Vaření

Můj první cheesecake

Mám ráda cheesecaky, proto jsem se rozhodla vyzkoušet jeden z našich receptů ve spolupráci s Elly. Byla jsem zvědavá, jak to zvládnu, protože nejsem až tak dobrá kuchařka a cheescake jsem ještě nikdy nedělala. Vzala jsem to jako výzvu s tím, že když se nepovede, budeme bez cheescaku – chtěla jsem cheesecake vzít na návštěvu.

Nakoupila jsem si všechny ingredience a v pondělí večer jsem se pustila do práce. Řekla jsem si, že když to udělám přesně podle receptu, mělo by to vyjít. Ale znáte to, malá pochybnost ve mně byla. Udělala jsem vše a dala jsem chceesecake péct. Těsto mi tedy připadalo dost tekuté, ale podle několika telefonátů Elly jsem nabyla dojmu, že je to správně.

cheese cake

Vnitřek cheescaku byl dost tekutý, když jsem ho vytáhla z trouby, měl konzistenci horkého pudingu. Tak to už jsem byla trochu v rozpacích, jestli to nebyla zbytečná práce. Nechala jsem ho vychladnout u okna, vnitřek se lehce propadl – i to je dle zkušenějších normální. „Lednička přes noc to jistí, řekla jsem si,“ a dál jsem se o cheesecake nestarala. Ráno jsem ho zkontrolovala a byl krásně tuhý. Tak jo, třeba bude dobrý, s tímto pocitem jsem ho zabalila a večer ho předvedla ostatním.

Zakrojili jsme se do něj a byl úžasný. Měla jsem dobrý pocit, že se povedl. I když pár nepovedených receptů na svém kontě mám, z tohoto jsem měla opravdu radost.

Brusinkový cheesecake

Těsto:

  • 160 g sušenek, rozdrcených (koupila jsem Bebe sušenky)
  • 60 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera máslová příchuť

Náplň:

  • 675 g smetanového sýru (koupila jsem mascarpone v Lidlu)
  • 100 g cukr krystal
  • 4 středně velká vejce
  • 100 g rozpuštěné bílé čokolády
  • 1 lžička vanilkového extraktu (s tím opatrně, je to dost aromatické)

Poleva:

  • 200 g zakysané smetana
  • 30 g cukru krystal
  • 125 g jemné brusinkové omáčky (hodí se rozředit brusinkovou marmeládu)
  • 1 lžička vody

Postup:

Jemně vymažte formu na dort. Pomocí mixéru dohladka rozdrťte sušenky.

V míse smíchejte sušenky s rozpuštěnou Herou máslová příchuť a směs umačkejte na dno dortové formy, aby z toho vznikl korpus. Dejte na 30 min vychladnout do ledničky.

Ve velké míse ušlehejte smetanový sýr a cukr krystal.

Přidejte vejce, rozpuštěnou bílou čokoládu ve vodní lázni a vanilkový extrakt.

Směs nalijte na vychladlý korpus a pečte 1 hodinu v troubě na 180 stupňů.

Mezitím smíchejte zakysanou smetanu a cukr krystal. V jiné misce rozmixujte dohladka brusinkovou omáčku s vodou.

Až bude cheesecake upečený, vyjměte ho z trouby a pomocí lžičky na něj dle libosti naneste smetanový sýr a brusinky. Pomocí špejle vytvořte efekt víru. Vraťte na 10 min zpět do trouby, pak troubu vypněte a nechte cheesecake v troubě vychladnout.

Hotový cheesecake dejte vychladit do ledničky, aby byl před servírováním tuhý. (Ideálně přes noc)

Máme pro vás i jiné recepty na cheesecaky:

   
12.01.2017 - Mlsání - autor: Klára Křížová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [33] Jasmína [*]

    Kadla — #27 ano, to je pravda

    superkarma: 0 19.01.2017, 23:24:29
  2. avatar
    [32] gerda [*]

    Kadla — #31Ale všude neSml57

    superkarma: 0 13.01.2017, 17:06:39
  3. avatar
    [31] Kadla [*]

    Pavla_b — #30No aspoň že to slovo cheesecake už je opravené..

    1. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 0 13.01.2017, 14:58:26

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Pavla_b [*]

    slávenka — #24 Kadla — #22 jo jo, po upečení se na to dá ta poleva z brusinek, zakysané smetany, cukru a vody, je tam v tom popisu chyba Sml22

    1. na komentář reaguje Kadla — #31
    superkarma: 0 13.01.2017, 14:24:29
  2. avatar
    [29] Mariena47 [*]

    Kadla — #27Netvrdila jsem,že je to totéž.Psala jsem o názvu.Sýrový dort je prostě plebejské,a my jsme světové,že?Vím,že některé výrazy nejde překládat.Ale u nás,myslím v Česku,to přeháníme.Je to dva roky,měla jsem návštěvu ze Španělska a Anglie.Byli jsme na obědě a servírka se nám snažila nabídnout moučník.Musela jsem se zeptat třikrát,co vůbec říká.Hosty to dost pobavilo.Mimochodem,šlo právě o chessecake.

    superkarma: 1 12.01.2017, 22:39:37
  3. [28] Andreadornova [*]

    Chessecake miluju Sml59

    superkarma: 0 12.01.2017, 20:22:04
  4. avatar
    [27] Kadla [*]

    Mariena47 — #26Jenže sýry Mascarpone nebo Filadelphia, které se na výrobu dezertu cheescake používají, jsou chuťově zcela jiné než lučina, tvaroh a cokoli, co se u nás používá jako náhražka. Proto je to - pokud je to podle originálního receptu - opravdu "sýrový dort", nikoli tvarohový.

    1. na komentář reaguje Mariena47 — #29
    2. na komentář reaguje Jasmína — #33
    superkarma: 2 12.01.2017, 20:14:59
  5. avatar
    [26] Mariena47 [*]

    Suzanne — #25Jde o to,čemu se u nás říká sýr,babička do toho dávala lučinu,někdy přidávala tvaroh,ředila to zakysankou.Sýr jsme říkali tavenákům,eidamu a tak.Dřív nebylo moc výběru.Mascarpone se dal sehnat jen v Domě potravin nahoře na Václaváku a nebo později i v obchodech ESO.Ono je to dneska jedno,jedná se spíš o to,že se za každou cenu používají cizí názvy,většinou zbytečně.Prostě je to světové.

    1. na komentář reaguje Kadla — #27
    superkarma: 0 12.01.2017, 19:24:10
  6. avatar
    [25] Suzanne [*]

    Mariena47 — #23 Nemám s tím moc zkušenost, ale tvarohový dort bude jiný, ne? Tahle sýrová náplň má jinou chuť i konzistenci, myslela jsem Sml80

    1. na komentář reaguje Mariena47 — #26
    superkarma: 0 12.01.2017, 18:28:41
  7. [24] slávenka [*]

    Kadla — #22bych řekla, že se tam dá zakysankaSml22

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #30
    superkarma: 1 12.01.2017, 16:33:06
  8. avatar
    [23] Mariena47 [*]

    Rikina — #16Proč to nepojmenovat česky,moje babička to pekla taky,říkala tomu tvarohový dort a cupcake byly dortíky,ty dělala,když jí zbyl máslový krém.A když jsem byla hodná a pekla buchty,tak mi do těch formiček dělala malé buchtičkySml16 Ještě ty formičky mám.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #25
    superkarma: 0 12.01.2017, 15:08:03
  9. avatar
    [22] Kadla [*]

    Tam je nějaký zmatek v tom receptu... Píše se tam, že se má po upečení pomocí lžičky nanést smetanový sýr.. ale ten se tam měl dát podle receptu už předtím... To se má dělit na dvě části???? Nebo jak je to?

    1. na komentář reaguje slávenka — #24
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #30
    superkarma: 1 12.01.2017, 14:54:53
  10. [21] Pavla_b [*]

    Kadla — #17 A opravy se nedočkáme.Sml57

    Rikina — #16 Čízcajk - volně přeloženo sýr v cajku? Sml52

    superkarma: 0 12.01.2017, 14:18:12
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Kadla — #18Co taky čekat od Prostřeno?Sml34

    superkarma: 0 12.01.2017, 13:58:29
  12. [19] slávenka [*]

    Vypadá krásně. Sml16 I suroviny na něj jsou dostupné. V sobotu vyzkouším, snad bude taky tak hezky vypadat a hlavně chutnat.

    superkarma: 0 12.01.2017, 13:42:57
  13. avatar
    [18] Kadla [*]

    Rikina — #16To bylo tady:

    https://www.youtube.com/watch?v=Bl8HeyupUsQ

    Učůrávala jsem smíchy Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 1 12.01.2017, 13:33:39
  14. avatar
    [17] Kadla [*]

    Pavla_b — #15Ta chyba je tam celkem 8x... Sml68

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #21
    superkarma: 1 12.01.2017, 13:32:15
  15. [16] Rikina [*]

    Pavla_b — #15 Myslím, že bychom měly být vděčné, že nám to slovo nepočeštili - například na variantu "čízcajk". Sml57 To se prý někde na internetech může vidět... tady nám už onehdy počeštili cupcake na "kapkejky", takže by to ani nebylo překvapivé. Sml80

    1. na komentář reaguje Kadla — #18
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #21
    3. na komentář reaguje Mariena47 — #23
    superkarma: 0 12.01.2017, 12:39:42
  16. [15] Pavla_b [*]

    Klára Křížová — #14 Věřím. Sml22 Ale ještě opravte tu chybu Sml58.

    1. na komentář reaguje Rikina — #16
    2. na komentář reaguje Kadla — #17
    superkarma: 1 12.01.2017, 12:07:55
  17. [14] Klára Křížová [*]

    je to fakt moc dobré, jen se to nesmí přehnat s tou vanilkou... i když někomu to nevadí

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #15
    superkarma: 0 12.01.2017, 11:26:28
  18. avatar
    [13] Kadla [*]

    Píše se to "CHEESECAKE" probůh... jsou to spojená dvě slova - cheese (sýr) a cake (koláč, dort).

    superkarma: 2 12.01.2017, 11:00:38
  19. [12] bobani [*]

    vypadá dobře , ale piplat se s tím nebudu

    superkarma: 0 12.01.2017, 10:58:42
  20. avatar
    [11] 135evik [*]

    Super!Sml59

    superkarma: 0 12.01.2017, 10:47:26
  21. avatar
    [10] koralek59 [*]

    Sml66Sml22

    superkarma: 0 12.01.2017, 10:27:29
  22. [9] žehlička [*]

    vypadá to povedenější než vaše tetování.... Sml52

    superkarma: 0 12.01.2017, 10:22:21
  23. [8] Rikina [*]

    Šmarjápanno, aspoň ten anglický název neskloňujte česky, vždyť je to příšerné. Sml68

    superkarma: 2 12.01.2017, 09:42:26
  24. avatar
    [7] RenataMor [*]

    peču hodně,mám raději nenáročné recepty,času málo

    superkarma: 0 12.01.2017, 09:41:29
  25. [6] MARIE MATEJKOVA [*]

    Vypadá to moc dobřeSml67.Co když to udělám a dám si pouze 1 kousek,budou uspokojeny mé chuťové buňky a váha se snad nezblázní.

    superkarma: 0 12.01.2017, 09:26:59
  26. avatar
    [5] jarka1234 [*]

    Ni-ka — #4někdy si musíme dopřátSml22. Stačí jen kousek. Přece to nejíme každý den ne?Sml58

    superkarma: 0 12.01.2017, 09:17:59
  27. avatar
    [4] Ni-ka [*]

    Já se rozhodla,že už nesmím jíst sladké,ale toto vypadá krásně:)))

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #5
    superkarma: 0 12.01.2017, 09:08:18
  28. [3] Darmovzalova [*]

    to může být mnamka

    superkarma: 0 12.01.2017, 07:08:06
  29. avatar
    [2] Myškomedvídek [*]

    to musí být moc dobréSml59

    superkarma: 0 12.01.2017, 00:30:59
  30. avatar
    [1] Hanyna [*]

    Vypadá luxusněSml58Sml67

    superkarma: 0 12.01.2017, 00:21:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme