Bulvár

Na dovolenou jedině s řízky a zavařeninami

Děkujeme za další příspěvek na dneční téma, který je klasickou ukázkou stravování Čechů v zahraničí. Ale naše čtenářka si tento způsob velice pochvaluje, a dokonce vřela doporučuje. Takže díky za příspěvek, milá Zdeničkoo, a doufám, že vás dovolená teprve čeká.

Bohužel, i já osobně se přiznávám k tomu, že po příjezdu na dovolenou (většinou jezdíme s rodinou do Chorvatska) na nás je poznat, odkud jsme to vlastně přijeli. I když si zbytek Evropy ( o dalších kontinentech ani nemluvě) myslí, že jsme stále Československo nebo nedejbože kus Maďarska, myslím, že Chorvati nás už velmi dobře znají.

Den před plánovaným odjezdem nasmažím hromádku řízků, které zakusujeme během cesty, manžel sbalí basu piv, do kufru zavřeme tašku s oblečením a zbytek výplně kufru tvoří zavařená jídla. Způsob zavařování klasických jídel (rajská, klobásky, lečo, čína atd...) mě vlastně naučila moje švagrová, která svému muži takto chystá jídlo na cesty (řidič kamionu).

Původně jsem se zhrozila pouze při pomyšlení na to, jak to jídlo vlastně potom musí vypadat, no nedejbože chutnat. Ovšem výsledek mě velmi příjemně překvapil. Jídlo bylo po ohřátí jako právě připravené, takže jsme tento způsob stravování začali praktikovat na dovolených.

Na pláži nás klasicky najdete s řízkem v jedné a (manžela:) s pivem v druhé ruce. Když nás přepadne hlad, vyklopíme obsah jedné ze zavařenin do hrnce a oběd máme hotový za chviličku. Takže díky za tenhle super nápad švagrová! Doporučuji všem, které si chtějí dovolenou užít se vším všudy, ušetřit a ještě si pochutnat na domácí stravě.

Krásný slunečný den přeje Zdeničkaa

Pozn. red.: text nebyl redakčně upraven.

No jo, ale ty galeje, než to všechno zavaříte. Nebo to se v rámci těšení na dovolenou nepočítá?

Děláte to také tak, milé ženy-in? Nedokážete si dovolenou u moře představit bez tradičních českých jídel? Kolik času před dovolenou obětujete vaření, abyste pak měla pohodu, klídek a leháro? Svěřte se nám, jakým způsobem stravování o dovolené řešíte vy.

Na vaše příspěvky se těšíme na známé adrese: redakce@zena-in.cz

   
08.07.2010 - Blog redakce - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] Robot1 [*]

    Eva_Fl — #28 neodsuzuj. V podstatě ti dávám za pravdu.

    Jednu takovou dovolenou jsem zažila, brrr nikdy více. Abych to vysvětlila, když jsem jela poprvé do zahraničí, tak jsem měla stravovací výbavu. Byla mi na Sml64, protože v tom hicu to vůbec nechutnalo.

    Každá zkušenost něco stojí. Příště jsem si našla zájezd se stravou, užívala si Sml62,Sml63, Sml76 a Sml24. ...Sml16

    superkarma: 0 19.07.2010, 22:58:20

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Newton [*]

    Pochutnat na domácí stravě??? Tak proč jezdíte do ciziny? To vám to nestačí za celý rok doma? Když jedu na dovolenou, tak si chci užít nejen moře a pohodičku, ale také ochutnat místní kuchyni a hlavně NEVAŘIT, což doma dělám celý rok. To teda nechápu, že vás to baví. Sml80Sml80

    superkarma: 0 08.07.2010, 20:39:51
  2. avatar
    [29] paníliška [*]

    Na pláži s řízkem a pivem....brrrrr.

    superkarma: 0 08.07.2010, 20:35:52
  3. avatar
    [28] Eva_CZ [*]

    Burani. Nez jet takhle, to radeji sedim doma. Otresny!

    1. na komentář reaguje Robot1 — #31
    superkarma: 0 08.07.2010, 20:34:15
  4. avatar
    [27] peetrax [*]

    Na pořádné dovolené jsem byla tak dávno, že už si to skoro ani nepamatuju. Ovšem "řízkaře" jsem tam nepotkala. Naštěstí.

    superkarma: 0 08.07.2010, 19:49:49
  5. avatar
    [26] wich [*]

    Jo vlastně v kufru si vozíme vždy 2 Frisca, kterýma si večer na pokoji přiťuknem na dobrý dolet a hezkou dovolenou Sml30

    superkarma: 0 08.07.2010, 15:42:29
  6. avatar
    [25] wich [*]

    Na dovolené, se těším na místní jídla. Tu tisícikorunu za all inclusive si opravdu neškudlím (stejně ta dovezená jídla z domova taky nejsou zadarmo). Navíc je v AI ten neméně podstatný pitný režim Sml80

    superkarma: 0 08.07.2010, 15:40:35
  7. [24] Anai [*]

    Šílený a nepředstavitelný!!! Myslela jsem, že dneska už tohle nikdo nedělá..... Já takhle jen jednou, před 6 lety, tehdy jsme moc peněz neměli a jeli na dva týdny do Francie, kde jsou restaurace velmi drahé. Kamarádka, co jeli s námi, trvala na zavaření. Tak jsem poprvé a naposled v životě zavařila specialitky jako chilli con corne a tak, ona klasiku. Jí se to zkazilo, mně ne Sml30 Přesto to zkažené a smradlavé její partner (bohatý, leč škot) snědl!!!!! Přitom v místním Lidlu jsme nakoupili něco levněji, něco malinko dráž, takže se dalo výborně vařit čerstvě z místních zdrojů!

    superkarma: 0 08.07.2010, 15:38:15
  8. [23] Rikina [*]

    S řízkama bych se necrcala ani doma, než to člověk obalí a usmaží, hlad ho přejde. Sml57 Ale s jídly "ve skle" mám dobrou zkušenost, v kempu v Alpách se to velice hodilo, a Holanďani, Belgičani i Rumuni z vedlejších stanů chodili loudit ochutnávku, co že to máme dobrého. Tam žádné all inclusive nebylo, a do hospody daleko, nehledě k vysokohorské přirážce, což v EUR nevyjde dvakrát levně. Sml80 Jo, taky jsme tam jedli místní sýr, uzeniny i pečivo, od farmářů, ale základ tvořila "domácí strava". V tom zmiňovaném Chorvatsku u moře je podle mě jiná situace. Tam se tahat s jídlem v kufru pokládám za zbytečné, neb jak už někdo psal, ryby, chobotničky, ovoce, a jiné tamní dobroty jsou dostupné a je to v horku úplně dostačující.

    superkarma: 0 08.07.2010, 14:30:34
  9. avatar
    [22] kareta [*]

    já to na jednu stranu chápu, ty turistické restaurace vaří strašně, a najít slušnou hospodu pro místní je kumšt! Vlastně se na dovolené najím dobře v místních jídelnách, ale v hotelových all inclusive málokdy, vlastně nikdy.  To si raději jdu koupit sušenky a kolu do supermarketu a na tržnici rajče!Sml80

    superkarma: 0 08.07.2010, 12:40:34
  10. avatar
    [21] jednapani [*]

    Kdysi, když byly děti ještě malé, neměli jsme moc peněz a tak jsme trávili pár dovolených na chatce od manželova podniku, kde byla k dispozici vybavená kuchyňka a každý se staral sám. Takže jsem pár "zavařenin" taky vždycky vezla. Ušetřilo to čas, nějaká příloha se vždycky rychle spáchala, polívky v teple nikdo nechtěl. Když jsme se "zmohli", jezdili jsme většinou tak, aby byla aspoň polopenze, obědy jsme pořídili na místě v restauraci, nebo v horku stačila bageta, zelenina, sýr, ovoce, zmrzlina a všichni byli spokojení. Výjimka byl náš "velký puťák", kdy jsme se stanem a plynovým dvouvařičem projeli během tří neděl Francii křížem krážem. Od té doby syn nenávidí špagety Sml30 

    superkarma: 0 08.07.2010, 12:25:27
  11. avatar
    [20] átéčko [*]

    Raději bych nejela, než tohle.

    Chci si odpočinout, přijít si na lehkou večeři, ochutnat něco místního. Chci se koupat, plavat, užít si sluníčka u vody, ne schraňovat někde řízky z domova a vařit špagety a polívku z pytlíku. To si koupím košík ovoce  a někde si ho vychutnám...

    superkarma: 0 08.07.2010, 12:22:15
  12. avatar
    [19] Lilinka [*]

    Na pláži s řízkem a pivem? Sml28

    superkarma: 0 08.07.2010, 12:20:06
  13. avatar
    [18] ToraToraTora [*]

    Dante Alighieri — #16 Jj, to je krásné....já si vůněmi oživuji i jiné zasunuté vzpomínky

    superkarma: 0 08.07.2010, 12:11:00
  14. avatar
    [17] nehodicka [*]

    Na dovolenou jezdíme i poznávat jejich kuchyň. Taky jsem nikdy nevařila.

    superkarma: 0 08.07.2010, 12:05:57
  15. avatar
    [16] Dante Alighieri [*]

