Reklama

mrkvový krém

Lahodný krém z mrkve a štiplavého zázvoru má exotickou chuť i vůní. Celou polévku skvěle doladí a zjemní kokosové mléko. Na závěr si nezapomeňte pohrát se servírováním a zkuste na krému vytvořit mrkvové růžičky.

Tahle polévka se tváří jemně a díky závěrečnému zdobení téměř něžně. Nenechejte se nachytat. Je pěkně ostrá. Přidali jsme do ní, kromě zázvoru, taky pěknou dávku pepře a špetku chilli. Vy můžete ubrat, pepře jen špetku a chilli vynechejte, pokud dáváte přednost méně pálivé chuti.

Suroviny

  • 500 g mrkve
  • 1 lžička najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • chilli (koření nebo čerstvá paprička)
  • 400 g kokosového mléka v plechovce
  • podle potřeby vodu nebo trochu zeleninového vývaru
  • trocha kokosového tuku

na ozdobení

  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka (jen zelená část)

mrkvový krém

Postup

Ve velkém hrnci si rozehřejte kokosový tuk. Mrkev nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná mrkev se bude vařit kratší dobu, takže doporučujeme tuto variantu. Z časových i vitaminových důvodů.

Mrkev vsypejte na kokosový tuk a přidejte zázvor. Promíchejte a zhruba pět minut opékejte. Ochuťte solí, pepřem, chilli a promíchejte.

Zalijte kokosovým mlékem a přidejte asi deci vody nebo vývaru. Vařte pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne.

Hotovou polévku rozmixujte úplně dohladka. Podle chuti můžete ještě rozředit vodou nebo vývarem a pár minut prohřát.

Ozdoby talířů vytvoříte snadno. Z oloupané mrkve vytvořte škrabkou na zeleninu dlouhé plátky. Ty opečte na trošce kokosového tuku. Z jarní cibulky nakrájejte šikmé proužky a přidejte k mrkvičce, trochu opéct.

Plátek opečené mrkve smotejte do spirálky, do tvaru růže. Kolem naskládejte „lístky“ z opečené jarní cibulky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Dejte ve vaší kuchyni prostor lahodné mrkvičce!

kuřecí na mrkvi

mrkev s quinoou

jarní salát

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková