Vaření

Nakládané vepřové jazyky s červeným vínem

naložené vepřové jazyky

Kamkoliv přinesete naložené vepřové jazyky, všude sklidíte velký úspěch. Někteří budou volat: „Já vepřový jazyk nejím. Fuj!“, ale když je přesvědčíte, aby ochutnali, nebudou chtít přestat. Vlastní zkušenost a náš tip na skvělou chuťovku.

Tento recept už na našem magazínu kdysi dávno byl. Přivezla jsem si ho z Krkonoš, od kamarádky Evičky, která nám jazyky připravila jako součást narozeninové hostiny. Řada lidí se na toto jídlo dívala s obavami, ale nenašel se nikdo, komu by nechutnaly. Já jsem podobný úspěch s tímto jídlem slavila před nedávnou dobou, kdy jsem přinesla nakládané jazyky na malou degustační akci v naší oblíbené hospůdce.

Tady vzbudily nakládané jazyky obrovský ohlas a všem moc chutnaly. Takže jsem recept znova nafotila a je tady dnes pro vás.

vepřové jazyky

Suroviny

  • 4 vepřové jazyky
  • 500 ml červeného vína
  • 50 ml sójové omáčky
  • sůl
  • 3 - 4 hvězdičky badyánu
  • 10 kuliček nového koření
  • 15 kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 150 ml ústřicové omáčky (hustá černá)

Postup

Jazyky si očistíme, ořízneme z nich přebytečné maso a necháme jen samotný jazyk. Dáme do hrnce a zalijeme vínem a do zbytku potřebného objemu vodou (aby byly jazyky ponořené). Přidáme sójovou omáčku, badyán, nové koření, pepř a bobkový list.

Doporučuji osolit jen velice lehce, případně vůbec, protože ústřicová omáčka, kterou budeme k jazykům přidávat, je poměrně dost slaná. Při prvním pokusu dostihnout dokonalosti originálního receptu jsem jazyky solila a výsledek byl sice výborný, leč poměrně slaný.

naložené vepřové jazyky

Vaříme 2,5 až 3 hodiny, do měkka.

Jazyky vyjmeme, prudce zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mezitím necháme vývar prudce vřít, a to tak dlouho, než z něj zbude opravdu jen trocha. Asi tak 150–200 ml. Přimícháme ústřicovou omáčku a touto směsí zalijeme jazyky, které jsme naskládali do nějaké mísy nebo třeba do pekáče. Jednotlivé vrstvy proléváme připravenou omáčkou.

Takto naložené jazyky necháme v chladu odležet 24 hodin.

vepřové jazyky

Podáváme s pečivem. Ideálně s domácím, čerstvě upečeným.

Nemáte domácí pečivo? Upečte si podle našeho magazínu.

focaccia

jogurtový chléb

slané houstičky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
02.05.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [22] delfi.na [*]

    Vyzkoušeno, navařeno, naloženo, snězeno ... úspěch suprovní. Chutnalo všem a moc. Sml16

    superkarma: 0 16.05.2016, 08:34:16
  2. avatar
    [21] paníliška [*]

    orsulikova — #16 Asi budu výjimka, ale vadí. Já nepozřu nic, co má něco společného s prasetem.

    superkarma: 0 08.05.2016, 21:03:58
  3. avatar
    [20] delfi.na [*]

    elly — #17 díky za tim, zrovínka jsem si říkala, že se po ní podívám a že ji budu hledat u sojovky Sml22Sml67

    superkarma: 0 04.05.2016, 13:46:46
  4. avatar
    [19] gerda [*]

    orsulikova — #16A co teprve to vajíčko, ta představa, odkud lezeSml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 02.05.2016, 19:12:52
  5. avatar
    [18] AmeA [*]

    Jazyk na různý způsob mňam Sml59Sml59

    superkarma: 0 02.05.2016, 18:30:51
  6. avatar
    [17] elly [*]

    delfi.na — #15Mají ve většině supermarketů. Naposledy ji můj muž koupil v Albertu, pravidelně ji kupuji v Kauflandu. Hledejte ji poblíž sojovek a podobných věcí, asijské pokrmy, exotické pokrmy. Podle toho jak v kterém obchodě. A pozor, musí to být ta hustá, černá. Je maličko dražší...okolo 70 Kč za lahvičku 250 ml.

    1. na komentář reaguje delfi.na — #20
    superkarma: 0 02.05.2016, 14:14:04
  7. [16] orsulikova [*]

    Že to mělo prase v hubě, to vám vadí, ale řízečky z kýty, která se válí v hnoji, to nevadí, že?

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    2. na komentář reaguje paníliška — #21
    superkarma: 0 02.05.2016, 14:03:39
  8. avatar
    [15] delfi.na [*]

    To může být vynikající, jen nevím, kde sehnat ústřicovou omáčku. Budu se po ní muset podívat.

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 02.05.2016, 13:05:16
  9. avatar
    [14] hubajda [*]

    jazyk neni muj salek kavy Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 02.05.2016, 12:16:01
  10. avatar
    [13] vladka321 [*]

    Tak já již v postupu vidím, že se jazyk uvaří, prudce zchladí a oloupe - podle mě výborná záležitost. Dělám, ovšem přítelkyně mladšího syna něco takového do úst nedá ani náhodou a to i když si kolem ní všichni pomlaskávají. Není znechucena, ale prostě to nedokáže pozřík. Přesně jak píše Ricardo — #11 ...

    superkarma: 0 02.05.2016, 11:23:42
  11. avatar
    [12] aviaki [*]

    Ricardo — #11 A vajíčka papáš? Sml58Sml24Sml32

    superkarma: 0 02.05.2016, 11:19:38
  12. [11] Ricardo [*]

    ne ne ne, to není nic pro mě, co už měl někdo jednou v hubě, to nepozřuSml32

    1. na komentář reaguje aviaki — #12
    2. na komentář reaguje vladka321 — #13
    superkarma: 0 02.05.2016, 10:19:40
  13. [10] Oska [*]

    tak to ani za zlaté prase, může to být dobré jak chceSml68Sml68

    superkarma: 1 02.05.2016, 09:30:25
  14. [9] bobani [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 02.05.2016, 08:16:35
  15. avatar
    [8] gerda [*]

    elly — #7Sml67, Zkušení to vědí, ale kdyby to některá dělala prvně a chtěla pohostit návštěvu, mohl by to být docela průšvih. Je to maličkost, ale důležitá.

    superkarma: 0 02.05.2016, 08:01:09
  16. avatar
    [7] elly [*]

    gerda — #5Doplněno. Některé věci beru automaticky a občas mi uteče, že někdo by to nemusel vědět. Díky za upozornění :)

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 02.05.2016, 07:43:03
  17. avatar
    [6] gerda [*]

    owletka — #3promiň, už to píšeš, nepodívala jsem se dolůSml30

    superkarma: 0 02.05.2016, 07:39:57
  18. avatar
    [5] gerda [*]

    No počkat, ale uvařené (za syrova to nejde) jazyky se musí především OLOUPAT, ne? V receptu to nevidím a mohl by to být při servírování kámen úrazu. Jinak proti receptu nemám ani to nejmenší, ba naopak, může to být skvěléSml67. Já jazyky dělávám s kyselou petrželkovou omáčkou k novým bramborám, takže je máme odjakživa rádi.

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 02.05.2016, 07:35:52
  19. [4] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 02.05.2016, 07:03:08
  20. [3] owletka [*]

    Jazyk se musí přece "oloupat" z té kůže - to tam není popsáno... to se jí i s kůží ??

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 02.05.2016, 06:52:24
  21. avatar
    [2] ovladač [*]

    To nemusimSml23

    superkarma: 0 02.05.2016, 00:38:15
  22. avatar
    [1] RenataMor [*]

    hmmm

    superkarma: 0 02.05.2016, 00:15:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme