mrkvánky

Tyhle šátečky jsem milovala, když se pekly u nás doma. Byla jsem malé dítě a nejvíce mi chutnaly ty, naplněné povidly. Zůstalo mi to dodnes a tento známý recept přinášíme i vám. Znáte mrkvové šátečky neboli mrkvánky?

Po dlouhé době jsem si je připomněla, když je k nám donesla kamarádka Jana. Plnila je právě povidly a část čokoládou. Co vám budu povídat. Zmizely rychlostí blesku a chutnaly i dětem. To je vždycky největší zátěžový test. Ani nepoznaly, že do nich vlastně „cpeme“ mrkev :-)

Naplnit je můžete i libovolnou marmeládou. Nám se osvědčila třeba rybízová nebo višňová.

Suroviny

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 250 g jemně strouhané mrkve - syrové
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g povidel nebo marmelády
  • vanilkový cukr
  • sůl

Postup

Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte měkký tuk, mrkev, špetku soli. Propracujte, až vznikne hladké těsto.

Nechejte asi hodinku v lednici. Poté vyválejte na pomoučené ploše. Vykrajujte čtverečky nebo kolečka. Ideální pomocník je formička na podobné šátečky, kterou těsto vykrojíte a potom i spojíte.

Každý kousek naplňte povidly nebo marmeládou, případně třeba čokoládou. Zavřete do šátečku a okraje pořádně přitiskněte. Právě s tímto vám výborně pomůže formička.

Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte na 160 °C, dokud šátečky nezrůžoví. Ihned po vytažení z trouby obalujte v cukru s vanilkovým cukrem nebo se špetkou vanilky.

Dobrou chuť přeje Jana.

Další inspirace pro vás

šátečky s lososem a kozím sýrem

muffin

mrkvový dort s tvarohem

Reklama