší vzpomínky. Hlavní kuchařka byla skvělá poctivá stará školaSml67 Byl to přelom sedmdesátých a osmdesátých let.

    1. na komentář reaguje evelyn — #40
    2. na komentář reaguje 38riki — #41
    superkarma: 0 28.10.2011, 11:22:58
  15. avatar
    [38] evelyn [*]

    Alka1 — #37 ja osobne mam na skolni jidelnu jen dobre vzpominky, prestoze jsem byla desnej nimra, tam mi, az na per vyjimek, chutnalo vsechno.

    1. na komentář reaguje 38riki — #39
    superkarma: 0 28.10.2011, 10:21:50
  16. avatar
    [37] Alka1 [*]

    Radek Kříž — #8 Za socialismu nebyla česká ani moravská kuchyně strašná, vždycky záleží na kuchařce. Také potraviny, ač nebyl takový výběr dovážených, byly podstatně kvalitnější a zdravější...Sml24

    1. na komentář reaguje evelyn — #38
    superkarma: 0 28.10.2011, 10:18:26
  17. avatar
    [36] Alka1 [*]

    kobližka — #7 Patřím do té opačné poloviny...Sml58

    superkarma: 0 28.10.2011, 10:12:33
  18. avatar
    [35] Eva_CZ [*]

    Eliana — #34 Sml67Sml30 .... na povrchu oslizle

    superkarma: 0 27.10.2011, 18:58:34
  19. avatar
    [34] Eliana [*]

    ...Sml30 jsem si vzpomněla na Pelíšky zda jsou to ještě knedlíčky nebo už ňoky....

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #35
    superkarma: 0 27.10.2011, 18:57:12
  20. avatar
    [33] evelyn [*]

    Eva_Fl — #31 ja to smichala jednou, kdyz jsem mela malo te hladke, vyslo to tak pul napul a byl jeste lepsi nez jen z te hladke, takze jen nahoda mi pomohla k tomu zjisteniSml30

    superkarma: 0 27.10.2011, 18:45:06
  21. avatar
    [32] Eva_CZ [*]

    evelyn — #30 jo. Testo udela pekarna a hazim je do vody. VON tvrdi, ze tak dobry knedle v zivote nejedl. Sml80 V Cesku jsem taky kupovala bud hotovy, nebo ty burizonovy, ja jsem to tak neprozivala. Sml23 Je to jenom zradlo. Sml80

    superkarma: 0 27.10.2011, 18:29:41
  22. avatar
    [31] Eva_CZ [*]

    evelyn — #30 protoze mistni hladka mouka je tak jemne mleta, ze se s ni muzes pudrovat. Jednou jsem z ni knedle delala, byly nadychany jak krava. Takze kupuju vetsinou ceskou ( polskou apod. ) v polskoruskocesko......... obchode. S hladkou a krupici jsem jeste nedelala, ja si zustanu u svy hruby ci polohruby. Sml22

    1. na komentář reaguje evelyn — #33
    superkarma: 0 27.10.2011, 18:28:24

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] evelyn [*]

    Eliana — #29 je fakt, ze jsem se k tomu vysledku dostala az po nejakem case, ja v Cechach knedlik nedelala, necitila jsem potrebu, kdyz sel koupit v kazdem kiosku, ted mi testo vypracuje pekarna a pak je varim 20 minut na pare, neni na tom, co zkazit. A jak jsem psala, staci i ta hladka mouka.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #31
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #32
    superkarma: 0 27.10.2011, 17:23:35
  2. avatar
    [29] Eliana [*]

    evelyn — #28 jo, to máš pravdu s tou krupicí to jde určitě....Sml22

    1. na komentář reaguje evelyn — #30
    superkarma: 0 27.10.2011, 17:20:17
  3. avatar
    [28] evelyn [*]

    Blueberry — #26 neni tu polohruba, ani hruba, jen hladka a krupice, tak bud udelam jen z hladke, nebo michane, oboji funguje dobre

    1. na komentář reaguje Eliana — #29
    superkarma: 0 27.10.2011, 17:09:50
  4. avatar
    [27] Blueberry [*]

    kobližka — #23 Vsak jo, zacinam tento tyden.

    superkarma: 0 27.10.2011, 17:09:19
  5. avatar
    [26] Blueberry [*]

    evelyn — #24 Mouka ve Svedsku muze byt uplne jina nez tady. Ja tu taky delam knedliky z All Purpose, ale nejsou takove, jako ty z polohrube nebo hrube. Ted jsem konecne nasla Cecha, ktery sem dovazi nakladane okurky (mnam!!!) a mouku. Uz mam objednano.

    1. na komentář reaguje evelyn — #28
    superkarma: 0 27.10.2011, 17:08:33
  6. avatar
    [25] evelyn [*]

    Eva_Fl — #19

    superkarma: 0 27.10.2011, 17:01:36
  7. avatar
    [24] evelyn [*]

    Eva_Fl — #19 ja delam knedliky z uplne obycejny mouky a jsou moc dobry, proc musis kupovat specialni?

    1. na komentář reaguje Blueberry — #26
    superkarma: 0 27.10.2011, 16:58:29
  8. avatar
    [23] kobližka [*]

    Blueberry — #22 Tak abys co nejdřív začala,ne?Sml54

    1. na komentář reaguje Blueberry — #27
    superkarma: 0 27.10.2011, 16:57:05
  9. avatar
    [22] Blueberry [*]

    Jo, je to pravda, kdyz delam "cesky vecer" kanadsti kamaradi se muzou uzrat. Uz mam objednavky snad na 50 kilo vanocniho cukrovi.

    1. na komentář reaguje kobližka — #23
    superkarma: 0 27.10.2011, 16:54:49
  10. avatar
    [21] kobližka [*]

    Klára Křížová — #12 Fakt?Sml54

    superkarma: 0 27.10.2011, 16:26:35
  11. avatar
    [20] kobližka [*]

    Radek Kříž — #8 Tak já samozřejmě nemůžu srovnat,co se u nás vařilo za první republikySml57 a ani to,jak se jedlo ve světě,když u nás byl u moci komunistaSml30,to vyjíždělo ven jen málo lidí a ještě většinou s batohem paštikSml57.Jen říkám,co je teď.

    superkarma: 0 27.10.2011, 16:25:38
  12. avatar
    [19] Eva_CZ [*]

    38riki — #17 to si mi stezoval jeden kamarad, ze teda jel na svickovou do cesky restaurace. Ze nebyla vubec tak dobra, jako ode mne a ze mu dali jen 2 knedliky. No ony i ty knedliky se tady kurna podrazej, z US mouky je neudelas. Je tady 1 druh, ze kteryho jdou, Wondra, ale cca pul kila tyhle mouky stoji $2.50. Sml80

    1. na komentář reaguje evelyn — #24
    2. na komentář reaguje evelyn — #25
    superkarma: 0 27.10.2011, 15:58:54
  13. avatar
    [18] Eva_CZ [*]

    VSICHNI Amici, Jihoamici - proste vsichni, kteri u nas jedli, milovali a miluji naprosto vsechno, co uvarim, jeden mi volava, at uvarim TO ZELI ( segedin ) a nabizi mi za nej penize, dalsi si mel vybrat, co chce za nejakou opravu - chtel hrnec gulase.

    Problem ceske kuchyne a potazmo restauraci je, ze je to jidlo drahy. Oni jsou zvykli obedvat sendvic za pet doliku a tezko pujdou na gulas za 17. Pokud jsou zvykli na teply obed, jdou do buface a tam se za $7 naji k prasknuti, to jsou ty buface snez co chces za tuhle cenu. A vyber je ohromnej, vc. morskych potvor a musli a sneku a ........ kurata na x zpusobu a prilohy a ....... To se proste neda. 

    Vecere? Jsou tady momentalne 3 cesky restaurace. Drzi se tak tak nad vodou a to diky Cechum. Sml80

    superkarma: 0 27.10.2011, 15:56:56
  14. avatar
    [17] 38riki [*]

    Eliana — #16 já si zas nějak neumím představit dát si svíčkovou jen se dvěmaSml30 Před těma, co to dokážou, smekámSml16

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #19
    superkarma: 0 27.10.2011, 14:38:54
  15. avatar
    [16] Eliana [*]

    38riki — #14 svíčková se dělala určitě už za Marie Terezie, ingredience byly...a dneska je to o tom si dát prostě menší porci než svíčárnu se šesti Sml30...když tak přemýšlím tak svíčkovou jsem neměla tak dva roky....

    1. na komentář reaguje 38riki — #17
    superkarma: 0 27.10.2011, 14:34:42
  16. avatar
    [15] 38riki [*]

    Klára Křížová — #12 stromeček byl taky ?Sml16

    superkarma: 0 27.10.2011, 14:28:28
  17. avatar
    [14] 38riki [*]

    Eliana — #13 to máš pravdu. Ale určitě tehdy nevařili svíčkovou, knedlo vepřo zelo a jim podobné...

    1. na komentář reaguje Eliana — #16
    2. na komentář reaguje risina — #47
    superkarma: 0 27.10.2011, 14:27:34
  18. avatar
    [13] Eliana [*]

    Ale poctivá česká kuchyně neznamená tučná, jen prostě bez náhražek a vylepšováků... a chemie, navíc dříve lidé hodně těžce pracovali rukama (dobře i nohama) a vydatné jídlo jim dodávalo vydanou energiiSml80

    1. na komentář reaguje 38riki — #14
    superkarma: 0 27.10.2011, 14:23:24
  19. [12] Klára Křížová [*]

    Já jsem dneska byla na vánoční tiskovce a nabídli nám štědrovečení tabuli...ach jo, už je to za dveřmi .....

    1. na komentář reaguje 38riki — #15
    2. na komentář reaguje kobližka — #21
    superkarma: 0 27.10.2011, 14:18:40
  20. avatar
    [11] 38riki [*]

    enka1 — #10 jak kde...Sml24

    superkarma: 0 27.10.2011, 14:08:02
  21. avatar
    [10] enka1 [*]

    Radek Kříž — #8 Dršťková byla dobrá i za totálaSml24

    1. na komentář reaguje 38riki — #11
    superkarma: 1 27.10.2011, 13:55:40
  22. avatar
    [9] 38riki [*]

    kobližka — #7 Klasická česká kuchyně je jistě vynikající a nedám  na ni dopustit, ale jinak je velmi tučná a nezdravá.  v dnešní době zdravého životního stylu, jsou thajské, čínské, japonské a já nevím jaké ještě kuchyně, určitě míň tučné, než ta naše. A vynikající jsou bezesporu taky.

    superkarma: 0 27.10.2011, 13:54:11
  23. avatar
    [8] Radek Kříž [*]

    kobližka — #7 Já taky miluju thajskoua italskou a francouzskou kuchyni, ale na některá jídla z české kuchyně nedám dopustit...

    A přiznejme si, za socíku, kdy jsem dospíval já, byla česká kuchyně v podstatě strašná. Ty humáče co se vařili v hospodách nebyli k jídlu a když se to srovná s tím co se v Čechách vařilo za první republiky tak to byla vyloženě katastrofa...

    1. na komentář reaguje enka1 — #10
    2. na komentář reaguje kobližka — #20
    3. na komentář reaguje Alka1 — #37
    superkarma: 0 27.10.2011, 13:49:49
  24. avatar
    [7] kobližka [*]

    enka1 — #1 Sml52Sml52Sml52

    Docela zajímavé čtení.A mě napadá,jak to,že se "půlka Čechů" rozplývá nad thajskou kuchyní,italskou,francouzkou,čínskou.....a ta naše se někde krčí v koutku,jakoby se měla stydět za to,že je poctivá.A ve světě sklízí úspěch.Je to móda,nebo si nevážíme toho,co máme doma?

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #8
    2. na komentář reaguje 38riki — #9
    3. na komentář reaguje Alka1 — #36
    superkarma: 2 27.10.2011, 13:13:14
  25. avatar
    [6] 38riki [*]

    Láska prochází žaludkem..tak, takSml16

    superkarma: 1 27.10.2011, 13:05:30
  26. avatar
    [5] evelyn [*]

    Ja myslim, ze je to individuelni, jelikoz ve Svedsku zije spousta narodnosti, je tu i spousta vselijakych restauraci s ruznorodou kuchyni a protoze Svedove zas nijak vybrana jidla ve sve vlastni nemaji, jsou vcelku pristupni k ochutnavkam jinych. Takze na kazdem rohu je kebab, pizzerie, nejake asijske restaurace, sushi..., nicmene ceskych tu moc neni, premyslim proc, jestli je to ze jim nechutna, nebo tu neni nekdo, kdo by ji varil. Pred asi dvema lety slavnostne otevreli jednu "ceskou" restauraci na vcelku frekventovanem miste, sli jsme tam s kamarady na after work, dala jsem si smazak, ale k ceskemu to melo hodne daleko, jak porci tak i provedenim. U vedlejsiho stolu tam nekteri zapasili s varenym kolenem, kolegove se me ptali, co je to za jidloSml30 No, restaurace se udrzela jen rok, ted je tam anglicka, jen to ceske pivo tam porad cepuji.

    Ale z druhe strany, kdyz se nekde zminim odkud pochazim, rozplyvaji se vsichni, jake uzasne jidlo v Cechach jedliSml80

    superkarma: 0 27.10.2011, 12:09:24
  27. avatar
    [4] jazuzinka [*]

    ále, však i Pohlreich říká, že guláš je nejlepší třetí den...Sml24

    superkarma: 0 27.10.2011, 12:03:30
  28. [3] dadma [*]

    Tak pododobné příběhy znám od mé dcery a od mé kamarádky.Dcera byla v USA u své kamarádky a rozhodly se ,že udělají pro sousedy český večer.Sklidily obrovské ovace a sousedka afroameričnka, která přišla bez manžela, tak ještě řízky ,karbanátky, koláče, no prostě co zbylo si zabalila s sebou.

    A moje kamarádka ,má v USA syna, který tam trvale žije, takže jednou ročně tam lítá.A vaří pro celou ulici.Guláš, svíčková, buchty, koláče, sladké knedlíky,bramboráky, atd.Říkala,že sousedi jejího syna se předhánějí ,kdo bude dříve doma ze zaměstnání, že tak dobrého nikdy nic nejedli.

    Je pravda, že když vidíme v amerických filmech pozvání domů na večeři, tak z toho je buď objednaná pizza a nebo uvařené špagety s kečupem.

    superkarma: 0 27.10.2011, 11:51:58
  29. avatar
    [2] Eliana [*]

    tohle jsem zažila v Holandsku, byli tam Zámořané, Evropané a Asiaté a já jednou uvařila kotel pořádné bramboračky a šunkofleky a nejdřív..no, no... a pak vyblízali i hrnceSml52

    superkarma: 0 27.10.2011, 11:51:39
  30. avatar
    [1] enka1 [*]

    Za mou svíčkovou by mi asi nabídli zdarma letenku zpátkySml24

    1. na komentář reaguje kobližka — #7
    superkarma: 0 27.10.2011, 11:36:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme