Reklama

Čeští muži si chtějí u jídla především pochutnat, ženy naopak dbají na vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Čeští strávníci sice vědí, co je pro jejich zdraví důležité, ale mají mezery ve znalostech potravin, které určitou látku obsahují. Jak muži, tak především ženy dobře vědí o pozitivních účincích vápníku, avšak nejsou informováni o tom, v kterých potravinách se nachází. Podle nezávislého výzkumu agentury Oglivy mají nejlepší přehled o obsahu důležitých prvků v potravinách ženy ve věku 25 - 32 let.

Pro muže je nejdůležitější chuť
Párek s hořčicí, smažené hranolky plavoucí v tuku a knedlíky s pořádnou porcí omáčky. Český muž jednadvacátého století se řídí heslem: ,,Tělo ví nejlíp, co je pro něj dobré!" 57 % českých mužů je připraveno si pochutnat na každém pokrmu nehledě na informaci o možném negativním vlivu na jejich zdraví.

Češi nevědí, v čem je vápník
,,Jednou z důležitých vlastností našich konzervovaných ryb je vysoký obsah nutričně důležitých látek, především vápníku. Překvapila nás nízká informovanost českých obyvatel o této skutečnosti," uvedl manažer King Oscar pro střední Evropu, Radek Hovorka, ke skutečnosti, že většina dotazovaných uvedla jako hlavní zdroj vápníku mléčné výrobky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,,Vápník je základem metabolismu a jeho nedostatek v těle vede k osteoporóze, tzv. řídnutí kostí. Jeho zvýšený příjem je důležitý především pro ženy ve věkové skupině 45 - 50 let. To však neznamená, že se lidé musí  omezovat při volbě svého jídelníčku na jogurty a další mléčné produkty, aby do své stravy vápník zařadili," vysvětluje MUDr. Milan Kudyn. ,,Vápník získají třeba také v jiných potravinových formách, např. v brokolici nebo v konzervovaných rybách. Důležité je zjistit, zda je součástí konzervy celá ryba včetně kůže a kostí a zda do ní není přidáno něco navíc."

Zajímavé je, že zatímco ženy obecně dbají na obsah zdraví prospěšných látek více než muži, v případě konzervovaných ryb musí překonávat skutečnost, že se příliš neradují z obsahu  kůže a kostí,  tedy zdraví velmi prospěšných ingrediencí.

Lidé mají zažitá klišé
,,Edukace je dnes dobrá. Lidé většinou vědí, co by pro ně bylo nejlepší. Zažité je však také klišé - co je dobré, nebývá zdravé. Právě v případě důležitého vápníku je rozhodně velký výběr potravin, které ho obsahují. Lepší je nejprve se zorientovat v tom, kde se určitý vitamín či minerál nachází, a potom tomu jídelníček přizpůsobit," říká Kudyn.

King Oscar - královský vápník
Výrobky King Oscar nesou již od roku 1902 jméno vskutku královské. Tehdy poskytl norský a švédský král King Oscar II. královské povolení spojit svoje jméno a portrét právě s těmito kvalitními výrobky, které si brzy našly cestu do celého světa. Dnes se s nimi můžeme setkat nejen v Evropě, ale jsou mimořádně úspěšnou značkou i na severoamerickém a asijském trhu. King Oscar nejen že dováží do České republiky konzervované lososy z divoké Aljašky, ale zároveň usiluje o to, aby se losos vrátil do českých řek. Norský dovozce konzervovaných ryb se bude podílet na výstavbě líhně lososů v severních Čechách.

Co jste možná nevěděli
Mořské ryby jsou bohaté na životně důležité látky jako bílkoviny, vitaminy a minerály. Pokrmy z ryb jsou nejen dobré, ale jsou také lehce stravitelné, a jsou proto součástí mnoha diet. Není pravdou, že zdraví prospěšné látky nalezneme jen v čerstvých nebo mražených rybách. Zdravé jsou i rybí konzervy, protože tělu poskytují látky, které posilují srdce, mozek, kosti a chrání i kůži.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                          Srdci prospívající nenasycené kyseliny Omega 3, jež působí blahodárně na kardiovaskulární procesy, posilují imunitu a příznivě ovlivňují i nervový systém.
Bílkoviny obsažené v jedné konzervě lososa King Oscar pokryjí 40% denní potřeby dospělého člověka.
Jedno balení lososa King Oscar stačí pokrýt denní potřebu vitaminu D.
Fosfor, fluorid a železo posilují naše kosti.
Acetylcholin zase výrazně zlepšuje paměť.
Pro zdravou pokožku je užitečný vitamin B.