Reklama

Pro Svatavu, Gabrielu a Alexandru - tři generace žen, jež se přihlásily do naší výzvy, jídlo není jen něco, co vám zaplní žaludek. Je to koníček, vášeň, společně strávené chvíle a téma k mnoha hovorům…

Koncem léta probíhala na našich stránkách výzva pro generační dvojice se zálibou ve vaření. Zajímalo nás, jak ve vaší rodině společně vaříte, jaké recepty máte oblíbené nebo co pro vás znamená připravit pokrm pro své blízké.

Výzvu najdete na této stránce: Máme pro vás soutěž! Hledáme generační dvojice - vaříte s oleji Lukana?

Přihlásily se nám desítky čtenářek, z nichž jsme vybrali pět generačních dvojic a připravili s nimi rozhovor.

Jako první vám chceme představit tři ženy, které rády tráví čas společným vařením: babičku Svatavu (86 let), maminku Gábinu (49 let) a dceru Alexu (19 let). S jídlem mají spojenou lásku, zázemí, domov i oslavy a sváteční rituály.

Lukana

Jaký je váš oblíbený tradiční recept?
Co se ve vaší rodině vařilo a vaří dodnes? Máme takových receptů víc, vztahují se k různým příležitostem. Vycházíme z české klasiky, ale už i babička se zajímala o jiné recepty, které nebyly u nás běžné. Tyto zvyky máme všechny tři, je to naše „rodinná kuchyně“.

Milujeme kachnu na kmíně, pomalu pečenou. Připravujeme k ní více druhů knedlíků a červené i bílé zelí.

Když slavíme, děláme masové fondue. Dělala je babička, inspirovala se recepty z ciziny. Dělaly jsme masové, kdy se plátky masa vkládají do horkého oleje nebo do vroucí vody s vývarem. To dodržujeme dodnes, máme recepty na omáčky a dipy, je to pro nás slavnostní jídlo.

K Vánocům se pojí samozřejmě kapr a salát, ale kapra pečeme i smažíme, každý si vybere, na co má chuť. Nesmí chybět rybí polévka a sulc. Také cukroví a vánočky, které si vzájemně rozdáváme. Na Boží hod vánoční pečeme krůtu na špeku a na másle. Děláme ji na dva způsoby, a to s karlovarským knedlíkem a se zelím, nebo se zeleninou a s pečenými hranolky. Máme velkou rodinu, tak aby si každý vzal, co mu vyhovuje.

Když přijde návštěva, tak připravujeme domácí chlebíčky a jednohubky s různými pomazánkami. Dělá to i naše nejmladší, Alexa, která se již odstěhovala a bydlí se svým přítelem. Pro návštěvy také smažíme malé řízečky, je to jistota, vždycky se sní a chutnají i dětem.

Takže si recepty předáváte?
Ano, ale spíš to vyplynulo. Každá z nás, když se učila vařit, to odkoukala od své maminky. Také jsme si časem něco vylepšily, pozměnily, jídlo odlehčily. Bavíme se o jídle a o receptech, navzájem zkoušíme novinky. Naše babička ale byla skvělá kuchařka. Když chtěla třeba vařit indickou kuchyni, sehnala si různé koření a vyráběla si doma kořenící směsi. Ty už jde dnes naštěstí koupit.

Lukana

Co vaříte rády?
Všechno, co nám chutná. Také se zaměřujeme na sezónu, zavařujeme okurky nebo cibulky – zase děláme více druhů, abychom měly v kuchyni pestrost, takže u nás ve špajzu najdete pikantní okurky, kyselé, sladkokyselé… Také děláme marmelády, zavařujeme houby.

Naším partnerem této výzvy jsou oleje Lukana. Používáte v kuchyni oleje?
Ano, Lukanu známe, kupujeme ji už mnoho let. Oleje nepoužíváme jen na smažení, ale také na pečení. Samozřejmě oleje používáme i do salátů, nakládáme do oleje pečené papriky nebo sýry.

Jak se liší vaše generační přístupy k jednotlivým receptům?
Alexandra se hodně inspiruje videorecepty, které zasílá mamince. Ta má své oblíbené stránky na internetu, kde si pročítá recepty, má doma kuchařky. Babička se dívá na pořady o jídle. Všechny mají k dispozici tlustý notes s rodinnými recepty, který postupně doplňují. Je to taková „rodinná kuchařka“.

Jaký vyzkoušený a oblíbený recept byste doporučila našim čtenářkám?

Tvarohový olejový koláč

Těsto:

Lukana

  • 40 deka polohrubé mouky
  • 15 deka másla
  • 15 deka cukru
  • 2 celé vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Těsto naklademe na vymazaný plech
  • Tvarohová vrstva:
  • ½ kg měkkého tvarohu
  • 15 deka cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/8 l mléka
  • 1 celé vejce
  • 1,5 dcl rostlinného oleje (zajistí tvarohové vrstvě vláčnost)

Utřeme ingredience na těsto a na tvarohovou vrstvu, rozetřeme na sebe na plech a povrchu poklademe rozpůleným ovocem, ideálně šťavnatými změklými meruňkami. Pečeme na 180 stupňů, 30-40 min.

Lukana

Čtěte naše články: