Domácnost

Naučím vás správně vařit

Vím, že to umíte, a já si to myslela taky, dokud jsem se nezúčastnila malého kurzu vaření časopisu Apetito. Šéfkuchař luxusní restaurace Phenix, Robert Nerad, nám dokázal, že není všechno tak, jak se zdá.l

Robert Nerad už má na svém kontě několik vítězství v mezinárodních soutěžích, takže mu můžete věřit, že vám radí dobře.

Vyučovalo se pravé italské rizoto, japonské sushi a zeleninová polévka minestrone. Byla jsem zvědavá, co se například dozvím nového o vaření rizota. Vždyť na tom nic není!

Kuchař měl všechno pečlivě nachystané. První informací bylo, že pravé rizoto se nikdy nesmí dělat z obyčejné rýže. Vhodná je speciální italská s kulatými zrny, která absorbuje hodně vody, je slabě lepivá, ale ve svém středu zůstává tvrdší. Takové rýži se říká Arborio.

Robert Nerad nás také překvapil tím, když rýži vařil v zeleninovém (lze i masovém) vývaru dolitém bílým vínem a zasypaným kořením, v našem případě novou Podravkou, která je pouze na přírodní bázi sušených bylin a zeleniny. Rýži ale předtím zasyrova chvíli pekl spolu se smaženou cibulkou na rozpáleném oleji.

Když bylo rizoto hotové, sesypali jsme se na něj jako hladoví králíci. Rýže byla unikátní svou chutí i vzhledem, a tak mi to nedalo, abych se o své poznatky s vámi nerozdělila.

A musím vám říci ještě jednu věc, hned druhý den jsem rizoto uvařila doma a bylo snad ještě lepší než poprvé. Jediné, co by někomu mohlo trochu vadit, je množství zeleniny, která mě osobně sice velice chutná, ale „masožravce“ byste možná neuctili. Robert Nerad však vzkazuje, že místo zeleniny můžete použít cokoli, co máte rádi. Maso, ryby nebo kombinace všeho.

A tady jsou slíbené recepty

ITALSKÉ RIZOTO S RESTOVANOU ZELENINOU A PARMAZÁNEM

Pro 6 osob

Suroviny:

3 ks šalotky

2 stroužky česneku

bazalka

tymián

900 ml zeleninového vývaru (Podravka)

275 g Arborio rýže Lagris

75 ml bílého suchého vína

50 g parmezánu

30 ml olivového oleje

sůl, pepř

100 g chřestu

200 g papriky

200 g cukety

100 g mrkve

50 g jarní cibulky

Postup:

eNa olivovém oleji restujeme 5 minut najemno krájenou šalotku s plátky česneku. Poté přidáme sekané bylinky a rýži. Krátce orestujeme rýži a zalijeme bílým vínem, které necháme odvařit. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme parmezán, ochutíme solí a pepřem. Vaříme 20-25 minut na středním ohni.

 

Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kousky a orestujeme na olivovém oleji. Dochutíme solí a pepřem. Zeleninu vmícháme do ovařeného rizota, které musí mít krémovou konzistenci a při servisu posypeme parmazánem.

Polévka MINESTRONE

rPolévka minestrone je zvláštní a v našich končinách asi není mnoho domácností, kde by patřila k obvyklým pokrmům. Talíř atypické zeleniny ve vývaru s velkými hoblinami parmazánu.

 

Trochu nakyslá z použitých rajčat. Kdo má rád něco zvláštního a neobvyklého, moc si pochutná. Zároveň ji lze doporučit pro milovníky zdravé stravy a pro ty, komu záleží na štíhlé postavě. Zde je recept.

MINESTRONE

Pro 6 osob

Suroviny:

1 ks červené cibule

5 stroužků česneku

150 g brambor

150 g mrkve

60 g bílých fazolí

400 g rajčat

80 g jarní cibulky

150 g cukety

1,5 l vody

60g parmezánu

Podravka Natura

sůl

pepř černý

olivový olej sansa (lisovaný za tepla)

bazalka

petrželka

Postup:

Fazole zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Na rajčatech z vrchu nařízneme křížek, vykrojíme dřevnatý spodek od stopky a vložíme do vroucí vody na 15 vteřin. Spařená rajčata ihned zachladíme ve studené vodě a oloupeme. Veškerou zeleninu včetně rajčat nakrájíme na kostky. Fazole uvaříme v osolené vodě. Na olivovém oleji zesklovatíme na drobné kostky nakrájenou červenou cibuli s plátky česneku. Poté přidáme veškerou zeleninu a dusíme 5 minut. Zalijeme vodou, 10 minut provaříme, přidáme uvařené fazole, jemně sekané lístky bazalky s petrželkou a dochutíme Podravkou Natura, solí a pepřem. Při servisu zdobíme hoblinami parmazánu a pár kapkami panenského olivového oleje.

No a nakonec SUSHI

aTaké není pro každého, ale zvláště mezi ženami je hodně milovnic této japonské speciality. Existují stovky variant, jak sushi udělat a čím ho naplnit. Kdo nerad tuňáka, může zvolit krevety či jakýkoli jiný druh vodního živočicha. Výborný je kaviár, zkusit můžete třeba i šunku „pršut“ zkombinovanou s avokádem nebo salátovou okurkou, mě se na rychlé sushi osvědčily i krabí tyčinky, ale nevím, zda by je pravý gurmán doporučil.

 

Protože je speciální rýže na sushi pěkně lepkavá, nemusíte ji jen rolovat na rohoži, ale stačí vytvarovat nočky a poklást je například plátky uzeného lososa nebo je obalit v kaviáru. Zvláště efektní je červený z létajících ryb. Hezky vypadalo i sushi obalené v černém sezamu. Jídlo je to syté, zdravé a málo kalorické. Proč si myslíte, že jsou Japonci štíhlým národem s nejnižším počtem úmrtí na kardiovaskulární nemoci?

Základní sushi rýže

250 ml japonské rýže – Sushi rýže Lagris

250 ml vody

3 pl rýžového octa

10 g cukru

1 KL soli

Postup:

Rýži vložíme do mísy a zalijeme studenou vodou a opatrně rukou promícháme. Kalnou vodu slijeme a znovu zalijeme, promícháme… Celý proces opakujeme 6x-8x, dokud nebude voda čirá. Poté vložíme rýži do hrnce, zalijeme vodou a vaříme cca 15 minut. Poté necháme pod pokličkou rýži dojít. Vedle smícháme rýžový ocet, cukr a sůl. Rýži touto směsí prolijeme a oparně promícháme, abychom nepolámali zrna a nevznikla kaše. Sushi rýži vychladíme.

Maki sushi

Sushi rýže Lagris (viz. Recept výše)

200 g steaku z lososa

1ks avokáda

mořská řasa nori

Wasabi

japonská sójová omáčka

nakládaný zázvor Gari

Postup:

Na sushi rohožku položíme plátek řasy Nori. Do dvou třetin rozprostřeme slabou vrstvu rýže. Na rýži položíme hranol z lososa, plátky avokáda a za pomocí rohožky zarolujeme. Ostrým nožem překrájíme na 6 kusů. Servírujeme se sójovou omáčkou zázvorem a wasabi.

   
31.05.2010 - Dům a byt - autor: Simona Škodáková

Komentáře:

  1. [16] Lyoness [*]

    Ja sushi miluju, ale doma ho vyrabet nehodlam Sml58

    Radsi si na nej zajdu - ikdyz je tak drahe. Mam to aspon svatecne Sml22

    Ryzi kupuju tribarevnou a delam z ni i rizoto. Blemcavou do rizota fakt nemusim... Holt nemam prave italske Sml54

    superkarma: 0 01.06.2010, 08:49:55
  2. avatar
    [15] denkas [*]

    Já zůstanu u svýho rizota! Z obyčejný rýže,nám chutná a rozhodně ho nemám blemcavý! Taky rýži napřed nasucho osmahnu.Sml80

    superkarma: 0 31.05.2010, 21:34:01
  3. avatar
    [14] Suzanne [*]

    Sushi miluju, dokážu za něj utratit strašné penízeSml30 A přiznám, že si na něj radši zajdu, než abych se s ním patlala doma, mě to totiž moc nebaví.

    superkarma: 0 31.05.2010, 16:03:29
  4. avatar
    [13] Juana [*]

    Sushi mi nechutná, tak ho nevyhledávám a nehodlám ho dělat doma, manžel se bez něj taky obejde. Rýži kupuju jen jasmínovou a tu kulatrozrnou fakt nemusím, takže správné rizoto asi neuvařím. Sml30

    superkarma: 0 31.05.2010, 14:49:19
  5. avatar
    [12] pajda [*]

    *modrá — #11 já ještě nepadla na restauraci, kde by bylo čerstvé - a uleželé nechutná nijak vábně. Navíc cena mi za těch pár surovin připadá astronomická, když uvážíém, že můžu nakoupit od stejného dovozce a udělám z jednoho balení třeba 20 porcí. V Brně snad mají nějaký bar, kde se dá koupit sushi průběžně připravované, takže to chci vyzkoušet...

    superkarma: 0 31.05.2010, 14:21:26
  6. avatar
    [11] *modrá [*]

    suši je výborné, jen mě nebaví ho dělat doma, raděj si na něho zajdu

    1. na komentář reaguje pajda — #12
    superkarma: 0 31.05.2010, 14:01:53
  7. avatar
    [10] peknaholka [*]

    Sushi je lahůdka, mňam!

    superkarma: 0 31.05.2010, 13:53:14
  8. [9] jastura [*]

    Chutná mi rizoto z Paraboiled, nebo jak se jmenuje ta nerozvařující se rýže, a zeleninu moc nejím takže hlavně maso, šťáva, sýr, cibule, kukuřice, hrášek... Doma chrochtají blahem

    superkarma: 0 31.05.2010, 13:33:17
  9. avatar
    [8] janinkab [*]

    Taky nemáme rádi lepivou rýži....i to rizoto děláme z modré Vitany

    superkarma: 0 31.05.2010, 12:40:20
  10. avatar
    [7] evelyn [*]

    sushi ne, lepivou ryzi nesnasim, takze rizoto si delam z dlouhozrne, jeden druh, co nelepi, jinej nekupuju

    superkarma: 0 31.05.2010, 12:08:55
  11. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    Eva_Fl — #1 Co jsem kdysi pochopila, tak minestrone je sezonní zeleninová polévka a dává se do ní přesně to, co zrovna roste nebo je doma ve spíži. není univerzální recept na tu jedinou a správnou Minestrone. Takže i tvoje, i když jiná, je minestrone

    superkarma: 0 31.05.2010, 12:01:38
  12. avatar
    [5] pajda [*]

    Rýže na sushi může být jakákoliv kulatozrná, tajemství "lepkavosti" spořívá v opravdu dokonalém očištění - nachystat rýži trvá skoro déle, než pak vlastní výroba závitků. Jinak budu zkoušet vegetariánské sushi s vaječnou omeletou, zatím jsem dělala jen klasiku s rybami, ale chutnala všem.

    superkarma: 0 31.05.2010, 09:39:16
  13. avatar
    [4] kuty [*]

    sushi jsme si dělali domaSml67.Rýži vařím jen jasmínovou a většinou ji vařím ve vývaru,ale bez vínaSml22

    superkarma: 0 31.05.2010, 09:05:34
  14. avatar
    [3] maje [*]

    Eva_Fl — #1 brambory tam dává taky. jinak sushi jsem ochutnala. není to špatné, ale pro mě Sml23Sml23 

    superkarma: 0 31.05.2010, 07:15:27
  15. avatar
    [2] enka1 [*]

    Sushi mě nijak neláká. Dělat asi jo, ale jístSml23

    superkarma: 0 31.05.2010, 07:01:16
  16. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Nemam rada sushi a do Minestrone davam vic zeleniny a trochu brambor a delam ji proste jinak.

    1. na komentář reaguje maje — #3
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #6
    superkarma: 0 31.05.2010, 03:39:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme