Vaření

Na chleba sama? A proč ne!

 

Doby, kdy typickou vůní domova byl právě se pečící chléb, byly ještě donedávna nenávratně pryč. Vystřídalo je intenzivní aroma nejrůznějších čisticích přípravků a sterilní čistota. Naštěstí se nám v poslední době ta úžasná a jedinečná vůně znovu vrací. A není to tím, že by starší generace byly o něco horší hospodyňky než ty dnešní. Ani tím, že by dnešní hospodyňky ráno za úsvitu zadělávaly pracně v mísách těsto. Jen věda a technika uhánějí dál sedmimílovými kroky a předkládají nám takové vymoženosti, že laikovi padá brada.

A jednou z nich je pekárna na chleba. Zařízení vskutku důmyslné. Na trh se dostaly samozřejmě nejrůznější značky a tvary, ale vězte, že každá pekárna má to nejdůležitější, a to pečicí formu s hnětacím hákem, do které vložíte suroviny, a chleba je za chvíli na světě.

Jak na chleba?

Jednoduše. Jednak spolu s boomem pečení chleba se v obchodech objevilo velké množství již hotových směsí, ke kterým stačí přidat jen vodu, popřípadě ještě droždí, a také obsluha je vskutku snadná pro každého alespoň mírně šikovného člověka.

Do pečicí formy nejprve dáte tekutinu, poté potřebné suroviny, nebo již hotovou směs z obchodu, navolíte příslušný program, zvolíte si, jak tmavou chcete kůrku, a pak už jen čekáte.

Pekárna sama těsto uhněte, poté zahřeje na příslušnou teplotu, aby mohl chléb vykynout a nakonec i upeče. Celý tento proces se u základního programu u jednotlivých pekáren liší. Avšak teplý chléb vyndáte zpravidla za dvě až tři hodiny.

Pokud máte rádi k snídani čerstvý křupavý chléb, ani to není pro tohoto důmyslného domácího pomocníka nic složitého. Prostě před tím, než jdete spát, dáte do pečicí formy všechny potřebné suroviny, naprogramujete a ráno můžete servírovat.

Máte také chuť zkusit upéct chleba? Pak právě pro vás máme základní rozpis:

Klasický chléb s kmínem

  • 2 odměrky vody
  • 2 odměrky hladké bílé mouky
  • 2 odměrky hladké žitné mouky
  • 1 sušené droždí
  • 1 pol. lžíce cukru
  • 1 pol. lžíce kmínu
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli

Nezoufejte, pokud nejste šťastnou majitelkou pekárny, i pro vás máme receptík, nicméně bude asi pracnější:

  • 1 čaj.lžička droždí
  • 380 g hladké mouky
  • 120 g žitné mouky
  • 1 pol. lžíce chlebového koření
  • 1 čaj. lžička cukru
  • 2 čaj. lžičky soli
  • 1 pol. lžíce octa
  • 2 pol. lžíce oleje
  • 310 ml mléka

Pokud si nechcete pořizovat pekárnu jen pro to jednostranné využití, pak vězte, že v ní můžete dělat také marmeládu, péct sladké pečivo, koláče i sendviče, nebo jen umíchat a nechat vykynout těsto.

Tak co říkáte?

 

 

 

 
   
12.09.2005 - Sezona - autor: Eliška

Komentáře:

  1. [30] jithule [*]

    mám pekárnu

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:25:55
  2. avatar
    [29] saruz [*]

    máme pekárnu, je to skvělá pomocnice v kuchyni Sml22

    superkarma: 0 02.12.2012, 03:03:16
  3. avatar
    [28] ivory [*]

    hm...možná zkusím

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:30:07
  4. avatar
    [27] hubajda [*]

    koza roza — #18 ja mam pekarnu a nedala bych ji za nic mooooc dobra vec

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:05:16
  5. avatar
    [25] Věrulinka [*]

    superkarma: 0 08.09.2006, 17:27:43
  6. avatar
    [22] Petronilka [*]

    Jeněnka: Rozumíš tomu správně, přesně tak se to udělá a ráno to jen zdlábneš

    superkarma: 0 13.09.2005, 12:08:55
  7. avatar
    [21] gerda [*]

    jeněnka: já mám dojem, že se to dá zvládnout do dvou tisíc korun. Nabízejí to často v různých akčních slevách.

    superkarma: 0 13.09.2005, 11:54:49
  8. avatar
    [18] koza roza [*]

    Teda když to tady tak čtu,tak si tak říkám,že by se mi taková pekárna taky hodila,asi napíšu Ježíškovi ,chleba občas peču z koupených směsí,ale ta vůně když člověk přijde ráno do kuchyně...

    1. na komentář reaguje hubajda — #27
    superkarma: 0 12.09.2005, 22:27:42
  9. avatar
    [14] marta-b [*]

    Taky nedám na domácí pekárnu dopustit, protože probudit se o víkendu a mít byt provoněný čerstvým chlebíkem, to žádný pecen z obchůdku nenahradí

    superkarma: 0 12.09.2005, 13:10:49
  10. avatar
    [11] LenkaT. [*]

    kemy: neznám kupovaný knedlík, který by se mi hned v omáčce nerozblemcal na kašičku. Takže já taky sama doma, kupuji jen v krajní nouzi. Na domácí chleba se chystám už několik let, ještě jsem nenašla odvahu to zkusit. Pekárnu nemám. Už jsme doma jen dva, to se nevyplatí, si myslím.

    superkarma: 0 12.09.2005, 10:34:52
  11. avatar
    [9] Olka [*]

    Chleba jsem pekla (tedy ne já, ale pekárna) naposledy dnes ráno, s gumovýma rohlíkama se to nedá srovnávat. Ta vůně! Doběhnout před snídaní do obchodu bych asi nedokázala, i tak mám obavu, že v šest ráno nebudou mít čerstvé, ale doprodávají včerejší.

    superkarma: 0 12.09.2005, 09:37:06
  12. avatar
    [8] kemy [*]

    Deafina: fakt jo? tak to já bch se na to vy*rala! nevidim moc velkej rozdíl mezi knedlíkama, který dřív dělala mamka a těma, co kuujem. valsně mi to připadá stejný. ale jesi se s tim zabejváš, tak si frajerka. ale zase knedlík několikrát do roka? bych chcípla. mam knedlíky ráda.

    superkarma: 0 12.09.2005, 08:40:51
  13. avatar
    [7] Deafina [*]

    kemy: Knedlík s chlebem bych rozhodně nesrovnávala. Takovej knedlík já jedině doma! Taky že ho dělám jen párkrát v roce ...

    superkarma: 0 12.09.2005, 08:33:40
  14. avatar
    [6] svetluszka [*]

    Až ukončím tuhle ůžasnou dovolenou, tak jsem taky natěšená, že si domů pořídím pekárnu.... ....to se bude vstávat....

    superkarma: 0 12.09.2005, 07:27:22
  15. avatar
    [5] kemy [*]

    ježiš samozřejmě takovej knedlík

    superkarma: 0 12.09.2005, 06:46:36
  16. avatar
    [4] kemy [*]

    Nyotaimori: dobrý a co teprv rakovej knedlík!

    superkarma: 0 12.09.2005, 06:46:14
  17. avatar
    [2] trdlo [*]

    Pekarny sou uzasny

    superkarma: 0 12.09.2005, 00:59:28
  18. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    dalsi kram domu....

    superkarma: 0 12.09.2005, 00:54:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme