Mučenek existují stovky druhů. Jen některé jsou však nejen krásné, ale také jedlé. Jednou z nich je Passiflora edulis, čili mučenka jedlá. Její plody se nazývají marakuja a pokud jste je ještě neochutnali, je nejvyšší čas tak učinit. Třeba budete mít štěstí a podaří se vám to z vlastní úrody.

Proč se jmenuje mučenka?

V angličtině se plod mučenky – marakuja nazývá passion fruit. Pokud jste si mysleli, že má toto pojmenování co do činění s vášní, jste vedle. Passion sice v překladu vášeň skutečně znamená, ale ne v tomto případě. Toto slovo lze přeložit také jako pašije, nebo utrpení Páně. Ano, passion fruit znamená pašijové ovoce. Co má náboženství společného s touto rostlinou? Je to prosté. Misionáři působící v Brazílii viděli v jejích květech symbol umučení Krista. Okvětní lístky, kterých je deset, jim připomínaly deset Apoštolů. Pět prašníků upomínalo na pět ran Kristových. Pakorunka uprostřed květu pro ně zase zpodobňovala trnovou korunu. Pak tu je ještě uprostřed trojklanná blizna připomínající tři hřeby, kterými byl Kristus ukřižován. A nakonec špičaté listy, ve kterých viděli kopí. A odtud, logicky, také název mučenka. Zajímavé, že?

Jak mučenku pěstovat?

Těmto tropickým a subtropickým popínavým rostlinám původem z Jižní Ameriky prospívá teplo a světlo. Nemusíte mít strach nechat je přes léto na přímém sluníčku, naopak jim tím prospějete. Nikdy je ale nezapomínejte vydatně zalévat, aby nevyschly. Špatný je i druhý extrém – nechat je stát ve vodě a substrát přemokřit. Vděčné vám budou i v případě, že je budete pravidelně rosit.

  • Mučenku jedlou můžete pěstovat jako ryze pokojovou (ideálně na parapetu s dostatkem slunce), nebo přenosnou rostlinu. Přes léto se jí skvěle povede venku nebo také ve skleníku či fóliovníku. Ovšem pozor, aby nezůstala ve stínu. Ne že by nepřežila, ale nebude prospívat.
  • Ke svému životu potřebuje také oporu, po které se díky svým úponkům pne. Její výhony se měří na metry! Můžete je nechat šplhat do výšky, nebo stáčet do libovolného tvaru. Jestliže ale chcete, aby vám po zimě hojně kvetla, nesmí vám být líto pořádně ji na podzim (nebo na jaře) sestříhnout. Rostlině úplně postačí, když na každém výhonu necháte jen tři až pět oček. Květy, a tedy i plody, jsou jen na nových výhonech.
  • Jestliže mučenku letníte, nikdy ji nezapomeňte na zimu odnést do tepla. Není mrazuvzdorná. Přezimuje při pokojové teplotě, ale pokud máte tu možnost, dopřejte jí teplotu nižší, ideálně 10 až 15°C. V takovém případě ji ale méně zalévejte.
  • Abyste se mohli těšit z hojné úrody, je třeba rostlinu v době vegetace pravidelně (jednou za dva týdny) přihnojovat hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu. Ale ani tady nic nepřehánějte, bylo by to kontraproduktivní – na úkor květů.
  • Pokud budete mučenku přesazovat, udělejte to na jaře a použijte užší, ale vyšší květináč.

Na co s můžete těšit?

Nádherné květy mučenky jedlé jsou zbarvené do kombinace fialové s bílou a mohou být až 10 centimetrů velké. Jestliže chcete mít hodně plodů, doporučují odborníci pěstovat alespoň dvě rostliny. I když je částečně samosprašná, nebude na škodu, když opylení trošku pomůžete. Pyl z prašníků přeneste na blizny ostatních květů. Pak už se můžete těšit na plody (5 až 12 cm velké) – kulaté až oválné bobule (žluté či tmavě fialové – dle odrůdy) s tuhou slupkou a šťavnatým vnitřkem se spoustou semínek.  

Koupit, či vypěstovat?

Mučenku si můžete koupit jako vzrostlou rostlinku (pozor na druh!), nebo vypěstovat ze semínek, kterých je v plodech víc než dost. Čistá semínka namočte na dva dny do vlažné vody a pak vysejte do vlhké rašeliny s pískem (1:1), zhruba půl centimetru do hloubky. Pak nádobu umístěte do stínu, překryjte například igelitovým sáčkem a udržujte zeminu stále vlhkou. Po několika týdnech až měsících byste se měli dočkat prvních rostlinek. Semenáčky postupně zvykejte na pokojovou teplotu a po zhruba týdnu už sundejte sáček natrvalo. Jakmile rostlinky dorostou zhruba 10 centimetrů, teprve pak je opatrně přesaďte do malých květináčů.

A kde ta semínka vzít? Můžete si je zakoupit ve specializovaných obchodech jako osivo, nebo je vypreparujte ze zakoupené marakuji, na které si pochutnáte.

Čtěte také:

Uložit

Reklama