Vaření

Naložené tvarůžky, které mají říz

naložené tvarůžky

Tvarůžky. Typicky český zrající sýr, který milovaly generace před námi a budou milovat i generace po nás. Protože pěkně zralé tvarůžky, se svým typickým aroma, jsou neodolatelné. Ať už si je dáte na chleba s máslem, nebo naložíte do pikantního nálevu.

Tvarůžky pocházejí, podle písemných zmínek, už z 15. století, kdy se vyráběly na Hané. Jejich název „olomoucké“ pochází z místa, kde se tvarůžky prodávaly na trzích, z Olomouce. Vyráběly se však většinou v okolních vesnicích. Jedna z nejznámějších obcí, kde se tvarůžky vyráběly, je Loštice.

Tady vznikla první větší továrna na výrobu tvarůžků, kterou založil Josef Wessels se svým synem Aloisem v roce 1876.

Tradičně tvarůžky vyráběly ženy, které se označovaly jako pleskačky a využívaly dřevěných nástrojů, tzv. klapaček, které dávaly tvarůžkům tvar koleček. Princip výroby se dodnes nezměnil, jen ruční práci z části nahradily moderní stroje. Základem výroby je netučný tvaroh, který zraje se solí. Poté se semele a vytvaruje do koleček, věnečků či tyčinek. Následně se nechávají tvarůžky několik dní zrát v sušárně. Poté jsou tvarůžky promyty, kdy dochází k omytí kvasinek na povrchu, a může tak začít působit směs bakteriálních kultur. Na sušicích roštech pak dochází k prozrání tvarůžků do hloubky. Z roštů jsou pak sesbírány do beden a uloženy do chladicí místnosti, kde ještě jeden až dva dny dozrávají (zdroj: Wikipedie)

Dnes mají tvarůžky řady svých nadšených fanoušků i zarytých odpůrců. Tvarůžky buď milujete, nebo nesnášíte, nic mezi tím. Kdo je miluje, umí s nimi vymyslet neuvěřitelné kuchyňské kousky. Příkladem je například úžasná olomoucká tvarůžková cukrárna. Ano, čtete správně: TVARŮŽKOVÁ CUKRÁRNA.

My jsme si pro vás dnes připravili recept klasický a tradiční. Recept na nakládané tvarůžky. Stejně jako u naloženého hermelínu nebo utopenců určitě existuje mnoho receptů, každý má ten svůj oblíbený. Ten náš obsahuje sušená rajčata a pikantní chilli.

Suroviny

  • 2 velká balení tvarůžků (2 x 167 g)
  • 80 g sušených rajčat naložených v oleji + olej z této sklenice
  • 2 feferonky
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cibule nakrájené na půlkolečka
  • slunečnicový, řepkový nebo olivový olej
  • hrst barevného pepře
  • 3 bobkové listy

Postup

Připravte si čistou a suchou uzavíratelnou sklenici. Do ní střídavě skládejte kolečka tvarůžků, půlkolečka cibule, česnek nakrájený na plátky, sušená rajčata, kolečka feferonek včetně semínek.

naložené tvarůžky

Zasypejte pepřem, přidejte bobkové listy. V sezoně bylinek můžete přidat i oblíbené čerstvé bylinky - výborný bude kousek libečku, rozmarýn, tymián.

Vyskládanou sklenici zalijte nejdříve olejem, ve kterém byla naložena sušená rajčata a poté dalším olejem - řepkovým, slunečnicovým či olivovým. Oleje použijte tolik, aby celý obsah sklenice byl ponořený.

Takto připravené tvarůžky uzavřete a nechejte v chladu odležet alespoň týden, ideálně dva až tři. Pokud necháte zrát tvarůžky třeba ve spíži, kde není taková zima jako v lednici, doba zrání se zkrátí. Pravidelně je kontrolujte, až jsou krásně měkké.

Podávejte s čerstvým chlebem.

Tipy

Do sklenice můžete přidat i volitelný obsah podle chuti - naložené feferonky, olivy, kapary, kousky čerstvé barevné papriky, kuličky jalovce.

Tvarůžky můžete naložit také do piva, namísto do oleje. Ideální je kvalitní černé pivo.

Před naložením můžete tvarůžky obalit do pálivé nebo sladké papriky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
25.03.2015 - Sýr a vejce - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [22] chanahd [*]

    Suchanda — #21 Teda, to jsou zážitky:-))

    Zatím se mi to ještě nestalo. Tvarůžky nejím. Ale hádám, že i s dobře uleželým hermelínem to může být pěkný výbuch a ten já vážně ráda. Tak jsem zvědavá, zda mě to někdy čeká:-)

    superkarma: 0 27.03.2015, 13:01:00
  2. avatar
    [21] Suchanda [*]

    chanahd — #17 Já jsem "bouchla" chytračka jsem to chtěla mít rychle vyzrálé, tak jsem je položila na topení...pecka a smrad, kterého jsem se zbavovala hodně dlouho.Ale tvarůžky byly dobréSml30

    1. na komentář reaguje chanahd — #22
    superkarma: 0 27.03.2015, 12:24:09
  3. avatar
    [20] chanahd [*]

    gerda — #18 dostudoval po tomhle vůbec?Sml16

    superkarma: 0 26.03.2015, 10:11:42
  4. avatar
    [19] Dudlajlama [*]

    Hmmmmm, vypada to dobreSml20

    superkarma: 0 25.03.2015, 21:08:05
  5. avatar
    [18] gerda [*]

    chanahd — #17já ne. Ale ex, když studoval, tak se chtěl přilísat ke kantorovi a dovezl mu to ve flašce jako pozornost z Hané. Ten to dal za okno a zapomněl na to. Slunko udělalo své. Fakt to na něj bouchlo, a pak mu prý říkali docent Smraďoch.

    1. na komentář reaguje chanahd — #20
    superkarma: 0 25.03.2015, 16:55:05
  6. avatar
    [17] chanahd [*]

    gerda — #13 už jsi výbuch zažila?Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    2. na komentář reaguje Suchanda — #21
    superkarma: 0 25.03.2015, 16:50:23
  7. avatar
    [16] chanahd [*]

    Tak tvarůžky bych si nedala. Ale naložený hermelín miluju.

    superkarma: 0 25.03.2015, 16:49:49
  8. [15] janavys [*]

    Napřed bych to asi musela ochutnat a pak se až rozhodnout jestli dělat. Ale jinak pěkné Sml67

    superkarma: 0 25.03.2015, 12:25:04
  9. [14] Madiva33 [*]

    Určitě vyzkouším, manželovi určitě udělám radostSml22

    superkarma: 0 25.03.2015, 11:38:16
  10. avatar
    [13] gerda [*]

    ono stačí tvarůžky ve flašce proložit cibulí, paprikou a zalít pivem. Ale pozor, nezapomenout na ni, může i bouchnoutSml57

    1. na komentář reaguje chanahd — #17
    superkarma: 1 25.03.2015, 11:23:13
  11. avatar
    [12] Jandywoman [*]

    Tak tohle je fakt supr recept. Určitě to vyzkouším!

    superkarma: 0 25.03.2015, 10:24:16
  12. avatar
    [11] delfi.na [*]

    Vynikající a hlavně dietní. A taková pomazánka, mňam ... stačí jen nastrouhat tvarůžky, cibule nadrobno, lepší jarní cibulka a pomazankové máslo a hotovo. Sml58

    superkarma: 0 25.03.2015, 09:36:47
  13. avatar
    [10] misa.35 [*]

    Nakládám je běžně, jen do olivového oleje a ten zahřeju dám do něj feferonky a všechno další koření aby se trochu více rozleželo...Už po 5 dnech jsou výborné Sml58

    superkarma: 0 25.03.2015, 08:55:20
  14. avatar
    [9] Léthé [*]

    Už vím co dám manželovi k šedesátinámSml59Sml30Sml52

    superkarma: 0 25.03.2015, 08:43:13
  15. [8] Maria28 [*]

    Tvarůžky kupuju až po lhůtě, pak teprve jsou vynikající. Také jsem jedla zákusky z té cukrárny, na pohled krásné, ale jedla jsem je silou vůle. Prostě na pohled čekáte sladkou chuť, a ono to je jinak.

    superkarma: 0 25.03.2015, 08:23:40
  16. [7] Jarek9 [*]

    Proležené nemají chybu.

    Ale cena je vysoká.

    superkarma: 1 25.03.2015, 07:33:34
  17. [6] assaly [*]

    tvarůžky taky miluji, ale těm nakládaným jsem na chuť nepřišla, vadí mi ten olejSml15

    superkarma: 0 25.03.2015, 07:26:28
  18. [5] prababka [*]

    Marně hledám typickou chuť a vzhled v tom , co se prodává jako tvarůžky.Mně chutnaly i neuleželé , s bílou vrstvou uvnitř. I " v akci " jsou teď drahé.

    superkarma: 1 25.03.2015, 07:09:51
  19. [4] ZdenaZ [*]

    tvarůžky miluji s čerstvým chlebem a mlékem mňam

    superkarma: 0 25.03.2015, 06:56:19
  20. avatar
    [3] gerda [*]

    Kde jsou ty časy, kdy byl balíček krásně zralých tvarůžku za korunu...Sml15

    superkarma: 2 25.03.2015, 06:51:00
  21. [2] alenabl [*]

    tvarůžky miluji, to musí být dobrůtkaSml67

    superkarma: 0 25.03.2015, 06:35:55
  22. [1] llkacaba [*]

    Ňam Sml67

    superkarma: 0 25.03.2015, 04:49:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme