Reklama

Burčák je český, respektive moravský název. Jedná se o chráněný název pro mošt, který kvasí z hroznů moravského či českého původu. Vinařské oblasti totiž nejsou jen na Moravě, ale hrozny vinné révy vinaři sklízejí například také v okolí Litoměřic nebo Mělníka. Už jste si ho letos daly, nebo se na něj teprve chystáte?

burčák

Foto: Profimedia

  • Burčák obsahuje významné množství vitamínů a dalších složek, které ten pravý burčák utváří, tj. přírodní cukr, značná ovocnost jak v chuti tak vůni.
  • Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku.
  • Burčk je značně oblíbený také v Rakousku, Německu a na Slovensku. V jiných zemích jeho konzumace není příliš rozšířena a ve většině jazyků ani neexistuje příslušné slovo.
  • V Rakousku je burčák nazýván Sturm, v Německu Junger Wein a ve francouzštině „vin bourru“

Mohlo by vás zajímat: