Vaření

Mrkvové šátečky s povidly

mrkvánky

Tyhle šátečky jsem milovala, když se pekly u nás doma. Byla jsem malé dítě a nejvíce mi chutnaly ty, naplněné povidly. Zůstalo mi to dodnes a tento známý recept přinášíme i vám. Znáte mrkvové šátečky neboli mrkvánky?

Po dlouhé době jsem si je připomněla, když je k nám donesla kamarádka Jana. Plnila je právě povidly a část čokoládou. Co vám budu povídat. Zmizely rychlostí blesku a chutnaly i dětem. To je vždycky největší zátěžový test. Ani nepoznaly, že do nich vlastně „cpeme“ mrkev :-)

Naplnit je můžete i libovolnou marmeládou. Nám se osvědčila třeba rybízová nebo višňová.

Suroviny

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 250 g jemně strouhané mrkve - syrové
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g povidel nebo marmelády
  • vanilkový cukr
  • sůl

Postup

Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte měkký tuk, mrkev, špetku soli. Propracujte, až vznikne hladké těsto.

Nechejte asi hodinku v lednici. Poté vyválejte na pomoučené ploše. Vykrajujte čtverečky nebo kolečka. Ideální pomocník je formička na podobné šátečky, kterou těsto vykrojíte a potom i spojíte.

Každý kousek naplňte povidly nebo marmeládou, případně třeba čokoládou. Zavřete do šátečku a okraje pořádně přitiskněte. Právě s tímto vám výborně pomůže formička.

Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte na 160 °C, dokud šátečky nezrůžoví. Ihned po vytažení z trouby obalujte v cukru s vanilkovým cukrem nebo se špetkou vanilky.

Dobrou chuť přeje Jana.

Další inspirace pro vás

šátečky s lososem a kozím sýrem

muffin

mrkvový dort s tvarohem

   
22.02.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [29] 1anicka [*]

    tak jsem je dnes upekla,samozřejmě bez rumu,nebyl v receptu,kdosi ho zapomněl napsat.

    ale i s rumem by to byl hnus.

    nevím,kdo to sní.je to tvrdé,chuť to má jak bruska z umělé hmoty.

    nedoporučuju.jsou to vyhozené peníze a ta práce s tím.cca 2 hodiny.

    v životě bych to už nedělala.

    měla jsem i listové těsto.a to je mňamka!a rychlovka.

    opět jsem se přesvědčila,že naše babičky uměly péct,ale ty dnešní kuchty,co chtěj zdravé,tak je to brrr.

    to at radši nepečou

    superkarma: 0 24.02.2016, 14:15:21
  2. avatar
    [28] gerda [*]

    gerda — #27zapomněla jsem na rum - tím se nic nezkazí - na závěr tam dát panáka.

    superkarma: 0 23.02.2016, 15:26:49
  3. avatar
    [27] gerda [*]

    elly — #26Vidím, že nevidím odpověďSml30 - dovoluju si teda místo Bobani.

    Na másle (jenom máslo, žádný kunerol) udělat světlou jíšku. Zalít studenou vodou, stále míchat aby nebyly žmolky, přidat kelímek povidel. Uvést do varu, povidla tam rozmíchat, současně s povidly přidat pár hrstí sultánek, celých ořechů dle chuti a možnosti. Osolit, dosladit podle chuti. Vaří se to cca 1/2 hodiny jemným varem a stále se to míchá kvůli připálení ode dna. Do toho patří ještě i mletá skořice a kdo má rád, i mletý hřebíček, strouhaná citronová kůra. Hustota se koriguje přidáním vody, má to být jako hustá rajská.

    Toto se jí s domácí vánočkou anebo - jak píšu níž a v případě výkrmné diety - s kynutými knedlíky posypanými perníkem a politými máslem.

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 0 23.02.2016, 15:25:58
  4. avatar
    [26] elly [*]

    bobani — #23a máte na trnčenou recept?

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    superkarma: 0 23.02.2016, 07:45:52
  5. avatar
    [25] SNÍŽEK [*]

    mrkvánky bych si dala Sml67

    superkarma: 0 22.02.2016, 18:28:28
  6. [24] Rikina [*]

    gerda — #22 Tak když na sklenici/kelímku píšou povidla, tak by i uvnitř měla být povidla. Ne klevera. Klevera je omáčka, to by se do buchet ani použít nedalo, neb je to tekuté. Sml80 Já teda nemusím ani tu omáčku, vůbec všeobecně sladké omáčky, jakékoli, i třeba v létě ty studené z čerstvého ovoce. Mám ovoce radši vcelku a v původním stavu, než rozpatlané. No a mazat povidla na chleba s máslem, to by mě nenapadlo, to je stejné, jako bys chtěla například vánočku mazat hořčicí, chuťově to k sobě nejde. Sml80

    superkarma: 0 22.02.2016, 18:17:35
  7. [23] bobani [*]

    krajíc s povidly , to byla v mládí má oblíbená pochoutka . povidlové omáčce u nás říkáme trnčená

    1. na komentář reaguje elly — #26
    superkarma: 0 22.02.2016, 17:25:39
  8. avatar
    [22] gerda [*]

    Rikina — #21Hm, tak mně povidla i z toho obchodu chutnají.Sml80 Zatím jsem nenarazila na nejedlá. Mám ráda i povidlovou omáčku s hrozinkama a ořechama na Vánoce - k vánočce. Nebo - vzpomínka na dětství a školní jídelnu: knedlíky sypané strouhaným perníkem, polité máslem a k tomu povidlová omáčka. Bašta. Povidla mi chutnají namazaná na chlebu s máslem. Ty možná píšeš o předstupni povidel, říká se tomu...klevela? klevera? Taky dobrý, ale ne tak trvanlivý a z buchet by to teklo. U koláčů a buchet mám tento žebříček oblíbených náplní: ořechy, mák, povidla, tvaroh. Dokonce i do ovocných knedlíků s mákem navrchu mi povidla přijdou velmi vhodná a dobrá.

    1. na komentář reaguje Rikina — #24
    superkarma: 0 22.02.2016, 17:08:46
  9. [21] Rikina [*]

    gerda — #11 No, já nevím, jestli si rozumíme. Sml80 Jestli jsou povidla ta ošklivá hustá černá lepivá hmota připomínající asfalt, co se koupí v krámě v kelímku (a něco takového podle fotky asi obsahují ty buchty nahoře), tak to je hnus, velebnosti. Sml80 Pak jsou ještě povidla vzniklá tím, že se vezmou švestky (nebo jiné ovoce) a za stálého míchání se z nich pomalu odpaří voda. Nic se do toho nepřidává, až teprve po ukončení procesu se může přidat koření, špetka rumu, někdo dává i lžíci octa, a tahle povidla nejsou ani černá jak bota, ani lepivá, ani odporně sladká, ba dokonce ani nepáchnou připáleninou, anobrž příjemně voní. Jenže taková povidla nekoupíš už ani na tom farmářském trhu. Ono je to strašně pracné vyrobit, a tak by si za to řekli cenu, kterou by nikdo nezaplatil. Sml80 Kup si někde povidlovou buchtu a uvidíš, co je uvnitř - to by se ofrňoval i svatej. Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 22.02.2016, 16:48:20
  10. avatar
    [20] hubajda [*]

    delam a jsou dobre pro sebe si je neobaluji v cukru dle meho je to sladke dost

    superkarma: 0 22.02.2016, 12:19:15
  11. [19] mamkaJa [*]

    Lídy — #17 no vidíš. a mě jo Sml30

    superkarma: 0 22.02.2016, 11:51:21
  12. [18] V19 [*]

    gerda — #5 ja tiež dávam do cesta maslo a nie Heru - plním hustejším lekvárom - mám domáci čerešňový alebo slivkovýSml67

    superkarma: 0 22.02.2016, 11:37:31
  13. avatar
    [17] Lídy [*]

    mamkaJa — #10 Nejlevnější nejsou, ale ještě se mi nestalo, že bych je nesehnala Sml80

    1. na komentář reaguje mamkaJa — #19
    superkarma: 0 22.02.2016, 11:12:57
  14. avatar
    [16] Lídy [*]

    Znám mrkvánky, mrkvance ap., dělají se kolem Jihlavy (a nevím, jestli i jinde) - např. v Polné se pořádá i mrkvancová pouť. Jednou jsem je zkusila udělat, recept jsem měla někde z netu. Nějak nás to ale neuchvátilo. Mnohem víc mi chutnají klasické povidlové buchty nebo vdolky.

    superkarma: 0 22.02.2016, 11:11:52
  15. avatar
    [15] hyenka [*]

    gerda — #11 No, já jsem z jižní Moravy, a bez mučení se přiznám, že povidla sice pozřu, ale nevyhledávám. Mrkvance dělám, mám recept po babičce, ale plním je ořechovou nádivkou- jsou výborné.

    superkarma: 0 22.02.2016, 10:59:45
  16. avatar
    [14] Jandywoman [*]

    gerda — #5Přesně tak, peču taky výhradně z másla.

    Mrkváče dělám už léta. Naposledy na Vánoce, plněné čokoládou. Mňam....!Sml67

    superkarma: 0 22.02.2016, 10:46:04
  17. avatar
    [13] Eliana [*]

    mamkaJa — #10povidla mám od kamarádky domácí a nebo z Německa, vozím si je i je s marmeládama s dovolenýchSml30

    superkarma: 0 22.02.2016, 10:08:03
  18. avatar
    [12] Kadla [*]

    Povidla miluju, ale nejraději je mám v klasických českých buchtách. Nicméně i toto by mohlo být dobré..

    superkarma: 0 22.02.2016, 09:42:39
  19. avatar
    [11] gerda [*]

    Rikina — #7Ha, jsi první, kdo se ofrňuje nad povidlama. Klasika české a moravské kuchyně. Na jižní Moravě by tě hnali...Sml52

    1. na komentář reaguje hyenka — #15
    2. na komentář reaguje Rikina — #21
    superkarma: 0 22.02.2016, 09:10:29
  20. [10] mamkaJa [*]

    povidla mám ráda, tuhle jsem chtěla dělat koláče a nikde jsem je nesehnala. takže nejen že jsou nehorázně drahý, ale zdá se, že ne vždycky jsou k mání Sml80

    1. na komentář reaguje Eliana — #13
    2. na komentář reaguje Lídy — #17
    superkarma: 0 22.02.2016, 08:35:25
  21. [9] Fofo [*]

    gerda — #6 Tak tam šoupni uvařenou švestku a vyjde to nastejno Sml30 A mrkev to těsto osladí a hezky obarví, když jí nastrouháš najemno nebo v robotu, tak to v těstu ani nepoznáš!

    Díky za inspiraci - bych mohla o víkendu zkusit Sml59

    superkarma: 0 22.02.2016, 07:44:05
  22. [8] Darmovzalova [*]

    znám je a jsou fakt dobré.

    superkarma: 0 22.02.2016, 07:16:07
  23. [7] Rikina [*]

    gerda — #6 Název mi na povidlech vadí nejméně. Chuť mají příšernou a vzhled neméně. Sml15 Pokud mi někdo zatají, že obsahem nějakého pečiva jsou povidla, mám hodně co dělat, abych se nezachovala nespolečensky. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 22.02.2016, 07:10:25
  24. avatar
    [6] gerda [*]

    Rikina — #3Co máš proti povidlůmSml2, nemůžou za své jméno, mají ho od jakživa. A víš proč se tak jmenují?Sml58 Protože když se vaří v kotli, tak bublají - "povídají"Sml30

    1. na komentář reaguje Rikina — #7
    2. na komentář reaguje Fofo — #9
    superkarma: 0 22.02.2016, 07:03:08
  25. avatar
    [5] gerda [*]

    Znám je, jsou skvěléSml67Sml67Sml67. Mrkev osladí těsto a nemusí se dávat cukr. Jenom na tu Heru bych se vykašlala, když je někde máslo v akci, nakoupím víc do zásoby a večer před pečením vyndám z lednice. Do mrkváčů dávám nejradši povidla, marmeláda je riskantní, že někdy vyteče bokem.

    1. na komentář reaguje Jandywoman — #14
    2. na komentář reaguje V19 — #18
    superkarma: 0 22.02.2016, 07:01:10
  26. avatar
    [4] Eliana [*]

    Bezva tip! Dneska vyzkoušímSml16

    superkarma: 0 22.02.2016, 06:50:52
  27. [3] Rikina [*]

    Brrr. Husí kůže už jen při pohledu na fotku. Sml15 Což zapříčinilo slovo "povidla". A to neznám to druhé slovo, a sice mrkvánky - to je taky děsné, ale protože jsem to nikdy nejedla, tak mi to slovo alergickou reakci nezpůsobuje, nicméně doufám, že tohle nikdy muset jíst nebudu. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 22.02.2016, 06:35:58
  28. avatar
    [2] sarce [*]

    Mrkvové šátečky znám a peču už přes 30 let

    superkarma: 0 22.02.2016, 06:24:24
  29. [1] manislava [*]

    Zaujalo zvláštní kombinace třeba vyzkousim

    superkarma: 0 22.02.2016, 04:12:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme