Reklama

Vím, že to umíte, a já si to myslela taky, dokud jsem se nezúčastnila malého kurzu vaření časopisu Apetito. Šéfkuchař luxusní restaurace Phenix, Robert Nerad, nám dokázal, že není všechno tak, jak se zdá.l

Robert Nerad už má na svém kontě několik vítězství v mezinárodních soutěžích, takže mu můžete věřit, že vám radí dobře.

Vyučovalo se pravé italské rizoto, japonské sushi a zeleninová polévka minestrone. Byla jsem zvědavá, co se například dozvím nového o vaření rizota. Vždyť na tom nic není!

Kuchař měl všechno pečlivě nachystané. První informací bylo, že pravé rizoto se nikdy nesmí dělat z obyčejné rýže. Vhodná je speciální italská s kulatými zrny, která absorbuje hodně vody, je slabě lepivá, ale ve svém středu zůstává tvrdší. Takové rýži se říká Arborio.

Robert Nerad nás také překvapil tím, když rýži vařil v zeleninovém (lze i masovém) vývaru dolitém bílým vínem a zasypaným kořením, v našem případě novou Podravkou, která je pouze na přírodní bázi sušených bylin a zeleniny. Rýži ale předtím zasyrova chvíli pekl spolu se smaženou cibulkou na rozpáleném oleji.

Když bylo rizoto hotové, sesypali jsme se na něj jako hladoví králíci. Rýže byla unikátní svou chutí i vzhledem, a tak mi to nedalo, abych se o své poznatky s vámi nerozdělila.

A musím vám říci ještě jednu věc, hned druhý den jsem rizoto uvařila doma a bylo snad ještě lepší než poprvé. Jediné, co by někomu mohlo trochu vadit, je množství zeleniny, která mě osobně sice velice chutná, ale „masožravce“ byste možná neuctili. Robert Nerad však vzkazuje, že místo zeleniny můžete použít cokoli, co máte rádi. Maso, ryby nebo kombinace všeho.

A tady jsou slíbené recepty

ITALSKÉ RIZOTO S RESTOVANOU ZELENINOU A PARMAZÁNEM

Pro 6 osob

Suroviny:

3 ks šalotky

2 stroužky česneku

bazalka

tymián

900 ml zeleninového vývaru (Podravka)

275 g Arborio rýže Lagris

75 ml bílého suchého vína

50 g parmezánu

30 ml olivového oleje

sůl, pepř

100 g chřestu

200 g papriky

200 g cukety

100 g mrkve

50 g jarní cibulky

Postup:

eNa olivovém oleji restujeme 5 minut najemno krájenou šalotku s plátky česneku. Poté přidáme sekané bylinky a rýži. Krátce orestujeme rýži a zalijeme bílým vínem, které necháme odvařit. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme parmezán, ochutíme solí a pepřem. Vaříme 20-25 minut na středním ohni.

 

Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kousky a orestujeme na olivovém oleji. Dochutíme solí a pepřem. Zeleninu vmícháme do ovařeného rizota, které musí mít krémovou konzistenci a při servisu posypeme parmazánem.

Polévka MINESTRONE

rPolévka minestrone je zvláštní a v našich končinách asi není mnoho domácností, kde by patřila k obvyklým pokrmům. Talíř atypické zeleniny ve vývaru s velkými hoblinami parmazánu.

 

Trochu nakyslá z použitých rajčat. Kdo má rád něco zvláštního a neobvyklého, moc si pochutná. Zároveň ji lze doporučit pro milovníky zdravé stravy a pro ty, komu záleží na štíhlé postavě. Zde je recept.

MINESTRONE

Pro 6 osob

Suroviny:

1 ks červené cibule

5 stroužků česneku

150 g brambor

150 g mrkve

60 g bílých fazolí

400 g rajčat

80 g jarní cibulky

150 g cukety

1,5 l vody

60g parmezánu

Podravka Natura

sůl

pepř černý

olivový olej sansa (lisovaný za tepla)

bazalka

petrželka

Postup:

Fazole zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Na rajčatech z vrchu nařízneme křížek, vykrojíme dřevnatý spodek od stopky a vložíme do vroucí vody na 15 vteřin. Spařená rajčata ihned zachladíme ve studené vodě a oloupeme. Veškerou zeleninu včetně rajčat nakrájíme na kostky. Fazole uvaříme v osolené vodě. Na olivovém oleji zesklovatíme na drobné kostky nakrájenou červenou cibuli s plátky česneku. Poté přidáme veškerou zeleninu a dusíme 5 minut. Zalijeme vodou, 10 minut provaříme, přidáme uvařené fazole, jemně sekané lístky bazalky s petrželkou a dochutíme Podravkou Natura, solí a pepřem. Při servisu zdobíme hoblinami parmazánu a pár kapkami panenského olivového oleje.

No a nakonec SUSHI

aTaké není pro každého, ale zvláště mezi ženami je hodně milovnic této japonské speciality. Existují stovky variant, jak sushi udělat a čím ho naplnit. Kdo nerad tuňáka, může zvolit krevety či jakýkoli jiný druh vodního živočicha. Výborný je kaviár, zkusit můžete třeba i šunku „pršut“ zkombinovanou s avokádem nebo salátovou okurkou, mě se na rychlé sushi osvědčily i krabí tyčinky, ale nevím, zda by je pravý gurmán doporučil.

 

Protože je speciální rýže na sushi pěkně lepkavá, nemusíte ji jen rolovat na rohoži, ale stačí vytvarovat nočky a poklást je například plátky uzeného lososa nebo je obalit v kaviáru. Zvláště efektní je červený z létajících ryb. Hezky vypadalo i sushi obalené v černém sezamu. Jídlo je to syté, zdravé a málo kalorické. Proč si myslíte, že jsou Japonci štíhlým národem s nejnižším počtem úmrtí na kardiovaskulární nemoci?

Základní sushi rýže

250 ml japonské rýže – Sushi rýže Lagris

250 ml vody

3 pl rýžového octa

10 g cukru

1 KL soli

Postup:

Rýži vložíme do mísy a zalijeme studenou vodou a opatrně rukou promícháme. Kalnou vodu slijeme a znovu zalijeme, promícháme… Celý proces opakujeme 6x-8x, dokud nebude voda čirá. Poté vložíme rýži do hrnce, zalijeme vodou a vaříme cca 15 minut. Poté necháme pod pokličkou rýži dojít. Vedle smícháme rýžový ocet, cukr a sůl. Rýži touto směsí prolijeme a oparně promícháme, abychom nepolámali zrna a nevznikla kaše. Sushi rýži vychladíme.

Maki sushi

Sushi rýže Lagris (viz. Recept výše)

200 g steaku z lososa

1ks avokáda

mořská řasa nori

Wasabi

japonská sójová omáčka

nakládaný zázvor Gari

Postup:

Na sushi rohožku položíme plátek řasy Nori. Do dvou třetin rozprostřeme slabou vrstvu rýže. Na rýži položíme hranol z lososa, plátky avokáda a za pomocí rohožky zarolujeme. Ostrým nožem překrájíme na 6 kusů. Servírujeme se sójovou omáčkou zázvorem a wasabi.