Vaření

Mořský vlk v solné krustě

výborný mořský vlk v solné krustě

Koupila jsem krásného čerstvého mořského vlka. Sen! Takovou dobrotu nemůžu přece pokazit jen tak nějakou obyčejnou úpravou. Zároveň ale nejsem blázen a vím, že dobré rybě nejvíce sluší sůl a špetka pepře, případně nějaká dobrá bylinka. Takže co s ním? Zalistovala jsem si kuchařkou Zdeňka Pohlreicha a bylo jasno. Ryba v solné krustě.

suroviny

V receptu byl jako bylinka použit rozmarýn. Ten se mi však zdá příliš výrazný, takže jsem si utrhla na zahrádce pár snítek tymiánu. A bylo to výborná volba.

Suroviny

1 mořský vlk (cca 400 g)
sníh ze 2 - 3 bílků
500 g mořské soli
pár snítek tymiánu
citron

Postup

Vykuchanou rybu zbavíme šupin, důkladně omyjeme a osušíme. Do břišní dutiny dáme tymiánové snítky.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého opatrně vmícháme sůl.

balení ryby do slaného sněhu

Připravíme si nádobu, ve které budeme rybu péct. Na dno ze sněhu vytvarujeme malou vrstvu, velkou jako připravenou rybu, kterou na ni položíme. Celý povrch ryby pořádně zatřeme slaným sněhem, aby ani kousek nečouhal ven. Tymiánové snítky na povrchu jsou pro parádu. :-)

ryba ve slaném sněhu

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 20 minut. Pokud máte větší rybu, raději pečení prodlužte o pár minut. Já jsem měla rybu o váze 400 g a rovných dvacet minut bylo naprosto přesných.

upečená krusta

Hotová krustička je pěkně zlatová. Na fotografii v kuchařské knize byla světlejší, já ji mám tmavší, ale výsledek byl výborný. Určitě by se vám povrch neměl spálit.

mořský vlk v solné krustě

A teď nás čeká závěrečné odhalení. Z ryby sloupneme krustu. Úplně bez potíží stáhneme kůži, jde to samo. A stejně tak zbavíme rybu kostí, vyloupla se nám krásná filetka. Tu pokapeme trochou citronové šťávy a podáváme.

Dobrou chuť přeje elly.

   
02.08.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [32] kubabi [*]

    Nad solnou krustou jsem přemýšlela už dávno, aleještě nebyla příležitost.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:29:37
  2. [31] jithule [*]

    chystám se na to

    superkarma: 0 11.09.2012, 18:05:57

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Yannize [*]

    Hanula — #9 kockav — #10 ani já jsem kapra nikdy nemusela, ale zkuste ho naložit v troše oleje a oblíbeném koření, které se k rybě hodí, a hodit na gril Sml22 nevěřila jsem, že jim kapra Sml67

    superkarma: 0 03.08.2012, 12:12:53
  2. avatar
    [29] tajnostii [*]

    Mám časro rybySml22

    superkarma: 0 02.08.2012, 22:19:45
  3. [28] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 02.08.2012, 19:00:53
  4. avatar
    [27] daska59 [*]

    Občas si rybu dám, ale spíš mořskou, takže tohle by jsme mohli zkusit. Z našich radši dravce.

    superkarma: 0 02.08.2012, 18:02:22
  5. avatar
    [26] vmarta [*]

    Ryby mám ráda...skusím

    superkarma: 0 02.08.2012, 16:59:57
  6. [25] Trefa [*]

    Trefa:ryby ja miluju.na vsechny zpusoby.vyskousime a budem videt jak bude chutnat.

    superkarma: 0 02.08.2012, 14:20:38
  7. avatar
    [24] arminka [*]

    Kytinkak — #21 zkus do vajíčka dát česnek a nebo nějaké koření,také bude mít zajímavou chuť Sml16

    superkarma: 0 02.08.2012, 13:55:48
  8. avatar
    [23] ekleinovka [*]

    Ryby nemůžu,mám alergie a nijak mi to nevadí

    superkarma: 0 02.08.2012, 13:43:44
  9. avatar
    [22] wich [*]

    Hezké, možná vyzkouším. Ryby u nás jsou cca 4x týdně, takže bude prostor vyzkoušet.

    superkarma: 0 02.08.2012, 12:52:45
  10. avatar
    [21] Kytinkak [*]

    moje kamarádka mě naučila obalovat rybu tak, že do vajíčka najemno nakrájí cibuli, néé, že ryba nesmrdí rybinou, ale má tak výbornou chut, že jsem nemohla přijít na to, že je to tou cibulkouSml16

    1. na komentář reaguje arminka — #24
    superkarma: 0 02.08.2012, 11:40:07
  11. avatar
    [20] LudPa [*]

    kristagg — #19 Taky, taky a moc.

    superkarma: 0 02.08.2012, 11:38:49
  12. avatar
    [19] kristagg [*]

    Vadí mi vůně ryb Sml68

    1. na komentář reaguje LudPa — #20
    superkarma: 0 02.08.2012, 10:53:50
  13. avatar
    [18] saruz [*]

    Ryby dělávám doma často, tohle bude příjemná změna. Sml67

    superkarma: 0 02.08.2012, 10:20:39
  14. avatar
    [17] ladouch [*]

    Vypadá moc dobře, ryby moc nejím, ale tohle bych si dala.Sml22

    superkarma: 0 02.08.2012, 10:20:01
  15. [16] jija [*]

    Mořského vlka jsem ještě nejedla, zkusím se u nás poohlédnout jestli je v nějakém kšeftě dostávají a šla bych do toho, už se mi sbíhají sliny

    superkarma: 0 02.08.2012, 10:18:59
  16. [15] FAXÍK [*]

    ryby miluji a vypadá to lákavě Sml59

    superkarma: 0 02.08.2012, 09:25:09
  17. [14] Saritka [*]

    Tak tohle jsem ještě nejedla.Sml23

    superkarma: 0 02.08.2012, 09:10:21
  18. avatar
    [13] elly [*]

    step1 — #6 kosti jsou v pohodě. Jak vlka vyloupnete z té slané krustičky, tak stáhnete kůži a pak naříznete přes hřbet rybu napůl a krásně sloupnete z kostí horní filetku. Pár kostí tam zůstalo, ale nejsou určitě drobné, krásně trčí z masa, tak je vytáhnete.

    superkarma: 0 02.08.2012, 08:59:08
  19. avatar
    [12] hubajda [*]

    vypada to dobre ale rybka je dost draha

    superkarma: 0 02.08.2012, 08:54:53
  20. avatar
    [11] Jindriska8 [*]

    Rybičky můžu a vypadá to moc dobřeSml59

    superkarma: 0 02.08.2012, 08:43:23
  21. [10] kockav [*]

    já mám také ráda všechny ryby,jen kapra nejím

    1. na komentář reaguje Yannize — #30
    superkarma: 0 02.08.2012, 08:40:33
  22. avatar
    [9] Hanula [*]

    Sml16můžu všechny rybičky - teda kapra moc ne

    1. na komentář reaguje Yannize — #30
    superkarma: 0 02.08.2012, 08:31:34
  23. avatar
    [8] carmi [*]

    Mořského vlka miluju. Tady je trochu problém ho sehnat a když, tak je dost drahý. Dcera ho dělá jen v soli a je to taky dobrota.

    superkarma: 0 02.08.2012, 08:26:03
  24. avatar
    [7] blesksoft [*]

    ryby nemusím

    superkarma: 0 02.08.2012, 08:21:15
  25. [6] step1 [*]

    Zajímavý nápad. Mořského vlka jsme ještě neměli. Nemá to moc drobných kostí?

    1. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 0 02.08.2012, 08:18:42
  26. [5] Roland [*]

    Já na ryby moc nejsem jen tak pstruha, kapra, pangase.

    superkarma: 0 02.08.2012, 07:52:22
  27. avatar
    [4] selinka [*]

    Tohle vypadá hodně dobře, bezva tip Sml67

    superkarma: 0 02.08.2012, 07:33:31
  28. [3] diplopeta [*]

    mně to teda moc neoslovilo...ryby mám moc ráda....ale bez hlavy a ocasu...ten pohled na ty vyhaslé oči mi nedělá dobře Sml23

    superkarma: 0 02.08.2012, 07:14:32
  29. [2] lidicka [*]

    Vypadá chutně, ale u nás moc ryby nejdou, ještě tak pstruh nebo pangasius - aj to jen smaženýSml22Sml80

    superkarma: 1 02.08.2012, 06:33:17
  30. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml67hmm , to bych mohla papat Sml22Sml67Sml30

    superkarma: 0 02.08.2012, 05:27:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme