Reklama

Časy, kdy při grilování museli vegetariáni jen smutně koukat na své příbuzné a kamarády jak se cpou uzeninami nebo steaky, jsou ty tam. Sortiment veganských a vegetariánských potravin v našich obchodech každým rokem roste a s tím, co máme k dispozici, se dá vykouzlit opravdová lahůdka. I pokud patříte mezi masožravce, zkuste si občas pro změnu dopřát bezmasou variantu. Bývá lehčí, vaše tělo vám jistě poděkuje.

Díky rostoucímu zájmu zákazníků se neustále rozšiřuje i nabídka a je skutečně z čeho vybírat. „Neustále zaznamenáváme rostoucí poptávku našich zákazníků po vegetariánských produktech, proto jsme se rozhodli tento sortiment na letní sezonu rozšířit i o vegetariánské a veganské výrobky na gril,“ doplňuje nákupčí sortimentu zdravé výživy společnosti Tesco Veronika Jandová. Pokud si vyberete dobře, jsou vege potraviny stejně výživné jako jejich masové varianty.

A co všechno se dá na grilu bez masa připravit? Někdo miluje grilovanou zeleninku s lehkými dipy, další opékají burgery a různé karbanátky. Samozřejmě skvěle fungují na roštu vege párky, klobásky nebo bratwursty. Právě vegetariánské bratwursty od Papei jsou plné hodnotných proteinů a mají nízkou kalorickou hodnotu. Stojí pouhých 45,90 Kč.  Výbornou novinkou jsou také šašliky od Papei za 69,90 Kč, které jsou už rovnou ochucené a navíc napíchnuté na praktické špejli, ze které se pak dobře ukusují. Není potřeba žádné složité přípravy, prostě hodit na gril a je to. Prodávají se v několika variantách – třeba mexiko nebo provensálské koření.

„Osobně se hodně zabývám vegetariánskou a zdravou stravou, proto jsem ráda, že u nás můžu koupit kvalitní bezmasé potraviny. Ujíždím na vege šašliku, ke kterému si pokaždé udělám jinou přílohu – někdy salátek, jindy třeba opečený lilek,“ doplňuje Míša, autorka blogu Cooking with Šůša.

Ve spolupráci s blogem Cooking with Šůša jsme pro vás připravili recepty na vynikající vegetariánské mňamky na gril:

VEGE ŠAŠLIK S PLNĚNÝMI LILKY

lilek

  • 4 ks vege šašlik mexiko
  • 2 lilky
  • 100 g dlouhozrnné rýže
  • 50 g uvařené cizrny
  • hrst rozinek
  • špetka šafránu
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • olivový olej

Lilky podélně rozřízneme a lžící vydlabeme vnitřek. Takto připravené lilky naskládáme vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme je olivovým olejem a pečeme je v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 40 minut. Rýži vsypeme do osolené vody a necháme ji pod pokličkou vařit. V polovině vaření přidáme k rýži špetku šafránu, která nám rýži krásně obarví dožluta. Uvařenou rýži smícháme s cizrnou, rozinkami a podle potřeby dochutíme. Šašlik ogrilujeme z obou stran dozlatova. Jakmile jsou lilky měkké, naplníme je rýžovou směsí. Takto připravené lilky posypeme nasekaným koriandrem, naservírujeme je na talíř a podáváme s grilovaným šašlikem.

 

VEGE HOT DOG S ANANASOVOU SALSOU

  • ananas2x vege bratwurst pikant
  • 2x celozrnná houska
  • 1/2 malého ananasu
  • 100 g cherry rajčátek
  • limetková šťáva
  • 1 malá červená cibule
  • sůl, pepř
  • čerstvý koriandr

Ananas oloupejte a nakrájejte ho na malé kostičky. Přidejte nakrájená cherry rajčátka, nadrobno nasekanou cibuli, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Bratwurst opečte na grilu z obou stran. Housku podélně rozřízněte, vložte do ní opečený bratwurst a přidejte ananasovou salsu. Vše nakonec posypte nasekaným koriandrem a podávejte.

http://itesco.cz/