Na placičky různých druhů jsou Bára s Juli skoro specialistky. Dělají si je dost často nejen proto, že jim moc chutnají, ale taky proto, že se jim dobře nosí po kapsách na výlety. Tyto jsou z pohankové lámanky.

Lámanka je jemnější než klasické kroupy, takže je vhodná na přípravu pohankových kaší, placiček nebo karbanátků. Ve formě placiček se dá lámanka namíchat s různými druhy zeleniny – květák, patizon, cuketa, brokolice, hrášek, nebo klidně můžete přidat i sýr. Jsou jednoduché… s mrkví, bylinkami a semínky. Mohou působit trošku vysušeně, proto jsme si k nim s Juli připravily voňavé medové zelí s vánočním kořením. A když ještě přihodíte kousek krůtího stehna, tak máte super rodinný víkendový oběd.

placky

Co je třeba:

  • 150 g uvařené pohankové lámanky (je hotová během 15 minut)
  • 200 g jemně nastrouhané mrkve
  • 1 jemně nakrájená cibule
  • 2 vejce
  • stroužek česneku
  • majoránka
  • 2 lžíce lněných semínek (nabobtnaných v teplé vodě alespoň půl hodiny)
  • 2 lžíce chia semínek (nabobtnaných v teplé vodě alespoň půl hodiny)
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • lžíce másla
  • trocha oleje (používám olivový, ale můžete třeba i řepkový nebo jiný) na potření placiček
  • kukuřičná mouka na zahuštění

placicky

Jak na to:

Na troše másla si osmahněte cibulku a až zesklovatí, poduste nastrouhanou mrkev do měkka. Nechte vychladnout a potom přidejte uvařenou lámanku, semínka, majoránku, osolte, opepřete, přidejte utřený stroužek česneku, drcený kmín. Když bude hmota příliš tekutá (měly by jít dobře vytvarovat placičky a držet pospolu), přidejte trochu kukuřičné mouky. Vytvarujte placky a každou rukama potřete trochou oleje. Dejte je péct do trouby rozehřáté na 175 stupňů asi na 25 minut, až budou pěkné dozlatova. Přidejte si k nim zelí a masíčko a je to!

Dobrou chuť

BaJu

juliS Julinkou v kuchyni

Bára je šestadvacetiletá máma na rodičovské a moc ráda vaří. Vlastně nejraději vaří nebo běhá (kolem Julie nebo po lese). Vaření, pečení, dušení i smažení ji bavilo odjakživa. Teď konečně má komu a zároveň s kým vařit… s Jůlinkou.

Foto: Autorka

Můžete také vyzkoušet:

Reklama