Domácnost

Mořské potvory z moře vytažené

Tolik druhů potravy, která se dá vytahat ze dna mořského, se nevyskytuje nikde jinde. Jen si vezměte, co všechno z moře se dá zkonzumovat! Od korýšů přes měkkýše až po ryby a paryby, okruhem to můžeme vzít k chaluhám a řasám (jídlo, které někomu spadlo do vody a my ho našli a snědli, nepočítám).

Dá se toho jíst tolik! Jen to chce nějak omezit naši vrozenou předpojatost k tomu, jak ony věci vypadají. Přiznám se, že mě téma napadlo při přečtení dnešního Šumařova článku. V jeho vyprávění (ZDE) popisuje, jak v přístavišti na molu trhali ústřice a slávky, které pak uvařili ve vodě s česnekem. Večer pak měli v restauraci čerstvou chobotnici v římském hrnci.

Nejsou to jídla neobvyklá, ale zaujaly mne hlavně ty slávky a to, jak snadné je bylo získat, i když na tržišti by se za ně platilo docela dost peněz, o tržišti u nás ani nemluvě. Proto by mě zajímalo, jestli máte se sběrem mořských plodů nějaké vlastní zkušenosti. Pokud ano, určitě mi o tom napište. Já třeba zažil na pláži Čechy, které někdo naučil ve Francii lovit a upravovat mořské ježky. To bych třeba já vůbec nevěděl, co s nimi.

Ale nemusí to být tak dobrodružné, klidně mi dnes pište o tom, co ještě snesete a co už je na vás moc. Já mám třeba ústřice rád, ale docela chápu, že mnoho lidí se není s to přenést přes jejich konzistenci a přes to, že jsou syrové a ještě živé (citron je myslím nezabije). Možná že u některých mořských jídel tvoří velkou část pochoutky právě mýtus, který je kolem nich vytvořen. Na vás bude, co mi o svých zážitcích s mořskými plody napíšete.

Máte rádi mořské plody?
Jaký máte vztah k „nerybám“?
Umíte rozporcovat kraba, langustu?
Je něco, co se vám přímo hnusí?
Jsou jídla, která jste si oblíbili
i přes to, jak podivně vypadají?
Překvapuje vás, jak to někdo může jíst?
Nebo jste naprostí gurmáni a znalci?

Pište mi o mořských potvorách na adresu redakce@zena-in.cz!
Odměním vás nějakým darem :).

   
27.10.2006 - Dům a byt - autor: Richard Klíčník

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [122] edith1975 [*]

    ryby můžu, ostatní neee

    superkarma: 0 27.10.2006, 22:49:58

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [119] agail [*]

    Meander: Taky je baštím, ale za syrova bych na ně nesáhla už jenom proto, že většinou vypadají jako přerostlé larvy nějakého hmyzu a ten fááákt nemusím

    superkarma: 0 27.10.2006, 18:23:38
  2. avatar
    [118] Lilinka [*]

    Já mám ráda mořské plody - ty čokoládové

    superkarma: 0 27.10.2006, 17:39:15
  3. avatar
    [117] Meander [*]

    Mořské věci si dávám kdykoliv mám příležitost, ale doma je nedělám z jednoho prostého důvodu - za syrova se jich nepředstavitelně štítím.

    superkarma: 0 27.10.2006, 17:34:25
  4. avatar
    [116] kareta [*]

    Á, moje oblíbené jídlo- syrové škeble s citronem, právě dovežené, čerstvé, živé . Morské plody by měly být úplně čerstvé- to je jiná chuť než mražené... Ryby jíme aspoň 1x týdně. Co mi nechutnalo je langusta, krevety a humři- mdle nasládlé, nic moc. A navíc mě nebaví jejich čištění. Ale člověk má ochutnat vše. Chobotnici bych doma nedělala ani za nic- musí se dlouho vařit, tu si nechám ráda naservírovat v restauraci. Moje nejoblíbenější potvora je losos- občas se vyskytuje v moři, tak ho uvádím . Zklamal mě halibut, čekala jsem lepší chuť.

    superkarma: 0 27.10.2006, 16:30:46
  5. avatar
    [115] sanvean [*]

    je to tedy mimo téma, ale nemůže někdo odstranit tu reklamu na Kinder Bueno? Ta hnědá pusa je dost nechutná..

