Vaření

Mrazíme zeleninu

Chcete-li zmrazit zeleninu tak, aby si zachovala cenné látky, které obsahuje a také svěží barvu, je nutné dodržet postup při zmrazování i rozmrazování a také dobu, po kterou ji v mrazničce skladujete.

Brokolici nejdříve rozebereme na růžičky, které předvaříme 3 minuty. Necháme okapat, vložíme do sáčku nebo krabičky a mrazíme. Skladujeme 9 - 12 měsíců. Rozmrazujeme v chladničce 2 - 3 hodiny nebo při pokojové teplotě 1 hodinu.
Použití: nerozmrazená do polévky, na nákyp, zeleninový pokrm. Rozmrazená na salát.

Celer oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kostky. Předvaříme 2 - 3 minuty v mírně okyselené vodě. Skladujeme 6 měsíců. Rozmrazujeme v chladničce 1 - 2 hodiny nebo při pokojové teplotě 1 hodinu.
Použití: nerozmrazený do nákypů a dušených pokrmů, rozmrazený do salátů.

Cuketu nakrájíme na plátky a předvaříme 2 minuty či vaříme 5 minut doměkka. Poté mrazíme. Skladujeme 3 - 6 měsíců. Rozmrazujeme 1 - 2 hodiny v chladničce nebo 1 hodinu při pokojové teplotě.
Použití: nerozmrazená pro tepelnou úpravu, rozmrazená na salát.

Hrášek vyloupeme a kuličky povaříme 2 minuty, necháme okapat a dáme do sáčku nebo krabičky. Potom mrazíme. Skladujeme 9 - 12 měsíců. Rozmrazujeme 1 hodinu v chladničce nebo při pokojové teplotě 30 minut.
Použití: nerozmrazený do polévky nebo dušený, rozmrazený na salát.

Kapustu důkladně očistíme, omyjeme, rozebereme na listy, předvaříme, popřípadě nasekáme. Skladujeme 8 - 10 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny.
Použití: nerozmrazená dušená s trochou vývaru, rozmrazená na závitky.

Růžičkovou kapustu omyjeme, předvaříme 3 minuty, necháme okapat a mrazíme. Skladujeme 10 - 12 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny. 
Použití: nerozmrazená dušená na másle nebo na slanině.

Kedlubny nakrájíme na hranolky a 3 minuty předvaříme. Skladujeme 7 - 9 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny.
Použití: nerozmrazený jako příloha vařený ve vývaru, rozmrazený jako syrová strava.

Křen očístíme a nakrájíme na kousky či nastrouháme a smícháme s citronovou šťávou. Skladujeme 4 - 6 měsíců. Rozmrazujeme 1 - 2 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 30 - 60 minut.
Použití: nerozmrazený do omáčky, rozmrazený zamíchaný se šlehanou smetanou.

Květák rozdělíme na růžičky a předvaříme 2 - 4 minuty. Zakapeme citronovou šťávou, necháme okapat a mrazíme. Skladujeme 3 - 10 měsíců. Rozmrazujeme 3 - 4 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny.
Použití: nerozmrazený do polévek nebo vařený v páře, rozmrazený do salátů.

Lilek můžeme mrazit buď loupaný nebo neloupaný. Nakrájíme jej na plátky, předvaříme nebo opečeme. Skladujeme 8 - 9 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 hodinu.
Použití: nerozmrazený tepelně upravený, rozmrazený na salát.

Mrkev očistíme a nakrájíme na kostky nebo kolečka. Předvaříme 3 minuty. Skladujeme 8 - 10 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 - 2 hodiny. 
Použití: nerozmrazená dušená, rozmrazená na salát.

Pórek nakrájíme na kolečka, která předvaříme 4 - 5 minut. Skladujeme 6 - 8 měsíců. Rozmrazujeme 2 - 3 hodiny v chladničce nebo 1 - 2 hodiny při pokojové teplotě.
Použití: nerozmrazený vařený nebo dušený.

Rajčata můžeme mrazit rozkrájená na klínky nebo rozmělněná, se slupkou i bez ní, případně povařená. Celá rajčata skladujeme 1 - 2 měsíce, protlak 10 měsíců. Rozmrazujeme v chladničce 1 - 2 hodiny (celá), 10 - 12 hodin (protlak) nebo při pokojové teplotě 30 - 45 minut (celá), 2 - 3 hodiny (protlak).
Použití: celá nerozmrazená dusíme, protlak na polévky nebo omáčky, rozmrazená na šťávu.

Špenát očistíme, předvaříme 2 minuty, vymačkáme, případně nasekáme. Skladujeme 10 - 12 měsíců. Rozmrazujeme 1 - 2 hodiny v chladničce nebo při pokojové teplotě 1 hodinu.
Použití: nerozmrazený dušený nebo zapékaný, rozmrazený na závitky.

Zdroj: časopis Nejlepší recepty
 

 

                       
   
19.08.2004 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [26] terezalah [*]

    Já také ne

    superkarma: 0 16.06.2013, 22:30:38
  2. [25] jithule [*]

    ivory — #24 já to taky nemám kam dávat

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:48:57
  3. avatar
    [24] ivory [*]

    dobré rady Sml16 ale potřebovala bych obří mrazák Sml30

    1. na komentář reaguje jithule — #25
    superkarma: 0 14.11.2012, 11:52:50
  4. avatar
    [23] hubajda [*]

    ja zamrazuji kvetak

    superkarma: 0 07.11.2012, 22:50:31
  5. avatar
    [22] saruz [*]

    Také zmrazuji zeleninu ze zahrádky, v zimě se pak vždy hodí. Sml16

    superkarma: 0 04.11.2012, 18:51:14
  6. [21] musilovahana [*]

    Vše, co nestačíme ze zahrádky sníst, mrazím.

    superkarma: 0 12.09.2012, 19:17:27
  7. avatar
    [20] vodfon, kolie [*]

    Ráda mfrazím

    superkarma: 0 22.12.2009, 20:38:57
  8. avatar
    [19] *daisy* [*]

    viv:ale predvarena neznamena uvarena

    superkarma: 0 19.08.2004, 14:42:19
  9. avatar
    [18] Ladia [*]

    Vivian: ano je blanšírovaná, a právě proto si uchovává tak pěknou barvu Voda obsažená v jídle se při zmrazení mění v krystalky a narušuje buněčnou stavbu jednotlivých surovin. Proto je zmrazné jídlo během rozmrazování a další úpravy náchylnější k napadení bakteriemi než čerstvé potraviny. Z tohoto důvodu se snažíme zpracovat zmrazné jídlo co nejrychleji, připadně vařit nebo ohřívat bez rozmrazování.

    superkarma: 0 19.08.2004, 13:54:37
  10. avatar
    [17] LenkaT. [*]

    Já jsem teda návod na pytlíku nečetla a klidně mraženou zeleninu kupovanou používám na lehký zeleninový salát tak, že ji nechám rozmrazit, pak přidám nakrájenou cibuli, nastrouhaný tvrdý sýr a smíchám s jogurtem nebo lehkou tatarkou,ochutím a moc mi to chutná.

    superkarma: 0 19.08.2004, 13:28:25
  11. avatar
    [16] Vivian [*]

    Žížala: já hodně používám mraženou zeleninu, kromě čerstvé samozřejmě... protože v té mražené je ještě poměrně hodně cenných látek. Na rozdíl třeba od konzerv, který jsou podle mě úplně mrtvý.

    superkarma: 0 19.08.2004, 12:57:09
  12. avatar
    [15] Vivian [*]

    Ladia: takže když si koupím mraženou zeleninu v pytlíku, tak už je předvařená? že je tak pěkně barevná...
    na některých baleních jsem si všimla, že píšou, že je předvařená, ale na některých ne...
    a proč na tom pytlíku píšou, že se to musí tepelně upravit...?

    superkarma: 0 19.08.2004, 12:55:52
  13. avatar
    [14] Žížala [*]

    Ja pouzivam taky spis polotovary, houby mrazim poduseny, papriky naplneny a osmazeny, leco zavaruju. Syrovy mrazim to co jde pouzit zmrazeny treba prave do ty polivky nebo rizota, ale zelenina ktera se musi pred pouzitim rozmrazova se mi nelibi A kupovana mrazena zelenina je bezkonkurencne nejlepsi od firmy Findus, nic lahodnejsiho jsem nejedla

    superkarma: 0 19.08.2004, 11:31:20
  14. avatar
    [13] evusche [*]

    rajčata mrazím celá a používám je pouze na rajskou omáčku

    superkarma: 0 19.08.2004, 10:56:49
  15. avatar
    [12] Palita [*]

    Já teda zeleninu nepředvařuji a rozmražuji ji tím způsobem, že přidám ji do polévky nerozmraženou.

    superkarma: 0 19.08.2004, 10:46:36
  16. avatar
    [11] *daisy* [*]

    zizala: ja vim, proto ji mam rada :) Protoze ji pouzivam jak "maso", proste normalne hodim do nejake marinady a pak osmazim (nasucho ) a ma to chut, jakou tomu udelam marinadou

    ladia: ok, me to moc dlouho nevydrzi, zase tolik ji tam nemam, diky

    superkarma: 0 19.08.2004, 09:46:29
  17. avatar
    [10] Ladia [*]

    *daisy*: pokud ji nenecháš v mrazáku dlouho tak se v postatě nestane nic. Když tam ale bude delší dobu, nebude nic moc jak vzhledově, tak na chuť.

    superkarma: 0 19.08.2004, 09:26:01
  18. avatar
    [9] Žížala [*]

    daisy: cuketa je přeci bez chuti i když je čerstvá

    superkarma: 0 19.08.2004, 09:24:22
  19. avatar
    [8] *daisy* [*]

    Ladia: to prakticky znamena, ze kdyz mam zmrazenou (bledou, oloupanou, na kosticky nakrajenou, neblansirovanou) cuketu,tak se s ni stane co? Bude jeste bledsi? A chutove to znamena coo?

    superkarma: 0 19.08.2004, 09:18:55
  20. avatar
    [7] Ladia [*]

    Zeleninu před zmrazním blanšírujeme 1-2 minuty ve vařící vodě, abychom jí zbavili enzymů, které by postupně rozložily barvu, chuť i strukturu zmrazené zeleniny

    superkarma: 0 19.08.2004, 09:09:59
  21. avatar
    [6] Hannah01 [*]

    Pokud si chceme zachovat cenné látky, tak vaření jim zrovna moc nepomůže. Lepší je nechat zeleninu napařit, účinek je stejný a vitamínky a minerály zůstanou.

    superkarma: 0 19.08.2004, 08:43:29
  22. avatar
    [5] Žížala [*]

    Palita: já myslím že se v tý zelenině "něco stane s buňkama" a po rozmražení se neoddělí voda z dužniny a nemáš z toho rozplizlou kaši...

    superkarma: 0 19.08.2004, 07:41:21
  23. avatar
    [4] Pajinka [*]

    Všude to píšou, že se má před mražením blanšírovat, ale já třeba hrášek mrazím čerstvý bez vaření a i tak je .

    superkarma: 0 19.08.2004, 07:11:30
  24. avatar
    [3] Palita [*]

    Je to nutnost předvařovat zeleninu? Taky by mě to zajímalo.

    superkarma: 0 19.08.2004, 07:06:36
  25. avatar
    [2] Žížala [*]

    "Zelený" jsou tady na té stránce (mimochodem naprosto příšerné barvě) diskriminovaní

    superkarma: 0 19.08.2004, 06:33:24
  26. avatar
    [1] Vivian [*]

    sunny: z jakých důvodů se zelenina musí předvařovat?

    superkarma: 0 19.08.2004, 00:22:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme