Reklama

naložené vepřové jazyky

Kamkoliv přinesete naložené vepřové jazyky, všude sklidíte velký úspěch. Někteří budou volat: „Já vepřový jazyk nejím. Fuj!“, ale když je přesvědčíte, aby ochutnali, nebudou chtít přestat. Vlastní zkušenost a náš tip na skvělou chuťovku.

Tento recept už na našem magazínu kdysi dávno byl. Přivezla jsem si ho z Krkonoš, od kamarádky Evičky, která nám jazyky připravila jako součást narozeninové hostiny. Řada lidí se na toto jídlo dívala s obavami, ale nenašel se nikdo, komu by nechutnaly. Já jsem podobný úspěch s tímto jídlem slavila před nedávnou dobou, kdy jsem přinesla nakládané jazyky na malou degustační akci v naší oblíbené hospůdce.

Tady vzbudily nakládané jazyky obrovský ohlas a všem moc chutnaly. Takže jsem recept znova nafotila a je tady dnes pro vás.

vepřové jazyky

Suroviny

  • 4 vepřové jazyky
  • 500 ml červeného vína
  • 50 ml sójové omáčky
  • sůl
  • 3 - 4 hvězdičky badyánu
  • 10 kuliček nového koření
  • 15 kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 150 ml ústřicové omáčky (hustá černá)

Postup

Jazyky si očistíme, ořízneme z nich přebytečné maso a necháme jen samotný jazyk. Dáme do hrnce a zalijeme vínem a do zbytku potřebného objemu vodou (aby byly jazyky ponořené). Přidáme sójovou omáčku, badyán, nové koření, pepř a bobkový list.

Doporučuji osolit jen velice lehce, případně vůbec, protože ústřicová omáčka, kterou budeme k jazykům přidávat, je poměrně dost slaná. Při prvním pokusu dostihnout dokonalosti originálního receptu jsem jazyky solila a výsledek byl sice výborný, leč poměrně slaný.

naložené vepřové jazyky

Vaříme 2,5 až 3 hodiny, do měkka.

Jazyky vyjmeme, prudce zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mezitím necháme vývar prudce vřít, a to tak dlouho, než z něj zbude opravdu jen trocha. Asi tak 150–200 ml. Přimícháme ústřicovou omáčku a touto směsí zalijeme jazyky, které jsme naskládali do nějaké mísy nebo třeba do pekáče. Jednotlivé vrstvy proléváme připravenou omáčkou.

Takto naložené jazyky necháme v chladu odležet 24 hodin.

vepřové jazyky

Podáváme s pečivem. Ideálně s domácím, čerstvě upečeným.

Nemáte domácí pečivo? Upečte si podle našeho magazínu.

focaccia

jogurtový chléb

slané houstičky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková