Reklama

Víte proč je středomořská kuchyně stále oblíbenější i u nás? A proč jsou jižanky tak půvabné? Velký podíl na tom má příprava pokrmů na kvalitním – nejlépe panenském – olivovém oleji.

Do těla
Olej z oliv je vhodný nejen ve stavu syrovém – snáší dobře i vysoké teploty a dá se tedy použít k pečení, vaření i smažení. Olivový olej navíc chutná lépe než ostatní běžně užívané tuky, snižuje hladinu špatného cholesterolu v těle, čistí tepny a dbá o štíhlou linii. Má pozitivní vliv i na zdravou střevní mikroflóru.

Olivový olej, zejména panenský olivový olej (z prvního lisování) obsahuje množství látek s antioxidačními účinky a esenciální nenasycenou mastnou kyselinu olejovou. Za studena lisovaný olivový olej jí obsahuje více než 70 %. Je bohatý na vitamin E a povzbuzuje činnost trávicího ústrojí, pomáhá při zažívacích obtížích.

Na tělo
Olej z oliv také brzdí stárnutí pleti. Je výborný k čištění pokožky, k bělení zubů, jako přísada do koupele (pleť bude hebká a jemná), ke zjemnění kůže na rukou a na chodidlech. Prospívá vlasům, posiluje nehty, mírní kašel a při masáži uleví bolestivým kloubům i namoženým svalům.

Jaké rozlišujeme druhy?
• nejlepší a nejoceňovanější olej je s označením „extra panenský“ (extra virgine), získaný prvním lisováním za studena
• o něco méně ceněný, avšak stále ještě dobrý je „panenský“ (virgine), získaný dalším lisováním za studena
• olivový olej „bez přídomku“ vznikl smíšením rafinovaných olivových olejů s různými oleji panenskými
• nejméně kvalitní olej je „z olivových výlisků“ (di sansa d'.oliva), získaný kombinací rafinovaných extraktů z výlisků s oleji panenskými


























Neotevřenou láhev skladujte jako víno: v chladné a temné místnosti, tak se uchová hnědožlutá barva antioxidantů nejméně rok. Otevřená láhev vydrží přes tři měsíce. Ovšem pouze pokud ji budete udržovat v chladu, suchu a tmě.

Našel si olivový olej už natrvalo místo ve vaší domácnosti, nebo je pro vás stále ještě příliš drahým pamlskem? Jaký tuk nejraději používáte? Použila jste někdy olejové zábaly?