    ToraToraTora — #14 Ano, všemi smysly. Obvykle si na dovolenou kupuju taky deodorant, který jsem ještě nikdy neměla a stejně tak sprcháč. Potom už si je nekoupím (aby mi ty vůně nesplynuly s všedním dnem, ale zůstaly vůněmi dovolené), chodím jen do drogerie čuchat a vybavovat si tu kterou dovolenou. Sml16 Třeba Kanáry - to je šampon Fructis na barvené vlasy.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #18
    superkarma: 0 08.07.2010, 12:04:57
  16. avatar
    [15] catcat [*]

    UÁÁÁ, to je fakt hrůza! Účastníci zájezdu hadr...Sml68

    superkarma: 0 08.07.2010, 12:01:18
  17. avatar
    [14] ToraToraTora [*]

    Dante Alighieri — #12 Zážitky všemi smysly, tak to má být

    1. na komentář reaguje Dante Alighieri — #16
    superkarma: 0 08.07.2010, 11:59:34
  18. avatar
    [13] Petrushe [*]

    Dante Alighieri — #12 Přesně Sml67

    superkarma: 0 08.07.2010, 11:58:23
  19. avatar
    [12] Dante Alighieri [*]

    Když někam jedu, tak chci jíst to, co se prodává tam! Jejich pečivo, jejich sušenky... Jídlo je součástí mých zážitků z dovolené.

    1. na komentář reaguje Petrushe — #13
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #14
    superkarma: 2 08.07.2010, 11:56:41
  20. [11] Zdeničkaa [*]

    Jitulinka — #9 a ještě že máme nafasováno z domova Sml59

    superkarma: 0 08.07.2010, 11:52:42
  21. avatar
    [10] Věrulinka [*]

    Známí jezdili každým rokem a přesně takto praktikovali jídlo sebou, proč ne Sml80

    superkarma: 0 08.07.2010, 11:47:49
  22. avatar
    [9] Tulinka [*]

    Tanzánie — #7 ....hnus jeden fialovej...Sml52

    1. na komentář reaguje Zdeničkaa — #11
    superkarma: 0 08.07.2010, 11:43:25
  23. avatar
    [8] ToraToraTora [*]

    Nechci si užívat domácíé stravu. Kdyby jo, tak sedím na zadku doma u písáku a netrmácím se nikam tak daleko. V Chorvatsku mají báječné ryby, chobotničky, jejich bílý chléb, který opečený se zeleninou, sýry nebo masem je uplně něco jiného. A navíc je takové jídlo v tom počasí při vysokých teplotách naprosto báječné a lehké. Řízek bych si ve 30°C nedala ani doma, natož lemtat pivo.

    superkarma: 0 08.07.2010, 11:37:03
  24. avatar
    [7] Tanzi [*]

    Jitulinka — #2  .......a velebnosti jdu blejtSml52

    1. na komentář reaguje Jitulinka — #9
    superkarma: 0 08.07.2010, 11:36:16
  25. avatar
    [6] šája [*]

    Jitulinka — #2 Sml52Sml52Sml67

    superkarma: 0 08.07.2010, 11:18:45
  26. avatar
    [5] femme [*]

    Jitulinka — #2  já taky Sml30

    superkarma: 0 08.07.2010, 11:17:04
  27. [4] Zdeničkaa [*]

    Jinak chci jen dodat, že jídlo před samotnou dovolenou samozřejmě nezavařujeme na jednou, ale vždy tak týden, dva před plánovaným odjezdem - odebereme dvě porce a zavaříme. Sml16

    superkarma: 0 08.07.2010, 11:16:21
  28. avatar
    [3] Petrushe [*]

    Když si chci dovolenou opravdu užít, tak nešetřím a dám si to all inclusive. Nevařím, nemeju nádobí a netrápím se doma zavařováním, protože mám prostě dovolenou Sml24 

    A navíc, ráda ochutnám místní kuchyni.

    superkarma: 1 08.07.2010, 11:15:47
  29. avatar
    [2] Tulinka [*]

    Jsem si představila Slunce,seno,erotika Sml57

    http://www.youtube.com/watch?v=Y2EHgNf1f1I

    1. na komentář reaguje femme — #5
    2. na komentář reaguje šája — #6
    3. na komentář reaguje Tanzánie — #7
    superkarma: 0 08.07.2010, 11:11:08
  30. avatar
    [1] femme [*]

    jj, ten pohled na chlapy na dece, nebo lehátku se zamaštěnou pusou od řízku, s drobkama od chleba na chlupatém hrudníku, s lahváčem v ruce, mě "fascinují" nejen u moře, ale např. i u Mácháče Sml28

    superkarma: 0 08.07.2010, 11:08:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme