Novinky

Můj Pepík skonal

Čtenářka Secret nám po delší odmlce poslala příspěvek, ve kterém se nám svěřuje se smutnou událostí, a také nám věnuje své nejosvědčenější recepty. Díky Vám Secret za příspěvek!

Hezký dobrý den, posílám po dlouhé době také příspěvek.

K pečení chleba jsem se dostala teprve nedávno.
Dohnalo mě kváskové šílenství na internetu a vyrobila jsem si vlastní kvásek.
Podle rad ostatních měl taky jméno: Pepík :-)

Sice jsem na něj dnem i nocí nesvítila a neměla nastavený budík dnem i nocí abych ho včas nakrmila jako mnozí „přeháněči“, ale dařilo se mu myslím skvěle.

1
Podařilo se mi s ním opravdu spoustu výborných a velmi jedlých výrobků: chleba, bagety, přidávala jsem do buchet, loupáků... v podstatě všude tak kam patří kvasnice.
Bohužel mi ale Pepík po nějaké době skonal :-). Od té doby se nějak k založení nového nemám. Peču z kvasnic a můžu říct, že ani takový chleba není špatný.

Chleba samozřejmě i kupuju, ale vím pro který mám sáhnout. „Drtinové“ supermarkeťáky kupuju v nouzi nejvyšší, pokud můžu sáhnu po výrobku z menší pekárny nedaleko od nás. Ten se s tím domácím může směle rovnat.
2

Moje nejosvědčenější recepty jsou: 

Chléb: 350ml vody, 2,5 lžičky soli, 1lžička cukru, 2 lžíce oleje ( olivový ), 1 lžíce octa ( nejlépe vinný, jablečný ), 200g chlebové žitné mouky, 300g hladké mouky, 2 lžičky suš.droždí, 2 lžičky kmínu. Pokud použiju kvásek, upravím množství mouky a vody. Pokud mám přidám semínka, někdy i olivy, sušená rajčata, provensálské koření, je možné přidat i česnek a osmaženou cibulku, nastrouhanou vařenou bramboru...fantazii se meze nekladou...
Podle toho co použiju nechám kynout v ošatce ( s kvasnicemi cca 30 minut )

Před pečením potřu slanou vodou. Peču v hodně předehřáté troubě ( cca 220°C ) do které vložím hrnek s vodou, 15 min. peču i s hrnkem uvnitř, poté snížím teplotu na 180°C a hrnek vyndám. Dopeču cca 45minut. Chleba občas lehce pokropím vodou.

3

Bagety: 100ml mléka, 150ml vody, 400g hl. mouky, 50g chlebové mouky, 1 lžíce oliv.oleje, 1 lžička octa, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky suš.droždí. S kváskem upravím podle konzistence. Udělám 4 bagety. Potírám vejcem, nebo jen olejem, posypu semínky, pokud je mám, peču na 200°C cca 15-20min. Stejně jako u chleba můžu přidat nakrájené olivy, přidat koření podle chuti...

Nejlepší jsou samotné, třeba jen s mlékem, někdy vytvořím různé domácí pomazánky. Největší úspěch mají s domácí budapešťskou a pažitkovo-česnekovou.

4

Některé fotky přikládám.

Secret


Můj vztah k chlebu

  • Pečete si vlastní chléb? Prozradíte recept?
  • Nedáte dopustit na bochník šumavy?
  • Nebo dáváte přednost rohlíkům, nebo bagetám?
  • Milujte černé chleby se semínky?
  • S čím si chleba nejraději mažete?
  • Vyrábíte si vlastní kvásek?
  • Pořídila jste si pekárnu na chleba? Používáte ji?
  • Vítáte hosty chlebem a solí?
  • Co pro vás znamená chléb?

Vaše úvahy, recepty, příběhy, fotky, videa, prostě vše, co vás k tomuto tématu napadne, posílejte na známý redakční e-mail

redakce@zena-in.cz

A já dnes na konci editace odměním jednu z vás, co přispějete, dvěma krásnými knihami.  První je k tématu: Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové a druhá je z edice Hubneme s rozumem od Ivy Málkové a Jany Dostálové a jmenuje se: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí.

   
08.08.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [10] Krupová [*]

    Sml67super, můžeš se tím živit :-) a gratuluji k výhře

    superkarma: 0 08.08.2013, 16:14:56
  2. avatar
    [9] kobližka [*]

    Sakra,ty seš šikovná Sml67

    superkarma: 0 08.08.2013, 16:09:52
  3. [8] V19 [*]

    tak su krásne upečené, že cítim až sem tu vôňuSml16

    superkarma: 0 08.08.2013, 13:17:44
  4. [7] hot [*]

    parádní kousky Sml22

    superkarma: 0 08.08.2013, 13:06:47
  5. avatar
    [6] Ivásek [*]

    Luxusní!!! Sml67

    superkarma: 0 08.08.2013, 13:05:18
  6. avatar
    [5] enka1 [*]

    Sml67 Píšu siSml16

    superkarma: 0 08.08.2013, 13:03:09
  7. avatar
    [4] lenig [*]

    pěkné to máš Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 08.08.2013, 12:57:48
  8. avatar
    [3] marde [*]

    To je nádheraSml67

    superkarma: 0 08.08.2013, 12:54:56
  9. avatar
    [2] Hanula [*]

    Sml16Tý jo - já si jdu vzít chleba - to jsou chuťovky....Sml67

    superkarma: 0 08.08.2013, 12:39:39
  10. avatar
    [1] ekleinovka [*]

    Krásný to máš, jsi šikovná !!!! Hned bych si kousek uloupla !!!

    superkarma: 0 08.08.2013, 12:34:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme