Domácnost

Nahlédli jsme do kuchyní: Takhle vaří političky!


Podívali jsme se na zoubek, tedy spíše do kuchyně, tří političek – ministryně obrany Vlasty Parkanové, poslankyně Olgy Zubové a senátorky Marty Bayerové. Třeba vás svými recepty inspirují.

Perníčky a salát Vlasty Parkanové
(ministryně obrany, 57 let, KDU-ČSL)

Vylepšené perníčky
Drobné perníčky, a to nejen vánoční, vylepšíme a uděláme z nich pochoutku, jež spraví i žaludek, který začíná protestovat proti prohřeškům pramenícím v nestřídmosti, když do obvyklého receptu přidáme nikoli doporučované množství perníkového koření (v takovém případě je výsledkem, podle mě, docela fádní chuť), ale množství koření až třikrát znásobíme!

Zeleninový salát
Suroviny: rajčata, čerstvý špenát, česnek, panenský olivový olej, sůl. K opraným a pokrájeným rajčatům a čerstvému špenátu (ne na drobno!) přidáme česnek utřený se solí a zalijeme panenským olivovým olejem. Pozor: přidáme-li něco navíc, například cibuli, úplně zrušíme charakteristickou chuť, kterou se zmíněná kombinace vyznačuje.

„Jsem ráda, že nejsem jídlem posedlá ani mi není odporné. Jídlo je pro mě někdy příjemná věc, jindy nezbytnost. Nikdy jsem nepoznala, co je to hlad z nouze ani z důvodu nemocného těla. Patřím tedy mezi ty šťastné lidi, kteří nemají důvod si na jídlo nebo jeho nedostatek stěžovat. To není na této planetě, bohužel, vůbec samozřejmé,“ říká Vlasta Parkanová. „Etapa hospodyňky, která musí vařit pro rodinu každý den pro příchodu ze zaměstnání, je naštěstí za mnou a nestýská se mi po ní. Příležitostné vaření, více pro radost z tvoření než z nutnosti, může být čas od času příjemnou změnou,“ dodává.

Blinčiky od Olgy Zubové
(poslankyně, 49 let, Strana zelených)

Poslankyně Olga Zubová ráda vaří. Občas také ruská jídla. Je to tím, že její manžel, výtvarník Vladimír Zubov, je původem Rus „Jsem ráda, že jste se na mě s tím obrátili. Můj manžel se radoval, že jsem mu blinčiky po nějaké době zase uvařila,“ zasmála se Zubová.

Recept

Suroviny: 1/2kg hovězího masa, 1/2kg vepřového masa, 500 g hladké mouky, 1 l mléka, 4 vejce, 2 středně velké cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek, hořčice, olej na smažení

Postup: Maso umeleme, osolíme, opepříme a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Pokrájíme cibuli nadrobno, zpěníme na oleji a přidáme maso. Trochu podlijeme vodou, přidáme 2 lžíce hořčice a dusíme asi 20 minut. Poté scedíme šťávu (nevyléváme) a podušené maso necháme v misce. Vejce smícháme s moukou a mlékem, osolíme a připravíme palačinkové těsto. Na rozpáleném oleji smažíme tenké palačinky. Doprostřed každé dáme dvě lžíce dušeného masa a zabalíme jako psaníčko. Blinčiky jsou hotové. Uprostřed každého můžeme udělat malý křížek nožem a při podávání polijeme teplou šťávou, kterou jsme slili z dušené masové směsi.

Motto:
Každý z nás se něčeho bojíme. Někdo pavouků, jiný myší. Někdo má fobii z výšek nebo uzavřeného prostoru, komusi dalšímu naskakuje husí kůže ze špenátu či rajské polévky. Moje fobie se jmenuje kuchyně, kuchyňský sporák – prostě vaření. Jakékoli. V naší rodině má „plotnu“ na starosti výhradně můj drahý manžel.

O recept vás ale nepřipravím. Jeden z těch nejoriginálnějších jsem si pro vás schovala. Patří sice mezi náročnější, ale snad to společně nějak zvládneme.
Nuže, vážení kuchaři a kuchařinky, zde je onen návod, takříkajíc k nezaplacení! Přeji dobrou chuť.

Primerosky od Marty Bayerové
(senátorka, 52 let, KSČM)

Marta Bayerová není s vaření příliš velký kamarád. A tak pojala receptář politiků spíše jako scénář popisující strasti při nákupu a přípravě obyčejných párků…

Předehra:
Párky musíme nejdříve samozřejmě koupit, chcete-li obstarat. Kam za nimi? Vkročíme do klasického řeznictví, kde nás obslouží statná prodavačka s odpovídajícími fyzickými parametry.

Víte, tohle já zbožňuju. Když už jdu nakupovat něco od masa a obsluhuje mě nějaký(á) třasořitka… Ne. Za pultem prostě musí být statná řeznice nebo řezník s pořádně nabroušeným nožem.

Pak si v klidu vystojíme nekonečnou frontu a zakoupíme ony primerosky. Při placení se na nás usměje stotřicetikilová řeznice se sekáčkem na maso (někdy i s rašícím knírem) a hned si člověk připadá jako v hororu.

Hlavní dějství:
Doma se s primeroskami vítězoslavně pochlubíme rodině a můžeme se pustit do díla. Není to jednoduché, proto čtěte tyto řádky velmi pozorně.

Ještě než párečky vložíme do vroucí vody, musíme je „odigelitovat“. V opačném případě se nám při ohřívání igelitový obal přilepí k obsahu a potom žvýkáme vše dohromady. Igelit sice zasytí, v žaludku vydrží hodně dlouho, ale neradím vám to.

Učiníme-li tento krok, nahé párečky pěkně s citem šoupneme do vody a na mírném ohni pět šest minut povaříme. Déle ne, poněvadž by nám popraskaly a byly by takové blemtavé.

Dohra:
Primerosky vyjmeme z vody a servírujeme na předem připravené talíře. Podáváme s hořčicí a pečivem.

Zkusíte poslanecké Blinčiky nebo ministerský salát?

   
04.11.2008 - Dům a byt - autor: Jan Exner

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [69] moruse [*]

    nevím koho to muže zajímat jak kdo co vaří nejlepši je kdy vaří hééérečky.........

    superkarma: 0 23.11.2008, 19:06:14
  2. avatar
    [68] kareta [*]

    Suzanne: já jsem přísná, i na sebe

    superkarma: 0 04.11.2008, 20:10:45
  3. avatar
    [67] Suzanne [*]

    kareta: to jo

    superkarma: 0 04.11.2008, 19:45:39
  4. avatar
    [66] kareta [*]

    Suzanne: ale jo, ta je takový ten atletický typ, proto tvrdím festovní, jen ¨jsem podle fotky koukla na paže a ty má nesvalnaté

    superkarma: 0 04.11.2008, 17:02:01
  5. avatar
    [65] Suzanne [*]

    man-mimo: já nepsala, že vypadá jako anorektička. Neber to ode zdi ke zdi

    superkarma: 0 04.11.2008, 17:01:11
  6. avatar
    [64] Suzanne [*]

    Tak tuhle považuji za štíhlou zcela jistě. http://www.respekt.cz/img-ftg.php?ffn=2008-636-vobr-18AR122008.jpg&ffd=downloads/clanky/img&pID=636&pROK=2008&pWHO=clanky

    A Parkanová má výkyvy, ale troufám si tvrdit, že je normální střední postavy. Štíhlé až plnoštíhlé.

    superkarma: 0 04.11.2008, 17:00:25
  7. avatar
    [63] man-mimo [*]

    Suzanne: tak Parkanová mi nepřipadá zrovna jako anorektička

    superkarma: 0 04.11.2008, 17:00:07

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [62] kareta [*]

    neo spíš- festovní ženské

    superkarma: 0 04.11.2008, 16:59:06
  2. avatar
    [61] shb [*]

    Suzzane: štíhlá není ani jedna...

    superkarma: 0 04.11.2008, 16:57:41
  3. avatar
    [60] Suzanne [*]

    Zubová, samozřejmě

    superkarma: 0 04.11.2008, 16:57:24
  4. avatar
    [59] kareta [*]

    Suzanne: štíhlé rozhodně nejsou, řekněme, že jsou normální, takové statně průměrné

    superkarma: 0 04.11.2008, 16:57:15
  5. avatar
    [58] Suzanne [*]

    man-mimo: ony se ti Zibová a Parkanová jeví jako obézní? Nemusím se ztotožňovat s jejich politickými názory, ale neměla by mi omezenost zakrýt zrak

    superkarma: 0 04.11.2008, 16:54:55
  6. avatar
    [57] man-mimo [*]

    Suzanne: které dvě?

    superkarma: 0 04.11.2008, 16:39:42
  7. [56] Andrejka82 [*]

    Nyotaimori: AC je snad tahle osoba: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2007030803 ??? To jméno asi nebude zas tak rozšířené

    superkarma: 0 04.11.2008, 16:24:13
  8. avatar
    [55] Suzanne [*]

    shb: Co máš s tím, jak vypadají? Dvě ze tří prezentovaných jsou štíhlé, tak co?

    superkarma: 0 04.11.2008, 16:20:00
  9. avatar
    [54] shb [*]

    OlgaMarie47: vím vím ale pak to takhle vypadá :o( a to mně děsí takhle v 50 vypadat nechci a nebudu

    superkarma: 0 04.11.2008, 15:59:58
  10. avatar
    [53] Suzanne [*]

    kareta: A jak tak níže koukám, politická příslušnost v očích ostatních zcela zastiňuje její smysl pro humor. Škoda

    superkarma: 0 04.11.2008, 15:49:16
  11. avatar
    [52] kareta [*]

    OlgaMarie: boží milosti
    Suzanne: že jo?

    superkarma: 0 04.11.2008, 15:47:00
  12. avatar
    [51] Suzanne [*]

    OlgaMarie: sádlo, mouka, cukr - smažené kuličky

    superkarma: 0 04.11.2008, 15:46:04
  13. avatar
    [50] Suzanne [*]

    Bayerová je správná cynička Kdyby nebyla komunistka, tak by mohla být fajn Jinak salát bude asi dost dobrý

    superkarma: 0 04.11.2008, 15:44:45
  14. avatar
    [49] OlgaMarie [*]

    kareta: Já pamatuju babičku, jak vzala sádlo, mouku, moučkový cukr, nějak vše zamíchala a pak to smažila v rendlíku a horké obalila v cukru a bylo to .A těsto na koblihy měla v peřinách a nikdo nesměl vstoupit, aby nevofouklo.

    superkarma: 0 04.11.2008, 15:41:45
  15. avatar
    [48] kareta [*]

    OlgaMarie: jakýkoliv tuk skoušej nahradit sádlem, např. buchty kynuté- jedině se sádlem

    superkarma: 0 04.11.2008, 15:30:48
  16. avatar
    [47] OlgaMarie [*]

    shb: Hnus kuchyně? Prdlajs víš, co je dobré! Čerstvý chleba se sádlem, škvarky a cibulkou. Ňam, nam, ňam! Babička dělala i se sádlem nějaké vánoční cukroví. Stále se vyptávám, zda to někdo nezná a .

    superkarma: 0 04.11.2008, 15:27:22
  17. avatar
    [46] KatherineDickinson [*]

    ja to s tema parkama taky pochopila jako ironii...
    komunistka nekomunistka, jde o vareni...

    superkarma: 0 04.11.2008, 15:06:22
  18. avatar
    [45] shb [*]

    ježíši!! jen jsem viděla obrázky! evidentně vaří tak, že podle toho taky vypadaj!! super česká hnuskuchyň, samé sádlo samé sádlo ňuch ňuch ňuch díky ale ty párečky na posledním obrázku mluví za vše

    superkarma: 0 04.11.2008, 14:59:23
  19. [44] Pavla_b [*]

    kareta:

    superkarma: 0 04.11.2008, 14:16:37
  20. avatar
    [43] kareta [*]

    Pavla_b: jasně, autem Popravdě řečeno, JELA BYCH HNED!!!!!!!

    superkarma: 0 04.11.2008, 14:10:57
  21. [42] Pavla_b [*]

    kareta: do Japonska:-)

    superkarma: 0 04.11.2008, 14:07:59
  22. avatar
    [41] kareta [*]

    OlgaMarie: to je pro mě 250 km, to bych spíš jela na sushi

    superkarma: 0 04.11.2008, 14:05:45
  23. avatar
    [40] OlgaMarie [*]

    kareta: Na konečné metra z Černého mostu na druhé straně (B) je obchodní centrum a v 1. patře je zdravá výživa, kde jsem měla hrozně dobrý špenátový nákyp, také z čerstvých listů.

    superkarma: 0 04.11.2008, 13:50:46
  24. avatar
    [39] malá paní [*]

    Primerosky

    superkarma: 0 04.11.2008, 13:30:13
  25. avatar
    [38] kareta [*]

    OlgaMarie: já špenát ujídám tchyni přímo ze záhonu syrový Nasadím si ho, je to Ovšem děti si tradičně vymrčí protlak, což je pro mě jednodušší K lososovi ho jen spařuju

    superkarma: 0 04.11.2008, 13:30:05
  26. avatar
    [37] OlgaMarie [*]

    kareta: On je u nás špenát znám hlavně jako mražený protlak. Jinak ve světě se běžně konzumuje špenátové listí. Stačí je opláchnout, pokrájet, osolit, opepřit a se zakysanou smetanou je to ňamka. Moje děti, když byly malé, nebyly líné, dojít čerstvý špenát na zahradu natrhat. Letos mi ho požrali slimáci. Příští rok budu slimáky nalejvat pivem, prý to pomáhá.

    superkarma: 0 04.11.2008, 13:15:48
  27. avatar
    [36] Petunie [*]

    kareta: souhlas

    superkarma: 0 04.11.2008, 12:19:45
  28. avatar
    [35] ToraToraTora [*]

    Matinea: Kdyby baštila obaly, nevypadala by tak jak vypadá. Ne ne, igelitovou šprcku nadívanou houskou baští rodina a Bayerová ten vnitřek

    superkarma: 0 04.11.2008, 11:58:40
  29. avatar
    [34] Evikus [*]

    kareta: Ujišťuju tě, že i kdyby byla z jiné strany, tak mi její příspěvek přijde ubohý

    superkarma: 0 04.11.2008, 11:50:26
  30. avatar
    [33] Matinea [*]

    Možná Bayerová zbaští obal a rodina vnitřek

    superkarma: 0 04.11.2008, 11:44:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme