Domácnost

Mrazíme zásoby na zimu

Ne každý je milovníkem ovoce a zeleniny zavařených ve sklenicích. Ovšem zásoby těchto zdravých potravin nám v zimě budou chybět. Chcete-li tedy jinak zpracovat výpěstky z vaší zahrádky, zkuste je zmrazit. Jak, to vám dnes poradíme.

Mrazit můžeme ovoce, zeleninu, houby i bylinky. K mrazení se příliš nehodí banány, celá jablka, hrušky, syrová cibule, celý křen, syrové brambory, ředkvičky a hlávkový salát. Jinak můžete zmrazit téměř vše.

Zeleninu je dobré před zmrazením krátce povařit. Postačí nám 3 až 4 minuty. Potom ji prudce zchladíme, necháme důkladně okapat, vložíme do připravených sáčků nebo misek a uložíme do mrazničky. Zelenina takto připravená si uchová svou svěží barvu a prodlouží se doba její trvanlivosti.

Ovoce
Pokud mrazíme drobné ovoce nebo ovoce pokrájené na kousky, dáme je nejdříve zmrazit rozprostřené na papírovém tácku. Po zmrazení je vysypeme do mikrotenového sáčku nebo umělohmotné krabičky a znova ihned vložíme do mrazničky. Takto zmrazené ovoce je krásně sypké, takže si můžeme odebrat jen tolik, kolik zrovna spotřebujeme.
Ovoce s peckami před mrazením vypeckujeme.

Houby nejprve pokrájíme a povaříme asi 6 minut v osolené a okyselené vodě. Poté je propláchneme, necháme okapat a vychladnout. Následně je zmrazíme.

Bylinky
Nejpraktičtější uchování bylinek v mrazničce je jejich zamrazení do ledových kostek. Opláchnuté bylinky nakrájíme, rozdělíme do tvořítka na led, zalijeme vodou a dáme zmrazit. Zmrazené kostky vyklepneme a uložíme do sáčku nebo plastové krabičky. Při vaření potom jen vyndáme kostku s bylinkami z mrazničky a přidáme do připravovaného pokrmu.
Bylinky také můžeme mrazit tak, že je omyté a okapané vložíme do mikrotenového sáčku, uzavřeme a dáme takto do mrazničky.
TIP: Provensálská kostka - nakrájíme velice nadrobno bazalku, tymián, oregano, rozmarýn a saturejku. Promícháme a zamrazíme do tvořítka na led.

Rady a tipy
Potraviny ukládáme do mrazničky spíše v menších porcích. Když je potřebujeme použít, raději si vytáhneme dva balíčky než jeden velký, který bychom celý nespotřebovali. Rozmrazené potraviny se nesmí totiž znova zamrazovat.

Dbejte na správný obal, do kterého potraviny vkládáte. Měl by být neporušený, jinak budou potraviny v mrazničce přejímat okolní pachy. Také nemrazíme zbytečně vzduch. Vhodné pro mrazení potravin jsou svářečky fólií, které jsou vybaveny odsavačkou vzduchu. K dostání jsou také nejrůznější plastové krabičky s víčky, které jsou určeny do mrazničky. Použít můžeme také důkladně očištěné krabičky od margarínů.

Nezapomeňte si obsah mrazničky řádně označit. Na sáčky i plastové krabičky nalepíme štítek popsaný nesmazatelným fixem, na který si poznačíme druh potraviny, hmotnost a samozřejmě datum, kdy jsme potravinu zmrazili.

Pokud se chystáme zmrazovat větší množství potravin, zapneme mrazničku na plný výkon. Otevíráme ji na co nejkratší dobu, až máme všechny potraviny přichystané.

Zeleninové balíčky podle Praktické ženy
Jarní
směs - květák, hrášek, fazolové lusky, mrkev
Svíčková - mrkev, petržel, celer (na kostičky)
Čína - bílé zelí, kedluben, mrkev, žampiony, pórek, zelená paprika, červená cibule (na kolečka a proužky)
Asie - bílé a červené zelí, červená paprika, žampiony, pórek, cibule (kolečka a proužky)
Hungaria - hrášek, kukuřice, červená paprika
Bretaň - hrášek, kukuřice, červená paprika
Lečo - rajče, paprika, cibule (na proužky nebo kostky)

Tyto směsi stačí po vyjmutí z mrazničky povařit nebo podusit na másle, popřípadě zpracovat s masem.

 

 

   

                 
   
09.08.2004 - Dům a byt - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [31] Ladia [*]

    Celý křen se hodí pro zmrazování a je výborný. Jak na to: křen oloupejte, omyjte, osušte a zabalte do alobalu, pokaždý když bude chtít použít křen, z alobalu ho vyjměte a zmrzlý nastrouhejte na struhadle a ihned použijte, zbytek znovu zabalte, voní a chutná jako čerstvý

    superkarma: 0 16.08.2004, 08:50:52
  2. avatar
    [30] sylva.k [*]

    ráda bych mrazila, jenže já mám jen malinkej mrazáček v lednici

    superkarma: 0 10.08.2004, 16:18:37
  3. avatar
    [29] Petronilka [*]

    Žábina: Já teda mám samoodmrazovací a stejně se mi jednou za čas namrazí. Tobě ne?

    superkarma: 0 09.08.2004, 15:51:57
  4. avatar
    [28] Evča [*]

    Žábina: v lednici ano, ale v mrazáku, a už né nejnovějším nemám

    superkarma: 0 09.08.2004, 15:41:11
  5. avatar
    [27] sharonka [*]

    Léthé: Tak se omlouvám podruhé - kolegyně mě mylně informovala a 65 let je prý železná svatba. Diamantová je 60.

    superkarma: 0 09.08.2004, 15:27:33
  6. avatar
    [26] sharonka [*]

    Léthé: Máš pravdu, já jsem to tam jenom tak plácla. Takže do diamantové svatby - 65 let - to už je až dost,ne?

    superkarma: 0 09.08.2004, 15:24:23
  7. avatar
    [25] Žábina [*]

    a holky vy nemáte u lednic funkci samoodmrazování?

    superkarma: 0 09.08.2004, 15:10:37
  8. avatar
    [24] JK [*]

    a já jsem tuhle mrazák fénovala

    superkarma: 0 09.08.2004, 14:03:14
  9. avatar
    [21] Žábina [*]

    evusche: já se s tím moc nemachám, prostě dám zeleninu do vody, až začne VAŘIT tak asi za 2-3 minut vypnu a je to...

    superkarma: 0 09.08.2004, 13:05:49
  10. avatar
    [20] Léthé [*]

    sharonka:Třicetileté manželství? Hele a není to málo? Mě by totiž letos zásoby tak akorát došly…no a na stará kolena hledej novou lásku

    superkarma: 0 09.08.2004, 12:58:16
  11. avatar
    [17] sharonka [*]

    Léthé: No, to kdyby šlo, tak si určitě spousta lidí zmrazí dopředu na celý třicetiletý manželství. Já teda jo.

    superkarma: 0 09.08.2004, 12:16:29
  12. avatar
    [16] Evča [*]

    Léthé: ta se nedá povařit tu musíš zblajznout hned

    superkarma: 0 09.08.2004, 12:13:17
  13. avatar
    [15] Léthé [*]

    Co takhle zmrazit kousek letní lásky? Myslíte že by to chtělo předtím trošku povařit?

    superkarma: 0 09.08.2004, 11:47:27
  14. avatar
    [14] sarobrouk [*]

    I květák povařujete?

    superkarma: 0 09.08.2004, 11:30:31
  15. avatar
    [13] Evča [*]

    všem vám moc děkuji
    Sasa: ta výměna to je dobrý

    superkarma: 0 09.08.2004, 11:27:27
  16. [12] Sasa [*]

    Evča: jo a drobnost, používej 2 kastroly, jeden zavři a druhej s vodou hned zahřívej, a často měň, do hodiny máš odmrazeno a věci zpět neporušené....vyzkoušeno!!!

    superkarma: 0 09.08.2004, 11:23:29
  17. avatar
    [11] evusche [*]

    Žábina: takže mám nechat vařit vodu, až začne bublat, tak potom tam teprve dát tu zeleninu?????

    superkarma: 0 09.08.2004, 11:23:05
  18. avatar
    [10] Žížala [*]

    Evča: přesně jak píše Nanet, kybl nebo hrnec s varici vodou zavrit do lednice a nebude ti to pomalu tat, ale odpadnou ti rovnou cely kusy ledu za chvili

    superkarma: 0 09.08.2004, 10:57:12
  19. avatar
    [9] Jupíí [*]

    Evča: jo kastrol s horkou vodou a co zbude odmrazím fénem

    superkarma: 0 09.08.2004, 10:55:26
  20. avatar
    [8] Žábina [*]

    evusche: ve studený vodě se tě něco povaří?

    superkarma: 0 09.08.2004, 10:28:37
  21. avatar
    [7] Nanet [*]

    Evča: Dej do prázdnýho mrazáku kýbl s horkou vodou a zavři. Když voda zchladne tak zas nalej horkou, za chvilku se ti bude námraza loupat sama.
    Jinak já houby podusím na másle, nechám vychladnot, v bramboračce jsou pak jak čerstvé

    superkarma: 0 09.08.2004, 10:18:40
  22. avatar
    [4] evusche [*]

    zeleninu povařit? Asi teď budu za pitomce, ale povařit první tři minutky ve studené vodě? A nebo čekat do bodu varu a pak ještě tři minutky? To asi no, že? Já tedy zeleninku nastrouhám (mrkev, celer, petržel) a dávám rovnou zmrazit

    superkarma: 0 09.08.2004, 10:07:32
  23. avatar
    [3] Evča [*]

    potřebuji uklidit mrazák, ale teď v těhle vedrech , nemáte nějaký fígl jak co nejrychleji odmrazit zamražený mrazák?

    superkarma: 0 09.08.2004, 10:00:10
  24. avatar
    [2] Simba [*]

    Díky za ten článek a rady, letos je využiji.

    superkarma: 0 09.08.2004, 09:23:05
  25. avatar
    [1] Žábina [*]

    taky radši mrazím než zavařuju...je s tím 1/2 práce a je to i zdravější ....

    superkarma: 0 09.08.2004, 09:17:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme