Domácnost

Moje zlepšováky pro vás

Nemůžu se pochlubit tak krásnými výrobky, jako jsou ty úžasné dorty na obrázku, nevýtvarničím, nepletu (už), nešiju. Ani vlastně nevím, jestli se vůbec chlubit chci. Mně stačí ke štěstí, když mi kamarádky řeknou, že vaří moc rády podle mých receptů, protože jsou zaručeně jednoduché a povedou se. Já jsem totiž přišla na to, že v kuchařkách bývají recepty často zbytečně složité, pracné a náročné na čas. Vždycky mám velkou radost, když se mi podaří něco ošvindlovat!!! Takže si dovolím poslat do éteru maličké rady, které třeba někomu pomůžou.


1) Příprava kynutého litého těsta na plechu před tím, než to posypeme ovocem a drobenkou. Ničím jiným to na plech neroztáhnete líp než mokrýma rukama! To platí pro každé těsto.


2) Sýrová roláda - není pravda, že sýr musíte vařit v mikrotenu a pak rozvalovat. Stačí nahrubo nastrouhat na pečicí papír, urovnat do tvaru a nechat rozpustit v teplé troubě.


3) Brynzové halušky - když je děláme doma ze strouhaných brambor + ostatního, při vaření ve vodě zeškrobovatí a na cedníku udělají lepivou hroudu. Přišla jsem na to, že je po vytažení z hrnce musím na cedníku proplachovat pod vodou, tak zůstanou každá zvlášť.


4) Strouhání jablka na štrúdl bez loupání - jablko ve slupce rozpůlit, vykrojit a rovnou stranou ke struhadlu strouhat tak dlouho, až v dlani zůstane  jenom slupka.


Jestli to už někdo dávno zná, omlouvám se. Ale mně to neporadil nikdo a trvalo mi dost dlouho, než jsem na to sama přišla:)

Gerda


Ahoj Gerdo, zlepšováky jsou super. Já například nesnáším úklid linky. Takové to celkové mytí a drhnutí, aby se leskla. Jelikož mám sporák a troubu na plyn, tak asi víte, jak hořejšek linky po měsíci dvou vypadá. Nahoru na linku dávám alobal a ten vždy vyměním. Pak drhnu jen dvířka.

Vím, že jsem neobjevila nic nového...

Napište nám i vy, milé čtenářky, článek a pochlubte se tím, co se vám povedlo, z čeho máte opravdovou radost.

redakce@zena-in.cz 

   
06.10.2005 - Dům a byt - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [46] Kelly [*]

    Amálie: já se s tím nes..., když jsem v superobchodě, vždy si uškubnu pořádnou hrst sáčků a ještě se mi nestalo, že by měl někdo kvůli tomu pindy. By moh také zkusit ...
    A k tomu páčení, já jednou jen lehce přiklopila víčko ke kulaté misce a vono se tam udělal podtlak, víčko se přicuclo a z kulaté misky byla parááádní šíša, vhodná akorát na smetiště ... od té doby, poučena, používám pouze ten velký - přes celou plochu.

    superkarma: 0 07.10.2005, 10:26:24
  2. avatar
    [45] Amálie [*]

    Kelly: taky přiklápim deklem, akorát v polívce v misce se mi vždycky udělá podtlak a pak to páčim lžící

    superkarma: 0 06.10.2005, 21:46:30
  3. avatar
    [44] Amálie [*]

    Kelly: Žábina: mě ten sáček sejří, protože jich mam nedostatek (sbíram poctivě dárečky po ) a musim se s tim patlat při vyndavání. Ten rozprašovač mi přijde jednodušší, ale každému, co jeho jest

    superkarma: 0 06.10.2005, 21:42:33
  4. avatar
    [43] Meander [*]

    Já to neznám. Já nic z toho nedělám

    superkarma: 0 06.10.2005, 19:18:17
  5. avatar
    [42] Kelly [*]

    Žábina: nakrájený knedlík nebo i nakrátý chleba z mražáku frknu do sáčku na talíř do mikrovlnky ... a není co řešit. S tou vodou, hmm, to neznám, zajímavé ... ale spíš zůstanu u toho sáčku .
    A také mě napadlo, když mám porci pro 1 člověka - sakum prdum se vším: knedlík, maso, omáčka, tak to také do sáčku nedávám, ale přiklopím takovým průhledným deklem, tam se mi to pěkně ohřeje-zapaří a knedle nemám také okoralé, jsou prostě fajn. A navíc díky tomu deklu nemám zasr... celou mikrovlnku, jak to někdy prská ...

    superkarma: 0 06.10.2005, 15:25:10
  6. avatar
    [41] peguša [*]

    zet169: Tak to mě vadí taky, ale to zas nemá co dělat s oloupanýma nebo neoloupanýma jablkama. Nebo když kousnu do pecičky, tak to by mě taky trefil šlatk

    superkarma: 0 06.10.2005, 15:20:57
  7. avatar
    [38] Žábina [*]

    Kelly: já dám knedlíky na talíř dokola, pustím vodu a rukou je pocákám

    superkarma: 0 06.10.2005, 15:05:42
  8. avatar
    [37] Žábina [*]

    Amálie: taky to tak dělám, ale kamarádka nedá dopustit na mikrotenový sáček, do kterého knedlíky dá a když je v MW ohřeje, má je krásně vláčný

    superkarma: 0 06.10.2005, 15:05:16
  9. avatar
    [36] Kelly [*]

    Amálie: a máš ty knedlíky v sáčku?

    superkarma: 0 06.10.2005, 15:01:34
  10. avatar
    [35] Amálie [*]

    taky vás rozčilujou oschlý knedlíky atd. z mikrovlnky? Zkusila jsem je postříkat vodou z rozprašovače (co mam na kytky) a pak jsou krásný a neokoraj Tuhle u mně byla kamarádka, tak na to koukala jak jelen a hned si šla koupit fixírku

    superkarma: 0 06.10.2005, 14:52:42
  11. avatar
    [34] Amálie [*]

    myslim si, že radost ze zjednodušní práce má určitě každej, takže jestli jsi tu Gerdo pomohla radou jediné ženě-in, tak si můžeš pogratulovat

    PS:z kynutýho těsta dělam jen buchty, halušky nesnášim, ale rýži, těstoviny, nudle či kroupy proplachuju taky a ostatní dělám odjakživa, asi jsem to okoukala u mamky a babiček doma



    superkarma: 0 06.10.2005, 14:49:44
  12. avatar
    [31] Žábina [*]

    jablka takhle taky strouhám a s tím těstem a mokrýma rukama to taky dělám
    a s tou sýrovou roládou, na to přišla moje maminka a je to super nápad...
    není nad zlepšováky

    superkarma: 0 06.10.2005, 14:07:28
  13. avatar
    [30] gerda [*]

    Deafina: dobré to je i tak, ale těžko se z toho dělají porce - já jsem ráda, že jsem přišla na o promývání.

    superkarma: 0 06.10.2005, 12:57:12
  14. avatar
    [29] Deafina [*]

    V knize Petera Jaroše Tisíciletá včela je psáno, že Kristina halušky nepromývala, jenom počkala, až z nich odkape šlemová voda a horké je sypala na bryndzu .... Zkusila jsem to tak a přišla jsem tomu na chuť.

    superkarma: 0 06.10.2005, 12:44:38
  15. avatar
    [24] gerda [*]

    mohla by tu být rubrika "čtenářky sobě" a tam by mohly být všelijaké zajímavé recepty, zlepšováky, tipy... že jo?!

    superkarma: 0 06.10.2005, 11:49:19
  16. avatar
    [19] marcellina* [*]

    Ja jablka na strudl oloupu cela skrabkou a ostrouham na stuhadle az mi zustane ohryzek
    a halusky kupuju hotove - teda kupuju italske noky, ktere necham 2 minuty ve vrouci vode a podavam s brynzou a spekem

    superkarma: 0 06.10.2005, 11:12:26
  17. avatar
    [18] Odemětobě [*]

    Halušky dělám z pytlíku,od Vitany.Ať žije F@un. Ale ty jogurtové bych ráda zkusila.MONJO, napiš tady recept,ať se přiučíme včechny.Jablka loupu,ale určitě vyzkouším i neloupanou variantu i radu od Gerdy.Jednoduše použiji vlastní rodinu jako pokusné králíky.

    superkarma: 0 06.10.2005, 11:07:42
  18. avatar
    [15] Fripa [*]

    monja: já bych taky prosila recepis

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:54:52
  19. avatar
    [14] peguša [*]

    gerda: Tak jo, každej jsme ňákej. .Nebudu tě přesvědčovat. Měj se.

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:52:35
  20. avatar
    [13] gerda [*]

    peguša: obávám se, že jsem mlsná. Určitě by to bylo zdravější, na jídlo si jablka neloupám vůbec. Ale mně stačí, když ve štrúdlu kousnu do jablka, na kterém zůstal kousek slupky a poznám to. No, každý jsme jinak praštěný!

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:50:34
  21. avatar
    [12] gerda [*]

    monja: jé, to neznám. Moc prosím, pošli mi to do vzkazů

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:48:24
  22. avatar
    [11] peguša [*]

    gerda: Nám to nikdy nevadilo. Pečením slupka změkne natolik, že o ní téměř nevíme. Je to spíš zvyk, než že by to skutečně vadilo. Píšeš: "Mě by to dost vadilo." Rozumím tomu tak, žes to nezkusila. Tak to prubni a uvidíš. Syrový jablka taky neloupu, kvůli vitamínům a nevadí mi to.

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:47:51
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    peguša: to se dá u letních, zimní už tu slupku mají dost tuhou. Mně by to dost vadilo.

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:40:11
  24. avatar
    [7] babamary [*]

    Jsem už sice starší kus, ale člověk se pořád učí! Také zjednodušuji, co se dá. Recept má být jednoduchý a efektní! Dík!

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:39:43
  25. avatar
    [6] tortora [*]

    já dělám halušky z mouky bramborový doma sice chutnají,ale ty z mouky víc aspoň je to míň pracný a rychlejší

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:28:37
  26. avatar
    [3] peguša [*]

    S tím sýrem je to dobrý tip. A co se týče jablek na štrůdlu...? V životě jsem jablka neloupala. Strouhám je i se slupkou. Po upečení není ani poznat, že tam nějaká slupka byla. Jednou jsem to tak chtěla udělat u tchýně, ta mě seřvala jak malou holku, ale já si to stejně dělám dál po svým. Fakticky v tom není rozdíl, jen víc práce.

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:27:38
  27. avatar
    [2] zuzinka [*]

    tak to s tím sýrem je fajn nápad. Díky

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:21:12
  28. avatar
    [1] Lenika [*]

    Jééé konečně trošku vstřícný přístup editorka Šárka

    superkarma: 0 06.10.2005, 10:21:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme