Vaření

Mořská (nejen) kuchařka

knihaPo úspěšné Olivové kuchařce další kuchařka o zdravém vaření z edice Jídlo jako lék!

Jediná výpravná česká kuchařka věnovaná mořským produktům. Oproti knihám převzatým ze zahraničí má velkou výhodu - reflektuje podmínky na českém trhu a respektuje českého čtenáře, vede ho krok za krokem při poznávání nového a obsahuje mnoho receptů a inspirace.
Ryby a dary moře obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, zaslouží si proto pevné místo v našem jídelníčku. Nabídka na českém trhu se stále zvětšuje, takže vybrat si může opravdu každý. Víte ale, jak si ze spousty neznámých produktů vybrat? Jak je správně nakupovat a jak si je doma připravit, abyste co nejlépe zužitkovali zdraví prospěšné látky, které rybí maso obsahuje?
Nová kuchařka z edice Jídlo jako lék autorek úspěšné Olivové kuchařky přináší mnoho cenných rad pro nákup a zpracování ryb a mořských plodů, najdete mnoho důležitých informací a receptů, které posílí vaše zdraví a podpoří Vaši snahu držet si štíhlou linii. Kniha se zaměřuje na ryby a dary moře, které jsou již na českém trhu běžně dostupné. Orientaci v nich čtenáři usnadní množství informací o všech produktech, použitých v knize, včetně fotografií.
Na českém knižním trhu je kuchařka výjimečná nejen množstvím vyzkoušených receptů a profesionálními fotografiemi, ale především úvodní částí, v níž čtenář kromě odborných informací o pozitivním vlivu rybího masa na lidské zdraví najde podrobné popisy postupů přípravy ryb pro vaření a konzumaci s názornými fotografiemi krok za krokem zachycujícími postup.

Co v kuchařce najdete?

  • Informace, proč jsou ryby a dary moře tak zdravé
  • Rady, jak vybírat a nakupovat rybí produkty
  • Rady a tipy, jak připravovat, servírovat a jíst ryby a dary moře
  • Názorné fotografie postupů přípravy krok za krokem
  • Fotografie produktů použitých v receptech pro snazší orientaci na trhu
  • Přes 350 receptů s uvedenou energetickou hodnotou a obsahem cholesterolu - Předkrmy a chuťovky, Saláty, Polévky, Hlavní jídla z ryb, a plodů moře, Těstoviny a rýže, Omelety a pizzy, Recepty pro školáky, Přílohy, Másla, marinády a omáčky, Dezerty vhodné po rybích pokrmech
  • Slovníček cizích názvů ryb a lexikon
  • Tabulka energetických a nutričních hodnot hlavních jídel

O autorkách

Ing. Lenka Světová
Publikuje články o zdravém stravování dětí a o vaření, ráda cestuje a poznává místní gastronomii, oblíbila si zejména středomořskou kuchyni.

Dagmar Derré
Svého manžela doprovázela na dlouhodobých pracovních pobytech v Singapuru, v Indonésii, procestovali společně část Asie. Bohaté zkušenosti z cestován,í a zejména znalost gastronomických zvyklostí nyní využívá při publikování v českém tisku.

Obě autorky jsou vášnivé kuchařky. Mají ve své sbírce velké množství osvědčených receptů. Pravidelně publikují na internetových serverech věnovaných jídlu, založily si svou stránku www.olivovakucharka.webgarden.cz

Fotografie receptů: Alena Hrbková
Foodstyling: Milena Volfová

Jak nakupovat mořské produkty?

Doba, kdy jsme v obchodě měli možnost zakoupit jen balíček mraženého filé, je už naštěstí pryč. Při dnešní široké nabídce ryb a mořských produktů, jak mražených tak i čerstvých, člověk často tápe co, kde a hlavně jak nejlépe vybrat. V poslední době vzniklo mnoho specializovaných prodejen, ale také obchodní řetězce mají poměrně slušnou nabídku. Nakupovat lze i jednoduše přes internet.

Před výpravou do obchodu

Nejlepší je správně se vybavit na nákup mořských produktů už doma. Vezmeme si s sebou chladicí box nebo polystyrenovou krabici s připravenými předmrazenými články nebo ledem. Ryby vybereme až na poslední chvíli, abychom je zbytečně nevozili po obchodě, než nakoupíme ostatní suroviny. V supermarketu nám rybu zabalí jednoduše do igelitky, někdy na požádání přidají i sáček ledu. Můžeme si zde také zakoupit termo tašku, do které přidáme další mražený výrobek.

Výběr, nákup a skladování chlazených živočichů

knihaHlavní je použít zrak, čich, a je-li možno, i hmat. Nejdůležitějším smyslem při výběru je čich. Nevoní-li živočich svěže po moři, není čerstvý. Někdy jen stačí projít kolem pultu s rybami a nelibá vůně by nás měla odradit od nákupu. Jestliže prodejní místo nevoní, je to známka toho, že se tu nedodržují hygienické předpisy a nabídka nebude nejčerstvější. Čerstvá chlazená ryba voní příjemně mořem a řasami, neměla by být silně cítit rybinou a už vůbec ne čpavkem, mimo rejnoka a některých druhů žraloka, u kterých lehký náznak čpavku není zcela neobvyklý.

Také pouhým pohledem se dozvíme o rybě mnohé. Nejčerstvější ryba v obchodě je ta, která plave v akváriu, ovšem ne břichem vzhůru. Více si musíme všímat stavu ryb chlazených a mražených. Celé chlazené ryby by měly být dostatečně obsypány čistým ledem, ale ryby filetované musí na ledové tříšti jen ležet, ne v ní být zasypané! Neměly by být ani propíchané cenovkami.

U ryb chlazených je důležitý pohled z očí do očí. Nevadí, že na nás chlazená ryba nezamrká, hlavní je, že nemá kalný pohled a zapadlé oči. Oči musí být vlhké, lesklé, vypouklé, zornice černé. Někdy se oči poškodí při lovu či přepravě. To neubírá na kvalitě, ale musíme si být jisti, že je ryba po ostatních stránkách v pořádku. Žábry musí být sytě červené nebo růžové, ale u makrel a sleďů až tmavě fialové, ne šedé. Maso na stisk pevné, elastické s lesklou, vlhkou, nelepivou, napjatou a neodlupující se kůží, s barvou odpovídající druhu ryby.

Při výběru filetů platí v zásadě to samé. Kousky musí vonět, musí mít svěží barvu odpovídající druhu ryby, bez oschlých, krvavých, tmavých či žlutých částí. Nerozpadající se a pevně držící u páteře.
V našich podmínkách doporučujeme zakoupit chlazené mořské produkty v den spotřeby. Je třeba si uvědomit, že k nám přicestovaly zdaleka, a proto nemohou být tak čerstvé jako u moře! Při přípravě platí: čím dříve, tím lépe.

V edici Jídlo jako lék již vyšlo

  • Olivová kuchařka (Jarmila Teplíková, Lenka Světová, Dagmar Derré)

V edici dále připravujeme

  • Rybí kuchařka - Recepty a zpracování sladkovodních ryb (Milan Palička)
  • Luštěninová kuchařka (Jarmila Teplíková, Lenka Světová, Dagmar Derré)

Nakladatelství Smart Press, s. r. o. vydává úspěšné původní české kuchařky s výjimečnou grafickou úpravou a atraktivními fotografiemi: např. Biokuchařka Hanky Zemanové, Kuchařka Zpátky domů Hanky Michopulu, Kuchařka pro dceru Jany Zatloukalové, zdravé kuchařky v edici Jídlo jako lék.

Více informací najdete na stránkách Smart Press ZDE.

   
07.06.2010 - Maso a ryby - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [2] hubajda [*]

    ryby mam rada ale jen ja

    superkarma: 0 15.11.2012, 00:43:40
  2. avatar
    [1] arminka [*]

    ryby mi nevadí, ale dary moře nemusím Sml16

    superkarma: 0 30.09.2012, 00:46:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme