Zdraví

Mýty o nitroděložních tělískách: Věříte jim i vy?

nitroděložní tělísko

Už v šedesátých letech minulého století bylo hodně populární. Představovalo vlastně jednu z mála relativně spolehlivých antikoncepčních metod. Moderní nitroděložní systém s levonorgestrelem (Mirena) je označován za antikoncepci pro třetí tisíciletí. Vyvinuli ji ve Finsku a tam si ji mohly ženy vyzkoušet už v roce 1992, k nám se dostala o šest let později. V současnosti už existují Češky, které si daly zavést třetí nitroděložní systém v pořadí.

Mýtus číslo 1

Nitroděložní tělíska zesilují menstruační krvácení
Z nitroděložního systému se uvolňuje hormon podobný hormonu žlutého tělíska (levonorgestrel), který brání růstu děložní sliznice, takže „není z čeho krvácet". Je nutné připomenout, že normální je nemenstruovat! Menstruací se tělo nečistí, jen ztrácí krev.

Mýtus číslo 2

Nitroděložní tělíska zvyšují riziko pánevní zánětlivé nemoci
Ženy se zavedeným nitroděložním systémem s levonorgestrelem vykazují nižší riziko zánětlivých komplikací oproti ženám se zavedeným klasickým tělískem.

Mýtus číslo 3

Nitroděložní tělíska nejsou vhodná pro ženy, které nerodily
Klasická tělíska nejsou vhodná. Nitroděložní systém s levonorgestrelem mladým ženám neškodí. Může být trochu nepříjemnější zavádění do dělohy, protože ženy, které nerodily, mají „tužší" děložní hrdlo (čípek). Ze zdravotního hlediska není důvod, proč by ženy, které ještě pět let neplánují děti, nemohly mít Mirenu.

nitroděložní tělísko

Mýtus číslo 4

Nitroděložní tělíska jsou levná, nitroděložní systém s levonorgestrelem je drahý
Vstupní investice je u nitroděložního systému trochu vyšší, ale vydrží v děloze 5 let (tj. necelých 100 korun na měsíc) a úsporu přinese výrazně snížená spotřeba vložek a tamponů.

Mýtus číslo 5

Nitroděložní tělíska nejsou vhodná pro ženy kolem klimakteria
Silně a nepravidelně krvácející ženě není vhodné zavádět obyčejné tělísko. Nitroděložní systém s levonorgestrelem naopak mírní menstruační krvácení. Přidají-li se návaly a další příznaky těžšího klimakterického syndromu, který je nutné léčit, pak lze ženě podat pouze estrogeny v optimální dávce a vhodné formě (nejsou-li ze zdravotních důvodů zakázány).

Mýtus číslo 6

Nitroděložní tělíska nejsou spolehlivá
Spolehlivost Nitroděložního systému s levonorgestrelem je srovnatelná se sterilizací s tím rozdílem, že po vyjmutí nitroděložního systému se plodnost obnoví téměř okamžitě.

nitroděložní tělísko

Mýtus číslo 7

Nitroděložní antikoncepce se nehodí pro ženy po porodu
Nitroděložní systém s levonorgestrelem
lze zavést okamžitě po šestinedělí, je vhodná pro kojící ženy, protože neovlivňuje kvalitu, ani množství mateřského mléka. Klasické nitroděložní tělísko se zavádí později, zejména kvůli zvýšenému riziku pánevních zánětů.

Informace o Nitroděložním systému s levonorgestrelem

Jedná se o rámeček ve tvaru T, na jehož „nožičce" je upevněn váleček z polopropustné membrány. Z válečku se uvolňuje stálé, velmi malé množství hormonu - levonorgestrelu (gestagen, hormon podobný hormonu žlutého tělíska). Ten působí pouze v děloze tak, že zahušťuje hlen děložního hrdla, které se tak stává neprostupné jak pro spermie, tak pro choroboplodné zárodky. Dalším místem působení hormonu je samotná děložní sliznice, která se pod vlivem levonorgestrelu oplošťuje, ztenčuje, čímž je znemožněno uhnízdění oplodněného vajíčka. Ztenčení sliznice je plně reverzibilní, po vyjmutí se obnoví původní tloušťka děložní sliznice (endometria). Levonorgestrel taktéž zpomaluje pohyb spermií. Do krevního oběhu se dostává zanedbatelné množství tohoto hormonu. Proto je nitroděložní systém vhodný jak pro ženy, které nemohou z jakýchkoli důvodů užívat celkově hormony, především pro kojící matky. Mirena neovlivňuje kvalitu ani množství mateřského mléka.

Spolehlivost a další prospěšné účinky

nitroděložní tělískoSpolehlivost Nitroděložního systému s levonorgestrelem je srovnávána se sterilizací, avšak k obnově plodnosti dochází takřka okamžitě po jejím vyjmutí. Plná účinnost této antikoncepce trvá celých pět let!
K dalším prospěšným účinkům patří zmírnění a zkrácení menstruačního krvácení, u části žen dojde k vítanému vymizení menstruace. Tohoto efektu se využívá i léčebně u žen s nadměrným krvácením (menoragií), resp. následnou chudokrevností (anemií). Taktéž u žen s bolestivou menstruací dojde k ústupu jejich obtíží.

Nitroděložní systém s levonorgestrelem brání růstu malých myomů (nezhoubných nádorků z děložní svaloviny).
Tuto antikoncepci zavádí gynekolog do dělohy po předchozím vyšetření.
Tuto formu antikoncepce si oblíbily zejména zapomnětlivé ženy, nebo ženy s nepravidelnou životosprávou (pracující na směny, cestovatelky), ale i všechny moderní ženy, které milují komfort krátké a bezbolestné (žádné) menstruace.

MUDr. Robert Šimek
Soukromá gynekologicko porodnická ambulance, Praha

   
10.03.2011 - Zdraví - autor: Odborný článek

Komentáře:

  1. avatar
    [25] Francaise [*]

    RenataP — #21 Tak to já nemohu říct, spíš naopak. Asi je to tím, že  teprve s touto antikoncepcí jsem klidná pokud jde o nechtěné těhotenství.

    superkarma: 0 15.03.2011, 12:01:39
  2. avatar
    [24] Lucimo [*]

    Odemětobě — #22 No, já jsem dítě kojila cca 18 měsíců a z toho jsem 15 měsíců naprosto normálně menstruovala. Nicméně myslím, že přesně tak to ten doktor myslel. Kdysi žena začala okolo šestnásti menstruovat, ke dvaceti měla dítě a pak jela hodně dlouho v kolotoči kojení, těhotenství kojení těhotenství...takže naše těla opravdu nejsou zvyklá po tisíciletí menstruovat každý měsíc.

    superkarma: 0 10.03.2011, 16:02:10
  3. avatar
    [23] Odemětobě [*]

    RenataP — #21 jestli to takhle silně prožíváš,tak nejsi vhodný typ na "umělou" antikoncepci. Já zase nejsem typ na pravidelnost,nevěděla bych,proč mi pípá upomínka na mobilu,zapomněla bych si měřit bazální teplotu,natož počítat plodné nebo neplodné dny. Já potřebuju rychlé a jednoduché řešení-šup tam s tělískem a za 2 měsíce jsem o něm ani nevěděla.

    superkarma: 0 10.03.2011, 14:33:35
  4. avatar
    [22] Odemětobě [*]

    Bébina — #18 přesně tohle jsem chtěla napsat, bylo normální dítě kojit 2-3 roky,takže žádná menstruace. Porodů bylo klidně 12-15. Úmrtnost je už z jiného soudku.

    1. na komentář reaguje Lucimo — #24
    superkarma: 0 10.03.2011, 14:29:07
  5. avatar
    [21] RenataP [*]

    Francaise — #20 ano, přesně tak...

    i ze stejných důvodů jsem pro Mirenu tenkrát kývla, mimo jiné i proto, že jsem netoužila přirozeně každý měsíc vykrvácet a spáchat sebevraždu při PMS, načež mi doktor řekl, že se s tím nedá nic dělat - jen Mirena...

    Nekrvácímm, sebevraždy páchám jen příležitostně, takže jsem si vlastně polepšila. Akorát už si nepřipadám jako ženská Sml80 něco ve mě chcíplo... vnitřně...

    1. na komentář reaguje Odemětobě — #23
    2. na komentář reaguje Francaise — #25
    superkarma: 0 10.03.2011, 14:27:35
  6. avatar
    [20] Francaise [*]

    RenataP — #2 Předpokládám, že betonáž se koná i po každé jiné HA. Osobně nejsem z HA nadšená, ale Mirenu beru jako to nejlepší z dostupného. Říkám si, pořád lepší, než nechtěné těhotenství.

    1. na komentář reaguje RenataP — #21
    superkarma: 0 10.03.2011, 14:20:14
  7. avatar
    [19] majka14 [*]

    Koukám, že co člověk, to jiný názor. Já už jsem vyzkoušela hormonální antikoncepci, klasickou Danu a teď mám už skoro 3 roky Mirénu. Té investice nelituju, nemám skoro žádné menzes, s Danou jsem vždycky silně krvácela nejméně čtyři dny, další čtyři "špinila". Nemám teď sebemenší problémy. Je mi 45 let.

    superkarma: 0 10.03.2011, 14:08:09
  8. [18] Bébina [*]

    Vivian — #11 Normalni bylo po spoustu let nemenstruovat, protoze zeny byly bud tehotne, nebo po porodu kojily. V dnesni dobe, kdy zena nejde z tehotenstvi do tehotenstvi, je normalni menstruovat.

    1. na komentář reaguje Odemětobě — #22
    superkarma: 0 10.03.2011, 13:57:56
  9. avatar
    [17] cider [*]

    Fructia — #12 HA není přirozená. To, že při jejím užívání nemusíš dělat přestávky a nemenstruuješ ještě neznamená, že je to normální. Menstruace je prostě přirozená součást ženského produktivního věku, ať se to komukoliv líbí nebo nelíbí. A ke gynekologovi, který tvrdí opak, bych nešla...

    superkarma: 1 10.03.2011, 13:38:17
  10. [16] magdaj [*]

    Já si budu dávat letos už třetí Mirenu a jsem moc spokojená

    superkarma: 0 10.03.2011, 13:21:40
  11. [15] lidicka [*]

    Dcera měla  antikoncepční implantát (implantuje se do paže - nevím přesně jak se jmenuje ten implantát). Dala za něj 6000,- Kč - mělo to být na 3 roky. První 2 měsíce po zavedení  bylo vše v pohodě, po 2 měsících nepřestávala krvácet (lékařka pořád tvrdila, že se to upraví), když však se to ani po 8 měsících neupravilo, musela ji implantát vyndat. Dcera se začala léčit na anémii - z nedostatku železa - po dlouhodobém krvácení - je to už skoro 2 roky a pořád bere léky. Jinak teď užívá antikoncepční náplast (myslím, že se to jmenuje Evra) - ta ji vyhovuje.

    superkarma: 0 10.03.2011, 12:48:03
  12. avatar
    [14] Efča [*]

    S Mirenou mám zkušenost a to velmi špatnou. Rozhodilo mi to co mohlo, již nikdy více! Ikdyž znám i spokojené uživatelky, asi každému sedne něco jiného. Tady to ovšem bylo dost drahé "testování".Sml15Sml68

    superkarma: 0 10.03.2011, 12:38:42
  13. avatar
    [13] ToraToraTora [*]

    Vivian — #11 Marketingový brainwashing zasadil své semínko a pan doktor má semene plnou lebkovnu Sml30

    superkarma: 0 10.03.2011, 12:30:34
  14. avatar
    [12] fructia [*]

    Vivian — #11 To máš pravdu, od útlého věku slyšíme, že normální je menstruovat, a teď všude čtu, že normální je nemenstruovat - protože můžeme navazovat platíčka HA a podobně.... takže je to blbost, i když žena užívá HA, aby nedělala přestávky mezi?

    1. na komentář reaguje cider — #17
    superkarma: 0 10.03.2011, 12:23:41
  15. avatar
    [11] Vivian [*]

    "Je nutné připomenout, že normální je nemenstruovat!"

    Velmi důvěryhodný textSml30 Už děvčata na základce vědí, že normální je menstruovat. Že by se to na medicíně neprobíralo?Sml24 Možná si pan doktor vzpomene... Marketingový brainwashing farmaceutických koncernů místy překračuje všechny mezeSml10.

    1. na komentář reaguje Fructia — #12
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #13
    3. na komentář reaguje Bébina — #18
    superkarma: 1 10.03.2011, 12:01:50
  16. avatar
    [10] RenataP [*]

    cider — #8 pro chlapy  néééé????Sml52

    protože pak i oni můžou furt....Sml32

    superkarma: 0 10.03.2011, 11:05:42
  17. avatar
    [9] RenataP [*]

    cider — #8 pro chlapy  néééé????Sml52

    protože pak i oni můžou furt....Sml32

    superkarma: 0 10.03.2011, 11:05:41
  18. avatar
    [8] cider [*]

    "Je nutné připomenout, že normální je nemenstruovat!"  To jako vážně?! Sml80

    1. na komentář reaguje RenataP — #9
    2. na komentář reaguje RenataP — #10
    superkarma: 1 10.03.2011, 10:15:45
  19. avatar
    [7] myše [*]

    Mám tělísko, ovšem ne Mirenu, ale obyč. bez hormonů. A jsem spokojená.

    Už ho mám 5 let a čeká mě výměna, zvažuji ale sterilizaci, tak ještě uvidíme...

    superkarma: 0 10.03.2011, 09:48:19
  20. avatar
    [6] Odemětobě [*]

    navia — #4 lacetka — #3 holky,žádná antikoncepce není stoprocentní, to přece víme. Já třeba kvůli své nepořádnosti a zdravotním dispozicím nemůžu hormonální antiko. Po dvou porodech to pro mě byla značka ideál. Po vyndání druhý měsíc doroste sliznice už normálně.Otázka je,jak dlouho se vzpamatovává tělo,když přestanete užívat HA. Co lékař,to jiný názor.

    superkarma: 0 10.03.2011, 09:45:42
  21. avatar
    [5] Odemětobě [*]

    Mám tělísko už mnoho let.Teď si zrovna nevzpomenu na jméno,ale je na něm měděný proužek,takže brání jednak mechanicky,jednak nepříznivým pH pro spermie. Asi dojde k výměně,právě za tento popisovaný typ,protože mi začíná přechod a dr.mě upozornil na tuto možnost.No,pár let mám čas,třeba se vymyslí ještě jiná varianta.

    superkarma: 0 10.03.2011, 09:34:16
  22. avatar
    [4] navia [*]

    Taky bych řekla, že autor článku vyvrací mýty o nitroděložním tělísku a přitom mluví o Mireně.. což je něco úplně jiného.

    JInak klasické tělísko - kamarádka má krásnou holčičku a mně naopak tělísko nešlo po 5 letech vyndat...Sml15 už nikdy...

    1. na komentář reaguje Odemětobě — #6
    superkarma: 1 10.03.2011, 09:01:15
  23. avatar
    [3] lacetka [*]

    Teda.. nemám titul MUDr., ale podle mě autor sám si protiřečí.

    Věta 1: "...děložní sliznice, která se pod vlivem levonorgestrelu oplošťuje, ztenčuje, čímž je znemožněno uhnízdění oplodněného vajíčka" versus Věta 2: "..k obnově plodnosti dochází takřka okamžitě po jejím vyjmutí."

    Něco mi říká, že když "nositelka" opravdu otěhotní ihned po vyjmutí, dá se očekávat, že její těhonství může být minimálně rizikové a může rodit předčasně. Tělo přece jen není stroj, co funguje "zapnout-vypnout",... ale je mi jasné, že jsou jedinci, co jsou schopni namendlovat nám, že tomu tak opravdu je.  

    1. na komentář reaguje Odemětobě — #6
    superkarma: 2 10.03.2011, 08:54:45
  24. avatar
    [2] RenataP [*]

    to je zase reklama, že by jeden blil!!!!

    Sml43

    Mirena není klasické nitroděložní tělísko (takže vyvracet o něm mýty je podobná blbost jako na sachr dortu vyvracet mýty o punčových řezech!!!!!!!) to za prvé... při normálních tělíscích bez hormonu se krvácí, Mirena je v tomto JINÁ.

    a za druhé... mýty jsou jen sichry výrobce, protože Mirena je jednorázově dosti drahá, doktoři z ní mají super provize a je to pro ně nejlepší kšeft hned po hormonálních pilulích a ani jeden ze zúčastněných nestojí o zbytečné reklamace a komplikace....

    a o mýtech si každá uživatelka řekne své... někomu to třeba vyhovuje, ale stejně tak je pravděpodobné, že prostě i přes Mirenu otěhotní nebo že ji bude stíhat jeden zánět za druhým - ovšem souvislost s Mirenou vám doktor do očí nepotvrdí, i kdyby to stokrát pravda byla....

    Pro mě je Mirena spíš smutné téma a otvírá se mi kudla v kapse, když si někde přečtu takhle hnusnej propagandistickej článek ... aby se na něj nachytalo co nejvíc blbek - ano přiznám se, včetně mě! Sml80 a vzhledem k ceně to s Mirenou holt budu muset nějakou dobu vydržet.

    Nicméně bych se nedivila, že při svém vztahu k ní by se mi ta mrcha mohla pomstít třeba hezkou cystou nebo těhotenstvím Sml30

    Mimochodem, pro ženy "přírodní"... Mirena blokuje ženské energie, narušuje první a druhou čakru, takže v tomto směru je to spíš průser. Zabetonuje vám energie...

    1. na komentář reaguje Francaise — #20
    superkarma: 2 10.03.2011, 07:12:26
  25. [1] KF01 [*]

    u zen co nerodily je jeste jeden maly problem-obvykle maji mensi delohu-chtela jsem si nechat zavest Mirenu, i kdyz jeste nemam deti, doktorka byla ochotna, premerila mi na ultrazvuju delohu a pak to telisko a bylo jasne-veslo by se tam jen velmi obtizne a zrejme by mi zpusobovalo problemy...takze pouzivam krouzek a je mi dobre...

    superkarma: 1 10.03.2011, 06:42:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme