Bulvár

Moje malá recenze na film Želary

Na tento nový film zřejmě budou rozporuplné názory.

Na jednu stranu je jasné, že tak výrazný snímek z českého prostředí již dlouho nikdo nenatočil, na druhou stranu to dle mého názoru šlo i mnohem lépe.

Příběh nás přenese do doby války a prostředí horské vesnice. Zde se odehrává podstatná část filmu. Musím konstatovat, že výběr krajiny byl více než šťastný. Při skvělém záběru kamer člověk dostane chuť rozjet se do hor a hledat tam zbytky nedotčených koutů naší krásné přírody.

Hlavní hrdinka Eliška (Aňa Geislerová) se z důvodů odhalení práce v odboji musí z hodiny na hodinu přesťěhovat z města do malé horské vesnice. Musí změnit svou identitu, tedy i své jméno z Elišky na Hanu. Odjede s Jozou (Gyorgy Cserhalmi) přímo z městského moderního bytu do horské chalupy bez elektřiny. Protože by ji místní společnost nepřijala, tak se hned druhý den za svého zachránce provdá. Při tom všem se stále tváří, jakoby ji někdo ubližoval. Charakter hrdinky je pro nás trochu záhadou, protože se neustále mračí na lidi, kteří riskují svůj život při záchraně toho jejího. Náhle však nastane rychlý zvrat a tvář Hany je zase rozesmátá……. Kde a proč přesně nastala ta podstatná změna není tak lehké postřehnout. Jestli tedy vůbec……….

Pokud jde o obsazení, domnívám se, že herci dělali opravdu, co mohli. Aňa vyrazila ze mdlé nátury hrdinky maximum a pan Cserhalmi je oprávněně v Maďarsku jedním z nejslavnějších herců. Na počátku jsme přesvědčeni, že je tupý a nehezký buran, ale na konci děje je vše opačně. Pomalu odhalujeme jeho nitro a bodrost, jakoby jsme tuto postavu poznávali reálně. Oporou v drsném horském prostředí je Haně postava Ženi (Iva Bittová), která si ve filmu i hlasitě zazpívá. Doprovází ji porodní bába a kořenářka v jednom, Jaroslava Adamová. I tyto dvě mají ode mne za jedna.
Musím se zmínit ještě o jedné dětské postavě. Tou je dcera Ženi, kterou zahrála malá Anička Věrtelářová, a udělala to moc dobře.

Nastínila jsem dobrou kameru a působivý výběr exteriérů. Bohužel celkový dojem z filmu kazí krátké nenavazující záběry, z kterých snad bylo lépe některé úplně vynechat. Také mne nijak neoslovil humor a dialogy, které probíhají mezi hlavními hrdiny. To je podle mne hlavní kámen úrazu a celý příběh na plátně tím hodně strádá. V momentě, kdy máme pocit, že postavy trochu poznáváme a snad i konečně děj dává nějaký smysl, tak přichází konečná scéna. Hana, která už je zase Eliškou, se vrací po letech na místo činu ... a prohodí dvě tři věty s náhodně kolemjdoucí kořenářkou………
To tam snad být vůbec nemuselo.

Nicméně jsem ráda, že jsem tento film viděla a vím, že se mnohým bude líbit. Myšlenky na něj se mi stále vrací a za celý film jsem se ani jednou nepodívala na hodinky. I když trvá déle než dvě hodiny, rozhodně se nebudete nudit, protože je stále se na co dívat.

Na závěr jen takové postřehy. V málokterém záběru chybí láhev pálenky. Při jakékoli silnější scéně si postava na plátně přihne. Všimla jsem si toho asi v polovině děje a dokonce ve scéně, kdy se Hana s kořenářkou sedí uprostřed louky a probírají druhy bylin, v nohách jim leží tato průzračná rekvizita. To ale nevadí, v mnohých z nás to navodí pocit kolegiality, vzhledem k drsným podmínkám života za války.
Ale nejvíc jsem se zarazila při smrti kněze (Miroslav Donutil). On se ještě po jisté smrti kulometem dvakrát nadýchne!

A tak - i přes všechny mé rýpavé poznámky vám tento film doporučuji. I přes obrovskou reklamu, která vás trochu příliš naladí, je to přeci jen zážitek. Film ve vás zanechá hezké obrázky, které se vám chtě nechtě promítají v hlavě ještě druhý den. Buďte shovívaví k režisérovi Ondřeji Trojanovi, který se po letech pustil do tak velkého projektu. Snad se nechal trochu unést možnostmi střihu, ale dejme mu šanci. Co my víme, třeba má v hlavě nový film, který zde nebudu muset ani trochu kritizovat.

Želary (ČR, SR, Rakousko, 2003, 150 min)
scénář: Petr Jarchovský podle novely Květy Legátové
střih: Vladimír Barák
hudba: Petr Ostrouchov
kamera: Asen Šopov
režie: Ondřej Trojan
hrají: Aňa Geislerová, György Cserhalmi, Jaroslava Adamová, Miroslav Donutil, Jaroslav Dušek, Iva Bittová, Ivan Trojan  

odkazy na recenze - http://www.dokina.cz/article.asp?id=3620
                               http://kino.tiscali.cz/filmy/f_review.asp?film_id=6865
oficiální stránka -      http://www.czech-tv.cz/specialy/zelary/                              

                  
   
11.09.2003 - Společnost - autor: Jindřiška Kleknerová

Komentáře:

  1. avatar
    [51] Hysteria [*]

    Také jsem si u toho pobrečela,výborný film.

    superkarma: 0 11.09.2008, 14:19:16
  2. avatar
    [49] Ťapina [*]

    Pořád jsem to ještě neviděla.

    superkarma: 0 09.12.2003, 22:09:02
  3. avatar
    [48] Simba [*]

    Ještě jsem ten film neviděla

    superkarma: 0 03.12.2003, 14:47:32
  4. avatar
    [47] Andula [*]

    Já přečetla zatím jen Želary, líbily se mi moc, ale chtěly jsme si s kolygení v práci namalovat pavouka, abychom se v těch postavách vyznaly :-)

    superkarma: 0 17.09.2003, 00:02:31
  5. [46] tventula [*]

    Doufám,že bude u nás v kině co nejdřív.

    superkarma: 0 14.09.2003, 19:50:20
  6. avatar
    [44] Gumídek [*]

    Už se těším na nový český film,je jich čím dál méně...škoda

    superkarma: 0 14.09.2003, 17:30:27
  7. [43] Radka JS [*]

    Tak já jsem na Želarech už byla. Celkový dojem byl skvělý, je to opravdu velkofilm. Aňu jsem taky nemusela, ale tady se jí nedá nic vytknout (vraťte se třeba do Reqiemu pro panenku,tam byla taky dobrá)! Joza byl ovšem také báječný. Ten kontrast dvou naprosto rozdílých lidí a světů mě opravdu fascinoval. Fakt je, že některé osobní dialogy nebyly nijak zvlášť povedené, ale alespoň neodváděly od hlavního děje. Můžu vřele doporučit! Byly jsme celá rodina (průřez od 19 do 56 let) a všechny nás to velmi oslovilo.Dávám jedničku!

    superkarma: 0 12.09.2003, 09:04:15
  8. avatar
    [41] Sanofi [*]

    Já jsem viděla ukázky a film mě docela zaujal. Až ho budou u nás dávat, snad se mi podaří vytáhnout manžela z křesla a zajít do kina

    superkarma: 0 11.09.2003, 20:46:08
  9. avatar
    [40] Jitulenka [*]

    Moc se už na ten film těším. Knihu jsem si nestihla zatím přečíst, čehož lituju, ale než Želary dojdou do našeho okresního kina, možná to zvládnu. Tento postup, tedy kniha - film, je totiž podle mne nejlepší.

    superkarma: 0 11.09.2003, 19:47:12
  10. avatar
    [37] Aktij [*]

    Já ten film viděla minulý čtvrtek, moc se mi líbil. Byla jsem tak vtažena do děje, že jsem si teda fakt nevšimla nadechnutí mrtvého faráře! Na film jsem šla s tím, že Geislerku taky moc nemusím, ale mile mě překvapila. Takže za sebe ho můžu jen doporučit, ale vezměte s sebou kapesník! Já slzela ještě cestou na tramvaj. A nebyla jsem sama.

    superkarma: 0 11.09.2003, 16:15:55
  11. [29] knihovna [*]

    Film jsem viděla včera a moc se mi líbil. Jsem ještě plna dojmu a trochu mě tento článek rozesmutnil. Neuměla bych ho hned tak z fleku okomentovat. A jestli se kněz nadechl 2x po zastřelení, to snad vůbec není důležité. Pálenka na každém rohu je pochopitelná. Zkuste tam žít bez ní. Všem ženám, které v této době bědujou, vřele doporučuji!

    superkarma: 0 11.09.2003, 12:16:40
  12. avatar
    [26] Efča [*]

    Na film jsem moc zvědává , mám ráda Aňu tak uvidíme jaký bude můj dojem .
    Jen ať se točí víc a víc českých filmů

    superkarma: 0 11.09.2003, 11:57:09
  13. avatar
    [21] Veruška [*]

    Já Aňu miluju, takže se těším

    superkarma: 0 11.09.2003, 11:13:40
  14. avatar
    [20] Milala [*]

    Moc bych tento film chtěla vidět.I když k vůli tomu musím jet 60km,protože tady kino není.A v bližších městech je zatím nehrají.Ale po této recenzi jsem v rozpacích.I když vlastní názor
    je vlastní názor,tak asi pojedu

    superkarma: 0 11.09.2003, 10:57:50
  15. avatar
    [19] Pentlička [*]

    Četla jsem Jozovu Hanuli a musím říct, že to asi chce před návštěvou tohoto filmu přečíst, aby ho člověk pochopil. Jen mi vadí, že ve filmu je Joza evidentně starý chlap a v knize to byl mladý hezký kluk, mladší než hlavní hrdinka. A že se tvářila zzpškle se vůbec nedivím. Musela opustit město, všechny své přátele i svou lásku a provdat se za neznámého člověka v neznámém a dost nepřátelském prostředí a bát se o život. A Želary jsou název té vesnice.

    superkarma: 0 11.09.2003, 10:21:32
  16. avatar
    [18] Pentlička [*]

    Četla jsem Jozovu Hanuli a musím říct, že to asi chce před návštěvou tohoto filmu přečíst, aby ho člověk pochopil. Jen mi vadí, že ve filmu je Joza evidentně starý chlap a v knize to byl mladý hezký kluk, mladší než hlavní hrdinka. A že se tvářila zzpškle se vůbec nedivím. Musela opustit město, všechny své přátele i svou lásku a provdat se za neznámého člověka v neznámém a dost nepřátelském prostředí a bát se o život. A Želary jsou název té vesnice.

    superkarma: 0 11.09.2003, 10:12:36
  17. [14] Jaňula [*]

    Určitě na ten film půjdu. Než ho budou dávat, tak stihnu přečíst určitě i knihu, protože k nám dorazí až tak za půl roku jak znám místní poměry.

    superkarma: 0 11.09.2003, 09:44:59
  18. avatar
    [11] marcellina* [*]

    wow! anonym sem byla ja

    superkarma: 0 11.09.2003, 09:07:33
  19. avatar
    [9] Acinka [*]

    Taky bych chtěla tenhle film ráda shlídnout a včera sem zjistila, že u nás v Plzni byl včera poslední den, kdy ho dávali tak snad ho budou opakovat. Není nad český film

    superkarma: 0 11.09.2003, 09:05:22
  20. [6] helip [*]

    Už jsem si toho o tomto filmu přečetla tolik, že na něj půjdu už jen proto, abych si ověřila, že to co se píše, je pravda.

    superkarma: 0 11.09.2003, 08:39:10
  21. avatar
    [3] jankucharo [*]

    Jindřiško, také hodnotím film podle toho, jak často koukám na hodinky... Nicméně, tuto novinku jsem zatím neviděla, ale těším se na příhodnou chvíli (doufám do 14 dnů) a na film půjdu.

    superkarma: 0 11.09.2003, 07:34:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme