Chcete-li zmrazit zeleninu tak, aby si zachovala cenné látky, které obsahuje a také svěží barvu, je nutné dodržet postup při zmrazování i rozmrazování a také dobu, po kterou ji v mrazničce skladujete.

Brokolici nejdříve rozebereme na růžičky, které předvaříme 3 minuty. Necháme okapat, vložíme do sáčku nebo krabičky a mrazíme. Skladujeme 9 - 12 měsíců. Rozmrazujeme v chladničce 2 - 3 hodiny nebo při pokojové teplotě 1 hodinu.
Použití: nerozmrazená do polévky, na nákyp, zeleninový pokrm. Rozmrazená na salát.

Celer oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kostky. Předvaříme 2 - 3 minuty v mírně okyselené vodě. Skladujeme 6 měsíců. Rozmrazujeme v chladničce 1 - 2 hodiny nebo při pokojové teplotě 1 hodinu.
Použití: nerozmrazený do nákypů a dušených pokrmů, rozmrazený do salátů.

Cuketu nakrájíme na plátky a předvaříme 2 minuty či vaříme 5 minut doměkka. Poté mrazíme. Skladujeme 3 - 6 měsíců. Rozmrazujeme 1 - 2 hodiny v chladničce nebo 1 hodinu při pokojové teplotě.
Použití: nerozmrazená pro tepelnou úpravu, rozmrazená na salát.

Hrášek vyloupeme a kuličky povaříme 2 minuty, necháme okapat a dáme do sáčku nebo krabičky. Potom mrazíme. Skladujeme 9 - 12 měsíců. Rozmrazujeme 1 hodinu v chladničce nebo při pokojové teplotě 30 minut.
Použití: nerozmrazený do polévky nebo dušený, rozmrazený na salát.

Kapustu důkladně očistíme, omyjeme, rozebereme na listy, předvaříme, popřípadě nasekáme. Skladujeme 8 - 10 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny.
Použití: nerozmrazená dušená s trochou vývaru, rozmrazená na závitky.

Růžičkovou kapustu omyjeme, předvaříme 3 minuty, necháme okapat a mrazíme. Skladujeme 10 - 12 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny. 
Použití: nerozmrazená dušená na másle nebo na slanině.

Kedlubny nakrájíme na hranolky a 3 minuty předvaříme. Skladujeme 7 - 9 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny.
Použití: nerozmrazený jako příloha vařený ve vývaru, rozmrazený jako syrová strava.

Křen očístíme a nakrájíme na kousky či nastrouháme a smícháme s citronovou šťávou. Skladujeme 4 - 6 měsíců. Rozmrazujeme 1 - 2 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 30 - 60 minut.
Použití: nerozmrazený do omáčky, rozmrazený zamíchaný se šlehanou smetanou.

Květák rozdělíme na růžičky a předvaříme 2 - 4 minuty. Zakapeme citronovou šťávou, necháme okapat a mrazíme. Skladujeme 3 - 10 měsíců. Rozmrazujeme 3 - 4 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny.
Použití: nerozmrazený do polévek nebo vařený v páře, rozmrazený do salátů.

Lilek můžeme mrazit buď loupaný nebo neloupaný. Nakrájíme jej na plátky, předvaříme nebo opečeme. Skladujeme 8 - 9 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 hodinu.
Použití: nerozmrazený tepelně upravený, rozmrazený na salát.

Mrkev očistíme a nakrájíme na kostky nebo kolečka. Předvaříme 3 minuty. Skladujeme 8 - 10 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny. 
Použití: nerozmrazená dušená, rozmrazená na salát.

Pórek nakrájíme na kolečka, která předvaříme 4 - 5 minut. Skladujeme 6 - 8 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo 1 - 2 hodiny při pokojové teplotě.
Použití: nerozmrazený vařený nebo dušený.

Rajčata můžeme mrazit rozkrájená na klínky nebo rozmělněná, se slupkou i bez ní, případně povařená. Celá rajčata skladujeme 1 - 2 měsíce, protlak 10 měsíců. Rozmrazujeme v chladničce 1 - 2 hodiny (celá), 10 - 12 hodin (protlak) nebo při pokojové teplotě 30 - 45 minut (celá), 2 - 3 hodiny (protlak).
Použití: celá nerozmrazená dusíme, protlak na polévky nebo omáčky, rozmrazená na šťávu.

Špenát očistíme, předvaříme 2 minuty, vymačkáme, případně nasekáme. Skladujeme 10 - 12 měsíců. Rozmrazujeme 1 - 2 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 hodinu.
Použití: nerozmrazený dušený nebo zapékaný, rozmrazený na závitky.

Zdroj: časopis Nejlepší recepty
 

 

                       
Reklama