Ryby miluje celá moje rodina. A tak děti při oznámení, že jsem koupila mořského vlka a jdu ho vyfiletovat, vyskakují metr do vzduchu. Tentokrát jsem k němu jako přílohu vyzkoušela pažitkové lívance, protože pažitka se mi na zahrádce celkem přemnožila. Omáčka k rybě? Která je dokonalejší než klasická, holandská?

mořský vlk

Přípravu mořského vlka není potřeba dlouze popisovat. Této výborné rybě, jako podle mého názoru téměř každé rybě, nejvíce sluší kombinace soli a pepře. Má sám o sobě výbornou chuť, kterou není potřeba přebíjet a ničit žádným kořením. Rybu tedy můžete vyfiletovat nebo nechat vcelku, opéct na rozpálené pánvičce nebo v troubě. S tepelnou úpravou to nepřehánějte, aby ryba nebyla suchá.

Pažitkové lívance jsou tak skvělé, že bych je mohla jíst jen tak, bez masa, bez ryb. Voní a chutnají opravdu výborně. Navíc, jejich příprava je snadná a rychlá.

Pažitkové lívance

  • 250 g polohrubé mouky
  • 350 - 400 ml mléka (nejprve méně, pak přidáváme)
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • čerstvě umletý černý nebo bílý pepř
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 1/2 hrnku nasekané pažitky

Čerstvě utrhnutou pažitku omyjeme, osušíme a nasekáme nebo nastříháme nůžkami na bylinky. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme sůl, nastrouhaný parmezán, pepř. Rozšleháme vejce s 350 ml mléka a vlijeme do suché směsi. Podle potřeby můžeme přidat ještě mléko, aby nám vzniklo středně husté těstíčko. Nakonec přidáme pažitku.

Smažíme v lívanečníku, lehce vymazaném olejem. Z obou stran, pěkně dozlatova.

Skvělou omáčkou k rybě je vždycky klasika - holandská omáčka. Je to omáčka jemné chuti, která se hodí k nejen k rybě, ale i zelenině či masu. Když si budete chtít teď, v sezoně chřestu, připravit dokonalou pochoutku, přidejte si k němu holandskou omáčku.

mořský vlk s holandskou omáčkou

Její přípravu jsem zkoušela podle mnoha receptů, ale pořádně se mi povedla až podle Romana Vaňka.

Holandská omáčka

  • 4 žloutky
  • 4 lžíce vody
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 5 lžic suchého bílého vína
  • špetka čerstvě umletého bílého pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy

Žloutky pečlivě oddělíme od bílků. Neměl by v nich zůstat ani kousek. V nerezové misce je smícháme s polovinou vody, osolíme a prošleháme dohladka.
Máslo rozpustíme a necháme odložené stranou. Do hrnce vlijeme ocet, víno, druhou polovinu vody a pepř. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 sekund. Odložíme stranou.
Vinnou směs přilijeme opatrně do žloutků a smícháme metličkou. Do dalšího menšího hrnce dáme vodu, do takové výšky, aby se nedotýkala misky se směsí na omáčku, kterou do rendlíku položíme.
Hrnec dáme na plotnu a vodu přivedeme k varu. Snížíme teplotu na polovinu, do hrnce položíme misku a mícháme metličkou, dokud směs nezhoustne. Trvá to asi tři minuty.
Teď začneme do směsi přilévat horké máslo, nejdříve po kapkách, potom můžeme tenkým pramínkem. Stále pořádně mícháme.
Když máme přidanou polovinu másla, přidáme i citronovou šťávu. Zkuste nejdříve polovinu uvedeného množství a omáčku ochutnejte, aby se vám nezdála moc kyselá.

Omáčku připravujte až na poslední chvíli, nedá se ohřívat.

Jídlo nachystejte na talíř a ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama