Domácnost

Naložená v oleji!

Víte proč je středomořská kuchyně stále oblíbenější i u nás? A proč jsou jižanky tak půvabné? Velký podíl na tom má příprava pokrmů na kvalitním – nejlépe panenském – olivovém oleji.

Do těla
Olej z oliv je vhodný nejen ve stavu syrovém – snáší dobře i vysoké teploty a dá se tedy použít k pečení, vaření i smažení. Olivový olej navíc chutná lépe než ostatní běžně užívané tuky, snižuje hladinu špatného cholesterolu v těle, čistí tepny a dbá o štíhlou linii. Má pozitivní vliv i na zdravou střevní mikroflóru.

Olivový olej, zejména panenský olivový olej (z prvního lisování) obsahuje množství látek s antioxidačními účinky a esenciální nenasycenou mastnou kyselinu olejovou. Za studena lisovaný olivový olej jí obsahuje více než 70 %. Je bohatý na vitamin E a povzbuzuje činnost trávicího ústrojí, pomáhá při zažívacích obtížích.

Na tělo
Olej z oliv také brzdí stárnutí pleti. Je výborný k čištění pokožky, k bělení zubů, jako přísada do koupele (pleť bude hebká a jemná), ke zjemnění kůže na rukou a na chodidlech. Prospívá vlasům, posiluje nehty, mírní kašel a při masáži uleví bolestivým kloubům i namoženým svalům.

Jaké rozlišujeme druhy?
• nejlepší a nejoceňovanější olej je s označením „extra panenský“ (extra virgine), získaný prvním lisováním za studena
• o něco méně ceněný, avšak stále ještě dobrý je „panenský“ (virgine), získaný dalším lisováním za studena
• olivový olej „bez přídomku“ vznikl smíšením rafinovaných olivových olejů s různými oleji panenskými
• nejméně kvalitní olej je „z olivových výlisků“ (di sansa d'.oliva), získaný kombinací rafinovaných extraktů z výlisků s oleji panenskými


























Neotevřenou láhev skladujte jako víno: v chladné a temné místnosti, tak se uchová hnědožlutá barva antioxidantů nejméně rok. Otevřená láhev vydrží přes tři měsíce. Ovšem pouze pokud ji budete udržovat v chladu, suchu a tmě.

Našel si olivový olej už natrvalo místo ve vaší domácnosti, nebo je pro vás stále ještě příliš drahým pamlskem? Jaký tuk nejraději používáte? Použila jste někdy olejové zábaly?

   
21.03.2008 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [38] Eva_CZ [*]

    On neni bez oleje. Je bez ty olivovy prichuti. Ja za to nemuzu, ze zijete ve stredoveku.

    superkarma: 0 25.03.2008, 00:12:34

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [37] Vivian [*]

    Ťapina: fat-free oil

    superkarma: 0 24.03.2008, 20:14:56
  2. avatar
    [36] Ťapina [*]

    Eva_Fl: To zas bude nějaká náhražka, olej bez chuti oleje, ne? To jsem tu teda ještě neviděla.

    superkarma: 0 24.03.2008, 15:03:10
  3. [35] gerist [*]

    Já používám olivový olej místo drahých krémů na obličej a výsledek je opravdu OK.

    superkarma: 0 24.03.2008, 09:54:12
  4. avatar
    [34] tyrkys [*]

    Vivian: je dobré, udělat to stejně, jako dresing k salátu . Tj pořádně smíchat olej a popřípadě vonnou sůl a trochu vody zvlášť a pak je nalít do koupele. Třeba v lahvičce od šamponu .

    superkarma: 0 23.03.2008, 22:38:23
  5. avatar
    [33] Vivian [*]

    Eva_Fl: taky miluju černé olivy

    evadolezalova: a jak si připravuješ koupel? Já si zkusila jednou dát ten "kuchyňský" olivový olej do vany a vzniklo z toho akorát to, že mi na vodě plavaly mastný oka, fuj fuj.. Když chci olejovou koupel, tak si musím dát spešl koupelový olej z drogerie, ten mastný oka nedělá...

    superkarma: 0 23.03.2008, 20:54:28
  6. avatar
    [32] Eva_CZ [*]

    sanvean: to jo, dokonce maso pecu spolu se sadlem. Ale jinak smazim jen na ty bezchutovy verzi. Ten super duper chutovej si davam do salatu a tak. Jo - a na vlasy.

    superkarma: 0 23.03.2008, 20:40:16
  7. avatar
    [31] sanvean [*]

    Eva_Fl: Ten jsem tu nikde neviděla (ani jsem ho teda nehledala), ale v některých receptech by mi třeba vůně másla chyběla ;)

    superkarma: 0 23.03.2008, 19:15:50
  8. avatar
    [30] tyrkys [*]

    Eva_Fl: ale tady se bohužel většinou prodávají fakt hnusné olivové oleje

    superkarma: 0 23.03.2008, 17:28:28
  9. avatar
    [29] Eva_CZ [*]

    sanvean: ten bez chuti se chutove hodi vsude.

    superkarma: 0 23.03.2008, 17:01:09
  10. avatar
    [28] sanvean [*]

    Používám ho tam, kde se chuťově hodí. V maďarských, čínských nebo indických jídlech bych ho třeba nesnesla.

    superkarma: 0 23.03.2008, 11:30:13
  11. avatar
    [27] Žábina [*]

    Vivian: co myslíš??
    jasně že za jednou tě vrásky nezmizí, ale při pravidelném používání pleť vyživí a vypne

    superkarma: 0 23.03.2008, 11:18:32
  12. [26] dasad [*]

    Olivovy olej pouzivam v kuchyni hodne, vlastne ani jiny nekupuju. Oblibila jsem si Bertolli a pouzivam ho v teple i studene kuchyni.

    superkarma: 0 23.03.2008, 10:20:28
  13. avatar
    [25] Eva_CZ [*]

    jo - a ke vsemu ho miluju a kdyz olivy, tak preferuju cerne.

    superkarma: 0 23.03.2008, 01:56:05
  14. avatar
    [24] Eva_CZ [*]

    proc nepouzivate ten bez chuti? Ja jinej doma snad vubec nemam.

    superkarma: 0 23.03.2008, 01:54:39
  15. avatar
    [23] kalča [*]

    Obyčejný (řepkový, slunečnicový nebo vícedruhový) olej používám jen na smažení řízků, sýra a bramboráků, což není moc často. Na všechno ostatní používám olivový, buďto dovezený nebo koupený v prodejnách řeckých či italských potravin.
    tyrkys: mám stejný názor

    superkarma: 0 21.03.2008, 22:14:52
  16. avatar
    [22] tyrkys [*]

    Olivový olej miluju, ale jen některé druhy. Třeba všechny španělské mi smrdí. Řecké a italské jsou fajn, ale jen extra extra panenské, nebo origoš přivezené. Chápu, že pokud někdo zkusil jen běžně sem dovážené, třeba Bertolli, že mu to nechutná. Mně taky ne .

    superkarma: 0 21.03.2008, 21:34:27
  17. avatar
    [21] evadolezalova [*]

    používáme jenom olivový. Na studeno extra panenský, na teplou úpravu obyčejný olivový za cca 50-70 Kč/litr. Perfektní je dát si ráno na lačno 2 polévkové lžíce extra panenského oleje, výborně to sníží cholesterol. Koupel bez oliváče a mořské hrubozrnné soli si neumím ani představit .

    superkarma: 0 21.03.2008, 21:10:49
  18. [20] magdicka [*]

    v italii jsme ho pouzivali hodne, ale ne na smazeni, protoze se hrozne rychle prepaluje a pak je dym vsude, jinak jsem si na jeho chut docela zvykla

    superkarma: 0 21.03.2008, 21:09:21
  19. avatar
    [19] Canadian [*]

    cerne olivy a olivovy olej jsou veci, na ktere si zvykat nemusim, jak rika mommy, kapka koluje v genech a tim je vse dane

    superkarma: 0 21.03.2008, 21:03:26
  20. avatar
    [18] Vivian [*]

    Efča: prostě to má strašně výraznou chuť. Ze začátku mi to snad i chutnalo, ale rychle se mi to přejedlo, ta chuť hlavně všechno přebije, takže se to nedá do ničeho dát, aniž by to v tom člověk necejtil...
    Já ho teda vypotřebuju jako kosmetiku
    My smažíme na sádle a na másle (když už smažený jídlo, tak ať to teda stojí za to), a na studenou kuchyni jsme si zamilovali panenský slunečnicový, to je opravdu lahůdka

    superkarma: 0 21.03.2008, 20:01:36
  21. avatar
    [17] Efča [*]

    Vivian: asi promaže

    Já nevím na co si musíte zvykat. Nám to chutná , já bych si asi musela zvykat na "vůni" vepř. sádla. Používám skoro všude panenský olivový, na smažení kvalitní slunečnicový. Máme to rádi a i prcci jsou na to zvyklí od malička.

    superkarma: 0 21.03.2008, 19:02:10
  22. avatar
    [16] Vivian [*]

    Žábina: a co to dělá s pletí kolem očí?

    superkarma: 0 21.03.2008, 17:46:29
  23. avatar
    [15] Žábina [*]

    a máme rádi i olivy, černé i zelené, plněné i neplněné, akorát tuhle přinesl manžel nějakou novinku, byly takové svraštělé, prý sesbírané ze země, pro fajnšmekry...a ty teda byly hnusný...to se nedalo
    ale jinak k vínu olivy milujeme....a na pizzu

    superkarma: 0 21.03.2008, 17:39:16
  24. avatar
    [14] Žábina [*]

    máme rádi olivový olej, kupujeme značku Kreolis- extra panenský...používám ho hlavně ve studené kuchyni, do salátů, na špagety apod.
    a na noc si s ním mažu pleť kolem očí - stačí kapička

    superkarma: 0 21.03.2008, 17:38:05
  25. [7] mindulinka [*]

    Olivový olej občas použiji na rybu, ale když peču kuře tak na másle a smažím na rostlinném oleji. Je pravda, že olivový je tak olivový, že jídlo spíš přetlouká. Taky jsem si na něj musela dlouho zvyknout a snesu ho jen na té rybě. Na zeleninový salát bych si ho nedala.

    superkarma: 0 21.03.2008, 16:03:47
  26. avatar
    [6] Vivian [*]

    trdlo: správně je vergine olio vergine

    Olivový olej jsem se snažila implantovat do své kuchyně dost dlouho, vyzkoušela jsem řadu značek, ale fakt to nejde, mně to prostě nechutná Nedávno jsme ale vyzkoušeli panenský slunečnicový olej, který má taky spoustu blahodárných účinků na zdraví, a to je chuťově něco úplně jiného , nebe a dudy ve srovnání s olivovým... S olivovým už si budu maximálně mazat nohy

    superkarma: 0 21.03.2008, 15:53:54
  27. avatar
    [5] trdlo [*]

    Spravne je VIRGIN, ne VIRGINE.

    superkarma: 0 21.03.2008, 15:46:52
  28. avatar
    [4] Ch.Z. Kochanská [*]

    Půvabné tlusté jižanky s knírem pod nosem.

    superkarma: 0 21.03.2008, 14:55:18
  29. [3] Bellana [*]

    z.u.z.a: Palačinky s olivovou příchutí a džemem? To ti fakt chutná?

    superkarma: 0 21.03.2008, 14:37:27
  30. [1] z.u.z.a [*]

    Extra panenský olivový je jediný olej, který používám. Na sladká jídla (palačinky atd.) používám olivový olej s citronem, který přerazí tu typickou olivovou chuť.

    superkarma: 0 21.03.2008, 10:40:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme