Vaření

Muffiny se zkaramelizovanými jablky

muffin

Zalezte si pod deku, otevřete knihu, popíjejte čaj nebo kávu a přikusujte můj dnešní moučník - muffin s jablíčky, skořicí, třtinovým cukrem a kardamonem.

Na tenhle muffin mě navedla kamarádka Lenka, bohyně kuchyně. Básnila o tom, že vyzkouší cupcaky z vanilkového těsta, plněné zkaramelizovanými jablky a zdobené kysanou smetanou nebo mascarpone. Nevím, jestli svůj nápad už zhmotnila, ale já jsem se inspirovala a vyrobila jednodušší verzi na výlet do Beskyd.

Vůni, která prostoupila každou místnost našeho domu, si určitě dovedete představit. První, kdo ochutnal, byl můj syn, který si k muffinu uvařil bezkofeinové kafe a vychutnal si ho jako pravý malý gurmet.

Suroviny

250 g celozrnné špaldové mouky
100 g třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1 lžička vanilkového prášku (prodává například Oxalis)

2 vejce
200 ml bílého smetanového jogurtu
150 g změklého másla

2 velké jablka
kousek másla

na posypání trocha třtinového cukru a trocha kardamonu

Postup

U muffinů je důležité dodrž pracovní postup. Jedna z hlavních věcí je, smíchat zvlášť sypké suroviny - mouku, cukr, prášek do pečiva, skořice, vanilka. A zvlášť ty tekuté - jogurt, vejce, změklé máslo. Potom obě složky důkladně promícháme dohromady. Těsto bude více tuhé než tekuté, nelekněte se.

Nakonec přidáme jablíčka, která jsme si nejdříve oloupali, nakrájeli na kostičky a zkaramelizovali na pánvi s rozpuštěným kouskem másla. Jablka lehce zhnědnou asi za deset minut. Musíte je stále hlídat a neodcházet od plotny, aby se vám nepřipálila.

jablka

Necháme je trochu vychladnout a přimícháme do těsta.

Ihned plníme do papírových košíčků, naskládaných ve formě na pečení muffinů. Povrch posypeme třtinovým cukrem, do kterého můžeme vmíchat třeba trochu skořice, vanilky nebo kardamonu.

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, 20 minut.

Dobrou chuť přeje elly.

Partnerem článků v rubrice Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

maggi1

   
14.10.2013 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [6] elly [*]

    twiga — #5Ano :-) Jsou sladká a tak karamelizují samy od sebe :-)

    superkarma: 0 10.10.2016, 13:23:15
  2. avatar
    [5] twiga [*]

    ta jablka zkaramelizuji i bez cukru?

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 11.12.2013, 17:06:32
  3. [4] Pavla_b [*]

    Karamelizovaná jablíčka jsou dobrý nápad - ale vrzla bych to na plech jako gerdaSml67.

    superkarma: 0 14.10.2013, 10:25:26
  4. avatar
    [3] elly [*]

    v Beskydech se po nich jen zaprášilo :-) Vyráběla jsem ještě bezlepkovou verzi, pro kamarádčinu dceru, do které jsem přidala ještě banán a ty byly taky skvělé!

    superkarma: 0 14.10.2013, 08:26:17
  5. [2] Klára Křížová [*]

    To bude dobrý! Sml22

    superkarma: 0 14.10.2013, 07:59:19
  6. avatar
    [1] gerda [*]

    Zkaramelizovaná jablíčka jsou dobrý nápad.Sml67 Ale těsto na muflonySml30 mě nijak nenadchlo, udělám asi klasický litý koláč s kypřícím práškem, a ta upravená jablíčka do něj rozmíchám.

    superkarma: 0 14.10.2013, 06:47:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme