Bulvár

MoMo - Sladké, ale bez cukru

Monika si splnila sen v podobě malého bistra. Její dorty jsou ale maličkato jiné. Cukr, bílou mouku ani živočišné produkty v nich nehledejte. Jak Češi snáší nálepku veganství a jak se z úspěšné businessmanky stane majitelka příjemného Café?

 

momo café

Moniko, tvá původní profese není cukrařina. Byla jsi úspěšná managerka a stejně jako tvůj muž si opustila stabilní, dobře placené místo a začala dělat něco, co tě dělá šťastnou. Kde k tomu člověk vezme odvahu? Snila jsi o vlastním Café dlouho? Co tě na tu myšlenku dovedlo?
MoMo Veg Café není moje první zkušenost s podnikáním. Předcházelo ho založení rodinné školky s mojí sestrou. Kavárna se školkou pak spolu souvisí, spousta maminek, které zdravě stravují své děti, mě zná přes naši školku a nebýt školky, není MoMo Veg Café.

momo café 2

Proč pečete právě veganské a bezlepkové dobroty?
To je dlouhý příběh. Před pár lety jsem v naší školce (česko-anglická školka Domeček) potkala dvě úžasné ženy – maminky (Evu a Helču z jimejinak.cz), jejiž děti se stravovaly úplně jinak, než jsem byla zvyklá. Nejedli lepek, mléko, vejce, cukr, … a já se jen divila, co vlastně jedí. Pak nám holky uspořádaly kurz zdravé stravy a u mě v hlavě to udělalo „klik“ a to ráno před kurzem jsem měla svoji poslední slaninu a vejce. Zjistila jsem, že ZDRAVÉ může být ohromně CHUTNÉ. „Překopala“ jsem jídelníček a najednou jsem se zbavila vleklých zdravotních problémů, upravila se mi váha a já se cítila mnohem lépe.

majitelka

Monika Kubátová (vlevo) ve společnosti cukrářky Elišky a Renaty Sumayi Krafferové, jejíž léčivé obrazy si můžete prohlédnout a také koupit v Momo Veg Café.

Čím nahrazujete bílou mouku a cukr?
Sladíme obilnými sirupy, používáme také přirozeně sladké plody jako rozinky, datle. Obecně jsou naše dezerty méně sladké, ale lidé to většinou uvítají.

Mouky si melu většinou sama na obilném mlýnku. Nakoupím si třeba pohanku, jáhly, rýži a vytvořím si tak vlastní směs bez chemie a škrobů, které jsou dnes téměř v každé bezlepkové směsi.

Vymýšlíš si sama své recepty? Nebo spoléháš na již ověřené?
Inspiruji se na internetu, ale postupně jsem si vytvořila vlastní recepty.

dort


Vaše celá rodina jste nadšení cestovatelé, inspirovali jste se i v zahraniční? Je veganů za hranicemi více?
Ve spoustě zemí, které jsme navštívili, všeobecně platí, že tamní strávníci jsou nároční a konzumují mnohem kvalitnější potraviny a jídla. Souvisí to i s rozlišováním jednoduchých a složitých cukrů, čerstvostí surovin a dostupnosti „speciálních“ pokrmů pro lidi intolerantní na lepek, laktózu a další. V současné době ale vidím progres i u nás, dáváme si čím dál více pozor na to, co jíme.

Stravuje se zdravě i tvá rodina?
Manžel občas zhřeší, ale když jsme spolu, jí s námi zdravě, na spoustě věcí si pochutná, přidá, dojí po nás.

boxJak vypadá vaše typická zákaznice?
Náš typický zákazník nemusí být vegan, ale rozhodně přemýšlí nad tím, co jí. Není mu lhostejný přístup k životnímu prostředí (nepoužíváme palmový tuk a podporujeme fair trade) a ke všemu živému v našem okolí.

Na čem podle tebe stojí a padá dobré bistro?
Je to jako u všeho v životě - pečlivost, důslednost a pokora.

Café funguje chvíli. Přesto, máš nějaké vize do budoucnosti?
Na to je brzy, ale věřím, že naše cílová skupina se bude zvětšovat a MoMo Veg Café nezůstane jen na jednom místě.

Mohlo by vás také zajímat:

   
30.08.2016 - Rozhovory - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. avatar
    [20] Suzanne [*]

    Eva_CZ — #19 No tak když má člověk cukrovku, musí se stravovat nestandardně a řešit. Je v jeho zájmu sledovat, kolik čeho může, jestli případně může jídlo, které je sladké díky ovoci, sirupům a pod. Tady není napsané, že je to pro diabetiky. Tohle je pro lidi, kteří nechtějí bílý cukr. Nemocný zřejmě bude řádně poučen a ví, že nemá sežrat kilo fíků Sml58

    superkarma: 0 06.09.2016, 23:16:42
  2. avatar
    [19] Eva_CZ [*]

    Suzanne — #17jestli budes mir cukrovku, budes resit. Sml22

    1. na komentář reaguje Suzanne — #20
    superkarma: 0 06.09.2016, 17:11:57
  3. avatar
    [18] Eva_CZ [*]

    Suzanne — #17 sladke, ale bez cukru. Vis, kolik cukru je v ovoci, v ryzi a dalsim? Ze tam nedaji bilej cukr? Daji ho tam mraky jinak. Nenasla jsem na webu zadne slozeni tech jejich vyrobku. Sml23

    superkarma: 0 06.09.2016, 17:11:24
  4. avatar
    [17] Suzanne [*]

    Eva_CZ — #16 A co je špatného na sacharidech? Je to jedna ze základních živin, jsou všude. Jde ale o to, v jaké formě je konzumován, jaký je v tom kterém produktu, tělo ho tráví jinak. Žádné klamání tu nevidím.

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #18
    2. na komentář reaguje Eva_CZ — #19
    superkarma: 0 06.09.2016, 15:47:45
  5. avatar
    [16] Eva_CZ [*]

    Sml23 to je klamani spotrebitele jak hrom. Vzdyt je to samej sacharid! Sml2Sml28

    1. na komentář reaguje Suzanne — #17
    superkarma: 0 06.09.2016, 10:15:00
  6. avatar
    [15] kobližka [*]

    gerda — #14 Mě je nesympatická už od pohledu a nemůžu za to,že takové potraviny ani neochutnávám.Možná dělám chybu,ale na to,aby ty potraviny byly tolik zdraví prospěšné,by jich člověk musel konzumovat pytle.Já už na stará kolena nic nového zkoušet nebudu Sml32

    superkarma: 0 31.08.2016, 19:44:59
  7. avatar
    [14] gerda [*]

    kobližka — #13hele, tu pohanku zkus. Mně teda chutná, moc. Má zajímavou chuť, připravuje se (propláchnutá) stejně jako rýže. Nekupuj lámanku, ale pohanku vcelku. Jako bonus je výborná na cévy, obsahuje přírodní rutin. Dělávám i golubce = zelné listy plněné dušené pohankou, pečené spolu s novými brambory, to všecko zalité šlehačkou.

    1. na komentář reaguje kobližka — #15
    superkarma: 0 31.08.2016, 13:16:57
  8. avatar
    [13] kobližka [*]

    EliJane — #11 Nevím,pohanku jsem nikdy nejedla a upřímně řečeno,ani mě to neláká,jáhly jakbysmet.Ovocem si kávu ani čaj neosladím,ovoce jím v přirozeném stavu a rýžový sirup jsem v životě neměla,ani nevím,kde bych ho koupila.Ostatně,ani po tom.Vejce zůstane vždycky nezastupitené,stejně jako poctivé máslo a mléko.Já přece svůj názor nikomu nevnucuju Sml80,jen jsem ho vyjádřila.

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 30.08.2016, 22:03:05
  9. [12] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 30.08.2016, 21:43:22
  10. [11] EliJane [*]

    kobližka — #9 myslíte že pohanka, jáhy, ovoce a rýžový sirup místo běleného krystalu jsou pro člověka horší než vejce, máslo a bílá mouka?

    1. na komentář reaguje kobližka — #13
    superkarma: 0 30.08.2016, 21:38:24
  11. avatar
    [10] Suzanne [*]

    kobližka — #9 Však není problém nechat každého, ať jí, jak rád a jak to jemu vyhovuje. Mně tenhle způsob stravování vyhovuje naprosto, protože se absolutně nemusím hlídat, co se týče množství, denní doby apod. Prostě jím, na co mám chuť. Jakmile zařadím mouku, šup, mám dvacet kilo nahoře. Co je pro mě jednodušší? Vynechat veškerou mouku. Od cukru jsem odvykla, když jsem k tomu potřebovala i redukovat svoji blahobytnost. No a dneska ho nepotřebuju, naopak, přestala jsem si dávat v jídelně hotové saláty, protože mi přijdou sladké jako cecek. PROTO velmi vítám tuhle možnost. Však oni nikoho nenutí, aby jedl podle jejich způsobu Sml16

    superkarma: 0 30.08.2016, 13:25:41
  12. avatar
    [9] kobližka [*]

    Nu a já si zase myslím,že není nad přírodní produkty,vše ostatní je náhražka.Pochopím to u ldií,kterým zdraví nedovolí cukr,mouku,mléko,ale u zdravých Sml80

    1. na komentář reaguje Suzanne — #10
    2. na komentář reaguje EliJane — #11
    superkarma: 0 30.08.2016, 13:10:58
  13. avatar
    [8] Suzanne [*]

    Tak tam moc ráda zajdu Sml16 Tenhle způsob stravování mi velmi vyhovuje nejen ze zdravotních důvodů, proto fandím tomu, že někdo nabízí alternativu k běžným laskominám Sml67

    superkarma: 0 30.08.2016, 12:49:36
  14. avatar
    [7] cherinka [*]

    Tak to bych nedala. Sml23

    superkarma: 0 30.08.2016, 12:20:20
  15. avatar
    [6] Kadla [*]

    Fandím!

    superkarma: 0 30.08.2016, 11:55:30
  16. [5] Helena Svatková [*]

    Teda, to vám hrozně moc fandím, protože je to přesně způsob stravování, kterým se řídím, žádný přírodní cukr, žádná bílá mouka, určitě bych si moc pochutnala. Sml59

    superkarma: 0 30.08.2016, 11:03:48
  17. [4] bobani [*]

    vypadá to lákavě

    superkarma: 0 30.08.2016, 10:41:52
  18. avatar
    [3] metro84 [*]

    Bravo! hned bych něco ochutnala! Sml59

    superkarma: 0 30.08.2016, 08:37:30
  19. [2] kantor10 [*]

    já bych se nedal

    superkarma: 0 30.08.2016, 08:32:36
  20. avatar
    [1] gerda [*]

    Chudák manžel.

    superkarma: 1 30.08.2016, 07:15:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme