Reklama

Je čas oběda a tak mě napadlo, že bych vás mohla seznámit se zajímavou houbou. Objevila jsem ji na pařezu. Svou mléčnou bělostí svítila do dálky. Nikdy jsem nic podobného neviděla

… přesto mi nedalo, abych jednu neutrhla.  Houba svou konzistencí připomínala želatinové bonbony a voněla podobně jako liška, ale určitě bych ji neochutnala. Co když je tahle krásná potvůrka jedovatá!

m

Houby jsme vyfotili a poslali jedné známé, která se v nich vyzná. Nedávno absolvovala mykologické zkoušky, tak by mohla být čerstvě nabiflovaná, řekli jsme si.

m

Houba ji zaujala, nicméně, zabývá se pouze „komerčními“druhy, a tak se poradila s dalšími ještě zkušenějšími mykology. Odpověď přišla velmi brzy. Jedná se Rosolozub huspenitý a kupodivu je jedlý. Požívá se v syrovém stavu, nejlépe jako součást salátů.

Znáte tuto houbu? Jedli byste ji?