Vaření

Mrkvové placičky z pohankové lámanky

Na placičky různých druhů jsou Bára s Juli skoro specialistky. Dělají si je dost často nejen proto, že jim moc chutnají, ale taky proto, že se jim dobře nosí po kapsách na výlety. Tyto jsou z pohankové lámanky.

Lámanka je jemnější než klasické kroupy, takže je vhodná na přípravu pohankových kaší, placiček nebo karbanátků. Ve formě placiček se dá lámanka namíchat s různými druhy zeleniny – květák, patizon, cuketa, brokolice, hrášek, nebo klidně můžete přidat i sýr. Jsou jednoduché… s mrkví, bylinkami a semínky. Mohou působit trošku vysušeně, proto jsme si k nim s Juli připravily voňavé medové zelí s vánočním kořením. A když ještě přihodíte kousek krůtího stehna, tak máte super rodinný víkendový oběd.

placky

Co je třeba:

  • 150 g uvařené pohankové lámanky (je hotová během 15 minut)
  • 200 g jemně nastrouhané mrkve
  • 1 jemně nakrájená cibule
  • 2 vejce
  • stroužek česneku
  • majoránka
  • 2 lžíce lněných semínek (nabobtnaných v teplé vodě alespoň půl hodiny)
  • 2 lžíce chia semínek (nabobtnaných v teplé vodě alespoň půl hodiny)
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • lžíce másla
  • trocha oleje (používám olivový, ale můžete třeba i řepkový nebo jiný) na potření placiček
  • kukuřičná mouka na zahuštění

placicky

Jak na to:

Na troše másla si osmahněte cibulku a až zesklovatí, poduste nastrouhanou mrkev do měkka. Nechte vychladnout a potom přidejte uvařenou lámanku, semínka, majoránku, osolte, opepřete, přidejte utřený stroužek česneku, drcený kmín. Když bude hmota příliš tekutá (měly by jít dobře vytvarovat placičky a držet pospolu), přidejte trochu kukuřičné mouky. Vytvarujte placky a každou rukama potřete trochou oleje. Dejte je péct do trouby rozehřáté na 175 stupňů asi na 25 minut, až budou pěkné dozlatova. Přidejte si k nim zelí a masíčko a je to!

Dobrou chuť

BaJu

juliS Julinkou v kuchyni

Bára je šestadvacetiletá máma na rodičovské a moc ráda vaří. Vlastně nejraději vaří nebo běhá (kolem Julie nebo po lese). Vaření, pečení, dušení i smažení ji bavilo odjakživa. Teď konečně má komu a zároveň s kým vařit… s Jůlinkou.

Foto: Autorka

Můžete také vyzkoušet:

   
24.11.2016 - Vaření - autor: S Julinkou v kuchyni

Komentáře:

  1. [7] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 24.11.2016, 23:00:50
  2. avatar
    [6] Myškomedvídek [*]

    mrkev nejím

    superkarma: 0 24.11.2016, 15:50:21
  3. [5] KARLA KREPELKOVA [*]

    Rychle,dobre a jeste zdrave Sml58

    superkarma: 0 24.11.2016, 14:28:13
  4. [4] bobani [*]

    bezva tipy - už to mám opsané

    superkarma: 0 24.11.2016, 11:55:33
  5. avatar
    [3] Hanula [*]

    Maria28 — #1Sml16díky za radu - já mám pohanku moc ráda - teď budu zrovna dělat pohankového kubu - cibule, houby, škvarky, pohanka, česnek

    superkarma: 0 24.11.2016, 09:46:53
  6. [2] zzandaa [*]

    Když mě ta pohanka tak nechutná. Dávám ji jenom synovi. Ten ji má rád. A manželovi taky chutná.

    superkarma: 0 24.11.2016, 09:24:31
  7. [1] Maria28 [*]

    Placky hned odpoledne udělám. Pohanku nevařím, jen zaliju vařící vodou v poměru 1:3, efekt je stejný a možná se zachová více živin. Zahustím instatní kukuřičnou kaší polenta (vsákne přebytečnou tekutinu, dělám tak i bramboráky a jsou parádně křupavé). Placku udělám jen jednu přes celý plech a nožem naznačím čtverce kvůli křupavým okrajům. Dík za tip!

    1. na komentář reaguje Hanula — #3
    superkarma: 0 24.11.2016, 08:48:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme