Zdraví

Mýty o potravinách: Tlačenka jako výživa kloubů?

Tlačenka je prý zdravá na klouby a lze ji považovat za chutnou kloubní výživu. Tyto mýty o potravinách se šíří e-mailovou poštou jako lavina. Obsahují částečně pravdivé informace, které jsou ovšem naroubované na informaci nepravdivou.

Z e-mailové zprávy: TLAČENKA. Samozřejmě, že je tlačenka pro zdraví blahodárná. Hlavně ta domácí poctivá.  Obsahuje totiž želatinu, a ta je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Systém je  prostý:  to, co se  vyvaří z prasečích kloubů, kostí i kůže, se pozitivně  podepíše do našeho organismu. A máte snad dojem, že prase vypadá  nezdravě?  Kolagenu se někdy též říká  »elixír mládí«. Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje. Kolagen je také ve sklivci a v bělmě oka.   

Ano, e-mailem se snadno šíří různé mýty. Tak si povíme, jak to vlastně je s kolagenem a kloubní výživou, která se stala užitečným doplňkem stravy v péči o namáhané klouby.

GeladrinkKolagen je dominantní bílkovinou těl savců, tvoří 30 % všech tělních bílkovin. Najdeme jej v kostech, chrupavkách, šlachách, vazech, povázkách, cévách, kůži, sklivci, bělmě. Díky kolagenu, který je v přírodní podobě ve studené vodě nerozpustný, jsou naše těla strukturovaná a pevná, přestože je ze 70 % tvoří voda. Kolagen je odborníky na výživu považován za neplnohodnotnou bílkovinu, tzn. bílkovinu neobsahující esenciální aminokyseliny. Esenciální aminokyseliny jsou ty, které si organismus sám neumí vyrobit a které je tedy třeba dodávat potravou.

V posledních dvaceti letech se však rozšiřuje používání kolagenních doplňků stravy jako kloubní výživy, která vyživuje pojivové tkáně pohybového aparátu. Kolagen je bílkovina, která v lidském organismu tvoří asi třetinu veškerých bílkovin, tedy bílkovina v lidském těle dominantní. Původně se myslelo, že se jedná o jednu bílkovinu, nyní však je známo alespoň 29 typů kolagenu. Liší se od sebe jednak primární strukturou, tj. sledem aminokyselin v bílkovinném řetězci a dále pak v koncových oblastech, tvořených tzv. globulární strukturou vypadající jako korálek zavěšený na lanku. V různých tkáních je zastoupení různých typů kolagenu různé, ale z hlediska výživy pojivových tkání kloubů a pohybového aparátu jsou důležité majoritní kolageny typu I a III, které se nacházejí v kostech a kůži.

Zatímco běžná želatina se připravuje tepelnou denaturací výchozího kolagenu, kolagenní hydrolyzáty, které jsou zdrojem kolagenních peptidů, se připravují specifickou enzymatickou hydrolýzou. Vzniklé fragmenty v tomto případě jsou menší nežli při použití tepelného opracování, a proto snadněji procházejí stěnou trávicího traktu do oběhu.

Kolagenní peptidy představují jakýsi zásobník aminokyselin, potřebných pro výstavbu nového mladého kolagenu. Syntéza kolagenu de novo klade velké nároky na množství glycinu. Glycin není esenciální aminokyselinou, ale jeho zastoupení v plnohodnotných bílkovinách není nikterak vysoké a jedna molekula kolagenu obsahuje cca jeden tisíc glycinů. To znamená, že pro syntézu 1 milionu kolagenních molekul, a to není nijak moc, je zapotřebí jedna miliarda glycinu. O něco méně obsahuje kolagenní molekula tzv. iminokyselin, tj. prolinu a 4-hydroxyprolinu, jejichž molekula je ve srovnání s glycinem podstatně složitější a jejich syntéza je energeticky mnohem náročnější. Při tom veškerý hydroxyprolin tvoří asi polovinu zmíněných iminokyselin. Při podávání výživou musí být organismem odbourán, protože nemůže být přímo znovu využit pro výstavu kolagenních molekul (reutilisován), protože pro něj neexistuje kód na ribosomech, kde dochází k výstavbě bílkovin. Pokud jsou tyto relativně postradatelné aminokyseliny dodávány v potravě, šetří metabolickou práci organismu při syntéze tělních bílkovin. Tyto relativně postradatelné aminokyseliny - glycin, prolin a 4-hydroxyprolin lze ve větší míře dodat pouze kolagenními peptidy.

A teď znovu k tlačence. Je to právě 4-hydroxyprolin, který se používá jako ukazatel obsahu kolagenu v potravinách. Pro zajímavost uvádíme z analýz provedených akreditovanou laboratoří Státního veterinárního ústavu Jihlava, Zkušební laboratoř č. 1129, zkušební protokol č. 167777/14.

Produkt

4-Hydroxyprolin

g/100 g

4-Hydroxyprolin

mg/denní dávka

Čistá kolagenní bílkovina v sušině

mg/denní dávka

TLAČENKA 0,40

0,40

Ve 100 g

3,40

Haribo Goldbären

š.L361288140137342009 MHD:01/2016

0,58

0,58

ve 100 g

4,93

Colafit

šarže400814, exp29.09.2016

9,53 0,76 6,46

Cemio Kamzík

šarže 99015, exp09/2017

2,53 11,40 96,90

Geladrink kapsle

Exp.06.08.2016LA

8,78 430,00 3655,00

Geladrink FORTE kapsle

Exp.26.11.2016LA

5,54 440,00 3740,00

Geladrink Forte nápoj

Pomeranč, exp.14.11.2016

6,10 850,00 7225,00

Geladrink nápoj

Broskev,exp.13.112016LA

10,40 1040,00 8840,00

Tak co? Ještě si myslíte, že tlačenka nebo želatinoví medvídci jsou dobrá kloubní výživa?

Co by dobrá kloubní výživa měla obsahovat?
Obecně je kloubní výživa určená lidem se zatěžovanými klouby. Z výzkumu prof. MUDr. Milana Adama, DrSc. a řady dalších vědců vyplývají pro kloubní výživu tyto čtyři zásady, které by měly být dodrženy, aby výživa kloubů byla smysluplná:

  1. Měla by obsahovat kolagen a to ve formě kolagenních peptidů, které jsou vstřebatelné a dostávají se do chrupavkových či kostních buněk, kde ovlivňují jejich biologickou aktivitu a stimulují syntézu kolagenu typu I, II či III a to podle fyziologických potřeb organismu. Obsah kolagenní bílkoviny v kloubní výživě je důležitým kritériem, neboť právě ona je výživou kostí i kloubů a přispívá k udržování jejich normálních funkcí. Co víc si všichni můžeme přát, než aby nám klouby fungovaly normálně?!
  2. Obsah kolagenu, resp. kolagenních peptidů 3000 až 10000 mg v denní dávce.
  3. Kloubní výživa by měla být komplexní, aby zasáhla celou kaskádu metabolismu kolagenu a pojivových tkání kloubů. Proto je dobré, pokud kloubní výživa obsahuje další látky s nutričním a fyziologickým účinkem – vitamíny, minerály, bylinné extrakty, např. Boswellia serrata, přeslička rolní, ostropestřec mariánský aj., antioxidanty a látky tělu vlastní, tedy kolagen, glukosaminsulfát a chondroitinsulfát, které doplňují metabolickou kaskádu kolagenu a kloubních tkání.
  4. Obsahy těchto látek by měly být významné, blížící se 100 % doporučené denní dávky, neboť vyčerpané tělo potřebuje významné dávky látek s fyziologickým účinkem.

Geladrink

Porovnávejte výrobky
Zaměřte se především na obsahy fyziologicky účinných látek v jednotlivých kloubních výživách, neboť na jejich obsahu opravdu záleží. Nejdůležitější je obsah kolagenu. Kloubní výživy s obsahem kolagenních peptidů obsahují kolagenu až 2500x více než tlačenka a skoro 2000x více než želatinoví medvídci. Požadujte pro sebe kloubní výživu s alespoň 3000 mg kolagenu v denní dávce. Pokud naše klouby potřebují kloubní výživu, pak nechceme redukční dietu, ale skutečnou komplexní výživu kloubů.

Ing. Kateřina Dušková

Medailonek
Paní Ing. Kateřina Marie Dušková pracovala jako výzkumný pracovník v Max Planck Institutu Mnichov, v Ústavu organické chemie biochemie ČSAV Praha, ve Výzkumném ústavu pro biochemii a farmacii Praha, Výzkumném ústavu chorob revmatických, laboratoři pro výzkum pojiva prof. MUDr.Milana Adama, DrSc., který byl jejím otcem. Dále se pak věnovala klinické biochemii a v roce 1992 založila se svým otcem prof. Adamem a manželem Ing. Petrem Duškem firmu Orling s.r.o., která se již 23 let zabývá výzkumem, vývojem a výrobou kloubních výživ pro lidi i zvířata, psy a koně, ale i slony a žirafy chované zoologických zahradách.

Více informací najdete na stránkách www.orling.cz

Zastavte stárnutí kloubů! Zapojte se do soutěže o kloubní výživu Geladrink®. Soutěž probíhá ZDE

   
17.03.2015 - Zdraví - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] Sluníčko sedmitečné [*]

    Tlačenka sice obsahuje želatinu, ale kolem to tučné maso, to je již pro vaše zdraví škodlivé. Já své klouby šetřím a dopřávám jim jen to nejlepší se suplementy.

    superkarma: 0 07.10.2015, 12:34:55
  2. [5] MankaFOR [*]

    také jsem slyšela, že je na klouby dobrý talčenka nebo i ty gumový medvídci nebo celkově želatina...ale když si představím ,že želatina , která je třeba i u dortů je vlastně z rozemletých šlah, kůží a kostí tak radči budu pít tyto nápoje nebo jíst kapsle

    superkarma: 0 23.03.2015, 12:10:11
  3. [4] piccaso [*]

    já tomu vždy věřila- že je tlačenka dobrá na klouby a i když mi moc nechutná tak jsem jí jedla právě kvůli tomu..ted už asi přestanuSml30

    superkarma: 0 20.03.2015, 14:07:26
  4. [3] ratatui [*]

    jelikož jsem vegetariánka a tlačenku bych nepozřela tak používám Geladrink nápoje.Oba dva. mám pocit ,že mi pomáhají a navíc mi i chutnají.Dostala jsem se k nim na doporučení kamarádky.

    superkarma: 0 20.03.2015, 13:32:54
  5. [2] Maria28 [*]

    Tak Colafit jsou ty vatové kostičky, na 100 g by jich musel být celý kbelík. Když jsem kdysi chtěla mamce koupit Geladrink a podivovala se, jak zdražil, tak mi lékárnice radila ať koupím vepřové nožky, že je to to samé. Mohlo by se říci, že od té doby věda pokročila, ale přesto se mi to nezdá. No jako komerční tip dobře napsáno...

    superkarma: 0 17.03.2015, 12:39:44
  6. [1] manislava [*]

    Sml80

    superkarma: 0 17.03.2015, 09:55:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme