Vaření

Natrénujte si vánočku

Vánočka je neskutečně jednoduché pečivo. Ani by mě nenapadlo koupit si ji v obchodě. S velkým pomocníkem, domácí pekárnou, je práce poloviční. A i kdybych měla těsto zadělávat ručně, stejně je to snadné. Domácí vánočka voní po poctivých surovinách - po másle, mléce a domácích vajíčkách. Přidávám do ní pro vůni a chuť vanilku a citronovou kůru i šťávu.

vánočka

Naopak, kvůli svým nimravým dětem jsem musela vynechat hrozinky, a to mě celkem mrzí. Jenže se mi nechce jim je z toho vyhrabávat. Takže dnešní vánočka je čistá, tak jak ji mají rády mé děti. Vy si přidejte mandle, oříšky, hrozinky (nejlépe předem namočené v rumu). Vánočka pak bude ještě dokonalejší.

S motáním vánočky se nijak nepářu. Rozdělím těsto na pět stejných dílů, ze kterých připravím hady. Spodní patro je klasický cop ze tří, horní jsou jen zbylí dva hadi zamotaní do sebe. Samozřejmě, kdo chce parádní vánočku a umí to, zamotá si ji podle sebe.

Na vánoční vánočku je ještě čas. Ale jak jsme si už řekli, utíká rychleji než by se komukoliv z nás líbilo. Proto si jednu natrénujte už teď. Upečte si ji třeba na třetí adventní nedělní snídani, k třetí zapálení svíčce.

Suroviny

250 ml vlažného mléka
125 g másla
100 g cukru moučka
2 vejce
250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
špetka soli
1 a 1/2 lžičky sušeného droždí nebo půl kostky čerstvého

hrozinky, mandle, oříšky

Postup

Všechny suroviny, kromě mandlí, oříšků a hrozinek dáme do domácí pekárny v pořadí, ve kterém jsou napsány. Mléko předtím lehce ohřejeme a můžeme do něj dát i na kousky nakrájené máslo. Jednou jsem místo bílého cukru zkusila použít jemný třtinový a vánočka byla ještě lepší!

Zvolíme program TĚSTO a necháme si zamíchat a vykynout.

Kdo pekárnu nemá, zvolí klasický postup a zadělá si těsto ručně, nechá vykynout a poté pracuje stejně jako vlastníci domácí pekárny. Používáme-li čerstvé droždí, připravíme si nejdříve kvásek z vlažného mléka a trochy cukru, do kterého rozdrobíme droždí a počkáme a se nám na povrchu dělají bublinky.

vánočka

Těsto, které zaděláváme ručně, necháme nejméně hodinu kynout. Těsto zadělávané v pekárně kyne také zhruba hodinu.

Poté se pustíme do copů. Upleteme vánočku jak jsme zvyklí a jak to dokážeme aniž bychom se do ní sami zapletli. Vánočku pletu přímo na plechu vyloženém pečícím papírem. Upletenou vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout další hodinu.

Po hodince kynutí můžeme vánočku pro jistotu spíchnout špejlemi. Je to jistota, nic nás to nestojí a vánočka krásně drží tvar. Někdo vánočku potírá pouze bílkem, jiný žloutkem a já celým vejcem. Poté ji posypu mandlovými lupínky a šup s ní do trouby.

Trouba je vyhřátá naplno, což je u mě 240 °C. Při vysoké teplotě pečeme 5 minut a ztlumíme teplotu na 170 - 180 °C. Při této teplotě dopékáme vánočku půl hodinky. Máte-li pocit, že se vám shora připaluje, stačí přikrýt alobalem.

Tu správnou chvíli, kdy vánočku vytáhnout z trouby poznáte podle vpichu špejle, která musí vyjít ven čistá, neolepená těstem.

A víte, co si k vánočce dejte? Teplé sladké kakao. :-)

Příjemný relax přeje elly.

   
14.12.2012 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [69] kubabi [*]

    Mám svůj oblíbený a léty odzkoišený recept, už měnit nebudu.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:03:09
  2. avatar
    [68] Milea [*]

    Už jsem ji vyzkoušela minulý týden, je chutná. Dělala jsem ji s plátkami mandlí. Akorát snížím teplotu ve své troubě, budu péct 10min. na 180°C a pak cca 20-40min na 160°C. Poté pomašluju másem s medem. Dnes upeču 2-3 kusy s vlašskými ořechami a plátkami mandlí. Dám asi švagrové a tchýni a zkusím malé vánočky, takové jednohubky jakoby, jako  ozdoba na talíř pro každého:))Sml73

    superkarma: 0 23.12.2012, 04:02:56
  3. [67] jithule [*]

    zítra ji jdu p=ct doufám, že se mi povede

    superkarma: 0 21.12.2012, 22:23:03
  4. avatar
    [66] tezenka [*]

    letos me ceka premiera tak doufam ze se mi povede taky takhle krasna :)

    superkarma: 0 21.12.2012, 21:44:29
  5. avatar
    [65] Milea [*]

    denkas — #53 arminka — #45 gerda — #46 Moc děkuji za pomoc, vážně jsem nevěděla, jak bych to spíchlaSml73

    superkarma: 0 17.12.2012, 18:48:31
  6. avatar
    [64] dzeja [*]

    Už jsem pekla vánočky, ale stačili jsme je sníst. Tak budu péct další. Sml16

    superkarma: 0 16.12.2012, 15:11:57
  7. avatar
    [63] Makynka [*]

    Bez domácí vánočky nejsou vánoce Sml23 Peču ji každý rok, pro celou rodinu, podle receptu od babíčky a už se na ní zase těším Sml16 Kupovaná mi vůbec nechutná, to není vánočka.

    superkarma: 0 15.12.2012, 22:38:16
  8. [62] Trefa [*]

    Trefa:strasne rada pecu vanocku.

    superkarma: 0 15.12.2012, 20:43:09
  9. avatar
    [61] kapkamore [*]

    Za ta léta už se nezapomíná..

    superkarma: 0 15.12.2012, 19:58:40

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] JITA72 [*]

    nepeču neumím to Sml80 zamotala bych se celáSml30

    superkarma: 0 14.12.2012, 22:47:02
  2. avatar
    [59] saruz [*]

    vánočku peču a nejen o vánocích Sml22

    superkarma: 0 14.12.2012, 21:46:50
  3. [58] jukl [*]

    vánočku nepeču

    superkarma: 0 14.12.2012, 21:07:00
  4. [57] free [*]

    Ani trénovat ani péct.

    superkarma: 0 14.12.2012, 20:08:45
  5. [56] holčice [*]

    vánočku nepeču, peče mi ji mamka, má výbornou Sml16

    superkarma: 0 14.12.2012, 18:39:33
  6. avatar
    [55] denkas [*]

    Milea — #44 Že ty si myslela,že se tam píchnou jak do jitrniceSml30

    superkarma: 0 14.12.2012, 18:24:03
  7. avatar
    [54] denkas [*]

    Mě léta pekla vánočku máma-výbornou. A pak sem ji kupovala.Až teď v listopadu jsem zkusila podle kuchařky upíct. A dokonce se mě povedla.Pletla sem ji tak,že sem těsto rozpůlila.Z jedný půlky udělala 3 díly,upletla cop,spodní.Z druhý půlky udělala 5 dílů,ze tří upletla slabší cop a ty poslední dva jen zamotala nahoru.pak sem si vzpoměla,že máma tam ty špejle dávala,tak sem taky dala.

    superkarma: 0 14.12.2012, 18:22:28
  8. avatar
    [53] denkas [*]

    Milea — #44 Aby ty copy nesjely

    1. na komentář reaguje Milea — #65
    superkarma: 0 14.12.2012, 18:18:12
  9. avatar
    [52] tajnostii [*]

    KupujiSml30

    superkarma: 0 14.12.2012, 17:56:33
  10. [51] DCOlga [*]

    Vánočku máme rádi, ale nepeču ji, koupím tu lepší s mandlemi a rozinkami.

    superkarma: 0 14.12.2012, 17:49:16
  11. avatar
    [50] ladouch [*]

    Vánočku jsem nikdy nepekla, peče mamka.Sml58

    superkarma: 0 14.12.2012, 17:48:32
  12. avatar
    [49] Jitullinka [*]

    Já vánočku nepeču, protože ji zrovna nemám moc ráda.

    superkarma: 0 14.12.2012, 17:34:13
  13. [48] jerenika [*]

    Asi se do ní pustím..

    ..Jinak nám vánočky peče švagrová, jsou moc dobré :)

    superkarma: 0 14.12.2012, 17:00:09
  14. [47] doginka [*]

    Na vánočku jsem si sama ještě netroufla. Recept jsem si uložilaSml16

    superkarma: 0 14.12.2012, 16:28:06
  15. avatar
    [46] gerda [*]

    Milea — #44 taky je dobré každou vrstvu pramenů rozplácnout a přejet rozšlehaným bílkem, ta další pan na ní líp sedí a přilepí se.

    1. na komentář reaguje Milea — #65
    superkarma: 0 14.12.2012, 16:08:56
  16. avatar
    [45] arminka [*]

    Milea — #44 já ji spíchávám tak, že ze zhora do ní vrazím špejle, aby vrchní pletence nesjely dolů Sml30 a vánočka držela tvar Sml67

    1. na komentář reaguje Milea — #65
    superkarma: 1 14.12.2012, 16:04:24
  17. avatar
    [44] Milea [*]

    Zkusila bych to udělat, ale nerozumím tomu:

    Po hodince kynutí můžeme vánočku pro jistotu spíchnout špejlemi. Je to jistota, nic nás to nestojí a vánočka krásně drží tvar.

    Jak to mám spíchnout? Díky za radu. Obrázek by byl vhodnější, ale když neí, tak polopaticky.Sml73

    1. na komentář reaguje arminka — #45
    2. na komentář reaguje gerda — #46
    3. na komentář reaguje denkas — #53
    4. na komentář reaguje denkas — #55
    superkarma: 0 14.12.2012, 16:00:44
  18. [43] dadma [*]

    Já mám vánočku moc ráda,ale takovou jako dělala moje mamka, jsem již nikdy nejedla.

    superkarma: 0 14.12.2012, 15:36:25
  19. avatar
    [42] gerda [*]

    Věra Hofmanová — #37 ale ono to vážně nic není, chce se do toho poprvé pustit a hlavně nesnažit se to umíchat vařečkou v míse. Těsto má být tužší, jinak se vánočka rozjede při pečení. Takže poctivě rukama a to je za chvilku. Pletení je spíš hraní.

    superkarma: 0 14.12.2012, 14:31:25
  20. [41] Roland [*]

    Vánočku má ráda s máslem a medem nebo marmeládou.

    superkarma: 0 14.12.2012, 13:41:54
  21. avatar
    [40] kqkkatka [*]

    nuž vismočku pôiedt viem a

    doma som ju este nepiekla nebolo casu

    superkarma: 0 14.12.2012, 13:38:16
  22. avatar
    [39] lenig [*]

    já už vánočky jednou pekla, ale už jsme je zbaštili, tak budu péci ještě jednouSml16

    superkarma: 0 14.12.2012, 13:34:48
  23. [38] musilovahana [*]

    Moje maminka peče výborné vámočky.

    superkarma: 0 14.12.2012, 13:07:45
  24. avatar
    [37] Judo [*]

    vánočka mi chutná ,sama jsem ji ještě nepeklaSml16

    1. na komentář reaguje gerda — #42
    superkarma: 0 14.12.2012, 13:03:20
  25. avatar
    [36] Hanula [*]

    Sml16holky - jste šikulky, já nepeču...

    superkarma: 0 14.12.2012, 12:55:03
  26. avatar
    [35] gerda [*]

    já už dělávám vánočku od oka, takže tam přijde asi třičtvrtě pytlíku hladké mouky, vrchovatá lžička soli, 3 žloutky, trochu cukru - ne moc, aby to nebylo přeslazené, tak 10 Dg stačí - hrozinky a jako tuk dávám sádlo napůl s olejem nebo máslem. Ale radím sádlo vždycky, úplně nejlepší by bylo slepičí, vyškvařené. Dohromady asi 25 Dg. Moc mastná není dobrá. Strouhnout muškátového oříšku a citronovou kůru z 1 citronu. Teplé mléko na vzejití kvasnic, taky nejlíp ty vážené - na půl kila mouky 5 Dg, zvýšit podle váhy mouky. No a pak přileju trochu mléka, poňahňám v míse. To celé vyklopím a ručně vypracuju. Během dne to udělám ještě aspoň 3x. Pak upletu klasicky 4+3+2, spíchnu špejlemi, pomašluju vajíčkem a oblepím vyloupanými celými mandlemi. Nechám ještě půl hodiny vcelky dokynout. Pak opatrně peču asi 40 minut. A souhlasím, že k tomu není nic lepšího, než kakao nebo horká čokoláda.

    superkarma: 0 14.12.2012, 11:15:07
  27. avatar
    [34] delfi.na [*]

    ještě jsem nepekla, babička dělávala, nesplétala, měla na to formu Sml16

    superkarma: 0 14.12.2012, 10:46:08
  28. [33] tetička25 [*]

    datura — #18 Už jsem ji podle tvého receptu vyzkoušela a je vynikající a hlavně se nemusí čekat na vykynutí, takže je za hodinku hotová i upečená.

    Chtěla bych se naučit plést vánočku naráz z 9 pramenů, to ještě neumím.

    superkarma: 0 14.12.2012, 10:29:57
  29. avatar
    [32] elly [*]

    ekleinovka — #31 tvarohovou štolu taky dělám a moc dobrou :-)

    superkarma: 0 14.12.2012, 10:16:07
  30. avatar
    [31] ekleinovka [*]

    Já mám natrénovanou tvarohovou štolu,tak tu upečuSml67

    1. na komentář reaguje elly — #32
    superkarma: 0 14.12.2012, 10:02:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme