Vaření

Mrkev a quinoa - ideální postní jídlo

mrkev s quinoou

Pořád odlehčujete a pořád držíte půst? Víme, že to jde i bez masa a tak vám přinášíme další inspiraci na velice chutné, voňavé jídlo. Dušená mrkev, k tomu quinoa a exotická chuť kari s kokosovým mlékem. Lákavá představa?

Už čtrnáct dní se snažíme doma minimálně používat maso, a když už, tak pouze ryby. Tvoříme a vymýšlíme nové a nové recepty, inspirujeme se na netu, využíváme obsah naší lednice i spíže. Zkoušíme kombinovat nejrůznější chutě, minimálně solit, zajímavě kořenit.

A daří se. Cítíme se lépe, hubneme a velice si pochutnáváme. Navíc jídla jsou většinou hodně rychlá a z „jednoho hrnce“. Takže z jedné nádoby na vaření rovnou do talíře. Při večeři pro čtyřčlennou rodinu ušpiníte velkou pánev, čtyři talíře, čtyři lžíce. Většinou. Nebo jeden hrnec navíc, jako u dnešního jídla.

Suroviny

  • 500 g mrkve
  • 1 cibule
  • trocha olivového oleje
  • 1 hrnek quinoi
  • 2 hrnky vody
  • sůl a pepř podle chuti
  • kari koření
  • kokosové mléko nebo kokosový nápoj Alpro

Postup

Quinou dáme do hustého síta a propláchneme tekoucí horkou vodou a to důkladně. Toto proplachování má vliv na následnou chuť hotového jídla, takže ho nevynecháváme. Quinou vždycky vaříme s tekutinou, ať je to vývar, voda nebo při sladké úpravě klidně mléko, v poměru 1 díl quinoi a 2 díly tekutiny. Doba vaření je asi 20 minut. Potom ji ještě necháme přikrytou odpočívat v hrnci, dalších 5 minut.

Ve velké pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje, na kterém osmahneme nahrubo nebo najemno (jak máme rádi), nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Ještě chvíli opékáme (zhruba pět minut).

mrkev a quinoa

Obsah pánve dochutíme trochou soli, pepřem a kari kořením. Důkladně promícháme, zalijeme kokosovým mlékem nebo kokosovým nápojem (já jsem použila kokosový nápoj Alpro). Přikryjeme poklicí a dusíme asi deset minut. Já jsem před přikrytím poklicí přidala ještě hrst drobných zavářkových těstovin, ve tvaru zubatých čtverečků, které jsme si dovezli z Maďarska, jen ať je jídlo veselejší. Nejsou tam vůbec nutné.

Quinou scedíme a vsypeme do velké pánve k dušené mrkvi. Promícháme a ihned podáváme.

Merlík čilský, někdy také merlík chilský či quinoa (Chenopodium quinoa) je rostlina z čeledě laskavcovitých, která je v Latinské Americe využívána převážně jako obilovina.

Tato rostlina je stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla domestikována a již před 5000 roky byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Výraz „quinua“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“, s kolonizací Evropanů přišel úpadek, její pěstování bylo nahrazeno obilovinami, dochovala se jen v odlehlých oblastech Jižní Ameriky.

Zdroj: wikipedia

Merlík čilský, někdy také merlík chilský či quinoa (Chenopodium quinoa) je rostlina z čeledě laskavcovitých, která je v Latinské Americe využívána převážně jako obilovina.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
18.03.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [22] Izzy [*]

    Mlj přítel je masožrout. Já musím vařit tak, aby to jedl. Hodně často mi dochází inspirace, když chce pořád jíst maso. Najít si recepty na internetu je fajn.

    superkarma: 0 28.04.2015, 14:05:56
  2. avatar
    [21] Eva_CZ [*]

    elly — #20Sml22Sml22Sml22Sml22Sml22Sml67

    superkarma: 0 18.03.2015, 19:29:43
  3. avatar
    [20] elly [*]

    Eva_Fl — #18mrkev s masem je nejlepší :-) Sml67

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #21
    superkarma: 0 18.03.2015, 19:29:07
  4. avatar
    [19] Eva_CZ [*]

    Elly, zkus do ni vrazit rajcatka, spenat, papriku, cokoliv! Sml67

    superkarma: 0 18.03.2015, 15:44:08
  5. avatar
    [18] Eva_CZ [*]

    Quinoa chutna podle toho, co do ni vrazite. Ja ji mam rada s ostrou salsou, ta prerazi tu chut, ale rozhodne se primlouvam za vareni ve vyvaru ( klidne masox ), ta chut je pak mnohem lepsi. Nebo do ni sypnout vegetu. Pro cukrovkare : ta svine obsahuje silene moc cukru, takze i salek na porci maximalne. I tak se vam hladina cukru zvedne. Sml15

    Ja ji jim s masem. Mrkev jim taky s masem. A je mi to jedno, ja to tak mam rada. Sml54

    1. na komentář reaguje elly — #20
    superkarma: 0 18.03.2015, 15:43:27
  6. avatar
    [17] elly [*]

    Pavla_b — #15 to je bohužel klasický problém nás všech...denně maso, maso a zase maso...Asi to nebude úplně zdravé, co? ;-)

    superkarma: 0 18.03.2015, 14:12:15
  7. [16] Helena Svatková [*]

    To vyzkouším. Na qiuonu se už chystám delší dobu, chci ji vyzkoušet, patří mezi zdravou výživu.Sml22Sml22

    superkarma: 0 18.03.2015, 12:38:29
  8. [15] Pavla_b [*]

    Možná jako příloha...Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 18.03.2015, 12:02:33
  9. [14] Rikina [*]

    Jsem se jenom šla poučit, co je quinoa. Sml80 Zrní... asi. No tak nic pro mě. Mrkev a zrní nepokládám za jídlo. Sml57

    superkarma: 1 18.03.2015, 10:42:45
  10. avatar
    [13] delfi.na [*]

    nevím, jestli by mi to chlap jedl, ale já bych si dala

    superkarma: 0 18.03.2015, 10:11:10
  11. avatar
    [12] Suzanne [*]

    bonda — #11 i já Sml16Sml22

    elly — #10Možná ji příležitostně vyzkouším. Ve mně tyhle věci budí vlčí hlad a chutě Sml30

    superkarma: 0 18.03.2015, 09:36:06
  12. avatar
    [11] bonda [*]

    Suzanne — #1hubnutí jenj s masem a mlékem bez obilovin je rychlejší, mám to ověřeno

    1. na komentář reaguje Suzanne — #12
    superkarma: 0 18.03.2015, 09:31:49
  13. avatar
    [10] elly [*]

    Suzanne — #1Myslím, že quinoa by mohla projít :-) Je přirozeně bezlepková a velice dobře stravitelná...

    1. na komentář reaguje Suzanne — #12
    superkarma: 0 18.03.2015, 09:29:01
  14. avatar
    [9] elly [*]

    Léthé — #8nahořklá chuť je právě v případě kdy se nepropláchne důkladně pod tou horkou vodou...

    superkarma: 0 18.03.2015, 09:28:35
  15. avatar
    [8] Léthé [*]

    Vadí mi její trochu nahořklá chuťSml15

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 18.03.2015, 08:58:00
  16. avatar
    [7] vladka321 [*]

    Dušenou mrkem mám velice ráda a onu quinou zkusím. Už jsem o ní slyšela a s tímto receptem se na ni i těším Sml67

    superkarma: 0 18.03.2015, 08:28:11
  17. avatar
    [6] Jari013 [*]

    super,quinou už používám asi rok místo rýže, perfektní bezlepkové, zdravé a chutné Sml59

    superkarma: 0 18.03.2015, 08:24:23
  18. [5] manislava [*]

    mnamSml22

    superkarma: 0 18.03.2015, 08:11:08
  19. [4] ZdenaZ [*]

    mrkev moho na všechny způsoby ale o guinoe jsem nikdy neslyšela

    superkarma: 0 18.03.2015, 07:51:36
  20. [3] prototype [*]

    No, nevím Sml16

    superkarma: 0 18.03.2015, 07:29:10
  21. [2] assaly [*]

    tak o té quinoě jsem ještě neslyšela a přiznávám, nemám ráda kari, takže mi zbývá jen ta mrkev Sml16

    superkarma: 0 18.03.2015, 07:20:43
  22. avatar
    [1] Suzanne [*]

    Já se postím opačně Sml22 Vzdala jsem se v tomhle období obilovin, mouky apod. Mám to k smrti ráda, ale vůbec mi to nedělá dobře Sml24

    1. na komentář reaguje elly — #10
    2. na komentář reaguje bonda — #11
    superkarma: 0 18.03.2015, 06:26:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme