Mám ráda cheesecaky, proto jsem se rozhodla vyzkoušet jeden z našich receptů ve spolupráci s Elly. Byla jsem zvědavá, jak to zvládnu, protože nejsem až tak dobrá kuchařka a cheescake jsem ještě nikdy nedělala. Vzala jsem to jako výzvu s tím, že když se nepovede, budeme bez cheescaku – chtěla jsem cheesecake vzít na návštěvu.

Nakoupila jsem si všechny ingredience a v pondělí večer jsem se pustila do práce. Řekla jsem si, že když to udělám přesně podle receptu, mělo by to vyjít. Ale znáte to, malá pochybnost ve mně byla. Udělala jsem vše a dala jsem chceesecake péct. Těsto mi tedy připadalo dost tekuté, ale podle několika telefonátů Elly jsem nabyla dojmu, že je to správně.

cheese cake

Vnitřek cheescaku byl dost tekutý, když jsem ho vytáhla z trouby, měl konzistenci horkého pudingu. Tak to už jsem byla trochu v rozpacích, jestli to nebyla zbytečná práce. Nechala jsem ho vychladnout u okna, vnitřek se lehce propadl – i to je dle zkušenějších normální. „Lednička přes noc to jistí, řekla jsem si,“ a dál jsem se o cheesecake nestarala. Ráno jsem ho zkontrolovala a byl krásně tuhý. Tak jo, třeba bude dobrý, s tímto pocitem jsem ho zabalila a večer ho předvedla ostatním.

Zakrojili jsme se do něj a byl úžasný. Měla jsem dobrý pocit, že se povedl. I když pár nepovedených receptů na svém kontě mám, z tohoto jsem měla opravdu radost.

Brusinkový cheesecake

Těsto:

  • 160 g sušenek, rozdrcených (koupila jsem Bebe sušenky)
  • 60 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera máslová příchuť

Náplň:

  • 675 g smetanového sýru (koupila jsem mascarpone v Lidlu)
  • 100 g cukr krystal
  • 4 středně velká vejce
  • 100 g rozpuštěné bílé čokolády
  • 1 lžička vanilkového extraktu (s tím opatrně, je to dost aromatické)

Poleva:

  • 200 g zakysané smetana
  • 30 g cukru krystal
  • 125 g jemné brusinkové omáčky (hodí se rozředit brusinkovou marmeládu)
  • 1 lžička vody

Postup:

Jemně vymažte formu na dort. Pomocí mixéru dohladka rozdrťte sušenky.

V míse smíchejte sušenky s rozpuštěnou Herou máslová příchuť a směs umačkejte na dno dortové formy, aby z toho vznikl korpus. Dejte na 30 min vychladnout do ledničky.

Ve velké míse ušlehejte smetanový sýr a cukr krystal.

Přidejte vejce, rozpuštěnou bílou čokoládu ve vodní lázni a vanilkový extrakt.

Směs nalijte na vychladlý korpus a pečte 1 hodinu v troubě na 180 stupňů.

Mezitím smíchejte zakysanou smetanu a cukr krystal. V jiné misce rozmixujte dohladka brusinkovou omáčku s vodou.

Až bude cheesecake upečený, vyjměte ho z trouby a pomocí lžičky na něj dle libosti naneste smetanový sýr a brusinky. Pomocí špejle vytvořte efekt víru. Vraťte na 10 min zpět do trouby, pak troubu vypněte a nechte cheesecake v troubě vychladnout.

Hotový cheesecake dejte vychladit do ledničky, aby byl před servírováním tuhý. (Ideálně přes noc)

Máme pro vás i jiné recepty na cheesecaky:

Reklama