Reklama

Vážení a milí, také se vám stává, že máte mnoho dní podvědomou chuť na nějakou určitou potravinu? Mně už pravidelně, měla jsem období červené řepy, pomela, mandarinek, červených paprik, rajčat, nedávno mi skončilo období pití mangových šťáv a právě nastupuje čas mrkve.

mrkev

Náhody neexistují… Mrkvová šťávička je momentálně mé numero uno, a není divu, že obsahuje mnoho pozitivních látek. Podle známého bylinkáře Josefa A. Zentricha se používá především kořen, ale také semeno i celá nať! Toto vše obsahuje především karoten, který je předstupněm vitaminu A, vitamínu B a také C, a následně i cukry, silici, fosfolipidy, steroly a kupu všelijakých minerálů. Semínka pak obsahují užitečný olej, který zvyšuje imunitní reakci organismu a též vylepšuje zrak. Účinnost je prokázána i v boji proti revmatismu, a pokud někdo pravidelně podléhá chuti na mrkvičku, ten se nemusí bát močových kaménků. Mrkev je dobré užívat i při léčbě srdeční ischemie, a pokud jí rozetřete a nanesete na postižené místo, skvěle hojí rány, spáleniny a opařeniny. Nálev ze semínek je podle již zmíněného bylinkáře velice prospěšný při boji s anginou pectoris.

Ovšem dá se říci, že nejvhodnějším a nejdoporučovanějším prostředkem z mrkve je šťáva jako léková forma. Lidé ji dobře snášejí a lze ji tedy podávat po decilitrech. Ale dle varování faráře Kneippa v 19. století - všeho s mírou a dobrého pomálu - tak ani s oranžovým zázračným léčivem se nemá nic přeháněti! Litr šťávy denně by vás zaručeně dovedl k přetížení jater a také k nepříjemnému žlutavému zabarvení. Doporučují se tak maximálně tři deci mrkvové šťávy denně. Ale jen pokud máte žaludeční či dvanáctníkové vředy a také některé formy střevních zánětů - pak je dobré účinek šťávy pomalinku vyzkoušet! Na druhé straně je užívání mrkvové šťávy velice prospěšné po antibiotické léčbě, jelikož je skvělým pomocníkem při obnovení střevní mikroflóry. Tato kořenová zelenina je doporučená i pro diabetiky, kteří by tento lék mohli popíjet nejlépe 3x denně asi 1/8 litru po dobu 3 týdnů. Mrkev také zpevňuje kosti a zuby, pomáhá dokonce i při neplodnosti - v tomto případě se podává 2x denně 1/8 litru šťávy, po dobu několika ovulačních cyklů začít podávat vždy asi 3 dny před očekávanou ovulací a asi 3 dny po ovulaci skončit. 

mrkev

Dále slavný bylinkář Zentrich doporučoval vařenou mrkvovou kaši proti astmatu a průjmům, pro nepříjemnou plíseň v ústech výplachy dutiny ústní odvarem z mrkvové natě a teplou mrkvovou šťávu s trochou smetany na tvorbu mateřského mléka. 

Posledním bonusem mrkve, o který bych se s vámi ráda podělila, je čerstvá mrkvová šťáva, kterou lze použít jako kosmetického prostředku. Nanést na obličej poklepem a nechat zaschnout, takto je možné vyhladit mělčí vrásky. 

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Nemáte ještě chuť číst o mrkvi?