    superkarma: 0 27.10.2006, 16:11:30
  6. [114] esunad [*]

    za bolševika jsem jezdila nakupovat mořské příšerky do Prahy,to se ještě dalo koupit i velrybí maso

    superkarma: 0 27.10.2006, 15:00:29
  7. avatar
    [113] Lucrecia [*]

    no,ale zase jsou lidi,kterym to proste nechutna,takze treba jsi jedna z nich...mozna jsi jen mela smulu na upravu,ale mozna taky ne...

    superkarma: 0 27.10.2006, 14:50:43
  8. avatar
    [108] Canadian [*]

    Sara*: smazene nejsou slizke je to jako s hadem - rika se o nem ze je slizky, ale je to takova "tepla hadice"

    superkarma: 0 27.10.2006, 14:18:41
  9. avatar
    [107] Amálie [*]

    Canadian:

    superkarma: 0 27.10.2006, 14:15:13
  10. avatar
    [106] Amálie [*]

    Sara*: když jsou ty mrňavý plody smažený, nemůže být o slizu řeč, třeba krevety, rak i krabi jsou jako jemné vařené rybí maso, chobotničky mají hladké maso jako například když uvaříš srdce nebo jiný hladký sval, k ústřicím mam odpor, takže nepovim, ale například šnek chutná výborně a slizoun taky neni A většinou je to všechno hezky barevné. Jo a když to půjdeš zkusit, uvaříš a bude se ti to zdát divné, vždycky to můžeš pokrájet a vrazit do salátu.

    superkarma: 0 27.10.2006, 14:14:08
  11. avatar
    [105] Canadian [*]

    Amálie: pote, co nas otec ochutnal zraloci ploutve na oriskach, tak chodil a prudil, ze to chce doma uvarit. Az to mati nevydrzela, vrazila mu jakousi sitovou tasku a zarvala "jdi chytit zraloka!" a bylo vymalovano, od ty doby to vsichni pozivame jen u mistnich

    superkarma: 0 27.10.2006, 14:03:40
  12. avatar
    [102] Lucrecia [*]

    Sara*: ups...jsi o chloupek rychlejsi

    superkarma: 0 27.10.2006, 14:00:16
  13. avatar
    [101] Lucrecia [*]

    Amálie: myslim,ze spis resila morske potvurky a jejich chut...

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:59:48
  14. [98] tornado-lou [*]

    Amálie: tak kdyz rikas ze jsou v globusu dobry, tak ja to zkusim.

    ja sem totiz k superhyper trochu skepticka, na speciality maji podle me byt specialni obchody, nebo aspon skoelnej personal. rybu (nebo treba dobrej syr, vino...) proste nemuzes prodat jako konzervu, zejo.

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:54:45
  15. avatar
    [97] Amálie [*]

    Lucrecia: Sara*: ryba nebude nevalného tvaru, uvaří-li se v bavlněném plátýnku či zapeče-li se nebo zasmaží zprudka, udělá krustu.

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:48:17
  16. avatar
    [96] Dante Alighieri [*]

    Chjo. Mně ty dnešní témata moc nebaví. Nejlepší bylo v pondělí to POZDĚ. To jsem se fakt pobavila.

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:47:49
  17. avatar
    [95] Lucrecia [*]

    Amálie: ocuchavat mrtvoly ...pekne receno.Ale treba v tom Globusu jsem jeste nemela problem,ze by byly nedobry...

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:47:19
  18. avatar
    [94] Amálie [*]

    tornado-lou: Já byla tak zblblá tim našim rybářským krajem, že když jsem po prvé přijela do Brna, tak v Pisárkách jsem zahlásila: "Jé, sádky, tady se mi bude líbit, maji taky čerstvý ryby i ve městě!" Až pak mi bylo sděleno, že to je nějaká čistička vody nebo co.

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:46:22
  19. avatar
    [93] Amálie [*]

    tornado-lou: Píšeš, že z Brna - tam jsem dary moře taky kupovala v Globusu (směr z Brna tušim na Kuřim) a nebo v ShoppingParku v Tescu. Doporučuju přímo v krámu si je očuchat, musí "smrdět" jako ryba, ne ničim jiným. Dá se to natrénovat. , ale vypadá to fakt divně - očmuchávat mrtvoly v superhyper

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:43:20
  20. [92] tornado-lou [*]

    Amálie: hluboka mi moc nepomuze, tak jen bezmocne zavidim. neni nad cerstvou rybicku.

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:43:14
  21. avatar
    [91] Lucrecia [*]

    Amálie: taky nevarim podle receptu,jen jsem myslela,jestli delas neco castejc a stejnym zpusobem...
    Sara*: uuu,coze?To bych nejedla...(oslizlé bahnité rozpadlé maso)...tak to v zadnem pripade,ale nevim,jak to popsat...proste musis ochutnat jinak nevim,co na to rict

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:41:34
  22. [90] tornado-lou [*]

    Amálie: nedelej chute. tuhle jsme meli kapra, pecenyho jen tak se spoustou cesneku a a chlebem. ten byl. ale to sme byli na obede u maminky.

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:39:53
  23. avatar
    [89] Amálie [*]

    tornado-lou: Kapry, tolstolobiky, amury, atd beru z rybářství Hluboká a pstruhy ze zpracovny ryb v ČB, jsou tam krásně čerstvé, i mi je zabijí a vyvrhnou. Navíc se tam léta známe díky babče, která tam pracovala. Díky tomu vlastně jíme ryby celoročně a ne jen na vánoce.

    Mořské potvory kupuju v Globusu, u nás maji fakt čerstvé a dobré, nebo od majitele jednoho rybího restaurantu, se kterým se známe.

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:38:27
  24. avatar
    [88] Amálie [*]

    Lucrecia: Ráda bych, ale já jaksi nevařím dle receptů..

    Jednou pstruha pokmímuju, posolim a upeču na másle, po druhý ho naplnim cibulkou a ořechovým sýrem,

    žraločí streaky udělam jen s bílým pepřem na prudko, po druhé je peču s vlastní směsí koření a zeleniny v troubě,

    rybí či file dělam jako řízky klasicky, pak zas "naruby" a dopeču je v troubě,

    někdy chobotničkama plnim listové těsto a dělam jednohubky, jindy je uvařim v koření a dávam do studeného salátu,

    humrovou dělam z file či kraba,

    kapra jako řízky, podkovy, na houbách či zelenině,

    lososa nejraději na másle s jemnou omáčkou s bálým pepřem a libečkem,

    mořskou štiku peču na másle a na kolečcích cibule schovanou pod bramborovou kaší(super jsou tak i kuřecí medailonky),

    ..atd atd...fantazii se meze nekladou.

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:34:23
  25. avatar
    [85] Midsummer [*]

    tornado-lou: do rybárny v Poděbradech - ale to je od Brna fakt trochu z ruky

    superkarma: 0 27.10.2006, 13:06:18
  26. [82] tornado-lou [*]

    muzu se zeptat kde vsechny ty morsky ryby atd. kupujete? nejaky tip na rybi prodejnu v brne, byl by? protoze kdyz vidim, jak v beznych obchodech zachazi s rybama, tak si radsi dam veprovy, byt ryby miluju.

    superkarma: 0 27.10.2006, 12:58:08
  27. avatar
    [79] Lucrecia [*]

    Amálie: a mohla bys mi prosim poslat nejake receptiky na morske potvurky?Miluju je,ale uz me nebavi delat je porad stejne...

    superkarma: 0 27.10.2006, 12:51:18
  28. [78] tornado-lou [*]

    Amálie: tim se to vysvetluje. musim si holt susi nechat az se dostanu nekam jinam.

    superkarma: 0 27.10.2006, 12:48:05
  29. avatar
    [77] gerda [*]

    gerda: trochu zdatná kuchařka U NÁS...pardon.

    superkarma: 0 27.10.2006, 12:46:41
  30. avatar
    [76] gerda [*]

    já věřím tomu, že to může být dobré. Jen si myslím, že nejlepší je to v domácích podmínkách. Pochybuju, že Japonec udělá svíčkovou tak dobrou, jak ji zvládne každá trochu zdatná kuchařka, takže mořskou faunu si asi odpustím. Stejně by to nebylo ono.

    superkarma: 0 27.10.2006, 12:46:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme