Vaření

Monello kapka luxusu mezi olivovymi oleji

Monello od Monini - skvost mezi extra panenskými olivovými oleji. Jedná se o specialitu, lisovanou z prvních sklizených oliv. Monello vybízí ke kulinářské kreativitě nebo ho lze jen tak nalít do misky a namáčet do něj čerstvé pečivo. Znalci vědí, že Monello je třeba si vychutnat včas, protože v obchodech je k dostání jen po omezenou dobu, do konce ledna.
S Monellem vstoupíte do nového roku stylově a dostojíte předsevzetí - jíst zdravě a lehce.

MonelloRodinná firma Monini se specializuje na výrobu extra panenských olejů již celá desetiletí, v listopadu se pak každoročně věnuje výrobě Monella - prvního olivového oleje sezóny. Jedná se o extra panenský olivový olej s nezaměnitelnou ostřejší chutí, podtrženou ovocnými tóny. Přestože se chuť Monella každým rokem v závislosti na klimatu a počasí mění, ona charakteristická chuť ovoce a aroma, připomínající vůni zelených rajských jablíček, zůstávají.

Nejčerstvější olej sezóny Monello se lisuje z první sklizně oliv, které v říjnu dozrávají na jihu slunné Itálie. Olivy se však záměrně nenechávají zcela dozrát. Takové olivy pak totiž mají výrazně vyšší obsah přírodních vitamínů a antioxidantů. Olej se nefiltruje a díky tomu chuť oliv neztrácí na autentičnosti a efekt působení zdraví prospěšných látek se ještě násobí. Výsledkem je zdravý olej plné chuti.

Monello je právem považováno za delikatesu, takže stojí za to vychutnat ho jen tak s pečivem, velmi dobře však také poslouží do nejrůznějších pokrmů, které povýší na kulinářské lahůdky. Vzhledem k jeho sezónnosti ho lze využít při přípravě občerstvení na silvestrovské oslavy. Doporučujeme vyzkoušet zrající sýry marinované v Monellu nebo restované hrušky. Neměli bychom zapomenout ani na zdraví podporující vlastnosti Monella a hojně ho používat jako zálivku na saláty v rámci našich novoročních předsevzetí - jíst zdravě a lehce.

Aby si olej zachoval své cenné vlastnosti, je třeba ho uchovávat na temném místě při teplotě do 20°C. V České republice bude letos Monello již tradičně v limitovaném počtu lahví k dostání od poloviny listopadu do konce ledna. Seženete ho v pražských supermarketech Billa nebo v e-shopu www.zdravanota.com za cca. 250 Kč.

Recepty s extra panenským olejem Monini Monello

Šéfkuchař Dalibor Navrátil z Pražského kulinářského institutu pro nás připravil opravdové delikatesy, kterými zaručeně oslníme své hosty. Luxusní pochoutky na náš slavnostní stůl vykouzlíme během chvilky. Jejich příprava je až neuvěřitelně snadná a o to více nás výsledek překvapí.

Restované hrušky

Monello

Co budeme potřebovat:
2ks zelených tvrdších hrušek, nakládaný zelený pepř (můžeme nahradit čerstvými bylinkami), extra panenský olivový olej Monini Monello, sůl, pálenku Grappa na ovonění

Postup:
1. Hrušky omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtiny, zbavíme jadřince a nakrájíme na větší kostky.
2. Na rozpálenou pánev nalijeme extra panenský olivový olej Monini Monello, zahřejeme a nakrájené hrušky orestujeme.
3. Přidáme nakládaný zelený pepř popř. bylinky, mírně osolíme, zastříkneme Grapou a dolijeme Monini Monello, aby hrušky byly ponořené.

Takto připravené hrušky s extra panenským olivovým olejem Monini Monello můžeme podávat jako delikatesu k masům, ale i k sýrům.

Marinovaný zrající sýr s česnekem a tymiánem

MonelloCo budeme potřebovat:
2 ks zrajícího sýru (nejlépe italský), sůl, 2 snítky čerstvého tymiánu, 1 palička česneku, extra olivový olej Monini Monello, 2ks ciabatty

Postup:
1. Očistíme česnek, částečně rozmáčkneme a mírně na sucho opečeme.
2. Přilijeme extra olivový olej Monini Monello, zahřejeme na 40°C, přidáme snítku tymiánu a lehce osolíme.
3. Sýr položíme do skleněné misky nebo zavařovací sklenice a ochuceným extra olivovým olejem Monini Monello zalijeme. Necháme při pokojové teplotě 3 dny zrát.

Podáváme s nakrájenou ciabattou, popřípadě s hruškami restovanými na extra panenském olivovém oleji Monini Monello.

O značce Monini

Od roku 1920, kdy byl rodinný podnik Monini v Itálii založen, se specializuje na výrobu extra panenského olivového oleje. Značka Monini byla první v Itálii, která začala vyrábět a prodávat extra panenský olivový olej pro masový trh.

Více najdete na stránkách www.monini.cz

   
03.02.2012 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [28] Martina59 [*]

    Olivový olej

    superkarma: 0 14.08.2013, 15:14:31
  2. [27] Roland [*]

    Tento olej se zatím neměla.

    superkarma: 0 18.03.2012, 11:22:24
  3. [26] Lydia001 [*]

    Tyto oleje jsou skvělé. Taky doma jeden máme.

    superkarma: 0 06.03.2012, 23:25:27
  4. [25] free [*]

    Zrovna jsem tento olej dopotřebovala, je dobrý.

    superkarma: 0 05.03.2012, 21:18:39
  5. avatar
    [24] Lubička [*]

    olivový olej využívám zejména v létě do různých zeleninových salátů

    superkarma: 0 29.02.2012, 23:01:24
  6. avatar
    [23] tajnostii [*]

    Olivový olej používám,ale toto neznám

    superkarma: 0 27.02.2012, 20:47:22
  7. avatar
    [22] yutinkaca [*]

    ty restované hrušky bych vyzkoušela...Sml22

    superkarma: 0 16.02.2012, 13:58:55
  8. [21] Danulka K. [*]

    I když se snažím šetřit, na oleji ne, kupuji olivový dražší, používám hlavně do salátů, jinak mě zaujal recept na hrušky, zkusím to.díky

    superkarma: 0 06.02.2012, 09:59:27
  9. avatar
    [20] daska59 [*]

    tak ty hrušky určitě zkusím

    superkarma: 0 05.02.2012, 19:23:07
  10. avatar
    [19] RosaGloriaDei [*]

    olivák používám, řeším jen, aby byl "extra virgin", v komerčních značkách se příliš neorientuji

    superkarma: 0 05.02.2012, 14:16:23
  11. [18] ivetinkav [*]

    olivový olej je nejlepší co může být :-)

    superkarma: 0 05.02.2012, 12:57:32
  12. avatar
    [17] honzik101 [*]

    vyhrála jsem na těchto stránkách velice kvalitní a také dražší olivový olej, ale levnější už nekoupím, je to opravdu rozdíl

    superkarma: 0 04.02.2012, 19:36:09
  13. avatar
    [16] Jindriska8 [*]

    Olivový olej používám hodně ,ale značku Monini jsem ještě nevyzkoušela,ale ráda se seznamuji s novými výrobky.Sml22

    superkarma: 0 04.02.2012, 13:36:49
  14. avatar
    [15] ekleinovka [*]

    Mám ho ráda,ještě dcerka,jinak ho doma nechtějí,takže do salátů....

    superkarma: 0 04.02.2012, 10:46:31
  15. [14] novail [*]

    Olivový olej máme moc rádi. Dříve jsem si ho vozila z dovolených, ale dnes se dá i u nás koupit kvalitní olej, což mně těší :-)

    superkarma: 0 04.02.2012, 00:57:27
  16. avatar
    [13] saruz [*]

    Používám olivový olej a značka Monini je dobrá. Sml67

    superkarma: 0 03.02.2012, 22:34:42
  17. [12] IVECO [*]

    používám ten, co si vozíme z dovolené, krásně voníSml59

    superkarma: 0 03.02.2012, 19:33:55
  18. avatar
    [11] vodfon, kolie [*]

    Použivám jenom olivovýSml59

    superkarma: 0 03.02.2012, 16:11:22
  19. avatar
    [10] ladouch [*]

    Moje rodina olivový olej nesnáší, když ho vpašuji do jídla tak to poznají a nechtějí to, přitom olivy samotné jedí.Sml80Sml80

    superkarma: 0 03.02.2012, 15:42:10
  20. [9] jithule [*]

    používám olivový olej

    superkarma: 0 03.02.2012, 15:39:46
  21. avatar
    [8] LudPa [*]

    Vozím si olivové oleje z dovolených.

    superkarma: 0 03.02.2012, 15:03:16
  22. avatar
    [7] danulikj [*]

    Já jsem jich letos koupila už 5 a podělíme se o ně v rodině.

    superkarma: 0 03.02.2012, 13:46:01
  23. [6] Jala [*]

    enka1 — #2 Taky olivy nemusím, ale v oleji je necítím, a tak ho hojně používám!

    superkarma: 0 03.02.2012, 12:42:45
  24. avatar
    [5] vmarta [*]

    používám ho hlavně na saláty

    superkarma: 0 03.02.2012, 10:03:23
  25. avatar
    [4] ewa2305 [*]

    Naučila jsem se používat olivový olej hlavně na zeleninové saláty a mám ho moc ráda, teď zrovna spotřebováváme extra virgin Monumental.

    superkarma: 0 03.02.2012, 10:01:41
  26. avatar
    [3] Žofie [*]

    Olivový olej mám ráda. Než jsem se ho naučila používat, tak mi docela smrděl, ale člověk si asi zvykne a dneska se to otočilo a moc mi chutná. Možná to bude i tím, že miluju olivy, ale chápu, že každému chutnat nemusíSml23 Ale že je zdravý, to asi pravda je.

    superkarma: 0 03.02.2012, 07:29:18
  27. avatar
    [2] enka1 [*]

    Nemůžu olivovému oleji přijít na chuť? Pořád v něm cítím ty olivySml16, které mi nechutnají

    1. na komentář reaguje Jala — #6
    superkarma: 0 03.02.2012, 06:06:34
  28. [1] free [*]

    Monini oleje mám ráda ikdyž jsou takové čisté.  Nejvíc mi voní pravý řecký olej, koupený od dědy u silnice.  fantastický

    superkarma: 0 03.02.2012, 00:08:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme