Reklama

štědrovníčky před upečením

Recept na tyto úžasné perníčky - štědrovníčky jsem získala od paní Slavíkové, manželky řezbáře, který vyrábí úžasné, ručně vydlabávané formy nejen na perníčky. Recept se liší hlavně tím, že v něm chybí kypřidlo, aby se vám nepokazily vytvarované perníčky.

Suroviny

500 g hladké mouky
250 g cukru moučka
100 g tmavého medu
2 vejce
1 lžíce rumu
2 lžičky perníkového koření

Postup

Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr a koření. Promícháme a přidáme ohřátý med, vejce a rum. Zpracujeme v hladké těsto. To necháme alespoň dva dny v chladu uležet.

Dřevěné formičky si vysypeme škrobovou moučkou (při každém použití!). Těsto vtlačíme do formičky a vyklepneme. Takto připravené štědrovníčky dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 až 200 °C asi 10 až 20 minut.

Jakmile perník vyběhne a zbarví se dozlatova, potřememe karamelem.

Dobrou chuť přeje elly a Slavíkovi.