Vaření

Návštěva v Houbyhoubičkách

Patřím mezi milovníky hub. Chutnají mi na všechny způsoby. Smažené, dušené, v omáčce, polévce, nakládané - prostě jakkoliv. Donedávna jsem byla odkázána jen na kamarády, kteří mě při nadúrodě rádi zásobovali. Letos poprvé jsem se odvážila a na houby jsem se vydala se svým přítelem. Ten totiž houby sbírá dlouho a vyzná se v nich. Hrozba otravy muchomůrkou zelenou či červenou, případně jinou jedůvkou, tak rapidně klesla. Pokud se mě tedy nebude chtít zbavit. :-)

A z těch jedlých hub si spolu dnes připravíme úplné kulinářské zázraky.

Kubulovy kapsičky
Suroviny: asi 500 g houbových úlovků z lesa, kousek másla nebo sádla na podušení, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, sůl a pepř, asi 100-200 g oblíbeného sýra, sůl a pepř, 1 listové těsto, 1 vejce na potření.

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na másle či sádle spolu s cibulkou nakrájenou na drobné kostičky. Přidáme česnek na plátky, dosolíme a dopepříme. Podle chuti můžeme přidat i oblíbené koření. Zatímco se nám houby dusí, rozválíme si listové těsto na tenký plát. Pomocí speciálních tvořítek nebo pomocí hrníčku vykrajujeme z těsta kolečka. Ty naplníme směsí hub, kterou posypeme kostičkami sýra. Kolečko přeložíme napůl a pořádně stiskneme okraje. Pokud použijete tvořítko na kapsičky, bude práce snazší a okraje lépe spojené. Kapsičky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a můžeme posypat malou trochou sýra.
Pečeme v troubě při 180 °C, než nám povrch kapsiček zezlátne.
Podáváme jak teplé, tak studené.

Mezi klasiku patří hustá polévka z hub a brambor, která zasytí a už po ní určitě nepotřebujete žádné „hlavní" jídlo. V lednici vám vydrží několik dní, tak jí klidně navařte pořádný kotel.

Barbuchova houbová bramboračka
Suroviny: asi 500 g houbových úlovků z lesa, kousek másla nebo sádla na podušení, trochu celozrnné mouky na zahuštění, 3 velké cibule, 5 stroužků česneku, 5-6 velkých brambor, 2 mrkve, 2 petržele, 1 menší celer, zelená petrželová nať, sůl, majoránka, pepř, vegeta, může být i 1 vejce.

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na plátky, menší na čtvrtinky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a vhodíme na rozpálený tuk. Přidáme také nakrájené houby, česnek na plátky a také kolečka kořenové zeleniny a brambor. Zasypeme trochou soli a vegetou, opepříme a přidáme mouku na zahuštění. Zalijeme vodou a vaříme asi 30-45 minut (záleží na síle plátků zeleniny a brambor, které jste nakrájeli). Dokořeníme majoránkou, v případě potřeby ještě dosolíme a můžeme přidat i jedno rozšlehané vejce. Podáváme posypané zelenou petrželkou.

Následující recept je oblíbený hlavně svou jednoduchostí. Základní suroviny na něj máte určitě doma, tak stačí si jen zajít na vycházku do lesa a přinést si směs hub.

Lízinčiny lívance
Suroviny:
houbové úlovky z lesa (množství tentokrát necháme na vás), mléko, mouka, 2 vejce, sůl a pepř, 100-200 g oblíbeného sýra.

Postup: Rozmícháme si těsto jako na lívance. Mléko, vejce a přiměřené množství mouky, aby těsto nebylo ani řídké, ani husté. Osolíme a opepříme. V lívanečníku si rozpálíme olej nebo sádlo a nalijeme trochu těsta. Hned, dokud lívance nezačnou tuhnout, poházíme tenoučkými plátky hub a smažíme na velice mírném plameni z obou stran. Poté, co lívanečky obrátíme, posypeme je z hotové strany trochou sýra a na mírném plameni dosmažíme.
Podáváme se zeleninovým salátem, teplé i studené.

Pizza rychtáře Randy
Suroviny: asi 500 g houbových úlovků z lesa, těsto na pizzu, smetana, hermelín (může být i niva, ementál, gouda, či jiný oblíbený sýr), pepř, sůl, máslo.

Postup: Houby nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Osolíme. Rozválíme si těsto na pizzu, které potřeme smetanou. Naskládáme podušené houby, pokryjeme sýrem, posypeme čerstvě umletým pepřem a pečeme, až okraje pizzy zezlátnou. Okraje můžeme po upečení ještě potřít česnekem.

Jak zpracujete houbovou úrodu vy?

   
27.09.2007 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [20] jithule [*]

    saruz — #19 my taky

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:16:37
  2. avatar
    [19] saruz [*]

    na houby chodíme rádi celá rodina a taky je rádi jíme na všechny možné způsoby Sml16

    1. na komentář reaguje jithule — #20
    superkarma: 0 22.12.2012, 14:58:03
  3. avatar
    [18] ivory [*]

    tak pizza půjde na talíř Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 17:15:56
  4. avatar
    [17] hubajda [*]

    gerda — #15 taky si myslim

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:18:22
  5. avatar
    [15] gerda [*]

    mám připomínku k těm houbovým lívancům. Já bych měla strach dávat do zapečeného těsta na pánvi houby syrové, protože lívance se dělají poměrně rychle. Houby je potřeba tepelně zpracovat, nechat vydusit vodu a pak teprve přidávat k těstu, ne?

    1. na komentář reaguje hubajda — #17
    superkarma: 0 01.10.2007, 14:12:35
  6. avatar
    [14] sunnynka [*]

    KRenata: tohle je super nápad!

    superkarma: 0 29.09.2007, 12:22:42
  7. [13] KRenata [*]

    očištěné houby nakrájím na malé kousky, na pánvi rozehřeju trochu tuku, přidám omyté houby, trochu osolím, okmínuji a podusím, vychlazené zavařím do sáčků /tlačenkové střevo/ - dám do mrazničky. Takto připravené se hodí k masu, polévek - vydrží do doby než rostu nové houby tj. určitě celý rok

    superkarma: 0 28.09.2007, 13:14:07
  8. [12] Pavla_b [*]

    Luciš: no nějak se mi květák k houbám nehodí, zeleninovou houbová a bramboračka s houbama.. to jo..ale ten květák k houbám..působí to na mě mdle

    superkarma: 0 27.09.2007, 13:32:48
  9. avatar
    [11] Luciš [*]

    Pavla_b: Proč? Bramborovo-květákovo-houbová

    superkarma: 0 27.09.2007, 13:08:38
  10. [10] Pavla_b [*]

    Luciš: s karfiólem? to si dost dobře nedovedu předdstavit...

    superkarma: 0 27.09.2007, 12:43:11
  11. [9] FAXÍK [*]

    všechno jídlo z hub miluji

    superkarma: 0 27.09.2007, 12:03:42
  12. avatar
    [8] Luciš [*]

    hřébková polivka je nélepší s karfiolem

    superkarma: 0 27.09.2007, 11:32:08
  13. avatar
    [7] hraluc [*]

    Také se přidávám, není nad zamrazné čerstvé praváčky - v zimě jsou jak čerstvě přinesené z lesa.

    superkarma: 0 27.09.2007, 11:25:48
  14. [6] Pavla_b [*]

    Ťapina: dík za radu, neprodyšně je uzavřu

    superkarma: 0 27.09.2007, 10:16:28
  15. avatar
    [5] Ťapina [*]

    Pavla_b: Houby mražené za čerstva jsou skvělé, ale pozor, dej je do něčeho, co dobře pohlcuje pachy, nebo budeš mít i houbovou zmrzlinu, jako my celý loňský rok. Normální mikroteňák nestačí

    superkarma: 0 27.09.2007, 10:14:53
  16. [4] Pavla_b [*]

    Gordana: do mrazáku čerstvé? to zkusím, třeba nebudou tak blemcavé

    superkarma: 0 27.09.2007, 09:21:57
  17. [3] Gordana [*]

    já chodím se dvěma pejsky často do lesa,takže letošní léto bylo pro mne co se sběratelství týče nesmírně náročné,neboť je velká úroda houbiček,ještě v této době nacházím.Zpracovávám na sušení,ukládám do mražáku,ale čerstvé...nedusím,přípravuji z nich polévku,omáčku,smaženici,Jsem ráda,že jsou tu rcp.které jsem si okopírovala a mohu z nich připravit chutné menu...díky

    superkarma: 0 27.09.2007, 09:14:32
  18. [2] Pavla_b [*]

    samé dobroty jinak co nesníme, zavářím nebo suším, z mrazáku mi připadají rozblemcané

    superkarma: 0 27.09.2007, 08:59:37
  19. [1] Haleny [*]

    Něco podusím a dám do mražáku, hřiby dám sušit, v zimě se budou hodit. Rodina má ráda houbovou polévku.

    superkarma: 0 27.09.2007, 08:48:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme