Domácnost

Můj první chléb

Tak jsem včera upekla můj historicky první chléb. Nešlo o chléb, který znáte z obchodů, ale o ten bílý, který spíš připomíná veku :-)

Jak asi víte, vyhrála jsem na Ženě-in pekárnu od Panasonicu.
Soutěže jsem se zúčastnila jen tak ze srandy, ani jsem nedoufala, že bych tu bláznovinu mohla vyhrát a - abych byla upřímná- ani jsem po tom příliš netoužila. 

Ale teď měním názor. Ta mašina je fakt úlet. Do včerejška jsem nevěřila, že je to tak jednoduché, jak Panasonic uvádí ve svých promo materiálech.
Věta typu: nasypete suroviny a stisknete tlačítko start u mně vyvolávala spíše usměv.

Když jsem si pekárnu v redakci vyzvedla a dovlekla ji domů, ještě jsem si myslela, že hned něco upeču a pochlubím se vám, ale neměla jsem doma potřebné suroviny. Konkrétně sušené droždí a sušené mléko. Tyto jsem tedy nakoupila až včera a doma oznámila, že jdu na to :-)
V rámci eliminování všech možných katastrof jsem si pro začátek mé kariéry pekařky vybrala ten nejzákladnější recept na bílý chléb. Bedlivě jsem sledovala vymalovaný postup v návodu, abych něco neudělala špatně /teď už vím, že zkazit to, by byl opravdu kumšt:-)/.

Pro ty z vás, kteří jste pekárnu neviděli musím předeslat, že vypadá jako fritéza, s tím rozdílem, že uvnitř je takový kyblík, na jehož dně je asi pěticentimetrová packa sloužící jako míchadlo…
Do tohoto kyblíku jsem nasypala nejdříve odměřené množství sušeného droždí, poté ostatní suché suroviny – to znamená hrubou mouku, trošku soli, trošku cukru, lžíci sušeného mléka a kostičku másla a nakonec jsem to všechno zalila vodou.
Pak už stačí jen zaklapnout víko a tím veškerá „práce“ končí….:)

Zbývalo jen nastavit tmavost kůrky a už to jelo :-)
ve své nedočkavosti jsem zvolila program rychlého pečení, takže moje dílo bylo dokonáno „už“ za 2 hodiny.

Během procesu se z té krabice ozývalo různé cvakání a hučení, to když se z toho všeho dělalo těsto, zřejmě:)
Kynutí a pečení pak probíhalo v naprosté tichosti.

Taková pekárnička /respektive pícka, jak to nazývá výrobce/ má minimálně dvě neoddiskutovatelné výhody.
Tou první je, že neumažete žádné nádobí ani sebe, a tou druhou, a to se hodí hlavně teď v létě, že si při pečení nezatopíte v celé kuchyni, jak se děje při pečení v normální troubě. Úspora času je taky super, zatímco se vám peče chleba nebo buchta nebo cokoliv, vy se můžete věnovat něčemu úplně jinému…..například žehlení nebo nějaké jiné zatím neautomatizované činnosti :)

V nejbližší době chci ještě vyzkoušet časovač, to znamená večer dát do pícky suroviny, nastavit čas a ráno se probudit do vůně čerstvě upečeného chleba….. Každopádně tedy musím říct redakci Ženy-in veliké DĚKUJU ! :-)

 

VAMPIRA  

   
   
20.08.2003 - Dům a byt - autor: Čtenářský příběh

Komentáře:

  1. avatar
    [70] Simba [*]

    Tedy hlavně závěr článku mne nalákal, nedělní ráno s čerstvě upečeným chlebem ...

    superkarma: 0 02.12.2003, 15:43:49
  2. avatar
    [69] Landriel [*]

    Představa, že večer do toho nahážu suroviny a ráno vytáhnu čerstvý voňavý chleba, se mi líbí čím dál víc - asi taky začnu šetřit.

    superkarma: 0 08.11.2003, 14:06:22
  3. avatar
    [68] Sanofi [*]

    Jéžiš,jak já bych ráda doma pekla chleba Asi začnu šetřit

    superkarma: 0 21.09.2003, 16:13:40
  4. avatar
    [65] Sanofi [*]

    Milá Vampiro, pekárnu Ti přeji i závidím. Jen mám hloupej pocit,že tento článek je další reklamní kousek prodávající formy.

    superkarma: 0 06.09.2003, 20:09:03
  5. avatar
    [64] VAMPIRA [*]

    Anonym: ja jsem zadnou misku nevyhrala:) nebo jo?

    superkarma: 0 25.08.2003, 12:19:09
  6. avatar
    [63] klara.kr [*]

    zemim:

    superkarma: 0 25.08.2003, 09:27:57
  7. avatar
    [62] klara.kr [*]

    Anonym:

    superkarma: 0 25.08.2003, 09:27:20
  8. avatar
    [55] lightblue [*]

    Magdaléna: děkuji moc, vypadá to, že jsem zatím dostatečně zmatená, ale polepším se :-)

    superkarma: 0 21.08.2003, 08:37:11
  9. avatar
    [54] Libča [*]

    tak pekarnu vlastnim a peci na ni jako blazen....... nejlepsi josu ty smesi co se daji uz koupit v obchode no a moje mamka ji ma uz u mne taky doma.. koupila jsem ji to k narozenima... jen ji to musm dovezt domu hihi

    superkarma: 0 20.08.2003, 20:52:23
  10. avatar
    [53] Magdaléna [*]

    suntel: pokud chceš vědět víc o srazíku - kolik lidí a kdo jede, podívej se do diskuse Grilování (po přihlášení ji najdeš na horní liště). taky jsem ti psala vzkazík.

    superkarma: 0 20.08.2003, 17:06:16
  11. avatar
    [52] lightblue [*]

    diby: no já taky, z toho si nic nedělej, taky tomu nerozumim.

    superkarma: 0 20.08.2003, 16:30:11
  12. avatar
    [41] lightblue [*]

    VAMPIRA: ¨to je škoda :-( ale je skvělý, že je to tak jednoduchý :-) akorát to chce nakoupit. Je škoda, že nejedeš na srazík, aspoň bychom se něco přiučili. Holky jedete tam vůbec někdo na to prase, nebo tam budu s tím svým chlapem sama?

    superkarma: 0 20.08.2003, 14:45:29
  13. avatar
    [40] Lucylle [*]

    http://listings.ebay.de/pool1/plistings/list/all/category12165/index.html?from=R0
    Tady je nabidka BBA(brotbackautomat)i za 38,90€

    superkarma: 0 20.08.2003, 14:42:16
  14. avatar
    [37] Lucylle [*]

    HE:Home Electronica-Hebr 400.Kupoval to pro nas znamej v nejakym obchodaku,kde musis mit kartu,takze nevim presne kde.Tady ve Vidni nekde. A stalo to neco pres 50€

    superkarma: 0 20.08.2003, 14:38:06
  15. avatar
    [32] Lucylle [*]

    Exupery: Ten olivovej chleba mi strane chuta(je to spis takova placka)

    superkarma: 0 20.08.2003, 12:54:40
  16. avatar
    [31] Lucylle [*]

    My mame podobnou masinku doma.Od te doby chleba nekupujeme,tenhle vlastni je vyborny Smesi na pripravu ruznych typu peciva(od celozrnyho,s ruznymi seminky(slunecnice,lnene) az po bile i sladke)se prodavaji uz hotove-takze se jen nalije voda a nasype smes a je to,za tri hodiny je chlebik hotovej
    Ta nase chlebarna stala na cesky asi 1.600,-kc

    superkarma: 0 20.08.2003, 12:53:43
  17. avatar
    [30] Veruška [*]

    gratujuji a závidím

    superkarma: 0 20.08.2003, 11:18:18
  18. avatar
    [29] VAMPIRA [*]

    Ten anonym jsem byla ja, odhlasena:-)

    superkarma: 0 20.08.2003, 11:06:37
  19. avatar
    [24] Exupery [*]

    Capelucita: Zkoušela jsi někdy péct doma chleba? Když sečteš čas přípravy, kynutí, pečení a uklízenmí, tak máš čtyři hodiny taky. A prádlo u toho nevyžehlíš

    superkarma: 0 20.08.2003, 10:58:01
  20. avatar
    [23] Exupery [*]

    Vampira: Blahopřeju a závidím ti jako ostatní Hele rajčatovej chleba prodávali do nedávna u pump Esso a byl strašně dobrej. Sice to nevypadalo úplně jako chleba, ale chutnalo to výborně, byly v tom kousky rajčat a měli ještě i olivovej, ale ten rajčatovej byl nejlepší. Už jsem tam dlouho nebyla, třeba to ještě mají. To bych na tvým místě zkusila

    superkarma: 0 20.08.2003, 10:55:01
  21. avatar
    [16] Haninka [*]

    VAMPIRA:

    superkarma: 0 20.08.2003, 10:34:28
  22. avatar
    [15] VAMPIRA [*]

    H: ta cena je, pokud vim, 6 495 Kc nebo tak nejak kolem, neni to levna sranda:(

    Suntel: na sraz zrejme nepojedu, budu v te dobre na sluzebni ceste, asi:( ale mohla bych poslat treba nejaky chlebik do redakce, aby vam ho tam vzali. To by slo, ne?

    superkarma: 0 20.08.2003, 10:27:44
  23. avatar
    [14] lightblue [*]

    VAMPIRA: takže já taky gratuluji. Náhodou na srazík zeny-in nejedeš? Že by se mohla uskutečnit ta ochutnávka :-) asi taky závidím. pa pa

    superkarma: 0 20.08.2003, 10:17:42
  24. avatar
    [11] VAMPIRA [*]

    Ahoj, tak se pokusim odpovedet na vase dotazy. Upece to vlastne jakykoliv chleba chcete. Zatim jsem zkousela ten bily, to je opravdu hodne podobne vece. Jeho upeceni trva s tim rychlym programem asi 2 hodiny. Cim vic je chleba celozrny tim dele to trva. Zkousela jsem o vikendu jeste 50% celozrnny (to znamena 200 gramu normalni hrube mouky a 200 gramu celozrne) ten se pekl asi 4 hodiny. Ten pak chutna temer stejne jako normalni sumava, nebo tak. Tech receptu je tam asi 40 /Vcetne sladkeho peceni/. Ale da se toho asi vymyslet mnohem vic, ty recepty jsou tam, rekla bych, spise proto, aby se clovek naucil ty pomery mouky a dalsich surovin a dochucovat to pak muze dle libosti. Tvar to ma vzdycky stejny, jen vyska chleba se muze lisit. Nektere ty recepty jsou hodne odvazne, napriklad rajcatovy chleb, do ktereho se pridava rajcatove pyre:-)

    Taky to dle navodu umi umichat jen testo, treba na pizzu a tu si pak upecete normalne v troube. Co se spotreby elektriny tyka, jeste jsem to nezkoumala, ale hodlam to pri nejblizsi prilezitosti vypozorovat

    superkarma: 0 20.08.2003, 10:04:01
  25. avatar
    [8] sarobrouk [*]

    Připojuji se k blahopřání. Taky by mě zajímaly podrobnosti, kolik to má odběr elektřiny a co všechno se v tom dá péct. Jak jsem pochopila, asi k tomu byla spešl kuchařka, tak kolik je tam receptů?

    superkarma: 0 20.08.2003, 08:16:20
  26. avatar
    [7] Kájina [*]

    taky gratuluju... a taky zavidim

    superkarma: 0 20.08.2003, 07:42:51
  27. [6] mart. [*]

    Gratuluji ,napiš prosím Tě, fco to umí ještě,jestli třeba i ten slunečnicový, buchtu - asi v celku, jestli je tam nějká vložka třeba na buchtičky, jaký tvar má ten chleba - klasický nebo jako moskevský.....foto vypadá dobře

    superkarma: 0 20.08.2003, 07:08:40
  28. avatar
    [5] muflonka [*]

    Gratuluji a zelenám závistí

    superkarma: 0 20.08.2003, 07:03:02
  29. avatar
    [4] Bobina [*]

    Záááávidíííím. Já si jí tak děsivě přála vyhrát. Úplně se mi při tom čtení sbíhají sliny.
    Tak přeju alespoň příjemné papání.

    superkarma: 0 20.08.2003, 06:24:56
  30. avatar
    [1] Dux [*]

    Kdy bude ochutnávka?

    superkarma: 0 20.08.2003, 02:06:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme