Bulvár

Moří pacienty hlady!

Bylo mi čtrnáct, když jsem skončila s vážným úrazem v nemocnici v Hustopečích u Brna. Bez rodičů a bez toho, že by je lékaři uvědomili. Hrůzy hustopečské zdravotní péče nebudu raději ani zmiňovat, nevzpomínám na ně ráda. Na co jsem si však dnes vzpomněla, je místní nemocniční kuchyně.

Ve svých čtrnácti letech jsem totiž byla zavilý vegetarián. S tím se ovšem v Hustopečích nepočítalo – a vlastně to ani nikoho nezajímalo. Sestra si sice povšimla, že jsem z celého oběda obvykle pozřela jen kompot nebo salát, dále však tuto informaci nešířila. Nebýt lékařské části příbuzenstva, která když konečně zjistila, kde ležím, neváhala, a zorganizovala okamžitý převoz, umřela bych možná hlady. A podle výzkumů ESPEN bych nebyla první ani poslední.

8- 11. září tohoto roku probíhal v Praze kongres ESPEN - The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism – Evropské společnosti pro klinickou výživu a metabolismus. Diskutovány byly mimo jiné i výsledky výzkumu, provedeného na 31 tisících pacientech ve třiceti zemích. Z nich vyplynulo, že pouhých 25 % pacientů v nemocnici sní celý oběd.

Výživa nemocných je přitom jedním ze zásadních faktorů úzdravy. Zdeněk Zadák, který pražskému kongresu předsedal, zdůraznil, že podvyživení pacienti často umírají na zápal plic - a právě tuto příčinu smrti pak mají uvedenou v úmrtním listě. Skutečná příčina – podvýživa – tak zůstane skryta.

Málokterá nemocnice i v zemích s tak kvalitní lékařskou péči, jako je například Rakousko, sleduje, kolik toho pacient sní. V tomto směru schází i komunikace mezi lékaři a sestrami. Může se tak snadno stát, že pacient třeba i několik dní nepozře prakticky nic, aniž se to lékař dozví.

Kolísá také kvalita stravy v nemocnicích – ne všude se vaří tak, aby měl pacient vyvážený příjem živin. Podvyživený přitom může být, právě kvůli nesprávnému složení stravy, i pacient s obezitou! Kontrola příjmu tekutin už je ve většině zdravotnických zařízení samozřejmostí. Stejnou samozřejmostí by se podle Zdeňka Zadáka měla stát i kontrola příjmu potravy. Podvyživeným pacientům se totiž hůře hojí rány, častěji se musí reoperovat, jsou náchylnější k infekci, mají větší spotřebu léků a častěji umírají.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s nemocniční stravou? Jedla jste někdy v nemocnici? Nebo Vaši příbuzní? Zajímal se někdo o to, jak Vám chutná a kolik toho sníte? Myslíte si, že byla strava zdravá a vyvážená?

   
11.09.2007 - Společnost - autor: Ivana Kuglerová

Komentáře:

  1. avatar
    [26] Juana [*]

    No nevím, když nám v Thomayerce v porodnici dali k obědu vepřoknedlozelo, tak nám děti noc prořvaly, jak měli prdy.
    V Motole v porodnici jsem měla neslanou dietu a to se fakt žrát nedalo. Jediné dobré na tom bylo, že jsme každá přinesla nějakej ovocnej čaj a sestřičky je tam pak vařily, takže pořád bylo dost neslazených tekutin k dispozici. Ještě že mi tam příbuzný nosili jídlo, jinak bych po návratu vážilla ještě míň než když jsem otěhotněla.

    superkarma: 0 11.09.2007, 23:24:26
  2. [25] Rikina [*]

    Když byl v nemocnici syn, jako -náctileté dítko, byl prakticky pořád přecpaný, přestože měl dietu. Sestry mu neustále cpaly nějaké ovoce, jogurty a podobně, neb se jim zdál hubený a podvyživený už z domova. Od té doby jogurty nejí, a já se mu nedivím. Hubený je pořád, to je u něj setrvalý stav už 22 let.

    superkarma: 0 11.09.2007, 22:53:19
  3. avatar
    [24] Vivian [*]

    kareta: já teď někde četla, že pokud je dítě na takovou stravu zvyklé už z břicha, tak že mu to potom nevadí... takže pokud jíš ty pálivý nebo nadýmavý věci už v těhotenství, tak potom prý nemusíš měnit jídelníček, protože bejby je zvyklé...

    superkarma: 0 11.09.2007, 22:35:19
  4. avatar
    [23] kareta [*]

    Mě v porodnici vždy chutnalo A neumím si představit proces, kterým se dostane guláš do mateřiny- jedla jsem všechno- mám ráda pálivé, luštěniny, zeleninu (prý nadýmá) a děti neprotestovaly (neměly prdy)

    superkarma: 0 11.09.2007, 22:26:55
  5. avatar
    [22] femme [*]

    ještě jsem si vzpomněla na to, jak mi pár minut po porodu položila sestra na břicho talíř s uzeným, špenátem a knedlíkem a jen jsem se probrala z narkózy po operaci žlučníku, tak jsem měla na stolku smažený řízek s br.salátem

    superkarma: 0 11.09.2007, 21:23:31
  6. avatar
    [21] femme [*]

    já už jsem byla v nemocnici tolikrát, že už jsem si i na to jejich jídlo zvykla co mě ale ovšem dostalo, byl vajgl ve francouzských bramborách

    superkarma: 0 11.09.2007, 21:20:41
  7. avatar
    [20] Suzanne [*]

    Naposledy jsem byla v porodnici, to mi chutnalo velmi. Když byl v nemocnici mladík a babička, tak to bylo taky v pohodě. Děti zblajzly všechno, u babičky se vždycky personál zajímal Strava byla v pohodě, nikdo z ní neumře, ovšem zeleniny by mohlo být víc.

    superkarma: 0 11.09.2007, 21:09:57
  8. avatar
    [19] vininka [*]

    Taky si nějak nemůžu stěžovat, ale je fakt, že nejsem vybíravá... ...Každopádně v Prostějově vaří líp než ve Vyškově.....

    superkarma: 0 11.09.2007, 18:02:38
  9. avatar
    [18] wich [*]

    Byla jsem operována jen jednou. Šlo o specializovanou soukromou kliniku s dobrým jménem, takže jsem se cítila jako v bavlnce a nemohla jsem si stěžovat na nic. Nemocnic se všeobecně bojím, takže by mi zde i kachna na pomerančích chutnala jako hlína

    superkarma: 0 11.09.2007, 17:20:41
  10. avatar
    [17] aiša [*]

    1-nic moc
    2-ano
    3-ne nezajímal
    4-tak do toho aby byla zdravá a vyvážená,měla hooooodně daleko

    superkarma: 0 11.09.2007, 17:17:45
  11. avatar
    [16] mam-ča [*]

    Při mých pobytech v nemocnici se strava většinou dala jíst. Úroveň zhruba školní jídelny, jak už tu někdo podotkl. Jen výběr jídel nebyl vždycky nejlepší. Když mi první den po operaci páteře, kdy jsem se bála zakašlat, dali fazole s párkem, tak jsem ty luštěniny taky vrátila.

    superkarma: 0 11.09.2007, 16:40:53
  12. avatar
    [13] Dášule [*]

    Ležela jsem měsíc v Baťově nemocnici ve Zlíně a měla jsem dost kombinovanou dietu. Kdyby to bylo možné, chodila bych tam na obědy a pro chleba i po propuštění z nemocnice. Jedna paní se tam sice rozčilovala, že by mohli udělat kopračku nebo rajskou, ale jinak po tom nikdo netoužil. Přestože jsem měla neslanou dietu, kuchař to dokázal ochutit tak, že to nevadilo. Zažila jsem ale v jiné nemocnici, že paní na redukční dietě dostala krupičnou kaši řádně oslazenou, protože se spletli při rozdělování a v Ostravě dokonce pacientky jednou hromadně odmítly oběd. Sestřičky je podpořily a najednou bylo jídlo i teplé. Je to jen důkazem toho, že se dá těžko předpokládat, že se nějak podstatně zlepší stravování až si je lidé budou muset platit.

    superkarma: 0 11.09.2007, 16:10:51
  13. avatar
    [12] bivena [*]

    Ze špitálskýho menu miluju bílou kávu, fakt.

    superkarma: 0 11.09.2007, 16:09:59
  14. avatar
    [11] Laura.xy [*]

    Nic nového. K obědu omáčka s knedlíkem a když jsem chtěla suchou rýži, byla jsem za exota. A čaj? Jedině s kilem cukru. Teď už je to lepší, když byla nedávno v nemocnici babička, dostávali neperlivou balenou vodu.

    superkarma: 0 11.09.2007, 16:08:55
  15. avatar
    [10] Modré z nebe [*]

    Manx: Nojo, to bys nesměla mít plechový hrdlo!

    superkarma: 0 11.09.2007, 15:52:33
  16. avatar
    [8] Modré z nebe [*]

    Vivian: Se pan kuchař spletl. Myslel, že vaří guláš pro štamgasty v hospůdce!

    superkarma: 0 11.09.2007, 15:47:47
  17. avatar
    [7] Vivian [*]

    Modré z nebe: pálivý je zdravý

    superkarma: 0 11.09.2007, 15:44:00
  18. avatar
    [6] Modré z nebe [*]

    Já rodila v nemocnici U Apolináře, péče výborná, vše v pohodě, akorát jsme druhý den po porodu s ostatními maminkami dostaly tak pálivý guláš, že nám pomalu plameny šlehaly z pusy! Žádná to nedojedla, aby pak naše děťátka nepálily z mléka pusiny!

    superkarma: 0 11.09.2007, 15:42:36
  19. avatar
    [5] Ťapina [*]

    Já jsem v nemocnici nikdy nebyla, ale ve zvířecí nemocnici jsme pečlivě zapisovali do karty, kolik čeho kdo snědl a vypil

    superkarma: 0 11.09.2007, 15:42:31
  20. avatar
    [4] Vivian [*]

    Můžu zatím hodnotit jenom nemocnici v Ústí nad Orlicí a nemocnici fakultní v Hradci Králové a tam mi vždycky chutnalo
    A s výživou u pacientů problém nebyl, aspoň tam, co jsem pracovala... Neexistovalo, aby se od pacienta odnesl netknutý talíř a nikdo se o to dál nezajímal

    superkarma: 0 11.09.2007, 15:35:02
  21. avatar
    [3] Meander [*]

    oalison: Mně hrozili akorát klystýrem, ale já prostě na těch brutálně zašvihaných záchodech nemohla přežít déle než minutu.
    Stejně jsem nejedla, tak nebylo co trávit. Nejsem přehnaně vybíravá, ale vodové kakaové šodo, v kterém plavou vařené kroupy, opravdu za jídlo nepovažuju.

    superkarma: 0 11.09.2007, 15:34:47
  22. avatar
    [2] oalison [*]

    Tak teda nevím ale když jsem byla v nemocnici a vracela téměř nedotčenou porci, hned se mě druhý den ptal doktor proč nejím a že se takhle neuzdravím, taky mi pohrozil umělou výživou jestli nezačnu jíst.

    superkarma: 0 11.09.2007, 15:27:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme