Cestování

Napoleonovo kuřátko

Dobrý den do redakce i  Ženám-in!

Fotografie Eiffelovy věže na malé dvouřadé bonboniéře, kterou jsem jako malá pravidelně dostávala v den svých jmenin, byla prvním sladkým spojením se zemí bouřlivého vína, a pro mě co by ženu ohromující módy.
Ze základní školy jsem si z hodin dějepisu odnesla stejně jako dodnes si pamatující datum upálení Mistra Jana Husa i drobný střípek v paměti o slavném francouzském Vítězném oblouku, kterým se může Francie chlubit díky Napoleonovi. Proč, to opravdu nevím, neboť víc než ona skutečnost mě v těch letech zajímala psaníčka od spolužáků a svačina pod lavicí.  Nejvyšší hora Mont Blanc neleží nikde jinde než v zemi, která je rozlohou největší zemí západní Evropy, tedy ve Francii. Ještě že jsme měli na zeměpis tak přísnou paní učitelku. Chodila po třídě jako čert s ukazovátkem, a všem neposedným žáčkům donekonečna opakovala: I kdyby vás v noci někdo po třiceti letech probudil a zeptal se vás, které řeky najdete ve Francii, musíte je mrskat jako násobilku!" Zpocená vykřikuji: Je to Seina, Rhóna, a..."  tak to bych u ní moc nezabodovala, a pokud bych si nesedla s dostatečnou, tak bych s dobrou byla určitě spokojená.

Na hotelové škole dávali profesoři přednost před historií a zeměpisnými údaji světovým kuchyním, a tedy i té francouzské. Francouzskou kuchyni probírat byla radost. Hodiny teorie byly poněkud suché, i když právě ony mi daly vědět, že právě Francie dala vzniknout mnoha evropským kuchyním a nejen jim, a je právem nazývána kolébkou gastronomie. Překypuje rozmanitostí zeleniny, bez níž žádný Francouz nezačne vařit. Nepřeberným množstvím sýrů, ryb i drůbeže, a ostatních mnou nejmenovaných druhů mas a mořských darů. Nikdo jiný neumí sladit pokrm s vínem natolik dobře jako rodilý Francouz.

Praxe v interhotelech mi dala na vlastní kůži pocítit pravé francouzské osazenstvo, které se od těch ostatních opravdu hodně lišilo temperamentem. Veselí, velice živí a hlaholní" hosté, kteří si nebrali servítek nejen na ústa po jídle, ale ani během jídla příbor. Některá jídla jedli nejraději rukama. Ten dal tomu kousek, ten druhému. Debarasovat stůl po odcházejících francouzských hostech bylo opravdu za odměnu".

V dospělosti si mě a mé sestry dvojčete všimla na ulici jedna pracovnice castingové agentury. Prý jí jdeme do rány, neboť hledá Francouzům pro natáčení reklamy jednu ženu, takový francouzský typ. Byť nemáme s touto zemí nic společného, přikývly jsme a zúčastnily se kamerovek. Panu režisérovi jsme se líbily a tak změnil scénář - místo jedné dal příležitost dvěma stejným ženám. Pár roků na to jsem byla opět se sestrou v lázních. Kromě léčby jsme chodily rovnou na pokoj, neboť mi nemoc nedovolovala účastnit se jakýchkoliv bohulibých akcí. Mnohým lázeňským hostům jsme byly coby dvě stejné ženy trnem v oku, že nikam nechodíme. Jednou nás jeden šarmantní pán oslovil zvučnou francouzštinou. Po anglicku jsme odpověděly a odešly. Druhý den, to se v malém lázeňském městečku roznese, nám u snídaně paní řekla, že si myslel, že jsme cizinky, asi Francouzky, a tak nás prostě chtěl. Nevím, zda pozvat na skleničku nebo tanečky.

Tento týden jsem v televizi poslouchala, že se možná budou měnit dějiny Přemyslovců poté, co ukážou výsledky testů DNA. Moji rodiče pocházejí z malých vísek na Moravě, ale já vážně přemýšlím, že začnu pátrat, zda moji prapředci nemají kořeny někde v této zemi. I když  jsem se o ni nikdy víc nezajímala, byla jsem do ní už několikrát zapletena. Asi začnu snít o tom, že vyměním naše korunky a půjdu se poprvé v životě projít slavnou třídou Champs-Elysées.

Pivunka

Ještě než tak udělám, podělím se s Vámi o jeden francouzský recept, který mám ještě ze školy. Můžeme si ho udělat i z našich dostupných surovin u nás,  pokud  nebudeme trvat na příloze langust a krevet. I ty si dnes můžeme koupit mražené, ale já si je klidně odpustím.

NAPOLEONOVO KUŘE - Pokrm připravíme z jednoho porcovaného kuřete, mouky, soli a pepře, 1/4kg hub, 1 nasekané cibule, 3 česneků, 1 masoxu, 3/4 hrnku vody, 3/4 hrnku suchého bílého vína, 2lžíce brandy, 2 lžic rajčatové pasty, bazalky, šťávy z půlky citronu, 5 langust nebo krevet (300-400g) čerstvé, pokud budou mrazené, rozmrazit je předem v ledničce, 4 usmažená vejce, nebo pokud uděláme z kuřete více porcí pro víc strávníků, tak vajec víc, toasty.
                                         
Do mikrotenového sáčku s moukou, solí a pepřem dáme jednotlivé dílky kuřete. Sáček uzavřeme, proklepeme, a na rozehřáté pánvi s olejem porce kuřete osmažíme po všech stranách do zlatova. Omastek slijeme.
Mezitím spaříme rajčata horkou vodou, oloupeme a nakrájíme.
Na pánvi rozehřejeme máslo, rajčata smícháme s nakrájenými houbami, cibulí a drceným česnekem, vodou a kostkou masoxu, vínem, brandy a rajčatovou pastou. Poté co všechny ingredience přivedeme k varu, snížíme teplotu a dusíme ještě asi deset minut.
Langusty či krevetky smažíme na troše másla samostatně asi tři čtyři minutky.
Před podáním servírujeme porce kuřete doprostřed velké mísy, okolo poskládáme směs s houbami, na ně položíme usmažená vejce, kolem položíme langusty a celé opatrně zalijeme připravenou rajčatovo-vinnou omáčkou. Pokapeme citronem a nasekanou čerstvou bazalkou.


Panebože! Tohle mi nemůžete dělat, teď, v poledne, když mám po ruce jen suchý rohlík!!! :-)
Díky za příspěvek i za recept.

 

   
04.07.2007 - Zahraničí - autor: Eva Jedelská

Komentáře:

  1. avatar
    [8] Kadla [*]

    Zkusím dneska doma osmažit ten igeliťák. Chce to změnu, stejně vařím furt dokola to samý...

    superkarma: 0 07.07.2007, 14:08:27
  2. avatar
    [7] Japina [*]

    Raději moc v rodokmenu nepátrej, Francie má také spoustu temných postav ..., ale já mám možná v sobě taky něco francouzského, pač mám rozpůlený nos jak Depardieu

    superkarma: 0 04.07.2007, 21:31:58
  3. [6] gentiana [*]

    Napoleon a masox?
    A vůbec, masox je někdo ochoten jíst?
    A... Napoleon a igeliťák?
    Osmideková kreveta?
    Tady někdo nasával.

    superkarma: 0 04.07.2007, 19:52:49
  4. avatar
    [5] hanika [*]

    superkarma: 0 04.07.2007, 13:38:32
  5. avatar
    [4] Meander [*]

    Majucha: My z té opice nevyjdeme.

    superkarma: 0 04.07.2007, 13:01:05
  6. avatar
    [1] Meander [*]

    To se smaží i s tím igeliťákem?

    superkarma: 0 04.07.2007, 12:55:39

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme